Martin5 19.04.2015 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Teraz praktycznie każda pompa ciepła ma opcję chłodzenia latem. Kłopot w tym, żę gdy zrobi się w całym domu ogrzewanie podłogowe, to nie ma sposobu, żeby czymś chłodzić dom. Trzeba podłączyć coś ekstra. Moje pytanie - co?Klimakonwektor? Poradźcie, co jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
instalator48 16.05.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Witam do podłogówki można również podłączyć chłodzenie jednak wiąże się to z tym że montujesz czujnik punktu rosy lecz tego typu chłodzenie jest mało wydajne. Ja posiadam pompę ciepła Galmetu z pasywnym chłodzeniem a chłód jest przekazywany przez kapilary sufitowe lecz to wiąże się z przeróbkami. Najlepiej zastosować jak już do jest gotowy klima-konwektory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 16.05.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Najprościej kupić klimatryzator(y typu split).Duużo drożej dołożyć klimakonwektory, co przy gotowym ogrzewaniu podłogowym ociera sie o przeinwestowanie.Albo zamiast podłogowego założyć lub dołożyć maty kapilarne- to jednak tak ogromna i też kosztowna zmiana, że lepiej ta drogę wybrać przed budową domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_knap 20.05.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Bez kombinowania polecam standardowy klimatyzator z zewnętrzną jednostką centralną. Wydatek nie jest duży, pobór prądu też nie bije po kieszeni, a wydajność i skuteczność takiego urządzenia jest super - szczególnie przy domu parterowym. Dobrze jest też pomyśleć o lecie już na etapie budowania domu i unikać materiałów z małą pojemnością cieplną, bo one nagrzewają się zdecydowanie najszybciej. W moim przypadku (ceramika Porotherm) w lecie bez klimatyzacji miałem max 23 stopnie. Przy włączonej klimie spokojnie byłem w stanie zejść nawet do 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 30.05.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 (edytowane) Kilka dni temu nabyłem klimakonwektor pomieszczeniowy, wygląda to tak samo jak jednostka wewnętrzna klimatyzatora. Trochę danych:Przepływ powietrza max 1020m3/hPobór mocy 60WRóżnicę między jednostkami wewnętrznymi widać od razu po zdjęciu obudowy, w klimakonwektorze średnice rurek wymiennika są większe, króćce przyłączeniowe 3/4''. Zakup w celach testowych do pracy tylko na dolnym źródle. Edytowane 30 Maja 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 01.06.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 misq poszło na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 12.06.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Ja posiadam pompę ciepła Galmetu z pasywnym chłodzeniem a chłód jest przekazywany przez kapilary sufitowe lecz to wiąże się z przeróbkami. Najlepiej zastosować jak już do jest gotowy klima-konwektory Możesz napisać coś więcej na temat tego typu chłodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 16.06.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 klimakonwektory nie są ci potrzebne, ale mogą być opcją. aby korzystać z tej funkcji należy wyposażyć pompę w moduł chłodzenia pasywnego - to na pewno. Moduł może współpracować z ogrzewaniem ściennym, ewentualnie tak jak wspomniałem z klimakonwektorami. w wielu publikacjach na temat chłodzenia pasywnego możesz znaleźć informacje, że możemy również chłodzić przez podłogówkę, ale nie ma się co czarować, bo w praktyce chłodzenie za pomocą ogrzewania podłogowego okazuje się nieskuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosc na forum 19.09.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 jak w przypadku mat kapilarnych rozwiazac problem pozniejszego montazu opraw nastropowych? po otynkowaniu mat jak chce sie cos nawiercac w suficie to mozna uszkodzic kapilary. Jak to przygotowac np przed tynkowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxj 30.09.2016 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 najlepiej i najtaniej to rozwiązać ogrzewaniem płaszczyznowym. wtedy masz i z podłogi i ze ścian chłodzenie z tym, że trzeba odpowiednio to rozplanować względem stałego umeblowania typu szafy wnękowe, które nie mogą zakrywać takiej ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts