red_77 18.04.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Witam Mam taką sytuację; buduję dom z pełnym piętrem. Obie kondygnacje mają po ok 80mkw. Obie ogrzewane są podłogowo. Nad piętrem jest strych (bez okien, tylko z 1 wyłazem), przy czym zgodnie z projektem nie miał on być używany w jakikolwiek sposób. Zatem połać nie miała być w ogóle ocieplana, a ocieplenie miało być położone na podłodze tego strychu (wg projektu 25cm wełny). Myślę teraz jednak nad jakimś zagospodarowaniem strychu. Tzn na pewno nie będzie oo ogrzewany, ale chciałbym żeby mógł służyć chociaż jako jakiś składzik/magazyn na różne rzeczy. Żeby nie było na nim -15st zimą. W związku z tym pomyślałem o ociepleniu jednak na połaci dachu. Powierzchnia połaci to ok 130mkw i skłaniam się ku opcji z pianowaniem. Słyszałem od wykonawców, że zamiast 25cm wełny między krokwie można nałożyć pianę 15-17 cm i będzie równie skuteczne. Nie wiem tylko czy w takiej sytuacji powinienem (a jeśli tak, to jak grubo) kłaść coś na podłogę strychu. Nad piętrem bądź co bądź pojawi się przecież spora kubatura nie ogrzewana, gdzie temperatury pokojowej zimą raczej nie uświadczę.Nie wiem więc co z tą podłogą. Coś chyba trzeba położyć, ale co i jak grubo? Na pewno nie wełnę, bo po tym muszę jakoś chodzić. Myślałem o wyłożeniu podłogi styropianem, a na to płyty OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka2 21.04.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Jak masz kasę to ocieplaj i połacie dachu. Miałam ten sam dylemat i dałam sobie spokój z ociepleniem "skosów". Szkoda pieniędzy. Na strop pójdzie 30cm wełny, a pudełka niech sobie marzną Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefek1980 22.04.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 U mnie jest 45cm styro na stropie terivie na tym plyty osb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ccool 22.04.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 U mnie jest 45cm styro na stropie terivie na tym plyty osb. A nie martwisz sie ze myszy Ci wejda w styropian bo ja sie tego obawiam wlasnie i mysle nad welna do ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka2 23.04.2015 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Fachowiec, który będzie mi ocieplał, też powiedział, że myszki lubią styropian :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 23.04.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 A długo z nimi o tym gadał ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefek1980 25.04.2015 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Nie obawiam się, najwyżej kota sobie sprawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tramak 26.04.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Cieszę się,że na forum panuje miła atmosfera pogaduszek lecz brakuje mi tu konkretów, to nie pierdoły tylko interesujący nie tylko mnie temat.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefek1980 26.04.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Jakich konkretów oczekujesz? U mnie jest 45styro na stropie gęsto żebrowym na tym płyty osb. Wysokość Ścianki kolankowej 45 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts