Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

WItam,

Wykańczam mieszkanie i mam problem z zestawem podtynkowym - geberitem.

Rura odpływowa w posadzce jest wyprowadzona nie na środku stelaża, ale zaraz za jego obrysem i nieco wyżej od poziomu posadzki.

Trzeba by dać kolano i przedłużkę, by podłączyć do tego rurę spustową z geberita.

Problem w tym, że wtedy kolano z geberita, zamiast być skierowane w dół, będzie szło w bok, prawie poziomo, z niewielkim spadem, do kolejnego kolana, skierowanego w dół i podłączonego do wyprowadzonego odpływu.

geberit.jpg

Czy może to tak być zrobione?

Czy lepiej przerabiać kanalizację i przedłużyć rurę aż pod środek geberita?

Czy jak będzie podłączone jak na rysunku, gorzej będzie się spłukiwało?

https://forum.murator.pl/topic/200196-zestaw-podtynkowy-pod-jakim-k%C4%85tem-rura-odp%C5%82ywowa/

ja mam jeszcze mniejszy spad tzn między dolną krawędzią rury w ścianie a geberita jest 8cm więc to możesz dać np kolanko 67st i w razie jak coś jeszcze 15st poprawić ja mam u siebie kolanko 30 kawałek rury prostej traką gumową redukcje 90/110 i kolanko z geberita i wsio smiga :)

Dzięki za odpowiedzi.

Żadnego głosu przeciwko, to mam nadzieję, że rzeczywiście wszystko będzie w porządku i woda będzie schodzić normalnie.

W sumie też nigdzie nie znalazłem jakichś wytycznych, odnośnie spadku rury odpływowej...