Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka odleglosc od przewodow wysokiego napiecia

Recommended Posts

witam mam pytanie jaka musi byc odleglosc od przewodow wysokiego napiecia bo mam do kupienia dzialke 27 arow w atrakcyjnej cenie tylko martwia mnie te przewody wysokiego napiecia dzialka jest budowlana ale nie cala tak jak na zdjecia ponizej to te przewody wchodzic benda na samym koncu dzialki a dom bendize stal na poczatku dzialki z gory dziekuje

DSC_0421.jpg

DSC_0420.jpg

DSC_0419.jpg

DSC_0417.jpg

Jaka odległość jest od tych linii ? Niekiedy w mpzp są ujęte minimalne odległości (u mnie w mpzp od 7,5 do 30 m w obydwie strony). Mieszkanie przy takiej linii to ryzyko. Tak samo jak picie wody z brudnych rur, zycie koło elektrociepłowni, w centrum miast czy przy ruchliwej drodze. Edytowane przez Mall

Zmierz. Jeśli pomiar wyjdzie w granicach 0,1 miliTesli do 1 miliTesli - buduj.

Pole magnetyczne może nawet leczyć, ale nie w takim natężeniu jak na tej działce (jak myślisz, skąd się wzięła atrakcyjna cena?;))

"

Według badań przeprowadzonych w Polsce i Stanach Zjednoczonych pole magnetyczne 50 Hz może wpływać na występowanie pewnych chorób, także nowotworów. Badania wykazały również, że ryzyko wystąpienia nowotworów krwi u dzieci mieszkających w sąsiedztwie linii wysokiego napięcia oraz transformatorów jest dwa razy większe niż u dzieci mieszkających z dala od tego typu urządzeń. Naukowcy zauważyli, że choroba ta może się ujawniać w dalszych pokoleniach.

Z kolei u dzieci, których ojcowie mieli zawody związane z elektryczności oraz jednocześnie pracowali z rozpuszczalnikami wykryto wzrost zachorowań na nowotwory mózgu. Również dzieci, których matki podczas ciąży używały poduszek elektrycznych 2,5 razy częściej zapadają na te nowotwory.

Badania wykazały również częstsze zapadanie na raka mózgu i piersi u osób, które pracują przy polu 50 Hz. Naukowcy zauważyli, że osoby które mieszkają w pobliżu linii wysokiego napięci są bardziej podatni na depresje oraz częściej popełniają samobójstwa. "

źródło:http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CCoQFjAB&url=http%3A%2F%2Fsciaga.pl%2Ftekst%2F26318-27-wplyw_pola_elektrycznego_i_magnetycznego_na_czlowieka&ei=cjozVfKuCorSaILMgZAI&usg=AFQjCNGFEravXqhwjtsJ93z2ztnT9kqOdg&bvm=bv.91071109,d.d2s&cad=rja

Poczytaj też inne opracowania.