Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie drzwi wejściowe zewnętrzne ?

Recommended Posts

Witam,

Zastanawiam się jakie drzwi wejściowe zewnętrzne wybrać. Mamy wejście od wschodniej strony gdzie mocno świeci słońce, więc stalowe odpadają.

Sprzedawca nam poleca drzwi kompozytowe Vikking ale jakoś nie mam do nich przekonania. Kosztują około 5000 zł brutto. Mam do wyboru też drzwi ze Stolbudu drewniane. Kolor drzwi to antracyt, mają mieć pochwyt i pionowe długie przeszklenie przy pochwycie.

Może znacie jakichś innych sprawdzonych producentów albo możecie doradzić jaki typ drzwi wybrać ?

Ja mam zamontowane stalówki w antracycie z Wikędu od strony południowej i jakoś nie zauważyłem znaczących różnic jak się nagrzeją w południe lub rankiem są zimne po nocy. Wszystko to kwestia odpowiedniego zamontowania z luzem a później to regulacja skrzydła na zawiasach - ot cała tajemnica sukcesu.

• 1 month później...

Ponawiam pytanie, czy ktoś zna jakichś sprawodzonych producentów drzwi wejsciowych zewnętrznych ? Muszę sie na coś zdecydować ale chętnie poczytam opinie innych użytkowników.

Mam jeszcze pytanie o drzwi do kotłowni zewnętrzne. Chciałbym wybrać coś prostego z ofert KMT (standard 55) lub Wikęd (wzór nr 1 - standardowe drzwi). Kolor antracyt. Macie opinie na ich temat ?

• 2 weeks później...
I KMT i Wikęd to dobre firmy ale nie bierz ich ze styropianem (polistyrenem) tylko dorzuć trochę grosza i kup z wypełnieniem z pianki (poliuretan). Poza wypełnieniem będą różniły się ramą w skrzydle, która je stabilizuje. Różnica cenowa znikoma ale jakościowa półka to dzień i noc.