Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dołożenie dodatkowego wywiewu poza kuchnią i łazienką dla WM

Recommended Posts

Witam

Napisze w skrócie.

Mam domek który potrzebowałby po całości ok 400-450m3/h wymiany powietrza przy optymalnej prędkości 2-3m3/h.

Są to dwie kondygnacje i to jest suma dla całości.

Chce mieć dolot świeżego powietrza w każdym pomieszczeniu (załóżmy taka fanaberia, ale tak mam tez w projekcie WM)

Dla równowagi wywiew powinien być na podobnym poziomie.

Siłą rzeczy mam mniej pomieszczeń brudnych. I nie chcę np w łazience dawać 240m3/h wywiewu.

(łazienki i kuchnie mam optymalnie wywiewane 50-60m3/h)

To czy mogę dołożyć ten wywiew gdzieś poza "brudnymi"

1. dodatkowo w korytarzu na klatce schodowej

2. dodatkowo w garderobie

3. dodatkowo w dużym pokoju/salonie 55m2 w którym bedzie już nawiew.

Która opcja będzie lepsza a która nie i dal czego?

Proszę profesjonalistów jak i tych co robili tymi rencami oraz użytkowników co o tym sadzicie.

P.S. Pytałem w wątku o kanałach Pe ale tam zostałem bez odpowiedzi (uczepil się, że robić nie po równo i będzie git) i zdominował temat Pan TB.

Zrób sobie te wywiewy gdziekolwiek chcesz. To twoje pieniądze.

Moja radą na takie pomysły jest montaż anemostatów z możliwością całkowitego odcięcia.

Jestem przekonany, że zimą gdy centralę będziesz ustawiał na minimum, w łazienkach będzie za wilgotno i te dodatkowe wywiewy będzie trzeba zamknąć.

Zrób sobie te wywiewy gdziekolwiek chcesz. To twoje pieniądze.

Moja radą na takie pomysły jest montaż anemostatów z możliwością całkowitego odcięcia.

Jestem przekonany, że zimą gdy centralę będziesz ustawiał na minimum, w łazienkach będzie za wilgotno i te dodatkowe wywiewy będzie trzeba zamknąć.

Ale w łazienkach mam już wystarczająco wywiewu. Np dla 16m2 łazienki mam już 120m3/h. Wydaje mi się, że nie mam co tam więcej dokładać, bo będę miał świst pod drzwiami.

A brakuje mi wywiewu bo chce zrobić równo na oporach i średnicach łącznych kanałów zeby nawiew=wywiewowi.

Nie chce też zmniejszać nawiewu dlatego kombinuje gdzie dołożyć wywiew.

Układ w założeniu ma być taki:

średnica + łączny przekrój kanałów i ich opory nawiewu = średnica + łączny przekrój kanałów i ich opory wywiewu

tak aby samo się regulowało przy optymalnych prędkościach

To da mi na poziomie projektu i wykonania w teori łatwiejszą kontrolę i regulację w razie konieczności. A nie, ze od razu sprzepszone kanały bede musiał regulować centralą.

Centralą to chcę sobie regulować komfort a nie korygować błędy instalacji.

Np. taki układ dla przykładu:

parter

nawiew 8 kanałow PE 73/65mm długości 8mb vs. wywiew 8 kanałow PE 73/65mm długości 8mb

poddasze

8 kanałow PE 73/65mm długości 8mb vs. wywiew 8 kanałow PE 73/65mm długości 8mb

Ale w łazienkach mam już wystarczająco wywiewu. Np dla 16m2 łazienki mam już 120m3/h. Wydaje mi się, że nie mam co tam więcej dokładać, bo będę miał świst pod drzwiami.
Nie ma świstu przy 5m/sek. czyli jak ma pan 1cm x 90cm więc i 150m3/h nie zaświszczy. natomiast jak Pan da do tego samego kanału wywiew przed drzwiami, może spaść do 20 a może do 5m3/h

Ale w łazienkach mam już wystarczająco wywiewu. Np dla 16m2 łazienki mam już 120m3/h.

Uwierz mi, wszyscy użytkowcy wykonanych instalacji w oparciu o schemat pana TB (nawiew pokoje, wywiew pomieszczenia wilgotne) swoje centrale wentylacyjne o wydajnościach max 300 - 400 m3/h zwalniają zimą do 100 -200 m3/h.

