Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

żwir na podłoge

Gość grend

Recommended Posts

Gość grend
mam możliwość kuienia żwiru nie przesiewanego na frakcje. Sa tam kamienie do 2 cm i frakcje 0-2, będzie to dobry materiał na posadzkę pod ogrzewanie podłogowe. Ile % daje się kamieni 2-8 albo 8-16 do takiej podłogi ?

w poznaniu masz możliwość kupienia dobrego żwiru płukanego, po co kombinować. Kupisz piasek nie przesiewany i z reguły będzie nie dobry. Jeżeli kamienie będą za duże maszyna nie poda tego i zostaniesz z kupą niepotrzebnego piasku. Zadzwoń do posadzkarz i pokaż mu ten piasek, wykonawca musi zdecydować czy będzie się nadawał.

Gość grend

posadzka ma być robiona z betoniarki wiec wykluczam problemy z mixokretem. Mam mieć ogrzewanie podłogowe akumulacyjne i w związku z tym wieksza ilość kamieni powodduje wieksza bezwładność takiej posadzki. Także nie patrzę pod kątem problemów z zacieraniem

Dobry żwir w Poznaniu to ze żwirowni D... ?

Edytowane przez grend

posadzka ma być robiona z betoniarki wiec wykluczam problemy z mixokretem. Mam mieć ogrzewanie podłogowe akumulacyjne i w związku z tym wieksza ilość kamieni powodduje wieksza bezwładność takiej posadzki. Także nie patrzę pod kątem problemów z zacieraniem

Dobry żwir w Poznaniu to ze żwirowni D... ?

Beton z grubym kruszywem to dobry beton, o dobrej przewodności i akumulacyjności cieplnej.

Jednak wylewkę do podłogówki należy wykonać w połowie z płukanego piasku 0 -2 i połowie z kruszywa 2-4 i nie z betoniarki tylko z mixa.

Często wylewki z betoniarki nie spełniają właściwości i powinno się je wyrzucić, tylko jak to zrobić z rurkami podłogówki.

Daj zarobić fachowcom od wylewek, wyjdzie lepiej i taniej.

Powodzenia.

Gość grend

nie spełniają właściwości bo sa błędy wykonawcze czy nie spełniają własciwosci bo betoniarka inaczej miesza niż mixokret ?

Dlatego robie z betoniarki aby móc wrzucić większe kruszywo aby podłoga miała lepsza akumulacyjność. Po drugie będę miał kable grzejne i chcę mieć je w srodku wylewki i jakos podnoszenie mnie nie przekonuje - dlatego będę robi w 2 warstwach. Także mam info z betoniarni ze do posadzek dodają kruszywo 2-8 albo 8-16

Teoretycznie to jest w tym co prawicie, trochę racji.

Ja w ćwierćwiecznej praktyce nie spotkałem dobrze wykonanej wylewki przy użyciu betoniarki.

Wylewki z betonu towarowego tzw"z gruszki" wylewki były mocne strukturalnie ale z ich wytrzymałością powierzchniową i równością było znacznie gorzej.

Wylewki z miksokreta też są różnie robione, ale co któraś jest ekstra i tu widzę możliwości.

Panowie jak zrobicie wg swoich pomysłów to napiszcie i podzielcie się swoimi uwagami.

Powodzenia.

Gość grend
grend dobrze myślisz.....sam będę w identycznej sytuacji, kable i .....właśnie czy podnosić siatki czy robić na dwa razy.....wiadomo samemu można na dwa razy z mixokreta może być ciężko.

Jak chcesz to robić, jakie proporcje?

Ja mam możliwość kupienia żwiru nie sortowanego za 20 pln za tonę więc proporcji nie ma. Ja oceniam na 15% kruszywo ponad 4mm - tak mi się wydaje. Żeby być pewnym ze mi wszystko dobrze "poskleja" będę dodawał żwir 0-2 który mi został po innych pracach. Ja mam plan taki aby rzucic pierwszą warstwę na to położyć siatke i dac kable i od razu dawac drugą aby nie było rozwarstwienia. Mogę to robić ze spokojem po 1 pomieszczeniu dziennie co uważam za niemożliwe z firma zewnetrzną

Ja mam możliwość kupienia żwiru nie sortowanego za 20 pln za tonę więc proporcji nie ma. Ja oceniam na 15% kruszywo ponad 4mm - tak mi się wydaje. Żeby być pewnym ze mi wszystko dobrze "poskleja" będę dodawał żwir 0-2 który mi został po innych pracach. Ja mam plan taki aby rzucic pierwszą warstwę na to położyć siatke i dac kable i od razu dawac drugą aby nie było rozwarstwienia. Mogę to robić ze spokojem po 1 pomieszczeniu dziennie co uważam za niemożliwe z firma zewnetrzną

żwirownia D... K... szyframi trzeba podawać?

w mixokrecie kruszywo do 16 mm przechodzi bez problemu, do posadzek daje max 8mm. Robiłem stropy u siebie z mixokreta i mieszałem piasek 0-2mm, 0-8mm i 8-16 mm cement Lafarge Specjal I 42,5 kruszywo sypane było wiaderkami (tak aby każda maszyna była taka sama), piasek do pełna - efekt nie mierzyłem ale hydraulicy narzekali jak robili kanalizacje

w mixokrecie da się zrobić mocny beton tylko jak miałbym robić mocny beton z mixa z kruszywem 8-16 mm na okładziny bym nie zarobił. Dlatego stropów nie robimy polecam beton z betoniarni.

Posadzkarze nie chcą robić z kruszywem, beton ciężki do ściągnięcia, okładziny i łapy szybciej się zużywają lub nie wiedzą że trzeba dodawać kruszywa.

Firma zewnętrzna na pewno nie bedzie chciała robić po jednym pomieszczeniu dziennie. Więcej rozwijania i mycia niż roboty :)

• 4 weeks później...
Gość grend

Z czegos takiego robiłem posadzki DSCN1060.jpg Faktycznie już teraz wiem dlaczego gdy jest grube kruszywo czas wykonania posadzki się jakos dziwnie wydłuza :) Trudno mi było trafić z dobrym doborem proporcji - chodzi tutaj o wode bo litr dwa litry robiły już znaczna różnice. Za pierwszym razem wydawało mi się że jest to w miare suchy beton ale po udeptaniu jednak trochę wody na wierzchu się pojawiło i był problem z zatarciem, za drugi razem znowu trochę był za suchy i jakby trochę wierzch był "wypiaszczony" później było już OK. Reasumując moja posadzka wytrzymałościowo na pewno jest lepsza od posadzki z miksokreta ale przy wykonaniu samemu jest jedna wada - brak urządzenia do zacierania które ładnie zeszlifuje wierzchnia warstwę i wyrowna jakies drobne nierownosci.

Czas wykonania to było 3 godziny na 10 metrowa powierzchnię - posadzka grubość 10 cm z rozłożeniem kabli. NA piętrze będę jednak robił z miksokreta ze względu na czas i konieczność wnoszenia "urobku" po schodach