Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Rozpocząłem remont garażu, szpachelką pozdzierałem tyle co mogłem stare warstwy farby z ścian, oraz połatałem siatką wszystkie pęknięcia które powychodziły. Niestety w paru miejscach odkruszyło się dużo tynku wapienno - cementowego i teraz mam kilka dużych ubytków na dużej płaszczyźnie.

Muszę to wyrównać, odbudować kąty, rogi, przed położeniem tynku mozaikowego i tutaj moje pytanie, czy mogę te wszystkie ubytki, nierówności, uzupełnić np KNAUF GOLDBAND GIPSOWA ZAPRAWA TYNKARSKA ?

Czy tynk mozaikowy na taką ścianę wyrównaną GOLDBAND będzie się dobrze nakładał, trzymał ?

Czy jest inny środek, sposób na uzupełnienie tych dużych ubytków i nierówności na ścianach garażu ?

P.S. Przed chwilą znalazłem też takie cudo, może było by lepsze niż GOLDBAND do pęknieć, uzupełnień, wyrównania ściany ?

ZAPRAWA RENOWACYJNA 940

Naprawczo-wyrównująca, elastyczna zaprawa renowacyjna.

http://www.kreisel.pl/PRODUKTY/SYSTEM-RENOWACJI/ZAPRAWA-RENOWACYJNA-940-Naprawczo-wyrownujaca-elastyczna-zaprawa-renowacyjna

Ale do tanich nie należy.

Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny.

Edytowane przez haryb
https://forum.murator.pl/topic/200141-wyr%C3%B3wnanie-%C5%9Bcia%C5%84-przed-tynkiem-mozaikowym-czym/

Ja stosowałem właśnie goldbanda na wyrównanie ubytków, bruzd wyciętych na kable. U mnie na wierzch szedł tynk gipsowy, ale pod mozaikowy też będzie ok.

może być zaprawa goldband (gipsowa) a mozesz też kupić zaprawę "tynkarską" cementową. W zasadzie to nie ma wielkiego znaczenia czym pouzupełniasz.

Mniejsze nierówności to pewnie jakiś klej, typu klej do styropianu, czy do płytek. Być może nawet masz jakiś z innych robót.

Dzisiaj dokładnie pomierzyłem te dziury, cześć gdzie odpadł mi stary tynk, poczyściłem te ubytki i wychodzi że by wyrównać, uzupełniając te braki miejscowo trzeba nałożyć ok 3-3,5 cm , czy mogę to załatać taką grubość tym Golbandem przy jednej warstwie ? Gdzieś w necie wyczytałem że podobno maks grubości tej zaprawy to nawet 4,5 cm ?

I jeszcze jedna kwestia, czy mogę położyć np jedną ścianę tylko jednego dnia np. następnego dnia zrobić kolejną ścianę ? Nie będzie problemu z połączeniem sie styku ściany tynkowanej dzień wcześniej ?

Pozdrawiam

hary

Edytowane przez haryb

Zagruntuj te ubytki najpierw, potem możesz śmiało kłaść goldband (sugerowałbym też wtopić siatkę),

I jeszcze jedna kwestia, czy mogę położyć np jedną ścianę tylko jednego dnia np. następnego dnia zrobić kolejną ścianę ? Nie będzie problemu z połączeniem sie styku ściany tynkowanej dzień wcześniej ?

hary

Możesz.

Reasumując zrobię tak:

1. wszystkie ściany zagruntuje, bo praktycznie wszystkie były skrobane i na każdej jest dużo szczelin i ubytków większych i mniejszych

2. Pęknięcia pogłębiam, zakładam siatkę i na to np. Goldband lub jeśli szczelina nieduża to może ZW-04 CEKOL (bo ma min 2 mm grubość), odbudowuje narożniki z kątowników aluminiowych lub kątowników z siatką wtapiając je na Goldband

3. Większe ubytki ok 3-3,5 cm uzupełniam, wyrównuje Goldband

4. Po wyschnięciu gruntuje jeszcze raz całe ściany i zakładam na całej powierzchni np. tynk cienkowarstwowy Blauband (tyle że nigdzie nie mogę do znaleźć w Gdańsku), tak by była jedna równa, płaszczyzna, łącząca połatane ubytki z starym tynkiem który został.

5.Po wyschnięciu kolejny raz gruntuje całe ściany i wówczas na 1,5 m od dołu kładę tynk mozaikowy a powyżej maluje emulsją.

Taki jest mój plan w skrucie, doświadczenie mam większe z gładzią niż tynkami więc proszę o opinie na temat mojego planu doświadczonych praktyków, czy robiąc tak jak opisałem w takiej kolejności i tymi materiałami będzie ok.

Martwią mnie jeszcze dwie kwestie:

1. tynki gipsowe są jednowarstwowe wiec czy mogę zrobić tak że wyrownam peknięcia, ubytki np tynkiem Goldband a po wyschnięciu narzuce warstwie kolejną tynku cienkowarstwowego też gipsowego ?

2. Z tym tynkiem giposowym cienkowarswowym Blaudband jest problem z zakupem, co mógłbym położyć na całych powierzchniach ścian zamiast tego tynku Blaudband , czy mógłbym zastąpić go na całęj powierzchni cekolem ZW-04 lub cekol TR-49?

tylko nie wiem czy on jest tak samo wytrzymały na uszkodzenia.

Pozdrawiam

Hary

Edytowane przez haryb