akm97 17.04.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Witam. Chciałem poruszyć pewien problem. Mam już wstawione okna. Okna mają poszerzenia od spodu (ok. 3 cm). W planach parapety zewnętrzne z granitu, grubości raczej 2 lub ew. 3 cm. Okna zlicowane z zewnętrzną krawędzią muru. Ocieplenie ścian będzie miało 20 cm. Niestety brakło mi już sił i środków na dopracowanie tematu i zastosowanie ciepłych parapetów, itp. Na zdjęciu przedstawiam jedno z moich okien. Widać na nim, że obecnie dolny poziom okna jest ok. 1 cm poniżej poszerzenia. Na niektórych oknach nie jest dolany (beton) i obecnie "szpara" ma ok. 3 cm. Wiem, że dolanie betonu tworzy piękny mostek termiczny. Znajomy, który mieszka w nowym domu od ok. 2 lat doradził mi jednak, abym nie patrzył na to, tylko dolał do poziomu poszerzenia, bo przynajmniej uniknę ew. przewiewów pod parapetem i nie popełnię tego błędu co u niego, tzn. fachowcom pomimo zapewnień nie udało się skutecznie uszczelnić połączenia okno - parapet - mur. Co o tym sądzicie. Pozostaje kwestia ew. osadzenia parapetów, szczególnie zewnętrznych. Biorąc pod uwagę, że poszerzenie ma ok. 3 cm, to aby uzyskać spadek parapet powinien mieć chyba maks 2 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 17.04.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 masz nie dokończony montażPorady znajomego wrzuć do kibla, nie zna się a pierniczy głupotyKup pianę, szczelinę jaką masz wypełnij pianą pamiętając by nie usuwać elementów podpierających oknozamontuj nowe parapety i zależy na czym będziesz je montował albo dodatkowo uszczelnisz to w trakcie montażu parapetu pianą albo nieTak samo z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 18.04.2015 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Dziękuję za odpowiedź. Na pewno znajomy nie chce mnie wkręcić, tylko ostrzec przed problemem, który wystąpił u niego. Mam takie okna, gdzie są nawet 3 cm szczeliny. Piana to uszczelni, ale na jak długo.Pomyślałem jeszcze o tym, aby po zniwelowaniu tych szczelin uszczelnić szczelinę pod oknem taśmą rozprężną. Czy tak się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.04.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Nie. Taśmę mozna dac pod krawędź parapetu zawenetrznego. Zapianowac w tym miejscu dziure 3cm jest latwiej niz szczelinę pol cm. a poza tym -tak jakt NW uwazam ze dol powinien byc zapianowany w ramach montazu okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.04.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Piana ci uszczelni na wieki, wbrew pozorom.Dół to akurat to miejsce gdzie praca ramy występuje w minimalnym stopniu.Poza tym jest ona zabezpieczona bardzo dokładnie parapetem zewnętrznym i wewnętrznym.Dobrze zamontowany zewnętrzny to cała przestrzeń między nim a ścianą i oknem wypełniona dokładnie pianą, z tym tylko że zamiast "montażowej" zaproponowałbym wypełnienie tej przestrzeni klejem w pianą do montażu styropianuWewnętrzny podobnie, i tematu nieszczelności czy przewiewów nie masz na wieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.04.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Tu się zgadzamy. Tak samo jak w ocenie tego, co się stało u znajomego - mieć przewiewy, bo nie dość dokładnie uszczelnił przestrzeń pod oknem. TO powinno być trzykrotnie uszczelnione pianą:- raz - w trakcie montażu - zapianowane! - dwa - w trakcie montażu parapetu zewn. - parapet wchodzi pod okno, ale zwykle jest jeszcze miejsce by miedzy nim a listwą znalazła się piana - chociaż to trudne do wykonania i tak myślę że ew. w to miejsce można dać taśmę rozprężną. - trzy - przy montazu parapetu wewnętrznego - też nie należy go dosuwać do listwy podparapetowej - tylko najlepiej jakby tam się znalazła piana. No i jeszcze jedno, oczywiste - przestrzeń między oknem a listwą podparapetową też powinna być uszczelniona. Stosowane uszczelki nie do końca się sprawdzają (zwłaszcza gdy np. producent nie oczyszcza zgrzewów na spodzie), więc niektóre firmy dają tam taśmę rozprężną lub pianką. Twój znajomy ma błąd, ale źle go zdiagnozował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts