andzuk 16.04.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam, jestem na etapie wylewania ław fundamentowych. Wykonawca zwrócił mi uwagę na fakt, że izolacja przeciwwilgociowa na fundamencie nie jest na jednym poziomie z izolacją na podłodze. Widać to w załączniku - oznaczona jest na czerwono. Uważa, że nie jest to najlepsze rozwiązanie i proponuje zrobienie jej na równo. Będzie to wymagało zmniejszania o 5cm styropianu i podwyższenia odrobinę budynku (co raczej z projektem zgodne nie jest, aczkolwiek twierdzi, że nie będzie problemów). Co sądzicie o tej izolacji? Czy tak jak jest w projekcie jest źle? Inny wykonawca, który mi wyceniał wykonanie domu tez zwracał uwagę, że ta izolacja jest dziwna i też zalecał jej zmianę. Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez andzuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 16.04.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Jest to błędne rozwiązanie, mogące powodować awarię. Projektant powinien to wyjaśnić. Według mnie wystarczy tylko zmniejszyć wysokość fundamentu betonowego i poprowadzić izolację na jednym poziomie. I ścianę murowaną zacząć od niższego poziomy budować. Drenaż powinien być powyżej dolnej części fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts