mmaarcin 16.04.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Pomału kończę rozprowadzenie instalacji elektrycznej w moim domku i pomimo, że jestem amatorem w tym temacie, to sobie poradziłem (z małym dozorem fachowca). I kiedy mi się wydawało, że to koniec pracy, to sobie przypomniałem o instalacji tv, wlan...na szczęście mamy forum i po przeczytaniu 14 stron jednego z wątków udało mi się rozprowadzić na szeroką skalę sieć internetowo/telewizyjną. I kiedy mi się wydawało, że to koniec pracy, to sobię przypomniałem o instalacji alarmowej...i przy pomocy kuzynadobrarada i forum rozprowadziłem i tą instalację. Nie zapomniałem nawet o ewentualnych kamerach. I kiedy mi się wydawało, że to koniec pracy, to sobie przypomniałem, że istnieje coś takiego jak projektor multimedialny.Na forum informacji o rozprowadzeniu kabelków jak na lekarstwo. Wiem, że powinienem zamontować switch hdmi i od niego doprowadzić kabel do projektora, pewnie przyda się też skrętka, kabel zasilający.I to chyba na tym kończy się moja wiedza. Byłbym wdzięczny za dodatkowe wytyczne, które na tym etapie pozwolą mi prawidłowo rozplanować wydawało by się mało skomplikowaną instalacje.[h=1][/h] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milo222 17.04.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Pomału kończę rozprowadzenie instalacji elektrycznej w moim domku i pomimo, że jestem amatorem w tym temacie, to sobie poradziłem (z małym dozorem fachowca). I kiedy mi się wydawało, że to koniec pracy, to sobie przypomniałem o instalacji tv, wlan...na szczęście mamy forum i po przeczytaniu 14 stron jednego z wątków udało mi się rozprowadzić na szeroką skalę sieć internetowo/telewizyjną. I kiedy mi się wydawało, że to koniec pracy, to sobię przypomniałem o instalacji alarmowej...i przy pomocy kuzynadobrarada i forum rozprowadziłem i tą instalację. Nie zapomniałem nawet o ewentualnych kamerach. I kiedy mi się wydawało, że to koniec pracy, to sobie przypomniałem, że istnieje coś takiego jak projektor multimedialny. Na forum informacji o rozprowadzeniu kabelków jak na lekarstwo. Wiem, że powinienem zamontować switch hdmi i od niego doprowadzić kabel do projektora, pewnie przyda się też skrętka, kabel zasilający. I to chyba na tym kończy się moja wiedza. Byłbym wdzięczny za dodatkowe wytyczne, które na tym etapie pozwolą mi prawidłowo rozplanować wydawało by się mało skomplikowaną instalacje. [h=1][/h] Jeżeli masz miejsce to 1) hdmi x2 ( jak się przerwie jeden drugi będzie - uważaj są nowe kable hdmi 3D końcówka taka sama ale kabel podobno inny - pewnie ściema ale dla spokoju ja taki dałem 2) sieciowy ( dałem dla spokoju też x2 ale nie trzeba) 3) vga - niby już odochodzi do lamusa jednak często laptopy jeszcze mają takie złącze wiec puściłem) 4) s-wideo 5. rca - bo coś się zawsze podłączy pod to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela29 19.04.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Z tymi vga, svideo i podwójnymi sieciowymi to gruba przesada. Wystarczy hdmi i eth. Wszystko można streamować przez np Apple tv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaarcin 24.04.2015 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Dziękuję za pomoc. Jaka jest optymalna odległość projektora od ekranu? Wiem, że im dalej tym większy obraz, ale czy to wplynie na jakość?Chciałbym aby projektor byl schowany w podwieszonym suficie, lecz to spowoduje, że odległość pomiędzy nim a ekranem wyniesie 5 metrów. Czy to nie za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 25.04.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) Dziękuję za pomoc. Jaka jest optymalna odległość projektora od ekranu? Wiem, że im dalej tym większy obraz, ale czy to wplynie na jakość? Chciałbym aby projektor byl schowany w podwieszonym suficie, lecz to spowoduje, że odległość pomiędzy nim a ekranem wyniesie 5 metrów. Czy to nie za dużo? Każdy projektor ma instrukcję, w której jest tabelka z odległościami i wielkością obrazu, poza tym są też nowe projektory 'short throw', które potrafią dać obraz np. 100 cali z 1m odległości. Standardowo 3-4 metry, przed instalacją można zawsze dać na ziemi i zobaczyć wielkość obrazu dostosowując odległością od ekranu 'zoomem' Z ilością kabli też bym nie przesadzał 1xHDMI, zasilanie, cat5/6, ewentualnie 1x satelitarny (do analogu). Chyba ,że lubisz bawić się w automatykę to extra cat5 w razie czego (i projektor ma odpowiednie wyjście). Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez domelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts