wykidajka 19.04.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Dzień dobry wszystkim, piszę z prośbą o pomoc, otóż kupiłem mieszkanie na trzecim piętrze z balkonem/tarasem. Problem jest z rynnami i rurami spustowymi producent MARLEY, continental 150 Elementy te głośno "pracują", tak, że słychać te odgłosy w środku mieszkania. Proszę mi wierzyć, że te hałasy są naprawdę słyszalne i irytujące. Poniżej dwa filmiki, na których słychać te hałasy. Powstaje pytanie, czy w jakikolwiek sposób można te hałasy wyeliminować? Jak sprawdzić czy system jest prawidłowo zainstalowany? Na złączkach rynien są zostawione wolne przestrzenie między odcinkami (sprawdzałem z drabiny), więc możliwość swobodnego wydłużania się i kurczenia jest. Być może coś innego blokuje rynny? A może takie hałasy to normalna rzecz? Czy któryś z użytkowników miał podobny problem z tymi rynnami? Być może ktoś wie, co może być przyczyną i jak sobie z tym poradzić? Zdaję sobie sprawę, że problem jest trochę skomplikowany, ponieważ ewentualna naprawa związane jest z interwencją dewelopera i wspólnoty. Natomiast od producenta dowiedziałem się, że takie hałasy to normalna praca... Czy to oznacza, że każdy kto ma rynny MARLEY ma również koncert przy każdej zmianie pogody? Pozdrawiam Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk16 21.04.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 No według mnie to nie jest normalne.Musi skrzypieć ale nie aż tak. Trzeba dokładnie posprawdzać cały system. Zobaczyć też czy podbitka ma luzy.(dylatacje). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 21.04.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Moim zadaniem to normalne zjawisko, najbardziej dokuczliwe gdy jest dość chłodno i nagle zza chmur wychodzi słońce szybko nagrzewając rynny przez co się gwałtownie rozszerzają. U Ciebie jest to dość mocno słyszalne i pewnie dobrze przenosi się do domu po konstrukcji dachu. Może tak trzaskać przy przesuwaniu na łączeniach, ale równie dobrze też na hakach które przy rozszerzaniu rynny naprężają się wraz z nią i w pewnym momencie puszczają stąd słyszalny trzask. Jako doraźny środek można spróbować spryskać silikonem w sprayu w miejscach styku hak-rynna albo innym środkiem smarującym, powinno ograniczyć trzaski dopóki środek smarny nie wywietrzeje. PS: kiedyś miałem podobne, głośne ale metaliczne trzaski w domu od starego grawitacyjnego ogrzewania centralnego, gdy rury rozgrzewając się przesuwały się na hakach, to był znak że trzeba iść do kotłowni i dołożyć opału, albo iść i przykręcić bo za mocno się rozpala później zaczęło to denerwować i podkładało się kawałki folii pod rury, albo smarowało jakimś smarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 21.04.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Czy któryś z użytkowników miał podobny problem z tymi rynnami? Owszem. Mam rynny firmy KACZMAREK i jest dokładnie to samo Smarowanie silikonem (jak ktoś tu wyżej radził) daje efekt krótkotrwały i po niedługim czasie jest to samo Hałas powstaje w wyniku ciasnego spasowania między hakiem a rynną oraz wydłużania się lub skracania rynny zależnie od temperatury. Problemem jest dość wysoki współczynnik tarcia dla zastosowanego tu tworzywa. Jedynie zmniejszenie tego współczynnika mogłoby przynieść poprawę, np. gdyby zwiększyć luz między hakiem a rynną i zastosować tam przekładki z teflonu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.04.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Ja mam Kanion Wawin też się tłuką. Nie tak często jak Twoje ale chyba głośniej. Zimny wiatr i słońce to pukają odrazu. Ale będąc w domu nie słyszę tego, otwarte okno lub wyjście na zewnątrz - najmocniej na południu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 21.04.2015 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja mam Kanion Wawin też się tłuką. Nie tak często jak Twoje ale chyba głośniej. Zimny wiatr i słońce to pukają odrazu. Ale będąc w domu nie słyszę tego, otwarte okno lub wyjście na zewnątrz - najmocniej na południu. Marley i kaczmarek trzeszczy. Ten typ tak ma. Kanion nie ma prawa trzeszczec. Chyba ze ktos dal za gesto haki Co ile masz haki w kanionie swoim. Jedynym sposobem na marleya i kaczmarka jest podszlifowanie hakow przy tylnym wewnetrznym zapieciu. Haki powinny byc co 60 cm, a nie jak zazwyczaj projektanci w projektach robia co 40 i potem skrzypi nawet kanion. Tesciu dekarz tez nie zakladal mi w moim kanionie jak w projekcie co 40 cm tylko co 60 i mnie nic nie trzeszczy Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez Św.Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 22.04.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Prawdopodobnie źle przykręcone uchwyty. Muszą być idealnie w dwóch płaszczyznach. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.04.2015 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Marley i kaczmarek trzeszczy. Ten typ tak ma. Kanion nie ma prawa trzeszczec. W innym poście obiecywałeś poprawę! Wszystkie pvc trzeszczą. Jest to typowe i normalne zjawisko:yes:. Montaż haków co 60 cm to maksymalny rozstaw dla każdego rodzaju rynien. Dla rynien z pvc nie powinien przekraczać 50 cm. A od kiedy to projektanci sugerują rozstaw haków? Zawsze jest sugestia aby stosować się do zaleceń producenta. Mnie trzeszczą zęby jak czytam to co piszesz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykidajka 10.05.2015 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Oto odpowiedź firmy MARLEY, gdyby ktoś się zastanawiał na zakupem rynien MARLEY to ma poniżej odpowiedź jak wygląda ich jakość Szanowni Państwo, [...] Marley Polska Sp. z o.o jako dystrybutor systemów rynnowych Continental informuje, że proces związany z niepokojącymi odgłosami z systemu rynnowego zachodzi pod wpływem nagrzewania się plastiku (uPvc), który pod wpływem silnego nasłonecznienia poddawany jest reakcji rozszerzalności cieplnej. Nieuniknione w tym przypadku są w/w odgłosy i trzaskania, gdyż elementy systemu zarówno poziome (rynny) jaki i pionowe (rury spustowe) pracują i ulegają wydłużeniom pod wpływem nagrzewania. Powodem może być również nieprawidłowy montaż systemu, który powinien być zgodny z instrukcją montażu rynien Marley. Instrukcja dostępna jest na stronie http://marley.com.pl/instrukcje-montazu.html A w przypadku, gdy wykonawcy nie zostawili miejsca na ruchy tzw. kompensacyjne w systemie, sytuacja będzie się powtarzała i może doprowadzić do licznych odkształceń elementów systemu. Prosimy o zwrócenie uwagi firmie wykonawczej na ten właśnie aspekt. Marley Polska Sp. z o.o. dbając o dobre imię i rozumiejąc sytuacje inwestorów może jedynie w tej sytuacji doradzić i wyjaśnić przyczyny takiej sytuacji. Jak to uczyniliśmy powyżej. Przedstawiciel firmy MARLEY nie chciał przyjechać na miejsce. Deweloper twierdzi tak jak firma MARLEY, że to normalne zjawisko. A rynny sobie grają przy każdej zmianie pogody... Czy ktoś widzi jakieś rozwiązanie? DC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.05.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Z czasem się przyzwyczaisz. Cierpliwości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykidajka 17.05.2015 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Z czasem się przyzwyczaisz. Cierpliwości. Pozdrawiam. Bardzo przepraszam ale to jedna z najgłupszych porad Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.05.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Otrzymałeś od kilku osób rzeczowe wyjaśnienia problemu więc czego jeszcze oczekujesz? Masz trzy wyjścia: wymienić rynnę, pokochać albo sprzedać mieszkanie. Być może dla Ciebie te alternatywy to najgłupsze porady. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykidajka 24.05.2015 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Być może napisałem w nie tym forum co trzeba. Chyba bardziej przyda się prawnik. Tylko, czy można zmusić dewelopera do wymiany rynien na podstawie tego, że trzeszczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.05.2015 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Jak masz nadmiar kasy to próbuj:). W moim przekonaniu efekt będzie żaden. Uważaj abyś nie został określony mianem "pieniacza". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SADH 24.05.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 O kurcze ale nie wierze w to co czytam hahahha wątek roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.05.2015 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 W swoim domku byś to naprawił, u dewelopera czeka cię droga przez mękę. IMO zły montaż. Mam marley i nie ma żadnych stuków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk16 28.05.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Jak się nie znasz to nie spamuj wszystko zostało powiedziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.05.2015 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 No właśnie trzeba mieć zajoba żeby takie głupie artykuły wypisywać. "Borsuuk" dobrze, że napisałeś, że się nie znasz to można Ci ten wpis wybaczyć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 22.07.2016 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Witam, mam zamiar zakupić rynny Marley i po tym wątku scenka opada...Naprawdę Wam tak strzelają te rynny? Idzie to jakoś ogarnąć przy montażu, czy jednak nieunikniony hałas plastików? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.07.2016 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 mi nic nie strzyka. Jest normalnie. Albo jestem głuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts