Karmanilion 18.04.2015 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam. Mam w zamiarze wybudować dom funkcjonalny (pomijamy wygląd i estetykę) łączący gabinet rehabilitacji na parterze z mieszkaniem na piętrze. Prosta bryła bez udziwnień. Metraż potrzebny na parterze to 90 m2, a do mieszkania na pierwszym piętrze 50-60 metrów. Budynek bez garażu, dach płaski. Znajomy wykona dla mnie projekt podobny do tego w załączniku, z ewentualnymi poprawkami w celu zwiększenia funkcjonalności a zmniejszenia kosztów. Szacuje ( nie tylko ja), że stan do zamieszkania i użytkowania zamknie się w kwocie 260 000. Pytanie do fachowców czy jest to realne doprowadzając do stanu deweloperskiego budując przez firmę, a resztę wykończeń we własnym zakresie? Dodam że zależy w tym przypadku na czasie. Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez Karmanilion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mall 18.04.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Przez firmę może wyjść więcej, taniej będzie wybrać "ekipę". Licząc wykończenie na poziomie 30 tys pozostanie 230 tys, około 10 tys to koszty geodetów, przyłączy, projektów. Pozostaje 220 tys. Nie wydaje mi się żeby ktoś się podjął wybudowania stanu deweloperskiego za takie pieniądze (większość prac wykonują podwykonawcy - okna, drzwi, ogrzewanie, instalacje). Systemem gospodarczym przy dyscyplinie finansowej można próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 19.04.2015 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 1. Najsamprzód w swoim samorządzie lokalnym /gmina/ - posiądź wiedzę czy w ogóle można budować coś z płaskim dachem.Ogólnie polskie gminy ukochały styl zakopiański - dachy mocno spadziste - uzasadniając to /?/ ekonomicznością - czyli wykorzystaniem poddasza na mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts