maxus79 17.04.2015 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) witam mam takie pytanie mam wylane lawy fundamentowe na odcinku 14 m i jest roznica 9 cm w poziomiejak to wyrownac ? wykonawca proponuje zeby zaszalowac i ta roznice 9 cm zalac betonem co o tym sadzicie ? dziekuje i pozdrawiam Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez maxus79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 17.04.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Wykonawca jest zwyczajna dupa. Powinien to rozkuć, rozebrać i zalać jeszcze raz, tym razem już nie na oko, a wszystko powinien zrobić na własny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 17.04.2015 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 dzieki za opinie ale to rozwiazanie odpada prosze niech ktos napisze jak to rozwiazac w inny sposob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 17.04.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Rozmawiałem ze znajomym murarzem. Obaj jesteśmy zgodni, że 1 cm, to pomyłka, 2 cm - robota po pijaku, 3 cm - robotnik naćpany, ale 9 cm różnicy, to już czysta złośliwość. Ale na temat! Twierdzi, że można wyrównać zaprawą na całej ściance fundamentowej te 3 cm, zostaje do poradzenia sobie z 6 cm. Rozwiązanie ekstremalne, bierzesz bloczki, maszynę do cięcia i tniesz tak bloczki, aż się poziom wyrówna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.04.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 wykonawca proponuje zeby zaszalowac i ta roznice 9 cm zalac betonem co o tym sadzicie ? Jak zalewać to nie od zera do 9 tylko tak od 5 do 13. Nie od zera bo poniżej ~3cm popęka i odpadnie. Niech wykonawca w ramach rekompensaty ściany zamiast murować zaszaleje i wyleje problem zniknie. Murowaniem też można to wyprowadzić tylko na kilku warstwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 17.04.2015 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) sciana bedzie miala 90 cm wysokosci czy jesli by ja wylac w calosci to trzeba jeszcze cos zbroic pretami fi 12 lub innymi ? a moze latwiej by bylo zrobic wieniec zamiast 2 ostatnich warstw bloczkow ? Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez maxus79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 17.04.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Żadne wytłumaczenie, jest niwelator, jeden leje, drugi sprawdza. Można dolać, ale co najmniej 10 cm, ale jeśli to zrobić zgodnie ze sztuką to będzie drogie rozwiązanie. Wiercisz otwory co 20 cm w dwóch rzędach, wklejasz pręty 8 mm, po obu stronach długie pręty wzdłuż i na to u-bigle z góry. Wklejać najlepiej klejem HILTI. Wychodzi drogo. Taniej było wziąć kogoś sensownego na jeden dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 17.04.2015 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 no to juz chyba lepiej te bloczki docinac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 17.04.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Klej kosztuje 28 euro za tubkę, wystarcza przeciętnie na 40 dziur. My wiercimy i wklejamy na głębokość 20 cm, możesz wkleić na 15 cm i też będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 17.04.2015 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 a moze uzyc bloczkow 14 i 12 cm wysokosci i tym to wytracac te 9 cm roznicy w poziomie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.04.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Żadne wytłumaczenie, jest niwelator, jeden leje, drugi sprawdza. Można dolać, ale co najmniej 10 cm, ale jeśli to zrobić zgodnie ze sztuką to będzie drogie rozwiązanie. Wiercisz otwory co 20 cm w dwóch rzędach, wklejasz pręty 8 mm, po obu stronach długie pręty wzdłuż i na to u-bigle z góry. Wklejać najlepiej klejem HILTI. Wychodzi drogo. Taniej było wziąć kogoś sensownego na jeden dzień. Ale po co te pręty ? Na jakie siły zalecasz je wkleić? Przesadziłeś z tym wystarczy coś co przeniesie ściskanie czyli beton, lub bloczek prey to dobre do torów podsuwnicowych jak występują siły od hamowania, suwnicy lub wózków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 18.04.2015 03:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Ale po co te pręty ? Na jakie siły zalecasz je wkleić? Zbroiłem też pod duże i ciężkie elementy, więc nie żartuj z suwnicą. Kolega wyleje sam beton i zaraz to się odparzy. Ja bym się pod tym nie podpisał. Równie dobrze można by było lać ściankę z betonu bez wytyków ani bez wklejanych prętów, a pewno byś nie zachęcał do tego? Kolega zna rozwiązania, ja nie proponuję budowania "skoczni" z bloczków, ani nadlewki bez zbrojenia, ale to jego decyzja, a decyzję zawsze można, a nawet trzeba, uzgodnić z kierownikiem budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.04.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Misiu Jogi, o co ci chodzi z tymi prętami, dziurami i klejem HILTI??? Chyba nie proponujesz tak łączyć każdej warstwy bloczków, to i po co te wygłupy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.04.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Zbroiłem też pod duże i ciężkie elementy, więc nie żartuj z suwnicą. Z suwnicami to nie był żart. Ja nie widzę konieczności nawiercania pod domek. Tu nie ma sił poziomych, nawet jak dojdzie do odspojenia kolejnej warstwy to ona nie ucieknie w bok. Duże ciężki elementy to inna sprawa, tu mamy prostą ławę betonową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 18.04.2015 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 panowie wrzuce fotke ponizej link jak wygladaja te lawy i pomiedzy punktem A I B jest 8 cm roznicy http://s10.postimg.org/5kq205b7t/rzut_fundamentow_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 18.04.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Chyba nie proponujesz tak łączyć każdej warstwy bloczków, to i po co te wygłupy ??? Jasne, że nie proponuję, o czym doskonale wiesz. U mnie jest tak, że przy różnicy w poważnych wylewkach o 3 cm, firma wylatuje z budowy bez zapłaty, dodatkowo ponosząc koszty naprawy swoich błędów. Równie dobrze można by było dorabiać do ławy laną ścianę fundamentową bez łączenia z ławą, a jeszcze nie spotkałem się z taką sytuacją. Ja nie znam tych nowych technologi dolewania odrobiny betonu do fundamentu bez łączenia, jeszcze się uczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.04.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Jak Jajmar radził zaszalować i wylać warstwę wyrównawczą. Jaką zaprawę w te bloczki ? M20 ? inaczej to już lepiej murować pustakami .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 19.04.2015 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 czy ta warstwa wyrownawcza moze byc z cementu i piasku czy musi byc zwir ,piach i cement ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts