haryb 16.04.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam,Rozpocząłem remont garażu, szpachelką pozdzierałem tyle co mogłem stare warstwy farby z ścian, oraz połatałem siatką wszystkie pęknięcia które powychodziły. Niestety w paru miejscach odkruszyło się dużo tynku wapienno - cementowego i teraz mam kilka dużych ubytków na dużej płaszczyźnie.Muszę to wyrównać, odbudować kąty, rogi, przed położeniem tynku mozaikowego i tutaj moje pytanie, czy mogę te wszystkie ubytki, nierówności, uzupełnić np KNAUF GOLDBAND GIPSOWA ZAPRAWA TYNKARSKA ?Czy tynk mozaikowy na taką ścianę wyrównaną GOLDBAND będzie się dobrze nakładał, trzymał ?Czy jest inny środek, sposób na uzupełnienie tych dużych ubytków i nierówności na ścianach garażu ? P.S. Przed chwilą znalazłem też takie cudo, może było by lepsze niż GOLDBAND do pęknieć, uzupełnień, wyrównania ściany ? ZAPRAWA RENOWACYJNA 940Naprawczo-wyrównująca, elastyczna zaprawa renowacyjna.http://www.kreisel.pl/PRODUKTY/SYSTEM-RENOWACJI/ZAPRAWA-RENOWACYJNA-940-Naprawczo-wyrownujaca-elastyczna-zaprawa-renowacyjna Ale do tanich nie należy. Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny. Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez haryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 17.04.2015 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Ja stosowałem właśnie goldbanda na wyrównanie ubytków, bruzd wyciętych na kable. U mnie na wierzch szedł tynk gipsowy, ale pod mozaikowy też będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 17.04.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 może być zaprawa goldband (gipsowa) a mozesz też kupić zaprawę "tynkarską" cementową. W zasadzie to nie ma wielkiego znaczenia czym pouzupełniasz.Mniejsze nierówności to pewnie jakiś klej, typu klej do styropianu, czy do płytek. Być może nawet masz jakiś z innych robót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haryb 17.04.2015 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Dzisiaj dokładnie pomierzyłem te dziury, cześć gdzie odpadł mi stary tynk, poczyściłem te ubytki i wychodzi że by wyrównać, uzupełniając te braki miejscowo trzeba nałożyć ok 3-3,5 cm , czy mogę to załatać taką grubość tym Golbandem przy jednej warstwie ? Gdzieś w necie wyczytałem że podobno maks grubości tej zaprawy to nawet 4,5 cm ? I jeszcze jedna kwestia, czy mogę położyć np jedną ścianę tylko jednego dnia np. następnego dnia zrobić kolejną ścianę ? Nie będzie problemu z połączeniem sie styku ściany tynkowanej dzień wcześniej ? Pozdrawiamhary Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez haryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elvis26 18.04.2015 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Zagruntuj te ubytki najpierw, potem możesz śmiało kłaść goldband (sugerowałbym też wtopić siatkę), I jeszcze jedna kwestia, czy mogę położyć np jedną ścianę tylko jednego dnia np. następnego dnia zrobić kolejną ścianę ? Nie będzie problemu z połączeniem sie styku ściany tynkowanej dzień wcześniej ? hary Możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haryb 18.04.2015 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Reasumując zrobię tak:1. wszystkie ściany zagruntuje, bo praktycznie wszystkie były skrobane i na każdej jest dużo szczelin i ubytków większych i mniejszych2. Pęknięcia pogłębiam, zakładam siatkę i na to np. Goldband lub jeśli szczelina nieduża to może ZW-04 CEKOL (bo ma min 2 mm grubość), odbudowuje narożniki z kątowników aluminiowych lub kątowników z siatką wtapiając je na Goldband3. Większe ubytki ok 3-3,5 cm uzupełniam, wyrównuje Goldband4. Po wyschnięciu gruntuje jeszcze raz całe ściany i zakładam na całej powierzchni np. tynk cienkowarstwowy Blauband (tyle że nigdzie nie mogę do znaleźć w Gdańsku), tak by była jedna równa, płaszczyzna, łącząca połatane ubytki z starym tynkiem który został.5.Po wyschnięciu kolejny raz gruntuje całe ściany i wówczas na 1,5 m od dołu kładę tynk mozaikowy a powyżej maluje emulsją. Taki jest mój plan w skrucie, doświadczenie mam większe z gładzią niż tynkami więc proszę o opinie na temat mojego planu doświadczonych praktyków, czy robiąc tak jak opisałem w takiej kolejności i tymi materiałami będzie ok. Martwią mnie jeszcze dwie kwestie:1. tynki gipsowe są jednowarstwowe wiec czy mogę zrobić tak że wyrownam peknięcia, ubytki np tynkiem Goldband a po wyschnięciu narzuce warstwie kolejną tynku cienkowarstwowego też gipsowego ?2. Z tym tynkiem giposowym cienkowarswowym Blaudband jest problem z zakupem, co mógłbym położyć na całych powierzchniach ścian zamiast tego tynku Blaudband , czy mógłbym zastąpić go na całęj powierzchni cekolem ZW-04 lub cekol TR-49? tylko nie wiem czy on jest tak samo wytrzymały na uszkodzenia. PozdrawiamHary Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez haryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts