Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porównanie ofert na pompę ciepła (kotłownie)

mmaarcin

Recommended Posts

Ponieważ od dłuższego czasu śledzę tematy związane z wyborem źródła ogrzewania i na chwilę obecną moim faworytem (po uwzględnieniu kosztów eksploatacji i zwrotu nakładu finansowego) jest powietrzna pompa ciepła, to mam propozycję.

Osoby mi podobne, będące na etapie wyboru wykonawcy zamieszczały swoje oferty, które dostały od swoich oferentów.

Każdy z nas wysyłał mnóstwo zapytań o koszty montażu pompy ciepła i wykonania kotłowni i jak wiadomo, wyceny bywają różne.

Ja trzy miesiące temu, dostałem ofertę na pompę gruntową z odwiertami 2x100m za bagatela STO TYSIĘCY ZŁ.

-Panie za mniej się nie da

-powietrzną? Pan raczy żartować...to nie prawa dobrze działać

Oczywiście nie podajemy nazwy firmy, a tylko kwotę i co w zamian dostaniemy.

Myślę, że pozwoli to takim osobom jak ja i mi podobnym usystematyzować i znaleźć najbardziej korzystną ofertę a także wytknąć nieścisłości/ niedopowiedzenia w tych ofertach.

Na początek wkleję moją wycenę, która na chwilę obecną ( z pośród kilkunastu) jest chyba najbardziej dla mnie optymalna.

Jeżeli jest w niej coś na co nie zwróciłem uwagi to proszę o komentarz.

Opcja 1

OFERTA POMPA CIEPŁA - PANASONIC AQUAREA Seria T-CAP 9kW (w -15'C/35'C daje

9kW!!!, COP = 4,84!!! przy temperaturze zewnętrznej +7'C i temperaturze wody

grzewczej +35"C) pompa 1-fazowa

Kompletna kotłownia ("od A do Z"), a w szczególności:

- pompa ciepła w wersji ogrzewanie&chłodzenie 1 -fazowa PANASONIC AQUAREA

serii SXC T-CAP 9kW (zestaw KIT-WXC09F3E5: jednostka zewnętrzna WH-UX09FE5

i hydrobox WH-SXC09F3E5),

- zasobnik c.w.u. dedykowany do pompy ciepła GALMET 300l MAXI Typ SGW(S)

- przewodowy termostat pokojowy z ekranem LCD PANASONIC PAW-A2W-RTWIRED lub

sterownik pokojowy EUROSTER 2026 (opcja sterowniki bezprzewodowe)

- grzałka tacy odciekowej do jednostki zewnętrznej

- zawór 3-drogowy V4440 1" HONEYWELL

- inne potrzebne materiały do wykonania kompletnej kotłowni PC + Zasobnik

c.w.u.

Koszt całkowity: 25.300 - 26.300 zł brutto (w tym VAT 8%)

Proponowana pompa oraz akumulacyjność podłogówki pozwoli w ogromnym stopniu

obniżyć koszty ogrzewania - pozwala pracować w tańszej taryfie

- średnioroczny COP na poziomie 2,5 (z wyliczeń klientów wynika, że

kształtuje się na poziomie ok. 2,8!!!, w minionym sezonie, nawet ponad 3 ale

tamta zima "to nie zima" :)

- praca w taniej taryfie i droższej taryfie: 80% i 20% (u wielu klientów

"wychodzi" 90% i 10% ale ja przyjąłem mniej korzystnie, bo np. ciepła

podłoga wieczorem, w czasie kąpieli, prysznica, gdy dzieci biegają po

podłodze "bezcenna" - nie jest się przecież zakładnikiem taryf)

Opcja 2

OFERTA POMPA CIEPŁA - PANASONIC AQUAREA Seria C 9kW (w -15'C/35'C daje

5,9kW, COP = 4,13!!! przy temperaturze zewnętrznej +7'C i temperaturze wody

grzewczej +35"C) pompa 1-fazowa

Kompletna kotłownia ("od A do Z"), a w szczególności:

- pompa ciepła w wersji ogrzewanie&chłodzenie 1 -fazowa PANASONIC AQUAREA

serii C 9kW (zestaw KIT-WC09F3E5: jednostka zewnętrzna WH-UD09FE5 i

hydrobox WH-SDC09F3E5),

- pozostałe elementy jak w opcji 1

Koszt całkowity: 21.500 - 22.500 zł brutto (w tym VAT 8%)

w tej opcji w okresie poniżej ~ -10'C może załączać się grzałka wspomagania

c.o. - zwiększy to koszty o ok 20-30% :)

poza tym w mniejszym stopniu będzie można grzać tylko (20% - 80% patrz

wyżej) w taniej taryfie

w obu wersjach koszty po Pana stronie:

- wykonanie postumentu pod jednostkę zewnętrzną wg naszych wskazówek (patrz

następny mejl)

- doprowadzenie prądu w pobliże jednostki wewnętrznej - zakończone

wyłącznikiem 3-fazowym, zabezpieczenie przewodu 20A typ B(patrz następny

mejl)

Edytowane przez mmaarcin

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozsądnie to wygląda.

Ja kupiłem opcje 1 bez Honeywell ale na Simens i bez . ..tego LCD Panasonic za nieco niższa kwotę od tej dolnej co podajesz. Ciekawe ile w tym kosztuje ten LCD Pansonic. Nawet gdyby bez LCD kosztowłao to 25300 zł to te moje kilkaset zł różnicy ceny jeszcze w dół nie jest problemem bo może kupujesz z "droższego" regionu Polski.

Opcja 2 jak za 1 fazówkę to mniej ciekawa jest.

Swoją drogą jeszcze tydzień temu był tu Expert i wyceniał opcje 1 na 33000 netto i twierdził - rzucał domysłami-, że poniżej 25 tys za kompletna kotłownie przygotowana na TCap to bez gwarancji albo jakimś tanim/chińskim osprzęcie.

Nie wiem czy taniej jeszcze coś urwiesz.

mmaarcin, bardzo rozsądne oferty - a jednak można:cool:

Jak wybierzesz opcję nr 1 z Eurosterem, to będziesz miał praktycznie taki zestaw jak ja - polecam:yes:

Na Twoim miejscu zamiast postumentu zrobiłbym wieszak. Moim zdaniem jest to estetyczniejsze rozwiązanie. Zobacz sobie na zdjęciach w moim albumie ze stopki.

I Kotłownia

- Pompa ciepła Vaillant VWS 82/3 współczynnik efektywności COP= 4,7, z wbudowanym zasobnikiem o pojemności 175 l

- comDIALOG system sterowania i monitoringu przez Internet

- Montaż kotłowni wraz ze wszystkimi częściami i materiałami łącznie z uruchomieniem oraz serwisem gwarancyjnym i pogwarancyjnym

33000 zł. netto + 8% VAT

Dodatkowo funkcja chłodzenia pasywnego w cenie 4000 zł. netto 8% VAT

II Dolne źródło

- wykonanie 2 odwiertów po 90 m

- zabudowanie sond Dn40 firmy Muovitech ( 50 lat gwarancji na sondy od producenta)

- wypełnienie sond roztworem glikolu propylenowego

Projekt prac geologicznych ( Gratis)

Razem 18000 zł. netto + 8% VAT

III. Wykonanie instalacji poziomej dolnego źródła ( doprowadzenie do budynku) 2000 zł. netto + 8% VAT

IV. Kompleksowe wykonanie instalacji ogrzewania podłogowego w całym budynku ( system firmy Roth 20 lat gwarancji) cena nie zawiera styropianu 15 000zł. netto+ 8% VAT

V. Kompleksowe wykonanie instalacji wodno- kanalizacyjnej wewnątrz budynku ( materiał + robocizna) 7000zł. netto + 8% VAT

VI. Wykonanie instalacji wentylacji mechanicznej recoVAIR 260/4 15000 zł. netto+ 8%VAT

Gość Konto usunięte_1*
a tak po prawdzie za co oni tyle biorą za sprężarkę co kosztuje małe pieniądze zaworze rozprężnym . pracowałem w firmie co produkowała klimatyzatory dla górnictwa różnej mocy od 10 kw do 2 MW i jak czytam o cenach tych pomp ciepła (kilmatyzatorach odwróconych ) to mnie ciary przechodzą ,przecież to za nawet połowę ceny idzie poskładać a pewnie i tak cenowo by się przesadziło , no ale cóż moda kosztuje

Kolego Stiebel ma jako jedyny znak jakości Q i COP 5,02 a twoja pompa nie ma ani jednego certyfikatu.

Certyfikat powiadasz....

Jakbym wygrał szóstke w totka to może bym sobie takie certyfikaty montował w domu,

a że nie wygrałem to szukałem produktu dobrej jakości.

Pocztą pantoflową dowiedziałem się o producencie, który robi dobre pompy i osobiście jestem z niej zadowolony.

COP 5,02 jest świetny ale czy z tymi "copami" nie jest tak jak z deklarowanym zużyciem paliwa przez nowe auta?

Niby 7,2 litra w mieście a żłopie 2 litry więcej.

Wiadomo, że jakość musi kosztować ale wystarczy sprawdzić jakie podzespoły ma pompa i ile one kosztują.

Tak zrobiłem i odrzucałem oferty za ponad 25 tys. (za całą kotłownie bez DZ)

Tak jak napisał kolega wyżej, moda kosztuje

ja dopiszę, że niewiedza też.... (niestety).

Certyfikat powiadasz....

Jakbym wygrał szóstke w totka to może bym sobie takie certyfikaty montował w domu,

a że nie wygrałem to szukałem produktu dobrej jakości.

Pocztą pantoflową dowiedziałem się o producencie, który robi dobre pompy i osobiście jestem z niej zadowolony.

COP 5,02 jest świetny ale czy z tymi "copami" nie jest tak jak z deklarowanym zużyciem paliwa przez nowe auta?

Niby 7,2 litra w mieście a żłopie 2 litry więcej.

Wiadomo, że jakość musi kosztować ale wystarczy sprawdzić jakie podzespoły ma pompa i ile one kosztują.

Tak zrobiłem i odrzucałem oferty za ponad 25 tys. (za całą kotłownie bez DZ)

Tak jak napisał kolega wyżej, moda kosztuje

ja dopiszę, że niewiedza też.... (niestety).

Podzespoły powiadasz..... W Chinach dziwnym trafem Copelland kosztuje 200 usd w Polsce oryginalny kosztuje 4 razy tyle.

Masz w swojej pompie energooszczędne pompy obiegowe - wątpię. Producent twojej pompy pokwapił się do EHPA o poświadczenie COP - wątpię.

Jak chcesz tanio to jest tu znający się na rzeczy instalator, który sam ci złoży pompę i to ma sens.

Edytowane przez oberwatorPC

Proszę o ponowne przeczytanie tytułu tego wątku oraz mojego pierwszego posta i zamieszczanie informacji pomocnych w wyborze najlepszej oferty a nie bawienie się w nic nie wnoszące pyskówki.

Ten temat ma być pomocny i merytoryczny a jego zawartość NIE MA polegać na wzajemnych przepychankach w efekcie czego będziemy musieli ponownie łowić cenne informacje w gąszczu wzajemnych animozji.

Edytowane przez mmaarcin

Nie do końca się zgoszę, że sie kupuje. Aby pompa dostała EHPA czy klasę A++ muszą być robione badania takiej pompy. Wątpię czy chociażby niemieckie firmy nadające taki certyfikat zrobią to po łebkach. Pompy badane są miesiącami aby takie certyfikaty dostać. Inaczej jest z azjatyckimi produktami. Wyprodukują nalepkę jaką zechcesz. Mam mały kontakt z importem z chin i nie ma problemu kupić u nich "oryginalnych" urządzeń. :) Nie znam Stiebla ale nie wierzę w to, że rachunki bębą takie jak z jakiejś pompy no name. Markowe pompy z atestami i potwierdzonymi parametrami też można nabyć w rozsżadnych pieniądzach. Jeżeli ktoś chce kupić pompę tanią i dobrą to niestety musi kupić 2. Duże firmy dużo kasiury inwestują w badania, testy i ulepszanie urządzeń. Niestety nigdy małego, lokalnego producenta nie będzie na to stać, szczególnie w naszym kraju, gdzie niesamowicie "wspiera się" przedsiębiorców. Edytowane przez AdrianEH

to nie jest kwestia wiary

tak się składa, że jest tutaj co najmniej jeden użytkownik chińczyka - nie słyszałem żeby narzekał, a wręcz przeciwnie.

Rozumiem, że PC polskich producentów, także kwalifikują się pod "no name"

Tak się składa, że jest ich tutaj (a przynajmniej było) sporo, były pojedyncze przypadki problemowe (o ile dobrze pamiętam)

A co do osiągów - to są tematyczne wątki na ten temat...szczerze mówiąc, osiągi są bardzo podobne do tych markowych (co nie dziwi, skoro w środku są te same sprężarki :p)

żeby nie było niejasnosći - pisząc o polskich PC - miałem konkretnie na myśli gruntówki: Ecopower,Ekontech,Ecopol