Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podloga na gruncie i wielki znak ??????

czorny27-

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Jak w temacie w jednym z pomieszczen kuchnia letnia byla podloge na gruncie legary deski.Zerwalem dechy pod dechami jest ze 40cm choć myśle ze dużo lepiej zageszczonego żużla na wierzchu był piasek suchy.Piasek wybrałem nawiozłem pospólki zageściłem dobre 10cm.

I teraz tak,wiadomo powinien byc podklad plyta betonowa izolacja steropian folia i wylewka.

Ja chce zrobic to w nastepujacy sposob troszke po kosztach.

Steropian podlogowy 10cm,folia ,siatka i jaki beton???Grubość 10cm. Chudziak???B6? B10? B60??

To mnie zastanawia.Wykonczenie w kafelkach bedzie.

Nic narazie nie chcę robić dopóki nie będę pewien.

Aaa jeszcze jedna rzecz wyklucilem się dzis o kolejność steropianu i folii. Najpierw powinien iść steropian na pospółke a później folia i siatka.Prawda?

Pomóżcie proszę.

Witam wszystkich.

Jak w temacie w jednym z pomieszczen kuchnia letnia byla podloge na gruncie legary deski.Zerwalem dechy pod dechami jest ze 40cm choć myśle ze dużo lepiej zageszczonego żużla na wierzchu był piasek suchy.Piasek wybrałem nawiozłem pospólki zageściłem dobre 10cm.

I teraz tak,wiadomo powinien byc podklad plyta betonowa izolacja steropian folia i wylewka.

Ja chce zrobic to w nastepujacy sposob troszke po kosztach.

Steropian podlogowy 10cm,folia ,siatka i jaki beton???Grubość 10cm. Chudziak???B6? B10? B60??

To mnie zastanawia.Wykonczenie w kafelkach bedzie.

Nic narazie nie chcę robić dopóki nie będę pewien.

Aaa jeszcze jedna rzecz wyklucilem się dzis o kolejność steropianu i folii. Najpierw powinien iść steropian na pospółke a później folia i siatka.Prawda?

Pomóżcie proszę.

folia i to gruba minimum 0,5mm powinna być w obu miejscach. Zamontowana na zakładkę szczelnie posklejana ze sobą i wyciągnięta na około 0,5 m w górę.

Pomoże ktoś odnośnie tego betonu.Mam możliwość zamowienia gruchy nawet w minimalnej ilości jednak wolałbym wysłuchać kogoś z forum niż tylko zdać się na opinie pani która przyjmuje zamowienia.

Plis.

Uważam, że beton klasy C16/20, dawne B20 w zupełności wystarczy. Oznaczenia z literką "B" od kilku lat nieaktualne. Pozdrawiam.

Edytowane przez Parkiet

Pytam o to celowo poniewaz wiem ze pierwsza warstwa nad pospółka powinien byc minimum chudziak.niestety chce poleciec po kosztach i tak jak pisalem wyżej pierwszy jest źużel grubo i pospółka zageszczona folia styro i wylewka.

Nie chciałbym żeby się cos zadziało beź tego chudziaka na spodzie

Pytam o to celowo poniewaz wiem ze pierwsza warstwa nad pospółka powinien byc minimum chudziak.niestety chce poleciec po kosztach i tak jak pisalem wyżej pierwszy jest źużel grubo i pospółka zageszczona folia styro i wylewka.

Nie chciałbym żeby się cos zadziało beź tego chudziaka na spodzie

Spokojnie, izolacja rozłoży obciążenia i tu rola chudziaka ma marginalne znaczenie. Powodzenia.

• 2 weeks później...

Więc tak,wczoraj rano wylane C16/20 grubości 10-11cm.Wypoziomowane na profilach UD 3cm do mocowania płyt karton gips osadzone na sporych kupkach zaprawy (pisze o tym dla tych którzy szukają info na temat na czym poziomować dużo lepsze niż rurki).Zaprawa jak wyjdzie pod profil i sie ladnie dociśnie siedzi jak trzeba i po wyschnięciu stabilne bardzo.Jak się prawidłowo wypoziomuje profile moga zostać w podłodze bez ich wyjmowania trzeba tylko pamietac o jednej rzeczy żeby podczas rozgarniania i ściagania zaprawy łatą,kielnią powpychać beton pod spód profila.

Teraz wylewka trochę zroszona woda przykryta folia i czekamy na to bym mógł zakladać kafle.