kamil2k3 16.05.2015 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Jestem już po rozmowie z architektem i tak:Warunki gruntowe są dobre wystarczy prosty fundament na ławach proponował na to 15cm styro.Na posadzkę chciałem dać 20 cm ale mówi, że ten twardy na podłogę ma lepsze U więc wystarczy 15 przy tym ociepleniu Zrobiłem sobie obliczenia w audytorze OZC wprowadziłem wszystko zgodnie z tutorialem i coś tam wyszło no i między nawet tym samym rodzajem styro nie ma większej różnicy w rocznym cieplnym obciążeniu budynku różnice były koło 100W może więc wychodzi na to że faktycznie te 5cm dodatkowe nie robi znaczenia ?Posłuchać propozycji architekta i zostawić 15 cm czy jednak dać 20cm na podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.05.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Zapytaj pana plastyka, czy jak wychodzi w zimie na -20 to czy wiatrówka plus podkoszulek wystarczy ?Ile zdołasz upchać izolacji i gdzie zdołasz to Twój zysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 17.05.2015 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Oczywistym jest że im więcej tym lepiej wiadomo z tym że wszyscy mówili że mam policzyć sobie ozc aby wiedzieć jaka jest różnica więc przysiadłem nauczyłem się to obsługiwać no i policzyłem dodałem wszystkie przegrody i tylko zmieniałem grubość styro no i wedłóg tych obliczeń z audytora właśnie nie ma zbytniej różnicy w rocznym zapotrzebowaniu.Mogę dać te 20cm i tak był taki pierwotny plan na ociepleniu nie chcę oszczędzać, chodzi mi tylko o co innego skoro według audytora ozc wychodzi naprawdę nieznaczna różnica wręcz kosmetyczna to może pan architekt ma racje ?Zacząłem to liczyć bo chciałem mieć potwierdzenie że będzie znacznie się różnić a wcale tak nie jest i to mnie zdziwiło nieco, pytanie czy ślepo wierzyć tym wynikom robiłem je w kilku wariantach i proste liczenie jako 1 pomieszczenie i po dodaniu wszystkich pomieszczeń i to samo wychodzi po narysowaniu rzutu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 12.06.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Witam.Nie chce zakładać nowego tematu ,wiec licze że ktoś iodpowie mi tu . Mam w projekcie 20cm styropianu na sciany zew ,ale przedłużyłem okap do 85 cm (przy 20cm styro) i wydaje mi się ze to będzie za dużo .Czy można dać teraz 30cm styropianu żeby to lepiej wygladało? Nie ma problemu z montażem tak grubego styro? W podłodze mam 20cm i na strop pojdzie około 30cm .Nie mogę znaleźć zdjec w inernecie jak bedą wyglądały okna schowane tak głeboko. Dom to parterówka bez użytkowego poddasza.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.06.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Oczywiście kolki montażowe dostaniesz do 30 cm styro. Nasuwa mi się tylko jedno pytanie z jaka lambda styro planujesz ocieplić dom?Bo jeśli ma to być białe styro o grubości 30cm to sensu w tym większego nie widzę.Problemu z montażem grubego styro nie będzie. Na forum jest paru inwestorów, którzy zainwestowali w 30 cm styro I jest wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.06.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Kołki idą w pogłębienie 30 cm jak najbardziej .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 13.06.2015 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Znalazłem już zdjęcia i nie do końca mi sie to podoba .Okna wchodza bardzo mocno do środka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts