Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porównanie ofert na pompę ciepła (kotłownie)

mmaarcin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no tak muszę zwolnić ludzi i zatrudnić ich na umowę śmieciową albo w ogóle na czarno, nie płacić za urlopy i l4 , oszukiwać na podatkach, robić na najtańszych badziewnych materiałach i jeszcze instalacje które nie osiąganą zakładanych parametrów (np. przepływy) ale będzie tanio - taki instalator jest najlepszy

życzę WAM takiego pracodawcy

P.S. są kraje gdzie z całą surowością tępi się dumping i tandetę i tam mimo przegranych wojen światowych jest dobrobyt u nas niestety rządzi dziadostwo

Edytowane przez mkm silesia
p.s.

no tak muszę zwolnić ludzi i zatrudnić ich na umowę śmieciową albo w ogóle na czarno, nie płacić za urlopy i l4 , oszukiwać na podatkach, robić na najtańszych badziewnych materiałach i jeszcze instalacje które nie osiąganą zakładanych parametrów (np. przepływy) ale będzie tanio - taki instalator jest najlepszy

życzę WAM takiego pracodawcy

P.S. są kraje gdzie z całą surowością tępi się dumping i tandetę i tam mimo przegranych wojen światowych jest dobrobyt u nas niestety rządzi dziadostwo

Rozumiem, że odnosisz się w tym momencie do podanej przeze mnie wyceny.

Bardzo szanuje cię za posiadaną wiedze i fachowość. Jestem przekonany, że twoje instalacje bardzo dobrze się sprawują. Kilka z nich widziałem, rozmawiałem z osobami u których montowales pompy.

Miałem przyjemność się nawet z tobą spotkać.

W sklad mojej kotłowni za 25.900 zostaly wyszczególnione wszystkie jej składowe. Jeżeli uważasz, że oferent jest nieuczciwy, to wytknij proszę nieścisłości w jego ofercie. Co w niej jest takiego nierealnego.

Ja, jak i mi podobni bardzo chętnie poznamy na czym oszukują instalatorzy tak bardzo zaniżajacy ceny.

Zaznaczę, że oferta przeze mnie przedstawiona pochodzi od autoryzowanego instalatora firmy Panasonic (wskazanego na ich stronie internetowej)

Mam podejrzenie, że nie zatrudnia na czarno i placi podatki.

Rozumiem, że odnosisz się w tym momencie do podanej przeze mnie wyceny.

Bardzo szanuje cię za posiadaną wiedze i fachowość. Jestem przekonany, że twoje instalacje bardzo dobrze się sprawują. Kilka z nich widziałem, rozmawiałem z osobami u których montowales pompy.

Miałem przyjemność się nawet z tobą spotkać.

W sklad mojej kotłowni za 25.900 zostaly wyszczególnione wszystkie jej składowe. Jeżeli uważasz, że oferent jest nieuczciwy, to wytknij proszę nieścisłości w jego ofercie. Co w niej jest takiego nierealnego.

Ja, jak i mi podobni bardzo chętnie poznamy na czym oszukują instalatorzy tak bardzo zaniżajacy ceny.

Zaznaczę, że oferta przeze mnie przedstawiona pochodzi od autoryzowanego instalatora firmy Panasonic (wskazanego na ich stronie internetowej)

Mam podejrzenie, że nie zatrudnia na czarno i placi podatki.

Akurat wyceny które ty podałeś są w miarę realne za pompę wpiętą bezpośrednio w instalację jednak przy 100% podłogówki będzie jak u innych piszących na tym forum - w najzimniejszych miesiącach niedogrzane pomieszczenia nie z powodu niedomagania układu chłodniczego a z powodu przepływów niestety nowe energooszczędne pompy obiegowe nie dorastają do poprzednich pomp 8 Grunfosa jakie ma np. kol. Map w poprzednim modelu P

Można podnieść temp. zasilania ale spada drastycznie cop - nie tędy droga i nie gwarantuje to "sukcesu" - po to robi się podłogówkę aby między innymi oszczędzić na kosztach eksploatacji

p.s. jak przez pompę nie przeciśniesz 1,5m3/h to i tak spadnie jej moc i cop więc 9kw przy -15 można między bajki włożyć

p.s.

OpróczOTE=mkm silesia;6841820]Akurat wyceny które ty podałeś są w miarę realne za pompę wpiętą bezpośrednio w instalację j 1,5m3/hnak przy 100% podłogówki będzie jak u innych piszących na tym forum - w najzimniejszych miesiącach niedogrzane pomieszczenia nie z powodu niedomagania układu chłodniczego a z powodu przepływów niestety nowe energooszczędne pompy obiegowe nie dorastają do poprzednich pomp 8 Grunfosa jakie ma np. kol. Map w poprzednim modelu P

Można podnieść temp. zasilania ale spada drastycznie cop - nie tędy droga i nie gwarantuje to "sukcesu" - po to robi się podłogówkę aby między innymi oszczędzić na kosztach eksploatacji

p.s. jak przez pompę nie przeciśniesz 1,5m3/h to i tak spadnie jej moc i cop więc 9kw przy -15 można między bajki włożyć

Dziękuję za odpowiedź.

Mam rozumieć, że nowe t capy sa gorszej jakości?

Oprócz słabszej pompki są inne elementy "slabszej" jakości?

Piszesz o przeplywach. Sam będę robił podłogówke i zamierzałem dać dodatkowa pompke objegowa. To powinno rozwiązać problem

1,5m3/h?

OpróczOTE=mkm silesia;6841820]Akurat wyceny które ty podałeś są w miarę realne za pompę wpiętą bezpośrednio w instalację j 1,5m3/hnak przy 100% podłogówki będzie jak u innych piszących na tym forum - w najzimniejszych miesiącach niedogrzane pomieszczenia nie z powodu niedomagania układu chłodniczego a z powodu przepływów niestety nowe energooszczędne pompy obiegowe nie dorastają do poprzednich pomp 8 Grunfosa jakie ma np. kol. Map w poprzednim modelu P

Dziękuję za odpowiedź.

Mam rozumieć, że nowe t capy sa gorszej jakości?

Oprócz słabszej pompki są inne elementy "slabszej" jakości?

Piszesz o przeplywach. Sam będę robił podłogówke i zamierzałem dać dodatkowa pompke objegowa. To powinno rozwiązać problem

1,5m3/h?

Nie są słabszej jakości maja inne niż poprzednie pompy obiegowe energooszczędne trzeba przeliczyć instalacje i zdecydować czy starczy aby zapewnić przepływ.

Jak nie to są rożne rozwiązania problemu.

Nie są słabszej jakości maja inne niż poprzednie pompy obiegowe energooszczędne trzeba przeliczyć instalacje i zdecydować czy starczy aby zapewnić przepływ.

Jak nie to są rożne rozwiązania problemu.

może inaczej

po co szukać rozwiązania problemu

szukajmy rozwiązania jak nie dojść do problemu

podaj zatem ile trzeba tego OP mieć aby przepychało 1,5m3/h

Otóż ja mam jak i 2 znajomych nowe TCap i jakoś daje radę ta pompka na 3/4 biegu czyli generalnie tak jak pompkę stworzono pod średnie biegi.

Nie widzę nadmiernie strachu przed niedogrzaniem bo wyjściem jest jak piszesz podniesienie temp zasilania np: u mnie do jakiś ...37 st w mrozy poniżej -15st. Co i tak nie jest wielkim problemem bo owe 37st wystąpi raptem 3-4h zanim PC do tej temperatury dojedzie lub inne wyjście to wejście sobie w 2-3h drogiego prądu.

Bo owy TCap przy obciąż. cieplnym 5,5kW do -12st grzeje mi cały czas dom na 23,4st tylko w tanim prądzie.

Ile niby tracę na COP podnosząc temp zasilania ka kilka dni lub ile tracę na drogiej taryfie te kilkanaście h rocznie. Dziesiątki PLN na rok. Warto to poprawiać?

Instalacja OP mam też zwykła raczej a nawet gorszą bo ponad pół domu to ogrzewanie ścienne na rurce 14mm z większym oporem. Sadzę, że w miarę gesto OP i dom 150m2 i problemu nie ma. Chyba, że inny m2 domu lub rozłożenie OP. A więc napisz ile tego trzeba mieć i jak aby problem nie wystąpił, może lepiej i taniej "naprawić" to na etapie OP a nie po montażu PC. Proszę o info bo tej wiedzy mi brak a często ludzie z ulicy mnie się o PC Tcap dopytują jako usera i chciałbym dobrze doradzić Tym co się potem na mnie "na wsi" wzorują.

pogody na niedzielę, życzę wszystkim :)

Trochę dziwne podejście do tematu.

Budując dom policzyłeś np. czy strop wytrzyma czy najpierw zrobiłeś a potem na swojej i znajomych budowach sprawdzałeś czy wytrzyma i ile.

Ktoś tu kiedyś pisał ile po pomiarach spadła moc i cop przy zmniejszonym przepływie i to bez podnoszenia temp. zasilania nie były to małe wartości.

Szacował ktoś przynajmniej jaki masz przepływ ?

Trochę dziwne podejście do tematu.

Budując dom policzyłeś np. czy strop wytrzyma czy najpierw zrobiłeś a potem na swojej i znajomych budowach sprawdzałeś czy wytrzyma i ile.

Ktoś tu kiedyś pisał ile po pomiarach spadła moc i cop przy zmniejszonym przepływie i to bez podnoszenia temp. zasilania nie były to małe wartości.

Szacował ktoś przynajmniej jaki masz przepływ ?

Napisz proszę tak, aby taki LAIK JAK JA zrozumiał Co ma zrobić na etapie podlogowki aby nie popełnić błędu z przeplywami. Majac parter i poddasze, czyli prawie 200 m2 po podlodze wystarczy dołożyć dodatkowa pompę objegowa?

A może masz na myśli sprzęgło?

A może jeszcze inne rozwiązanie?

mmarcin jak ty chcesz dać drugą pompkę bez sprzęgła? Nie mówię, że się nie da bo są układy pomp pracujących szeregowo. Ale to nie takie łatwe i służy głównie do podniesienia ciśnienia, a nie przepływu.

Każdy dom jest inny, każda instalacja jest trochę inna. Ja np. będę miał sprzęgło i 3 pompy na obiegu wtórnym... Oczywiście można to zrobić na jednej ale wszystko ma wady i zalety. Kwestia decyzji.

mmarcin jak ty chcesz dać drugą pompkę bez sprzęgła? Nie mówię, że się nie da bo są układy pomp pracujących szeregowo. Ale to nie takie łatwe i służy głównie do podniesienia ciśnienia, a nie przepływu.

Każdy dom jest inny, każda instalacja jest trochę inna. Ja np. będę miał sprzęgło i 3 pompy na obiegu wtórnym... Oczywiście można to zrobić na jednej ale wszystko ma wady i zalety. Kwestia decyzji.

Bardzo ci dziękuję za wyjaśnienie kwestii przepływów.

Więc w moim przypadku (kotłowni) będzie trzeba doliczyć ok. 1000 zl za sprzęgło (tyle wyliczyl instalator)

Oznacza to, że koszt mojej instalacji z t-capem zamknie się w kwocie 26.900zl. I nie będę musiał się martwić problemami podnoszonymi przez mkm silesia.

Dodam, że oferta którą przedstawiłem na początku jest z woj. Śląskiego.

Zapraszam po raz kolejny o zamieszczanie najkorzystniejszejszych ofert na pompy i kotłownie.

Gość Arturo72
jednak przy 100% podłogówki będzie jak u innych piszących na tym forum - w najzimniejszych miesiącach niedogrzane pomieszczenia nie z powodu niedomagania układu chłodniczego a z powodu przepływów niestety nowe energooszczędne pompy obiegowe nie dorastają do poprzednich pomp 8 Grunfosa jakie ma np. kol. Map w poprzednim modelu P

Głupoty piszesz,mam Wilo stratosa,100% podłogówki,bez ukochanego przez ciebie bufora i nie zauważyłem niczego o czym piszesz.Wszystkie pomieszczenia są zawsze dogrzane.

Pompka śmiga na 6 biegu i tylko w taniej taryfie.

Edytowane przez Arturo72

Głupoty piszesz,mam Wilo stratosa,100% podłogówki,bez ukochanego przez ciebie bufora i nie zauważyłem niczego o czym piszesz.Wszystkie pomieszczenia są zawsze dogrzane.

Pompka śmiga na 6 biegu i tylko w taniej taryfie.

taaak ty też masz 200m2 na 2 kondygnacjach i 2000mb rur podłogówki :bash:

napisz że jeszcze masz ścienne na poddaszu

i 150m2 robi różnice jak są dwie kondygnacje

A ja dostałem taką oferte - co o tym myslicie ? ceny netto

Panasonic Aquarea T-CAP WH-SXC09F3E5 + WH-UX09FE5 o mocy grzewczej 9kW, 230V - 17500

Czujnik temp do zasobnika CWU CZ-TK1 Panasonic 187

Grzałka jedn zewn. CZ-NE1P, 135W Panasonic 487

Zawór przyłączający CO/CWU z siłownikiem , Siemens 428

Rury Chłodnicze w izolacji, kable (10mb) 420

Zasobnik CWU Galmet 200l 1200

Naczynie przeponowe + zawór bezp. 6bar do CWU 170

Materiał netto 20392 zl netto

robocizna 1500 zl netto

calosc 21 892 zl z montaże + 8 % czyli 23 644 zl brutto

Dobra cena ??

A ja dostałem taką oferte - co o tym myslicie ? ceny netto

Panasonic Aquarea T-CAP WH-SXC09F3E5 + WH-UX09FE5 o mocy grzewczej 9kW, 230V - 17500

Czujnik temp do zasobnika CWU CZ-TK1 Panasonic 187

Grzałka jedn zewn. CZ-NE1P, 135W Panasonic 487

Zawór przyłączający CO/CWU z siłownikiem , Siemens 428

Rury Chłodnicze w izolacji, kable (10mb) 420

Zasobnik CWU Galmet 200l 1200

Naczynie przeponowe + zawór bezp. 6bar do CWU 170

Materiał netto 20392 zl netto

robocizna 1500 zl netto

calosc 21 892 zl z montaże + 8 % czyli 23 644 zl brutto

Dobra cena ??

Dobra cena

I obawiam sie ze będzie działało w tej cenie :)

Dodał bym do wyceny kabelek do grzania tacy i zrób sobie jakiś odpływ pod jedn. zewnętrzna do rynny lub z 2-3mb rury drenazowej w ziemi i lodu pod PC będzie mało (ja do drenażu spuszczam).

Ewentualnie bym przemyślał czy nie wsiąść większy zasobnik jak 300l gal,te maxi.

Taka cena to raczej bandytyzm ,zważywszy na zawartość skrzynki zwanej pompą ciepła.

Za tą kwotę można ogacić izolacją dom,dodać jedną szybę do okna i grzać czystym prądem w II taryfie,osiągając ,,COP" 2.Przy adekwatnej akumulacji oczywiście.

sam skorzystałem z proponowanego rozwiązania, ale:

- ten "COP"=2 to tylko osiągnięty taryfą w stosunku do drogiej? a przecież większość pompiarzy też grzeje w taniej taryfie.

- co z CWU?