Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektor poziomy - jaką drogę mogę nad nim wybudować?

kulisty

Recommended Posts

Cześć,

chciałbym nad fragmentem kolektora poziomego na mojej działce utwardzić przejazd i zrobić ścieżkę po której można będzie przejechać samochodem.

Oczywiście musi to być nawierzchnia nie zakłócająca działania kolektora, czyli nie mogę tam położyć np. kostki brukowej czy asfaltu, ale zastanawiam się nad innymi dostępnymi opcjami.

Rozważam:

1) ścieżkę żwirową z tłucznia

2) kratka parkingowa z wypełnieniem trawiastym (wygląda to tak: http://www.greenforce.pl/wp-content/uploads/2012/05/P10007612.jpg)

3) płyty ażurowe (coś takiego: http://buduj-lokalnie.pl/img/products/p6/5086/image_big.jpg z wypełnieniem trawiastym

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam.

Z moich informacji wynika, że nie. Nad kolektorem powinna być nawierzchnia umożliwiająca jego regenerację -- czyli przepuszczająca wodę i promienie słoneczne. Kostka brukowa na pewno tych warunków nie spełnia. Co do np. płyt ażurowych też mam wątpliwości, bo jednak jako utwardzenie pod te płyty stosuje się piasek z cementem, a tu już może być różnie z tą przepuszczalnością ciepła. Edytowane przez kulisty

To można w końcu położyć asfalt lub kostkę na kolektorze czy nie?

Nie można.

Albo inaczej: można. Tylko wtedy trzeba powiększyć powierzchnię przeznaczoną na wymiennik.

W tym przypadku powyżej była mowa o:

"nad kolektorem fragment drogi będzie miał 20m długości na 3m szerokości. I to jest wzdłuż granicy jednej "linki" kolektora, cała reszta jest gdzie indziej."

W takiej sytuacji ja wielkich problemów nie widzę.

Nie można.

W tym przypadku powyżej była mowa o:

"nad kolektorem fragment drogi będzie miał 20m długości na 3m szerokości. I to jest wzdłuż granicy jednej "linki" kolektora, cała reszta jest gdzie indziej."

W takiej sytuacji ja wielkich problemów nie widzę.

ja także nie - w tym konkretnym przypadku