Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Moim marzeniem było mieć własny dom. Nie brałem pod uwagę budowania go samemu, jednak od kilku miesięcy czytam różne artykułu, fora i zmieniłem zdaniem. Postaram się go wybudować samemu, oczywiście z pomocą rodziny, znajomych.

Zaciekawiły mnie domy energooszczędne, nie chce budować domu tradycyjnego na węgiel czy ekogroszek. Pochodzę z Rybnika (woj. śląskie) gdzie jest bardzo zanieczyszczone powietrze, przekraczające normy kilkukrotnie.

Przeszukując internet natrafiłem na ciekawy projekt (moim zdaniem) domu Z119 z pracowni Z500. http://z500.pl/projekt/112/Z119,latwy-w-budowie-dom-z-poddaszem-przestronna-czescia-dzienna-i-garazem.htmlBudynek w kształcie kwadratu, prosty brak lukarnów, wykuszy. Ustawienie domu na działce, garażem i kotłownią na północ. Dach dwuspadowy liczba okien dachowych do zmniejszenia (ewentualnie dwa starczą). Mieszkam na terenach górniczych więc wstępnie dom planuję na płycie fundamentowej, Ściany z silki 24cm, na to styropian 20cm. Na dach 30cm wełny. Ściana kolankowo podniesiona o dwa bloczki (~110cm), brak kominów, kominek fajna sprawa ale nie wiem czy warta świeczki. wentylacja mechaniczna z rekuperatorem, ogrzewanie pompą ciepła (tutaj jeszcze dużo do rozważania), ogrzewanie podłogowe - brak kaloryferów.

Garaż bym chciał zostawić, jednak nie wiem czy go odizolować od reszty czy zostawić skoro i tak będzie na płycie fundamentowej. W garażu oprócz samochodu można zostawić np. różne narzędzia ogrodowe. Adaptacja poddasza całkiem inna niż w projekcie, zamiast jeden łazienki będzie pralnia-suszarnia.

Pracownia Z500 oferuję owy projekt w formie EcoReady, jednak nie wiem czy warto przepłacać. Co sądzicie o tym projekcie oraz ile mnie wyjdzie wybudowanie tego domu?

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/200113-dom-energooszcz%C4%99dny-z119-metoda-gospodarcza/

• 2 weeks później...

Aloha. widzę, że już sporo poczytałeś i to chwali sie. Pomyśl o tym garażu jednak w wersji odeseparowanej. Na pewno widzialeś jak robili to inny przy izolowanej płycie. Zastanów się jednak na ile bedzie ci ten garaż potrzebny bo:

1.Jednostanowiskowy to moim zdaniem za mały. Pózniej bedziesz mieć 2 samochód na podjeździe a za jakis czas to i oba bo w garazy beda graty i już zadnym nie wjedziesz.

2. Garaż to jednak spore obciążenie cieplne dla domu

3. Garaż podnosi koszt budowy i to sporo.

4. Garaż zawsze możesz postawić osobno z gorszych i tanszych materialow i co najwazniejsze kiedy staniesz na nogi po budowie domu.

jeśli chodzi o dom to moze pomysl nad takim projektem (na tyle wysokim)gdzie nie masz okien dachowych. Życze powodzenia i szperaj po forum ile wlezie bo pewnie koncepcje zmienia cisie ze 100 razy jeszcze. Ja juz od kilku lat zabieram sie do budowy i co róż zmieiam koncepcje.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/200113-dom-energooszcz%C4%99dny-z119-metoda-gospodarcza/#findComment-6818003

Garaz polaczony z budynkiem to praktyczna rzecz. To nie tylko samochod ale I gigantyczne pomieszczenie skladownicze :)

Zdecydowanie odizolowany od reszty budynku. Ale wtedy sugerowal bym poszukiwania jeszcze innego projektu, gdzie garaz jest obok budynku(dostawiony), a nie w jego srodku.

Mozesz tez z tego projektu zamienic garaz na fajne duze pomieszczenie gospodarcze (nieogrzewane, ale tez nie odizolowane), a garaz jak sugeruje sly1234, zrobic jako osobny budynek.

https://forum.murator.pl/topic/200113-dom-energooszcz%C4%99dny-z119-metoda-gospodarcza/#findComment-6823902

• 2 weeks później...
Ja jestem za tym by dom był połączony z garażem. Widziałam sporo takich projektów na Dobre Domy i większość z nich mi się podoba:) Jestem właśnie na etapie zakupu działki i pewnie niedługo będę się oglądać za jakimś fajnym projektem. garaż na pewno przyda mi się połączony z domem bo będę miałą wszystkie graty pod ręką :)
https://forum.murator.pl/topic/200113-dom-energooszcz%C4%99dny-z119-metoda-gospodarcza/#findComment-6831855

• 3 years później...

Witam ponownie po 3 latach przerwy :jawdrop:

Temat budowy domu powrócił, a nawet coś już ruszyło w tym kierunku :cool:.

Zakupiłem działkę o powierzchni 1323m2, w kształcie litry "L", teren prawie płaski, da radę go w późniejszym czasie wyrównać.

mapa budynku gospodarczego.jpg

Przez szerokość działki przebiega linia niskiego napięcia do domu sąsiada, ale w niczym to nie przeszkadza, jedynie muszę zachować 2,5m odstępu od przewodów. W dalszej części działki są tereny przydomowych ogródków z małym laskiem, który sukcesywnie jest wycinany pod inne zagospodarowanie działki w późniejszym czasie. Szary prostokącik to garaż blaszany zgłoszony w Urzędzie Miasta jako budynek gospodarczy, w celu podłączenia go do sieci energetycznej w taryfie G12. Prąd, woda, kanalizacja w drodze.

Wymarzony dom pozostał ten sam, czyli projekt Z119. Po rozmowie z kilkoma osobami który taki dom wybudowali oraz odwiedzenia osobiście jednego ze szczęśliwców którzy już w takim domu mieszkają, wprowadziłem kilka zmian.

front.jpg

Budynek będzie poszerzony w prawą stronę o 1 metry, tym samym większą powierzchnie zyska garaż oraz pomieszczenie gospodarcze. Zmiana wprowadzona po oględzinach domu na żywo. Do domu po prawej stronie zostanie dołączona wiata na samochód/przyczepę.

tyl.jpg

Z pomieszczenia gospodarczego będzie wyjście do ogrodu/wiaty, żeby nie trzeba było ze wszystkim chodzić przez garaż.

parter.jpg

Na parterze największą zmiana to otwarta kuchnia, meble w kształcie litery "U", schody z biegiem po prawej stronie. I poszerzenie garażu oraz PG o metr.

poddasze.jpg

Garderoba zamieniona na pralnie z mniejszym metrażem. Mała łazienka zamieniona na gabinet dla żony. Łazienka, gabinet oraz sypialnia będą poszerzone o metr. Sypialnia rozdzielona na garderobę.

To takie wstępne zmiany, za kilka dni będę miał spotkanie z architektem więc będę znał jego zdanie odnośnie moich zmian i poprawek jakie on by widział.

Dom posadowiony na płycie fundamentowej, z dwóch powodów: odizolowany od grunty oraz po 2019 mogą występować na działce II kat. szkód górniczych.

Ogrzewanie:

Myślałem o pompie ciepła, rozważam również gaz z gazociągu bo kilka dni temu do sąsiadki został doprowadzony 400m gazociągu i od mojej działki jest teraz oddalony o ok. 35metrów.

Ogrzewanie podłogowe w 100%

Murowanie z silikatów (rozważanie)

Wentylacja mechaniczna

Ścianka kolankowa podniesiona do 100cm

Wjazd do działki od strony północnej.

Chętnie poczytam Wasze opinie oraz wskazówki.

Prośba do moderatorów o przeniesienie tematu do działu "BOCIANKI 2018 - Ci, którzy zaczynają budowę w tym roku..."

Edytowane przez Solzbi
prośba o przeniesienie tematu
https://forum.murator.pl/topic/200113-dom-energooszcz%C4%99dny-z119-metoda-gospodarcza/#findComment-7559111