marsik32 15.04.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Witam. Mam pytanie, jaki wybrać napęd do bramy suwanej o całkowitej długości 8 mb. i wadze ok 350 kg. Chodzi mi o napęd markowy i solidny a nie tylko drogi bo markowy. Proszę o opinie i pomoc użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.04.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Nice Robus RB1000 lub Faac 741..... a dlaczego - dobre, sprawdzone, wykonane z dobrych materiałów i trwałe.( w pracy obie jednostki otwierają bramy, i wiem jak pracują ciężko) To mój typ jednego z nich będę miał - jeszcze mam siłę do przesuwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 15.04.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 BFT Deimos 500 lub 700 w zupełności sobie poradzi. Montujemy do większości bram przesuwnych (światło wjazdu 6-7m) i pracują bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.04.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 BFT Deimos 500 lub 700 w zupełności sobie poradzi. Montujemy do większości bram przesuwnych (światło wjazdu 6-7m) i pracują bez problemów. Że sobie poradzi latem - nie wątpię, z bardzo dobrze zrobioną bramą i o niskich oporach również , a jak wiemy z tym jest różnie. Znałem osoby co dla poprawy "jezdności" bramy smarowali wszystko grubo smarem! Jeśli kolega jest przedstawicielem to niech poleci ARES - a 1000 z silnikiem na 24 V to jest coś co może dorównać w/w Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 15.04.2015 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 A co sądzicie o Beninca Bull 8? Chciałbym jeszcze aby była kompatybilna z napędem garażowym Horrmana i alarmem Satel Integra 64 abym mógł pilotem rozbrajać alarm. Ile taki zestaw może kosztować? Czy muszę do napędu dokupić jakieś dodatkowe moduły czy wersja podstawowa wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 15.04.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Że sobie poradzi latem - nie wątpię, z bardzo dobrze zrobioną bramą i o niskich oporach również , a jak wiemy z tym jest różnie. Znałem osoby co dla poprawy "jezdności" bramy smarowali wszystko grubo smarem! Jeśli kolega jest przedstawicielem to niech poleci ARES - a 1000 z silnikiem na 24 V to jest coś co może dorównać w/w Pozdrawiam Nie ma problemów zimą. Smarownie szyny jezdnej oczywiście nie wchodzi w gre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.04.2015 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 A co sądzicie o Beninca Bull 8? Chciałbym jeszcze aby była kompatybilna z napędem garażowym Horrmana i alarmem Satel Integra 64 abym mógł pilotem rozbrajać alarm. Ile taki zestaw może kosztować? Czy muszę do napędu dokupić jakieś dodatkowe moduły czy wersja podstawowa wystarczy? Niestety systemy pracują w innych częstotliwościach i o innej długości pasma. Ale wszystko da się zrobić w zależności od tego z jakiego modułu sterowania chcesz skorzystać - niekiedy trzeba dołożyć ten czwarty spinający wszystkie sterowniki. Integra 64 przed zazbrojeniem zrealizuje Ci zadanie przez układ INT-RX i połączenie wzajemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 16.04.2015 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Niestety systemy pracują w innych częstotliwościach i o innej długości pasma. Ale wszystko da się zrobić w zależności od tego z jakiego modułu sterowania chcesz skorzystać - niekiedy trzeba dołożyć ten czwarty spinający wszystkie sterowniki. Integra 64 przed zazbrojeniem zrealizuje Ci zadanie przez układ INT-RX i połączenie wzajemne. To skoro jesteś zorientowany w temacie to co byś polecił laikowi takiemu jak ja?Jaki konkretny napęd wybrać i co ewentualnie dokupić żeby mi chodziło bez problemów? Inna sprawa to znaleźć kogoś ogarniętego co ma wiedzę zeby to wszystko spiął w całość, a z fachowcami jak wiemy jest różnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.04.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 To skoro jesteś zorientowany w temacie to co byś polecił laikowi takiemu jak ja?Jaki konkretny napęd wybrać i co ewentualnie dokupić żeby mi chodziło bez problemów? Inna sprawa to znaleźć kogoś ogarniętego co ma wiedzę zeby to wszystko spiął w całość, a z fachowcami jak wiemy jest różnie... Napędy takie jak Ci pasują - jakie są odpowiednie dla Ciebie do tego co posiadasz - bo moje propozycje są takie jakie widzisz. W Twoim przypadku wydaje się że dokonałeś wyboru - skoro masz coś z tej firmy to zakup LineaMatic H jest rozsądny. Możesz oczywiście kupić napęd LineaMatic P seria 3 ale zawsze warto jest mieć zapas mocy na duże opady śniegu i mróz. Wtedy można po pierwsze zastosować jeden pilot -firmowy, a sygnał np zamknięcia bramy+ wrót garażu dać jako logikę na wejście Integry, .... by po czasie 5 s zazbroi alarm Satela potwierdzając to sygnałem w pilocie. Wystarczy poprowadzić dodatkowe przewody pomiędzy napędem bramy, a centralką i mamy załatwioną komunikację - wtedy pilotem bramy możemy uzbrajać i alarm i zamykać bramy lub otwierać i rozbrajać alarm. Dodatkowo z czujników możemy wziąć sygnał, że np otwarcie bramy, furtki przy zazbrojonym alarmie da sygnał ostrzegawczy alarmu domu lub powiadomienie sms na wybrany nr tel. Stosując innych producentów do wszystkiego trzeba by sygnały zarówno potwierdzenia jak i sterujące sprowadzić do jednego miejsca- np centralki alarmu tam poprzez galwaniczne oddzielenie (poprzez przekaźniki )połączyć z każdym z napędów. Aby centralka widziała tylko stan ON i OFF dla każdego z rozkazów-funkcji. Potem przy pomocy logiki alarmu stworzyć sterowanie. Pilot układu INT-RX cztero-przyciskowy byłby elementem sterującym (10 możliwości, a więc wystarczająco do wszelkich potrzeb) Oryginalne cztery przekaźniki Satel-a były by bardzo pomocne przy sterowaniu elektroniką napędów bram. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radzio_88 10.06.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 A może spróbuj sprawdzić Magic Normstahl? Wiem, że jest jednym z lepszych w tej klasie i wybierają go na różne bramy garażowe. Tu masz specyfikacje http://www.normstahl.pl/pl/produkty/automaty.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 10.06.2015 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Byłem ostatnio u dystrybutora Horrmana i nie polecał mi firmowych Horrmanowych napędów bo twierdzi że nie są przystosowane do dużych bram. W zamian proponował mi napęd Fadini 650. Twierdzi że to najlepszy wybór dla takiej dużej bramy jak moja. Oczywiście mniejsze modele tej firmy też by się nadawały ale różnica w cenie jest niewielka i nie warto na tym oszczędzać. Najważniejsze jest to że potrafią zestroić wszystko z moim alarmem ale niestety słono za to liczą. Wycenili wszystko na 4500 zł. Za usługę montażu policzyli 900 zł. Nie jestem jeszcze zdecydowany bo cena mnie zabiła, nie przewidywałem takiego wydatku na ten cel. Co sądzicie o tym napędzie? Ja nigdy o tym nie słyszałem i nie znam producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 11.08.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Że sobie poradzi latem - nie wątpię, z bardzo dobrze zrobioną bramą i o niskich oporach również , a jak wiemy z tym jest różnie. Znałem osoby co dla poprawy "jezdności" bramy smarowali wszystko grubo smarem! Jeśli kolega jest przedstawicielem to niech poleci ARES - a 1000 z silnikiem na 24 V to jest coś co może dorównać w/w Pozdrawiam Autorowi zapewne też zależało na cenie, Ares to naprawdę mocny sprzęt raczej nie do domu tylko do jakiegoś większego biura. Deimos wg. mnie w zupełności by wystarczył dla tych zastosowań, oczywiście trzeba dobrze wyliczyć również tarcie poza masą bramy. (+ 30 - 40%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 12.08.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Mi do bramy 5500 (ok.300 kg) zaproponowano Nice Robus 600. Z listwą zębatą, fotokomórkami, wymianą radia na kompatybilne z Wiśniowskim razem z montażem 2600. Dobry napęd czy szukać innego dostawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 17.08.2015 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Mi do bramy 5500 (ok.300 kg) zaproponowano Nice Robus 600. Z listwą zębatą, fotokomórkami, wymianą radia na kompatybilne z Wiśniowskim razem z montażem 2600. Dobry napęd czy szukać innego dostawcy? Podejrzewam, że właśnie w BFT miałbyś radio kompatybilne z Wiśniowskim bez konieczności dokonywania dopłaty. Widzę tu pole do oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
browacz 23.08.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Witam. Mam pytanie, jaki wybrać napęd do bramy suwanej o całkowitej długości 8 mb. i wadze ok 350 kg. Chodzi mi o napęd markowy i solidny a nie tylko drogi bo markowy. Proszę o opinie i pomoc użytkowników. Mam podobną bramę 8 mb i 270 kg i mam pytanie co sądzicie o nowych napędach Faac c720 i c721 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 24.08.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Jeśli to nowe na rynku, na Twoim miejscu wybrałbym coś co jest obecne na rynku już od jakiegoś czasu. Zaletami będzie tańsze serwisowanie, konserwacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.08.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Jak wiem, spytałem monterów Faac się popsuł - stosuje elementy wewnętrzne o jakości bardziej niż złej, Nice jest takie jak było przed dwoma laty - mechanizmy o małej mocy się psują a firma powoli wycofuje się z napędów i serwisów Podobno na polu boju pozostały napędy KEY i Tousek trochę nieznane ale może ktoś ma i może się wypowiedzieć szczególnie o tańszych modelach ? Pozdrawiam Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
browacz 28.08.2015 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Tousek w naszej firmie padl po pół roku brama pracowala do 6 cykli na dobe piloty bardzo delikatne przycisk przedarty. I co tu wybrac ile napędów tyle opini każdy ma swoich zwolenników i przeciwnikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 28.08.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Tousek w naszej firmie padl po pół roku brama pracowala do 6 cykli na dobe piloty bardzo delikatne przycisk przedarty. I co tu wybrac ile napędów tyle opini każdy ma swoich zwolenników i przeciwnikow Dokładnie tak. Ważna jest jednak również eksploatacja oraz konserwacja. Urządzenie dość mocno eksploatowane biorąc pod uwagę ciężary i warunki w jakich pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
browacz 08.09.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Jak wiem, spytałem monterów Faac się popsuł - stosuje elementy wewnętrzne o jakości bardziej niż złej, Nice jest takie jak było przed dwoma laty - mechanizmy o małej mocy się psują a firma powoli wycofuje się z napędów i serwisów Podobno na polu boju pozostały napędy KEY i Tousek trochę nieznane ale może ktoś ma i może się wypowiedzieć szczególnie o tańszych modelach ? Pozdrawiam Mam zamiar kupić zestaw KEY Siłownik SUN7024 z wbudowaną centrala 14A mam nadzieje ze będzie to dobry zakup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts