bobudo 15.05.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 kiedyś na posadzki był styropian EPS100 pisało na nim dach-podłoga i nigdy nie było problemów z nim. Dziś producenci piszą dach-podłoga a reszte małymi literami lub wcale Cena styropianu przez ostatnie lata rosła i o to efekt jakość styropianu dostosowana do kieszeni (nie pisze o grafitowym bo on do tanich nie należy) chodzi o to co stanie się po kilku latach z styropianem EPS60, EPS70 . Trzeba wziąć też pod uwagę to że teraz często daje się styropianu 15, 20cm (ma co siadać ) dlatego wylewka powinna być grubsza W nawiązaniu do cen. Ostatnio szukałem jakiś informacji o cenach materiałów do ocieplenia bo właśnie jestem na etapie wyboru. Internet zaprowadził mnie tutaj lambda.swisspor.pl/14/blog/przeglad-materialow-do-termoizolacji no i troszkę się zdziwiłem. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 16.05.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Jak możesz, to dajesz materiał możliwie najtańszy w relacji cena/ właściwości, a jak masz mniej miejsca to musisz dopłacić za eksta materiały. Tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 16.05.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 kiedyś na posadzki był styropian EPS100 pisało na nim dach-podłoga i nigdy nie było problemów z nim. Dziś producenci piszą dach-podłoga a reszte małymi literami lub wcale Cena styropianu przez ostatnie lata rosła i o to efekt jakość styropianu dostosowana do kieszeni (nie pisze o grafitowym bo on do tanich nie należy) chodzi o to co stanie się po kilku latach z styropianem EPS60, EPS70 . Trzeba wziąć też pod uwagę to że teraz często daje się styropianu 15, 20cm (ma co siadać ) dlatego wylewka powinna być grubsza Poproszę, policz jeszcze ile tobie teoretycznie ten styro siądzie. Na innych stronach obliczenia zostały wykonane i nijak się mają do twoich teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 17.05.2015 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Poproszę, policz jeszcze ile tobie teoretycznie ten styro siądzie. Na innych stronach obliczenia zostały wykonane i nijak się mają do twoich teorii. obliczenia ha to co liczą mija się z tym co kupujesz robie codziennie posadzki nie raz producent podaje twardość EPS100 a rzeczywistości nie leżała obok EPS80 więc różnica w styropianach jest ogromna nawet jeżeli mają podobne albo takie same parametry na stronach pisza to co chcesz żeby napisali:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 17.05.2015 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 robiłem kiedyś u klienta który pracował przy produkcji styropianu i nie zakupił styropianu tam gdzie pracował ponieważ widział z czego jest robiony więc ty trzymaj się teorii a ja bede praktyki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 17.05.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 A ja kiedyś pracowałem w masarni i mam nie jeść wędlin bo wiem jak i z czego są robione?Oczywiście, że będę się trzymał podstaw zapisanych na papierze, bo można to zweryfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 17.05.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 EPS 60 ma obciazanie dopuszczalne do 1,8 t/m2, ciezko mi sobie wyobrazic taki cięzar w mieszkaniu. chyba nie wierzysz ze EPS60 wytrzyma 1,8t.... Nie wiem jak była skonfigurowana ta próba i nawet chciałem się dowiedzieć u przedstawiciela handlowego Termoorgaiki - niestety usłyszałem jakiś marketingowy bełkot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 17.05.2015 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 (edytowane) Poproszę, policz jeszcze ile tobie teoretycznie ten styro siądzie. Na innych stronach obliczenia zostały wykonane i nijak się mają do twoich teorii. możesz podać linki do tych obliczeń bo chcę się dowiedzieć jak to faktycznie jest obliczane - czyli n jaka grubość styro czy ciężar równomiernie rozłożony co to znaczy że wytrzyma 1,8 tony - czy jeżeli zrobi się z 5 cm - 3 cm "placek" ale się nie pokruszył tzn ze styro przeszło test pozytywnie Gubik idź do jakieś hurtowni która funkcjonuje z 10 lat i się zapytaj czy kiedyś na posadzki był styropian EPS80 - podpowiem tobie NIKT czegos takiego wtedy nie produkował - zastanów się czy coś się zmieniło od tego czasu w następnych warstwach powyżej styro - no pewnei tak, kiedyś posadzki przy grzejnikach robiono 6 cm a warstwę ocieplenia 5-10cm ,a teraz przy podłogówce 10 cm posadzki to standard a ocieplenia tez jest troooszke więcej i pewnie to było przyczyna ze teraz robią styro podłogowe EPS60... Edytowane 17 Maja 2015 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 17.05.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 a co Wy na to?http://forum.muratordom.pl/showthread.php?238116-Poprodukcyjne-odpady-XPS-do-wykorzystania-na-budowie-w-super-cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 17.05.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Coście się czepili 60-80. Nic o takich styro nie pisałem, że na podłogę dobre lub złe.Ma być po mojemu co najmniej 100 z charakterystyką, żebym np. przeczytał jaki powinien mieć ciężar, zważyć i porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 18.05.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 A ja kiedyś pracowałem w masarni i mam nie jeść wędlin bo wiem jak i z czego są robione? Oczywiście, że będę się trzymał podstaw zapisanych na papierze, bo można to zweryfikować. codziennie mam do czynienia ze styropianem i nikt mi nie powie że każdy styropian np. EPS80 jest jaki sam, albo podobny. jak chcesz to kładź EPS60 ja w swoim domu ani żadnemu klientowi nie polecę takiego, później posadzka pęknie i będziesz miał pretensje do posadzkarza, Nie będziesz pamiętał że zaoszczędziłeś 200 zł na styropianie. Później zweryfikujesz to? jak bedzie za późno zostaniesz sam z tym problemem, producent zawsze się wykręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 18.05.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Coście się czepili 60-80. Nic o takich styro nie pisałem, że na podłogę dobre lub złe. Ma być po mojemu co najmniej 100 z charakterystyką, żebym np. przeczytał jaki powinien mieć ciężar, zważyć i porównać. już cię w ogóle nie rozumiem... kręcisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 19.05.2015 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 tak czy inaczej,jaki by nie byl ten Wasz styropian grunt to na jakim podlozu bedzie ukladany.kazdy miekciejszy bedzie lepszy od twardego jesli bedzie strop czy chudziak ukladany łopatami czy grabiami.jest eps 100 taki ktory przy przeciety tapeciakiem jest zbity zwarty i sztywny a jest i taki ktory kruszy sie i rwie wiec zostawcie te swoje tabelki i oznaczenia,czy zapewnienia przedstawicieli handlowych bo to pic na wode.my z Lukaszem robimy posadzki ponad 10 lat i nie jeden styropian bralismy w rece.sztywna 100 Organiki ktora prezy beton bardziej do gory i odpycha spowoduje to ze przy obciazeniu posadzki peknie jak patyk.nie skupiajcie sie na styropianach ale rowniez na zbrojeniu siatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 19.05.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 nie skupiajcie sie na styropianach ale rowniez na zbrojeniu siatka Bardzo słuszna uwaga, polecam pod rozwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 19.05.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 dokładnie... gr. wylewki jest też ważna im grubszy styropian, gorzej ułożony, mniej twardy tym posadzka musi być grubsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazikujazdowski 21.05.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 to jakiej firmy jest według was najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkam 26.05.2015 03:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Sprawdź styropian ze Swisspora EPS 100 grafitowy lambda 0,030. Sam kupiłem taki, ale dopiero będę go kładł. W planach mam położenie na parterze 6cm grafitu i 5cm białego EPS 100. Który ma iść pierwszy na folie? Jest jakaś różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskim 26.05.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 ja aktualnie układam Austrotherm 031 eps 80. 14cm w warstwach 5-4-5. Będzie podłogówka i wylewka około 7cm (plastyfikator + siatka zbrojeniowa)Martwi mnie szczerze mówiąc troche ta grubość wylewki bo w niektórych miejscach jak mierzyłem to ledwo wychodzi 6cm a gdzie indziej 8cm. Myslicie że starczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 26.05.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 ja aktualnie układam Austrotherm 031 eps 80. 14cm w warstwach 5-4-5. Będzie podłogówka i wylewka około 7cm (plastyfikator + siatka zbrojeniowa) Martwi mnie szczerze mówiąc troche ta grubość wylewki bo w niektórych miejscach jak mierzyłem to ledwo wychodzi 6cm a gdzie indziej 8cm. Myslicie że starczy? Daj siatkę stalową i będzie ok. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskim 26.05.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Dzięki. Myslałem żeby szlifować styropian packa do styropianu. Zreszta i tak teraz jak kładę pierwszą warstwę to w rogach (górka od zakładu papy) i przy większych nierównościach (np. zgrzew papy) podszlifowuje styropian od spodu żeby dobrze leżał. Nie wiem szczerze mówiąc czy ma to sens bo strasznie sie długo z tym schodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts