Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła do chłodzenia latem - w jaki sposób chłodzić salon?

Martin5

Recommended Posts

• 4 weeks później...

Witam

do podłogówki można również podłączyć chłodzenie jednak wiąże się to z tym że montujesz czujnik punktu rosy lecz tego typu chłodzenie jest mało wydajne. Ja posiadam pompę ciepła Galmetu z pasywnym chłodzeniem a chłód jest przekazywany przez kapilary sufitowe lecz to wiąże się z przeróbkami. Najlepiej zastosować jak już do jest gotowy klima-konwektory

Najprościej kupić klimatryzator(y typu split).

Duużo drożej dołożyć klimakonwektory, co przy gotowym ogrzewaniu podłogowym ociera sie o przeinwestowanie.

Albo zamiast podłogowego założyć lub dołożyć maty kapilarne- to jednak tak ogromna i też kosztowna zmiana, że lepiej ta drogę wybrać przed budową domu.

Bez kombinowania polecam standardowy klimatyzator z zewnętrzną jednostką centralną. Wydatek nie jest duży, pobór prądu też nie bije po kieszeni, a wydajność i skuteczność takiego urządzenia jest super - szczególnie przy domu parterowym. Dobrze jest też pomyśleć o lecie już na etapie budowania domu i unikać materiałów z małą pojemnością cieplną, bo one nagrzewają się zdecydowanie najszybciej. W moim przypadku (ceramika Porotherm) w lecie bez klimatyzacji miałem max 23 stopnie. Przy włączonej klimie spokojnie byłem w stanie zejść nawet do 20.

• 2 weeks później...

Kilka dni temu nabyłem klimakonwektor pomieszczeniowy, wygląda to tak samo jak jednostka wewnętrzna klimatyzatora. Trochę danych:

Przepływ powietrza max 1020m3/h

Pobór mocy 60W

Różnicę między jednostkami wewnętrznymi widać od razu po zdjęciu obudowy, w klimakonwektorze średnice rurek wymiennika są większe, króćce przyłączeniowe 3/4''.

Zakup w celach testowych do pracy tylko na dolnym źródle.

Edytowane przez Tomek B..

• 2 weeks później...
klimakonwektory nie są ci potrzebne, ale mogą być opcją. aby korzystać z tej funkcji należy wyposażyć pompę w moduł chłodzenia pasywnego - to na pewno. Moduł może współpracować z ogrzewaniem ściennym, ewentualnie tak jak wspomniałem z klimakonwektorami. w wielu publikacjach na temat chłodzenia pasywnego możesz znaleźć informacje, że możemy również chłodzić przez podłogówkę, ale nie ma się co czarować, bo w praktyce chłodzenie za pomocą ogrzewania podłogowego okazuje się nieskuteczne.

• 1 year później...
  • 2 weeks później...