Twierdzą przy tym, że śpi im się dobrze, i nikt nie narzeka.

120 m3/h to wystarczająca ilość powietrza świeżego dla 4 dorosłych osób.

Chcesz mi powiedzieć, że jesteś wyjątkowym przypadkiem osobnika, który potrzebuje więcej niż wskazuje na to NORMA.

NORMA, czyli efekt wieloletnich badań i doświadczeń?

Pamiętaj, że ty i pozostali mieszkańcy potrzebujecie powietrze świeże, łazienka i kuchnie NIE.

Skup się na nawiewie, bo to Tobie ma być przyjemnie.

Wywiew jest dla pomieszczeń wilgotnych.

Zacząłeś od błędnego założenia:

Mam domek który potrzebowałby po całości ok 400-450m3/h wymiany

Jak ty to policzyłeś?

Taka duża wymiana oznacza:

- 13 dorosłych mieszkańców

- lub 2 łazienki + 10 mieszkańców

- lub 4 łazienki + 4 mieszkańców

- basen?

Zacznij od ilości mieszkańców.

Oraz ile będzie stale używanych pomieszczeń wilgotnych (łazienka w której się kąpiesz, kuchnia itp)

PS. W łazience na podłodze i tak będzie brudno. Tego efektu nie da się uniknąć.

Edytowane przez _John

Uwierz mi, wszyscy użytkowcy wykonanych instalacji w oparciu o schemat pana TB (nawiew pokoje, wywiew pomieszczenia wilgotne) swoje centrale wentylacyjne o wydajnościach max 300 - 400 m3/h zwalniają zimą do 100 -200 m3/h.

Twierdzą przy tym, że śpi im się dobrze, i nikt nie narzeka.

Chcesz mi powiedzieć, że jesteś wyjątkowym przypadkiem osobnika, który potrzebuje więcej niż wskazuje na to NORMA.

Pamiętaj, że ty i pozostali mieszkańcy potrzebujecie powietrze świeże, łazienka i kuchnie NIE.

Jak ty to policzyłeś?

- 13 dorosłych mieszkańców

- lub 2 łazienki + 10 mieszkańców

- basen?

Oraz ile będzie stale używanych pomieszczeń wilgotnych (łazienka w której się kąpiesz, kuchnia itp)

Tak mam w kupionym projekcie (z przed 5 lat)

Te 450m3/h to jest maksymalna wydajność układu na cały dom przy optymalnych prędkościach i oporach. Ja to czytam tak, że tyle jestem w stanie wymienić na 1h to jest ok 0,8 krotność całej kubatury. Kiedyś 4-5 lat temu nawet tu na forum tak liczyli (naprawdę). Ale chyba nie jest to już aktualne. Teraz liczy się na osobe.

Wiadomo, że 95% czasu będę leciał na 1/4 tego czyli z 450 robi się raptem blisko 120m3/h - dla moich 5 osób i to jest moim zdaniem w porządku. Mam zachowane ok 24m3/h na osobę czyli wg normy oraz dla łazienek i kuchni te 50-70m3/h (na pomieszczenie)- czyli też dobrze.

Więcej pewnie nie będę potrzebował a jak kupię centralę z płynna regulacją to sobie skręcę jeszcze ale poniżej 100 to chyba nie ma co schodzić.

Zawsze też mogę zakręcić całkiem jakiś anemostat (anemostaty) i zamknąć kanał.

Dodatkowo też co ma chyba znaczenie chce w przyszłości podpiąć GGWC wiec włożenie (zaniżonej) centrali na 200-250m3/h raczej mija się z celem (nawet Pan TB mi to doradzał).

Edytowane przez m@rio

Nie ma świstu przy 5m/sek. czyli jak ma pan 1cm x 90cm więc i 150m3/h nie zaświszczy. natomiast jak Pan da do tego samego kanału wywiew przed drzwiami, może spaść do 20 a może do 5m3/h

Rozumiem,

To co zaleca Pan mi nie dokładać wywiewu (te moje brakujące 90m3/h do wywiewu)?

Lub jeśli już dokładać to do tej łazienki, która i tak ma już te 120m3/h. ( będzie miała w sumie 210m3/h).

Tylko obawiam się, że jak nie dołożę - czyli będę miał mniej wywiewnych (mniejszy przekrój łączny) to 95% czasu centrala będzie musiała chodzić w ustawieniu na nawiewie np 1/4 a na wywiewie 1/2 żeby ilość nawiewanego zgadzała się z ilością wywiewanego. A to będzie więcej prądu na silnik wywiewny.

Edytowane przez m@rio

,,,, Tylko obawiam się, że jak nie dołożę - czyli będę miał mniej wywiewnych (mniejszy przekrój łączny) to 95% czasu centrala będzie musiała chodzić w ustawieniu na nawiewie np 1/4 a na wywiewie 1/2 żeby ilość nawiewanego zgadzała się z ilością wywiewanego. A to będzie więcej prądu na silnik wywiewny.

M@rio, Ty możesz ten wentylator wywiewny całkowicie wyłączyć i oba przepływy powietrza (nawiewny i wywiewny) się po chwili zrównoważą.

Jak nie przez wymiennik rekuperatora, to poprzez nieszczelności w domu.

M@rio, Ty możesz ten wentylator wywiewny całkowicie wyłączyć i oba przepływy powietrza (nawiewny i wywiewny) się po chwili zrównoważą.

Jak nie przez wymiennik rekuperatora, to poprzez nieszczelności w domu.

Ja to rozumiem ale chyba nie tędy droga. Aby jednym wentylatorem zasysać i tłoczyć. Albo mieć tak nieszczelny dom, że na jedną wymianę. W takim mechaniczna nie ma sensu.

Układ w planie jest taki:

centrala->kanał główny nawiew ->trójnik->

->skrzynka rozdzielcza na 8 parter nawiew -> 8 kanałów PE 65/73 nawiewnych parter

->skrzynka rozdzielcza na 8 poddasze nawiew -> 8 kanałów PE 65/73 nawiewnych poddasze

centrala->kanał główny wywiew ->trójnik->

->skrzynka rozdzielcza na 8 parter wywiew -> 8 kanałów PE 65/73 wywiew parter

->skrzynka rozdzielcza na 8 poddasze wywiew -> 8 kanałów PE 65/73 wywiew poddasze

Wszystkie kanały PE 65/73 mają jednakowe długości a zatem i opory. Dodatkowo za trójnikami przepustnice gdyby trzeba było gdzieś wyregulować czyli puścić więcej bo powietrze będzie szło nie tak jak ja chcę. Czyli w teorii instalacja powinna działać tak: ile wpuszczę na dolocie to w sumie tyle samo powinno wylecieć na poszczególnych wylotach. Analogicznie na wywiewie. Tak powinno być na start bez żadnej regulacji. Gdyby była potrzebna to jest centrala i przepustnice.

I teraz tak wszystko mam optymalnie w nawiewie obsadzone i brakuje mi tego wywiewu na poddaszu. Nie chce robić tak jak proponujecie aby mniejszą liczbą kanałów wywiewnych robić wywiew gdyż to powodować będzie większą prędkość w wywiewnych a więc brak pełnego spektrum regulacji.

Powiedzmy tak nawiew mam n 8 kanałach PE 65/73 przy prędkości optymalnej 2,5m/s a wywiew na 4 kanałach PE 65/73 to na nich aby to samo wypościć to trzeba dać 2,5m/s x 2 = 5m/s a to już graniczna komfortowej (hałas itp).

Stąd ten dylemat.

1.Proponujecie zrobić 8 PE 65/73 w łazience- to jest 8x30m3=240m3/h = łazienka ma ok.35m3kubatury - to wg mnie za dużo krotność wymiany prawie 7 przy optymalnym ustawieniu a jak dam np 2xwięcej to np. 14 wymian na/h. Moim skromnym zdaniem coś nie halo.

2. Proponujecie dać PE 65/73 wywiewu x 4 = 120m3/h - ok tylko to stłumi nawiew albo powoduje 2x większy wywiew tymi kanałami aby nadążyć za nawiewem (znowu powoduje brak pełnego spektrum regulacji) Mowicie można regulować centralą ale nie tędy droga aby centralą regulować błędy w instalacji.

3. Dlatego (z powodu pkt. 1 i 2) mój pomysł aby gdzieś dodać poza łazienką. Kiedyś tak forumowicze robili i jakoś nikt nie płacze (forum o wentylacji wątki z ost. 10lat).

Wiem, że obecne jest to w tak krótkim czasie wywrócone do góry nogami.

Myślę, że wielkiej krzywdy tej łazience i domowi nie zrobię jak dam w garderobie 2x30m3 i w wielkim pokoju, który ma ok 120m3 kubatury też dam 2x30m3 wywiewu. Łazienka dalej będzie miała 4x30 = 120m3/h.

To wartości optymalne przy prędkości 2-2,5m/s mogę je zmniejszać jak i zwiększać w górę. Gdy będzie problem zamykam całkiem anemostaty dodatkowych wywiewów i zostaje tylko łazienka a kanałów później już nie dołożę.

Uważacie, że to błąd? Zrobić inaczej?

Edytowane przez m@rio

Nie - skuteczna i działająca norma mi wystarczy.

Jak ty to policzyłeś?

...

...?

Zgadłeś prawie - mam 3 pomieszczenia wilgotne (3 łazienki- w tym jednia jako pralnia) + kuchnia i nie 4 a 5 mieszkańców

Mieszkańców 5 więc nawiew min 150m3/h ale ponieważ jak sugerujesz skupiam się na nawiewie to daję do każdego pokoju i wychodzi mi 450m3/h

Pomieszczeń wilgotnych 3 + kuchnia więc można śmiało dać min. 4*60 lub 4x70=280m3/h. Ale mam więcej nawiewu więc wywiew wyrównuję do 450m3/h.

Tyle przecisnę przez kanały w obie strony przy optymalnej prędkości 2-2,5m/s.

W praktyce będzie 1/4 czyli ok 100-120m3/h więc raczej ok.

Tak sobie pomyślałem teraz.

Ponieważ w łazience i w garderobie zawsze są zamknięte drzwi to może macie rację - w pokoju nie daję wywiewu. Dam tylko w garderobie i łazience. 2 kanały PE do garderoby i 6PE do łazienki. Będzie to jakiś kompromis. Wilgoci nie powinno być w łazience a w garderobie - trudno niby sugeruje się nawiew ale wywiew zamiast tego też nie powinien nic zepsuć dla całego domu.

Takim sposobem będę miał równo kanały ich przepustowość i ilość - nawiew = wywiew.

Edytowane przez m@rio

Dam tylko w garderobie i łazience. 2 kanały PE do garderoby i 6PE do łazienki. Będzie to jakiś kompromis.

Dwa kanały do garderoby to dużo, nie powinnno być mocnego wywiewu w garderobie (jeżeli już się taki robi) ponieważ ciągnie kurz, który w dużej częsci zostanie na odzieży i szafkach.

Dwa kanały do garderoby to dużo, nie powinnno być mocnego wywiewu w garderobie (jeżeli już się taki robi) ponieważ ciągnie kurz, który w dużej częsci zostanie na odzieży i szafkach.

W łazience mam już 3 anemostaty po 2 kanały (tak mam kupione skrzynki kątowe-rozprężne do podłączenia kanałów PE z anemostatem).

Jak nie dam w garderobie to musiałbym wpakować wszystkie 4 anemostaty (4x2kanały=8) do tej łazienki - to chyba będzie przesada?

Przy skręconym reku na np. 25% mocy niby daje to ok 60m3/h. Czyli blisko normy.

Ale aż 4 anemostaty na tak małym suficie.

No tak zamknąć kanał całkowicie lub przytłumić to nie problem zawsze można gorzej dołożyć.

Opór do pomieszczenia garderoby poprzez zamknięte drzwi nie powinien być inny niż łazienki. Identyczne drzwi i szpara. Wobec tego nie powinno być problemu, ze garderoba zabierze łazience wywiew.

Z kolei w łazience powinno być wystarczająco wywiewu 6x30=180m3/h aby nie było tam wilgoci.

Nawet jeśli dam na centrali 1/4 to w tej łazience powinno wywiewać te 50-60-70m3/h czyli normowo.