Janko ze skrzypkami 19.04.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Potrzebuje Waszej opinii, jaki osuszacz powietrza do nieogrzewanego pomieszczenia 28 m2 należy zastosować? W pomieszczeniu utrzymuje się wilgotność na poziomie nie mniejszym jak 60%. Potrzebuję urządzenia, które zbije tą wartość do 40% i na takim poziomie będzie ją utrzymywać. Poza tym urządzenie musi mieć opcje filtrowania powietrza i to najlepiej z filtrem z węglem aktywnym z tego powodu, że niestety od tej wilgoci w pomieszczeniu panuje „piwniczny” zapach. Urządzenie powinno być w miarę autonomiczne, ponieważ może się zdarzyć tak, że będzie pracować póki co bez niczyjego nadzoru. Bardzo proszę o rzetelne i pomocne porady lub podanie konkretnych modeli urządzeń. Wolałbym nie przekraczać budżetu 1000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janko ze skrzypkami 24.04.2015 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Witam,Pod uwagę biorę takie modele FRAL Dry Digit 20LCD oraz ZIBRO QLIMA D 520 w zasadzie różnią się zastosowanym czynnikiem chłodniczym R410a / 160gr vs. R134a - czy któryś z nich (czynnik) jest niebezpieczny w użytkowaniu? Jakie są wasze opinie na temat tych urządzeń (użytkowników tych modeli)?Co w ogóle sądzicie o zastosowaniu osuszaczy jako takich w pomieszczeniach wilgotnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 24.04.2015 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Żaden osuszacz tego typu nie pracuje samodzielnie.Czy osuszacze, które zaproponowałeś mają możliwość podpięcia do kanalizacji?Masz w tym pomieszczeniu kanalizację?Bez niej, co kilka godzin będziesz zmuszony opróżniać urządzenie z wody. W tej cenie ciężko o dobry osuszacz, popytaj o urządzenia firmy która zajmuje się produkcją urządzeń stricte odwilżających np. osuszacze AERIAL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janko ze skrzypkami 25.04.2015 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Jeśli chodzi o te osuszacze to obydwa mają możliwość podłączenie węża odpływowego do zbiornika i nic ponad to - nie wiem czy to miałeś na myśli _John?Markę którą wymieniłeś sprawdziłem rzeczywiście specjalizuje się w produkcji osuszaczy budowlanych (na taki mnie nie stać) i fakt, jeśli firma się w czymś specjalizuje to nawet jej produkty "home" są lepsze niż u dobrej konkurencji która produkuje wszystko. Jednak jedyny odwilżacz tej firmy, który znalazłem do zastosowań domowych (dostępny) to AERIAL DH 18 - osuszacz kondensacyjny podobnie jak te moje co wymieniłem. Różnica jest tak że AERIAL jest droższy o ponad 500 zł i ma tylko zwykły filtr siateczkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.04.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Jeśli chodzi o te osuszacze to obydwa mają możliwość podłączenie węża odpływowego do zbiornika i nic ponad to - nie wiem czy to miałeś na myśli _John? Tak, tą funkcje miałem na myśli. Zależy co jest źródłem wilgoci w tym pomieszczeniu. Jeśli jest jej dużo i osuszacz będzie miał dużo pracy to wybrałbym Aeriala. Natomiast do sporadycznego użytku, taki Zibro wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janko ze skrzypkami 28.04.2015 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 zanim wezmę tego Zibro to w sklepie zaproponowano mi jeszcze coś takiego (także spełniają powyższe wymagania):MASTER DH 720 (kondensacyjny)MASTER DH 716 (kondensacyjny)ZIBRO QLIMA D 512 (kondensacyjny)oraz sprzęt stricte do zimnnych nie ogrzewanych pomieszczeń:MASTER DHA 10 (adsorpcyjny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 01.07.2022 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Zapraszamy do obejrzenia filmu z naszego kanału murator.tv. Osuszacz budowlany jest niezbędny na budowie, bo znakomicie przyspiesza tempo prac. Nie trzeba czekać w nieskończoność aż jesienią czy zimą ściany, podłogi wyschną. Osuszacz budowlany rewelacyjne usunie skutki zalania mieszkania. Osuszacze domowe zadbają o jakość powietrza. Co ciekawe, najlepiej pracują w temperaturze dodatniej. Jeśli chcecie zadbać o powietrze bez stęchlizny w domu letnim, w którym są meble tapicerowane, dywany i książki, najlepszy będzie osuszacz adsorbcyjny, bez sprężarki. Pracuje już od temperatury 1 stopnia Celsjusza. O tym wszystkim na filmie. Zapraszamy do obejrzenia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts