Solzbi 16.04.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Witam wszystkich. Moim marzeniem było mieć własny dom. Nie brałem pod uwagę budowania go samemu, jednak od kilku miesięcy czytam różne artykułu, fora i zmieniłem zdaniem. Postaram się go wybudować samemu, oczywiście z pomocą rodziny, znajomych.Zaciekawiły mnie domy energooszczędne, nie chce budować domu tradycyjnego na węgiel czy ekogroszek. Pochodzę z Rybnika (woj. śląskie) gdzie jest bardzo zanieczyszczone powietrze, przekraczające normy kilkukrotnie. Przeszukując internet natrafiłem na ciekawy projekt (moim zdaniem) domu Z119 z pracowni Z500. http://z500.pl/projekt/112/Z119,latwy-w-budowie-dom-z-poddaszem-przestronna-czescia-dzienna-i-garazem.htmlBudynek w kształcie kwadratu, prosty brak lukarnów, wykuszy. Ustawienie domu na działce, garażem i kotłownią na północ. Dach dwuspadowy liczba okien dachowych do zmniejszenia (ewentualnie dwa starczą). Mieszkam na terenach górniczych więc wstępnie dom planuję na płycie fundamentowej, Ściany z silki 24cm, na to styropian 20cm. Na dach 30cm wełny. Ściana kolankowo podniesiona o dwa bloczki (~110cm), brak kominów, kominek fajna sprawa ale nie wiem czy warta świeczki. wentylacja mechaniczna z rekuperatorem, ogrzewanie pompą ciepła (tutaj jeszcze dużo do rozważania), ogrzewanie podłogowe - brak kaloryferów.Garaż bym chciał zostawić, jednak nie wiem czy go odizolować od reszty czy zostawić skoro i tak będzie na płycie fundamentowej. W garażu oprócz samochodu można zostawić np. różne narzędzia ogrodowe. Adaptacja poddasza całkiem inna niż w projekcie, zamiast jeden łazienki będzie pralnia-suszarnia. Pracownia Z500 oferuję owy projekt w formie EcoReady, jednak nie wiem czy warto przepłacać. Co sądzicie o tym projekcie oraz ile mnie wyjdzie wybudowanie tego domu?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 28.04.2015 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Aloha. widzę, że już sporo poczytałeś i to chwali sie. Pomyśl o tym garażu jednak w wersji odeseparowanej. Na pewno widzialeś jak robili to inny przy izolowanej płycie. Zastanów się jednak na ile bedzie ci ten garaż potrzebny bo: 1.Jednostanowiskowy to moim zdaniem za mały. Pózniej bedziesz mieć 2 samochód na podjeździe a za jakis czas to i oba bo w garazy beda graty i już zadnym nie wjedziesz.2. Garaż to jednak spore obciążenie cieplne dla domu 3. Garaż podnosi koszt budowy i to sporo. 4. Garaż zawsze możesz postawić osobno z gorszych i tanszych materialow i co najwazniejsze kiedy staniesz na nogi po budowie domu. jeśli chodzi o dom to moze pomysl nad takim projektem (na tyle wysokim)gdzie nie masz okien dachowych. Życze powodzenia i szperaj po forum ile wlezie bo pewnie koncepcje zmienia cisie ze 100 razy jeszcze. Ja juz od kilku lat zabieram sie do budowy i co róż zmieiam koncepcje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 05.05.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Garaz polaczony z budynkiem to praktyczna rzecz. To nie tylko samochod ale I gigantyczne pomieszczenie skladownicze Zdecydowanie odizolowany od reszty budynku. Ale wtedy sugerowal bym poszukiwania jeszcze innego projektu, gdzie garaz jest obok budynku(dostawiony), a nie w jego srodku. Mozesz tez z tego projektu zamienic garaz na fajne duze pomieszczenie gospodarcze (nieogrzewane, ale tez nie odizolowane), a garaz jak sugeruje sly1234, zrobic jako osobny budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caliope 14.05.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Ja jestem za tym by dom był połączony z garażem. Widziałam sporo takich projektów na Dobre Domy i większość z nich mi się podoba:) Jestem właśnie na etapie zakupu działki i pewnie niedługo będę się oglądać za jakimś fajnym projektem. garaż na pewno przyda mi się połączony z domem bo będę miałą wszystkie graty pod ręką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Solzbi 25.07.2018 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 (edytowane) Witam ponownie po 3 latach przerwy Temat budowy domu powrócił, a nawet coś już ruszyło w tym kierunku . Zakupiłem działkę o powierzchni 1323m2, w kształcie litry "L", teren prawie płaski, da radę go w późniejszym czasie wyrównać. Przez szerokość działki przebiega linia niskiego napięcia do domu sąsiada, ale w niczym to nie przeszkadza, jedynie muszę zachować 2,5m odstępu od przewodów. W dalszej części działki są tereny przydomowych ogródków z małym laskiem, który sukcesywnie jest wycinany pod inne zagospodarowanie działki w późniejszym czasie. Szary prostokącik to garaż blaszany zgłoszony w Urzędzie Miasta jako budynek gospodarczy, w celu podłączenia go do sieci energetycznej w taryfie G12. Prąd, woda, kanalizacja w drodze. Wymarzony dom pozostał ten sam, czyli projekt Z119. Po rozmowie z kilkoma osobami który taki dom wybudowali oraz odwiedzenia osobiście jednego ze szczęśliwców którzy już w takim domu mieszkają, wprowadziłem kilka zmian. Budynek będzie poszerzony w prawą stronę o 1 metry, tym samym większą powierzchnie zyska garaż oraz pomieszczenie gospodarcze. Zmiana wprowadzona po oględzinach domu na żywo. Do domu po prawej stronie zostanie dołączona wiata na samochód/przyczepę. Z pomieszczenia gospodarczego będzie wyjście do ogrodu/wiaty, żeby nie trzeba było ze wszystkim chodzić przez garaż. Na parterze największą zmiana to otwarta kuchnia, meble w kształcie litery "U", schody z biegiem po prawej stronie. I poszerzenie garażu oraz PG o metr. Garderoba zamieniona na pralnie z mniejszym metrażem. Mała łazienka zamieniona na gabinet dla żony. Łazienka, gabinet oraz sypialnia będą poszerzone o metr. Sypialnia rozdzielona na garderobę. To takie wstępne zmiany, za kilka dni będę miał spotkanie z architektem więc będę znał jego zdanie odnośnie moich zmian i poprawek jakie on by widział. Dom posadowiony na płycie fundamentowej, z dwóch powodów: odizolowany od grunty oraz po 2019 mogą występować na działce II kat. szkód górniczych. Ogrzewanie: Myślałem o pompie ciepła, rozważam również gaz z gazociągu bo kilka dni temu do sąsiadki został doprowadzony 400m gazociągu i od mojej działki jest teraz oddalony o ok. 35metrów. Ogrzewanie podłogowe w 100% Murowanie z silikatów (rozważanie) Wentylacja mechaniczna Ścianka kolankowa podniesiona do 100cm Wjazd do działki od strony północnej. Chętnie poczytam Wasze opinie oraz wskazówki. Prośba do moderatorów o przeniesienie tematu do działu "BOCIANKI 2018 - Ci, którzy zaczynają budowę w tym roku..." Edytowane 25 Lipca 2018 przez Solzbi prośba o przeniesienie tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts