Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie Podłogowe - Zimny Powrót

ENDO

Recommended Posts

Cześć Wszystkim!

Szukam wskazówek / sugestii w następującej kwestii:

Kocioł gazowy Dietrich z podajnikiem wody (obecnie jeszcze nie podłączony). Sama instalacja to 7 obiegów, około 100 metrów grzania, wszystko podłogówka.

Temperatura na piecu 40 stopni, 7 rurek na wejściu gorących. Na powrocie 2 są zimne, reszta jest nadal ciepła. Próbowałem odpowietrzania, puki co nie pomogło.

W jaki sposób można próbować udrożnić te dwie pętle?

Czy fakt zimnego powrotu znaczy, że są w jakiś sposób zatkane?

A może za słaba pompa? (te zimne to są dłuższe obiegi, chodź inny, również długi jest ciepły)

Panie i Panowie HELP!

ENDO

zakręć te grzejące i poczekaj czy ruszą te zimne.

Jak ruszą to są drożne.

Wtedy te zakręcone odkręć troszeczkę i poczekaj część zacznie grać Te co nie ruszą trzeba odkręcić jeszcze troszkę.

Pompa na maxa

To przykręcanie najlepiej robić rotametrami.

Jeżeli są drożne to rozumiem, że pompa w kotle nie daje rady i trzeba zakupić zewnętrzną pompę? Jeżeli po zakręceniu, obecnie grzejących, zimne nie ruszą tzn, że problem z drożnością - co wtedy?

Gość Gos**c

Szukam wskazówek

Moja wskazówka to zrobić to co zaleca fachman19.

Prawdopodobnie woda krąży w pętlach gdzie jest najmniejszy opór czyli, najkrótsze i najmniej zdławione pętle.

Wszystkie na zasilaniu mają identyczną temperaturę bo to naczynia połączone z tym, że w dwóch obiegach woda stoi.

100m grzania pompa z pieca powinna pociągnąć bez problemu.

Ustaw najwyższy bieg na pompie. Zakręć wszystkie pętle za wyjątkiem jednej z tych zimnych. Jeżeli obieg jest drożny to pompa powinna odpowietrzyć obieg. Jak zacznie grzać to tak samo należy postąpić z drugim. Jak już będzie pewność, że oba obiegi działają wtedy regulować przepływy tak by wszystkie pętle działały prawidłowo.

Tak swoją drogą - na rozdzielaczu nie masz rotametrów?

Ustaw najwyższy bieg na pompie. Zakręć wszystkie pętle za wyjątkiem jednej z tych zimnych. Jeżeli obieg jest drożny to pompa powinna odpowietrzyć obieg. Jak zacznie grzać to tak samo należy postąpić z drugim. Jak już będzie pewność, że oba obiegi działają wtedy regulować przepływy tak by wszystkie pętle działały prawidłowo.

Tak swoją drogą - na rozdzielaczu nie masz rotametrów?

Mam rotametry. Czy one wszystkie powinny wskazywać podobny wartosci/poziomy, niezależnie od długości pętli? Czy regulacja tzn. Przykreecanie i popuszczanie obiegu na poszczególnej pętli? Musze jeszcze dojść gdzie na piecu reguluje się działanie pompy. Dzialam.

Jeżeli wszystkie pętle są równej długości i w we wszystkich pomieszczeniach chcesz utrzymywać podobną temperaturę to tak.

niekoniecznie - to jeszcze zależy od obciążenia cieplnego każdego z pomieszczeń. pomieszczenie narożne czy z dużym oknem będzie wymagało większego przepływu.

Mój kocioł to MCR3 24, 35 S - De Dietrich. Instalacja jak. Dzisiaj zamykałem poszczególne pętle i pływaki odpowiednio reagowały. Zastanawiające jest jednak to, że przy jednej otwartej pętli maksymalny przepływ jaki uzyskałem przy maksymalnym odkręceniu (rozumie, że reguluję poprzez odkręcanie i zakręcanie) przepływościomierza to 2,5 L/min - czy to nie za mało jak na 1 pętlę? Jak puściłem wodę na 3 pętle to już max 1 L / min.

Czy przypadkiem ta pompa w kotle nie jest za słaba? Nie mogę znaleźć informacji czy tam jest 40 czy 60. Może ktoś wie?

Nie ma mnie na budowie więc nie mam możliwości stałego doglądania sprzętu, ale dziś zaniepokoił mnie sam kocioł. Podczas gdy temperatura ustawiona to 40 stopni, on ładnie dogrzewa i wpuszcza gorącą wodę w obieg, ale po kilku minutach przestaje, temperatura spada do 20-25 stopni, trwa to parę minut i znowu dogrzewa (taka sinusoida). Czy to normalne? Czy piec nie powinien trzymać temperatury?

Reasumując, układ wydaje się drożny. Krótkie pętle ładnie grzeją, problem z długimi. NAwet jeżeli włączona jest jedna długa to nadal średnio. Czy to słaba pompa czy poprostu za długa pętla?

WP_20150420_004.jpgWP_20150420_003.jpgWP_20150420_002.jpg

Liczę na jakąś radę Panowie.

Mój kocioł to MCR3 24, 35 S - De Dietrich. Instalacja jak. Dzisiaj zamykałem poszczególne pętle i pływaki odpowiednio reagowały. Zastanawiające jest jednak to, że przy jednej otwartej pętli maksymalny przepływ jaki uzyskałem przy maksymalnym odkręceniu (rozumie, że reguluję poprzez odkręcanie i zakręcanie) przepływościomierza to 2,5 L/min - czy to nie za mało jak na 1 pętlę? Jak puściłem wodę na 3 pętle to już max 1 L / min.

Czy przypadkiem ta pompa w kotle nie jest za słaba? Nie mogę znaleźć informacji czy tam jest 40 czy 60. Może ktoś wie?

Nie ma mnie na budowie więc nie mam możliwości stałego doglądania sprzętu, ale dziś zaniepokoił mnie sam kocioł. Podczas gdy temperatura ustawiona to 40 stopni, on ładnie dogrzewa i wpuszcza gorącą wodę w obieg, ale po kilku minutach przestaje, temperatura spada do 20-25 stopni, trwa to parę minut i znowu dogrzewa (taka sinusoida). Czy to normalne? Czy piec nie powinien trzymać temperatury?

Reasumując, układ wydaje się drożny. Krótkie pętle ładnie grzeją, problem z długimi. NAwet jeżeli włączona jest jedna długa to nadal średnio. Czy to słaba pompa czy poprostu za długa pętla?

[ATTACH=CONFIG]313887[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]313888[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]313889[/ATTACH]

Liczę na jakąś radę Panowie.

Piec sie często wyłącza ponieważ przepływa przez niego za mało wody, za duza moc pieca ustawiona albo coś innego