Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym impregnować więżbę?

Recommended Posts

Czemu jestescie tacy niecierpliwi ? Nie dosc ze piszesz pod anonimem to nie chce ci sie przeszukac archiwum. O impregnacji bylo pelno wypowiedzi. W skrocie - najlepiej ze wzgledu na cene zastosowac impregnat solny rozcienczony w wodzie (10-30%). Najlepiej metoda kapieli, ewentualnie natrysku (ale wtedy duze straty impregnatu).

D.

Czy obojętne to jest jakiej firmy?

W starych wypowiedziach było dużo dyskusji na temat czy impregnować drewno mokre czy wysuszone, ale żadnej przewagi wypowiedzi nie zauważyłam, nie byłam wstanie wyciągnąć wniosków.

Dlatego poruszyłam temat jeszcze raz.

A ten anonim to przypadek.

Przyznaję się to ja - ENGI

Pzdr-ka

Witam.

Robiłem różnymi solnymi. Najlepszy wg. mnie jest Boramon 170 (zielony koncentrat) Po rozrobieniu ma charakterystyczną konsystencję, jakby gęstą, podobną do gliceryny. W rezultacie nie spływa z drewna. Ja musiałem impregnowac gotową więźbę i było to bardzo istotne. Poza tym nie wypłukuje go woda!

Szczegóły na:

http://artmedia.of.pl

dział "Budowa".

Sebastian.

Ja mam modrzewiowy dach, impregnowany Fobosem (sól) Nie do końca wierzę w to,że woda tego nie rozpuści. Jest już rok i nic się nie dzieje, ale myślę,że to zasługa drewna. Osobiście polecam Drewnochron korzystałam jest dobry, ale drogi (nawet malowany rozpylaczem) Młody inwestor.

A propo dzielenia się informacjami. Moj kuzyn zastosował ten CUPRINOL w domu 80 letnim drewnianym. Pewne ściany zaatakowane były przez korniki a inne przez spuszczela pospolitego. Płynem tym spryskał te sciany i rzeczywiście szkodników już nie ma. Pytanie brzmi na jak długo i na ile jest ten płyn szkodliwy dla człowieka( nie ma atestu ITB ale ma atest PZH - ale nie wiadomo na co.