Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lawa roznica 9 cm na 14 m jak wyrownac

maxus79

Recommended Posts

Rozmawiałem ze znajomym murarzem. Obaj jesteśmy zgodni, że 1 cm, to pomyłka, 2 cm - robota po pijaku, 3 cm - robotnik naćpany, ale 9 cm różnicy, to już czysta złośliwość. :-)

Ale na temat! Twierdzi, że można wyrównać zaprawą na całej ściance fundamentowej te 3 cm, zostaje do poradzenia sobie z 6 cm.

Rozwiązanie ekstremalne, bierzesz bloczki, maszynę do cięcia i tniesz tak bloczki, aż się poziom wyrówna.

wykonawca proponuje zeby zaszalowac i ta roznice 9 cm zalac betonem

co o tym sadzicie ?

Jak zalewać to nie od zera do 9 tylko tak od 5 do 13. Nie od zera bo poniżej ~3cm popęka i odpadnie. Niech wykonawca w ramach rekompensaty ściany zamiast murować zaszaleje i wyleje problem zniknie. Murowaniem też można to wyprowadzić tylko na kilku warstwach.

Żadne wytłumaczenie, jest niwelator, jeden leje, drugi sprawdza.

Można dolać, ale co najmniej 10 cm, ale jeśli to zrobić zgodnie ze sztuką to będzie drogie rozwiązanie.

Wiercisz otwory co 20 cm w dwóch rzędach, wklejasz pręty 8 mm, po obu stronach długie pręty wzdłuż i na to u-bigle z góry. Wklejać najlepiej klejem HILTI. Wychodzi drogo.

Taniej było wziąć kogoś sensownego na jeden dzień. :-)

Żadne wytłumaczenie, jest niwelator, jeden leje, drugi sprawdza.

Można dolać, ale co najmniej 10 cm, ale jeśli to zrobić zgodnie ze sztuką to będzie drogie rozwiązanie.

Wiercisz otwory co 20 cm w dwóch rzędach, wklejasz pręty 8 mm, po obu stronach długie pręty wzdłuż i na to u-bigle z góry. Wklejać najlepiej klejem HILTI. Wychodzi drogo.

Taniej było wziąć kogoś sensownego na jeden dzień. :-)

Ale po co te pręty ? Na jakie siły zalecasz je wkleić?

Przesadziłeś z tym wystarczy coś co przeniesie ściskanie czyli beton, lub bloczek prey to dobre do torów podsuwnicowych jak występują siły od hamowania, suwnicy lub wózków.

Ale po co te pręty ? Na jakie siły zalecasz je wkleić?

Zbroiłem też pod duże i ciężkie elementy, więc nie żartuj z suwnicą. :-)

Kolega wyleje sam beton i zaraz to się odparzy. Ja bym się pod tym nie podpisał. Równie dobrze można by było lać ściankę z betonu bez wytyków ani bez wklejanych prętów, a pewno byś nie zachęcał do tego?

Kolega zna rozwiązania, ja nie proponuję budowania "skoczni" z bloczków, ani nadlewki bez zbrojenia, ale to jego decyzja, a decyzję zawsze można, a nawet trzeba, uzgodnić z kierownikiem budowy.

Zbroiłem też pod duże i ciężkie elementy, więc nie żartuj z suwnicą. :-)

Z suwnicami to nie był żart. Ja nie widzę konieczności nawiercania pod domek. Tu nie ma sił poziomych, nawet jak dojdzie do odspojenia kolejnej warstwy to ona nie ucieknie w bok. Duże ciężki elementy to inna sprawa, tu mamy prostą ławę betonową.

Chyba nie proponujesz tak łączyć każdej warstwy bloczków, to i po co te wygłupy ???

Jasne, że nie proponuję, o czym doskonale wiesz. :-)

U mnie jest tak, że przy różnicy w poważnych wylewkach o 3 cm, firma wylatuje z budowy bez zapłaty, dodatkowo ponosząc koszty naprawy swoich błędów.

Równie dobrze można by było dorabiać do ławy laną ścianę fundamentową bez łączenia z ławą, a jeszcze nie spotkałem się z taką sytuacją.

Ja nie znam tych nowych technologi dolewania odrobiny betonu do fundamentu bez łączenia, jeszcze się uczę.