Redakcja 03.04.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Zaprosiliśmy firmy FAKRO i ISOVER do akcji pomocy Bociankom. Chcemy pomóc. Chcemy też się dowiedzieć, co myślą Bocianki o domu energooszczędnym, o domu wygodnym, domu z poddaszem. ZASADY: Zapraszamy do wypowiedzenia się każdego miesiąca na 2 pytania. Warunkiem, który uczestnicy muszą spełnić, jest umieszczenie wpisów merytorycznych w wątku Akcji z częstotliwością co najmniej cztery razy w miesiącu (co najmniej dwa wpisy do każdego z dwóch pytań). Temat wpisu powinien być związany z aktualnym zagadnieniem. NAGRODA: - Jednorazowa porada na budowie. Ekspert Muratora (lub Fakro/Isover) pojedzie na budowę i wesprze inwestora swoją wiedzą. Rezultatem wizyty eksperta będzie materiał (film) redakcyjny. Wybierzemy minimum 5 lub więcej budów, które odwiedzimy (Kryterium: Czy ekspert może w trakcie wizyty pomóc.) - 500 zł lub czytnik Kindle o podobnej wartości – przekazane na koniec akcji dla 5 najbardziej aktywnych Bocianków. Zakończenie akcji odbędzie się 26 września na Spotkaniu Forum. Pokażemy plansze ze zdjęciami z budów, które śledziliśmy. Zaprosimy inwestorów. Zagadnienia na KWIECIEŃ: 1. Jak bardzo Twój dom będzie energooszczędny? Jak głęboka jest Twoja świadomość, że dom ma być energooszczędny? Czy to ważne dla Ciebie? Ile kosztuje energooszczędność – o ile podnosi koszt budowy? Kto jest partnerem (źródłem wiedzy) w zakresie doboru parametrów budynku, który budujesz lub chcesz budować?2. Argumenty za domem z poddaszem użytkowym: Czy budujesz dom z poddaszem, czy dom parterowy – jakie są tego powody? Jakie funkcje ma pełnić poddasze w Twoim domu? Koszt budowy domu z poddaszem a koszt domu parterowego – jak jest Twoja analiza? W kolejnych miesiącach zadamy podobne praktyczne pytania, w których sondujemy punkt widzenia i decyzje inwestorów. Czekamy na odpowiedź. Pamiętajcie, minimum 4 wpisy w kwietniu Po dwa na każde zagadnienie. Kontakt w razie pytań: prywatna wiadomość do Redakcja. Edytowane 23 Maja 2015 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 20.04.2015 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 1. Jak bardzo Twój dom będzie energooszczędny? Nasz przyszły dom jest jeszcze w fazie projektu, ale jeszcze zanim podjęliśmy decyzję o budowie, wiedzieliśmy że będzie to dom przede wszystkim nowoczesnych rozwiązań, a jak nowoczesny to i modny. Skoro więc jest moda na bycie "eko" to nasz dom taki właśnie będzie. Oczywiście jak każdy inwestor, liczymy na ile bycie eko będzie nas stać finansowo. Jak w każdej dziedzinie naszego życia chcemy znaleźć najlepsze optimum, czyli taką równowagę między mieć a chcieć. Pojawiają się pytania w naszej głowie, jak ma wyglądać nasz dom, ale każda myśl automatycznie weryfikowana jest przez pryzmat wymagań a raczej wytycznych do domu energooszczędnego. Może balkon? Może falisty dach? A może piwnica, wykusz, lukarna i wszystko prysło... Ale znaleźliśmy kompromis jeśli chodzi o bryłę. Będzie to dom z poddaszem użytkowym w której będzie strefa głównie nocna. Okna tylko fasadowe. Nie będzie udziwnień, ale będzie namiastka układu atrialnego w strefie salonu i jadalni, który nada naszej prostej bryle więcej odwagi, a do tego doczepiony garaż nad którym będzie taras. Jest prosta bryła, jest zgodne ułożenie względem stron świata, to nie kosztuje, a już znacznie przyczyni się do pewnych oszczędności. Na tym etapie możemy oszczędzać, ale z pewnością nie na innych elementach. Jesteśmy otwarci na wszelkie innowacje, więc będzie pompa ciepła powietrze-woda. Dlaczego pompa ciepła a nie kocioł kondensacyjny skoro mamy gaz przy działce? A no dlatego, że ceny gazu jak każde dobro wytwarzane/produkowane czy wydobywane może na przestrzeni lat znacznie zmienić swoją cenę, co już jest dobrym argumentem. Dodatkowo dochodzi do procesu spalania, który uwalnia różne substancje do komina, można by tu wiele pisać. My chcemy czerpać energię z powietrza, którego przez najbliższe miliony lat nie zabraknie, w dodatku jest darmowe. No tak, ale do pobierania energii z powietrza potrzebna jest energia elektryczna. Dlatego będą baterie słoneczne na dachu, które zaspokoją potrzeby naszej 4 osobowej rodziny w ciągu dnia. Najbardziej nurtuje nas pytanie jak mocno ocieplić dom, o izolacji już nawet nie wspominając. Jakie okna z jakim U i innymi parametrami. Znowu będziemy musieli znaleźć kompromis między ceną a czasem zwrotu z nadpłaconej wartości ponad standard. Czy ocieplić 20cm grafitem, czy może 30cm ? W którymś momencie jest ta linia opłacalności inwestycji. Jeszcze jej nie znamy, gdyż musimy policzyć OZC naszego projektu. Z pewnością koszty budowy będą wyższe, ale póki jesteśmy młodzi i zdolni do pracy, możemy to sfinansować by później godziwie żyć nie myśląc skąd wziąć pieniądze na wysokie koszty utrzymania. Każdy z nas powinien założyć, że zmiany cen surowców będą się zmieniać na przestrzeni lat. Wybierając być może droższe instalacje oraz inwestując w lepszą izolację i ocieplenie dziś, będziemy płacić (pewnie większość z nas) wyższe raty kredytu, ale kredyt hipoteczny oprocentowany jest na 3,5-4%, a zmiany cen surowców typu węgiel, gaz, olej, czy prąd kształtują się w podobny sposób. Co wybrać większą ratę kredytu czy większe koszta utrzymania domu - my odpowiedź już znamy Dodatkowo mamy nadzieję, że oszczędności wynikające z mniejszego zapotrzebowania na energię będą na poziomie 20-30% a może i więcej. Obecnie uświadamiamy się za pomocą wiedzy z tego forum, tysięcy postów czytanych wieczorami, ale i prenumeraty a nawet pana googla. Co prawda każdy wątek badamy na wiele sposobów. W ten sposób mamy możliwość przeanalizowania wielu opinii oraz doświadczeń innych. Na razie mamy teorię, myślę że już niebawem przyjdzie czas na praktykę i liczenie, na ile będziemy w stanie pozwolić sobie na bycie energooszczędnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 21.04.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Ogromnie się cieszę, że na Forum jest cały czas i rozwija się nadal grupa aktywnych, świadomych inwestorów!Mamy te same pytania, podobne wątpliwości, bo trudno ich nie mieć kiedy cele są spójne.Ja trochę więcej piszę w osobnym wątku:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?237385-Dom-w-winnicy-niskoeenergetyczny-szybuj%C4%85cy-Bocianek-2015oraz w dzienniku budowy:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231300-Dom-w-Winnicy-projekt-indywidualny-(%C5%9Bl%C4%85ska-stodo%C5%82a-NF40)&p=6835399Początkowo sam byłem przekonany, że można oprzeć się na wyliczeniach w podstawowym problemie: nakład inwestycyjny na "lepsze budowanie" (przede wszystkim izolację) i czas zwrotu. Ale dochodzi do tego masa czynników, których nie jesteśmy w stanie przewidzieć, np. zmiany kosztów energii, trwałość i awaryjność zastosowanych rozwiązań, dokładność wykonawców czy wręcz błędy ukryte w materiałach. Mając świadomość tych problemów pozostaje mi mieć nadzieję, że nasze założenia w większości sprawdzą się, a tak na co dzień, to sprawdzać wykonawców, pytać użytkowników, poszukiwać.Będziemy się wspierać, Sąsiedzie! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piencu 21.04.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) 1. Jak bardzo Twój dom będzie energooszczędny? [/color]Jak głęboka jest Twoja świadomość, że dom ma być energooszczędny? Czy to ważne dla Ciebie? Ile kosztuje energooszczędność – o ile podnosi koszt budowy? Kto jest partnerem (źródłem wiedzy) w zakresie doboru parametrów budynku, który budujesz lub chcesz budować? Przy obecnych kosztach budowy postanowilem wybudowac dom taki by byl jak najmniej zasobnozerny... czyli tani w utrzymaniu. Pewnie nasunie sie odpowiedz - pewnie pasywny... ale nie... bo koszty osiagniecia takiego stanu sa zbyt wysokie. Postaram sie wybudowac dom, ktory bedzie czyms z pogranicza energooszczednego a pasywnego. Znajomych podzielilem sobie na 2 grupy... - jedni mowia... idz w paametry, dobre ocieplenie to podstawa... - drudzy... po co ci az taki fanatyzm, daj zwykla sciane 25 + 20cm stryro i bedziesz zadowolony... Tylko co dalej... Nasz dom bedzie zasilany PC z ogrzewaniem podlogowym. By byc jak najbardziej ECO, na dachu zamontowane beda PVki, ktore maja wspomagac uklad i dostarczac jeszcze wiecej darmowej energii. Byc moze z czasem dostawimy wiatrak, ale to bardziej odlegla przyszlosc. Narazie trzeba rozpoczac budowe. 2. Argumenty za domem z poddaszem użytkowym:[/b] [/color]Czy budujesz dom z poddaszem, czy dom parterowy – jakie są tego powody? Jakie funkcje ma pełnić poddasze w Twoim domu? Koszt budowy domu z poddaszem a koszt domu parterowego – jak jest Twoja analiza? [ [/color] W pierwszej wersji dom mial byc parterowy, wiec wyszedl nam fajny domek... ale mial tez pomiescic na dachu PVki...wiec podniesliszmy kat dachu... i nagle zrobila nam sie duza przestrzen nad parterem... no i mamy duzy strych. Jak strych, to jakies okna by sie przydaly... dachowych nie chcialem, wiec wyszly nam 2 pionowe w wykuszu. Czy takie poddasze cos dodatkowo kosztuje? Tak, przeciez trzeba wykonczyc... ale czy innych pomieszczen nie trzeba? Ocieplic, zaizolowac... Reasumujac... wydaje mi sie, ze poddasze uzytkowe przy koszcie budowy calego domu, podnosza nieznacznie wartosc inwestycji. Parterowka miala byc tylko z powodu by nie lazic po schodach... to zawsze mi przeszkadzalo, robiac rundki gora-dol... Pozdrawiam Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez Piencu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 22.04.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Jak głęboka jest Twoja świadomość, że dom ma być energooszczędny? Czy to ważne dla Ciebie? Mam wrażenie, że energooszczędność jest pewną postawą, która powoli wkracza do naszego życia. Może nie będzie atrakcyjne to co teraz napiszę, ale osobiście większą frajdę sprawia mi pobijanie kolejnych rekordów spalania paliwa (chodzi oczywiście o jak najmniejsze spalanie) niż duże lub szybkie samochody, który mnie wtedy wyprzedzają. Ten styl Ecodriving przekłada się wprost na to ile wydaję na paliwo każdego miesiąca. Takie założenia mam też dla domu - chciałbym obniżyć potrzeby energetyczne, gdyż wierzę, że będzie to długofalową oszczędnością. Wiem, że to będzie sprawiało mi wiele frajdy. Byc moze z czasem dostawimy wiatrak, ale to bardziej odlegla przyszlosc. Ja mam już mała przygodę z wiatrakiem na mojej działce: Polecam zrobienie takich eksperymentów przed postawieniem docelowego wiatraka. Wiem, że na Śląsku dobrych wiatrów nie ma, ale niestety w Polsce postawienie przydomowego wiatraka jest raczej formą hobby niż zyskowną inwestycją. Nie chciałbym Cię zniechęcać, gdyż sam chętnie w przyszłości wrócę do projektu "wiatrak". To jest właśnie poszukiwanie - jak pozyskać energię z jej naturalnych zasobów nie ingerując zanadto w otaczającą nas przyrodę. Problem polega chyba raczej na "gonieniu króliczka" niż na "złapaniu króliczka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domik Pasywny 23.04.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 A może dom pasywny? Dom pasywny to najprościej mówiąc budynek, w którym do ogrzewania wykorzystuje się głównie darmowe, pasywne źródła energii takie jak promieniowanie słoneczne przenikające przez okna, zyski ciepła od osób i urządzeń elektrycznych, czy też odzysk ciepła z wentylacji. Konsekwencją takiego podejścia dom wykonany w standardzie pasywnym oferuje swoim mieszkańcom wysoki poziom komfortu przy maksymalnie ograniczonych kosztach eksploatacji. Żeby dom mógł zostać uznany za dom pasywny, spełnionych musi zostać szereg kryteriów związanych z zapotrzebowaniem na energię, szczelnością budynku, zużyciem energii pierwotnej etc. Ocena dokonywana jest już wstępnie już na etapie projektowania za pomocą przygotowanego do tego celu przez Instytut w Darmstadt programu o nazwie PHPP. Jeśli te wszystkie warunki są spełnione można przystąpić do procesu certyfikacji i po pozytywnym przejściu całej procedury, Instytut Budownictwa Pasywnego w Darmstadt wystawia Certyfikat Domu Pasywnego na konkretny i sprawdzony budynek. Pamiętać również należy, że na budowę takiego domu można się starać o dofinansowanie z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piencu 23.04.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 A może dom pasywny? Dom pasywny to najprościej mówiąc budynek, w którym do ogrzewania wykorzystuje się głównie darmowe, pasywne źródła energii takie jak promieniowanie słoneczne przenikające przez okna, zyski ciepła od osób i urządzeń elektrycznych, czy też odzysk ciepła z wentylacji. Konsekwencją takiego podejścia dom wykonany w standardzie pasywnym oferuje swoim mieszkańcom wysoki poziom komfortu przy maksymalnie ograniczonych kosztach eksploatacji. Żeby dom mógł zostać uznany za dom pasywny, spełnionych musi zostać szereg kryteriów związanych z zapotrzebowaniem na energię, szczelnością budynku, zużyciem energii pierwotnej etc. Ocena dokonywana jest już wstępnie już na etapie projektowania za pomocą przygotowanego do tego celu przez Instytut w Darmstadt programu o nazwie PHPP. Jeśli te wszystkie warunki są spełnione można przystąpić do procesu certyfikacji i po pozytywnym przejściu całej procedury, Instytut Budownictwa Pasywnego w Darmstadt wystawia Certyfikat Domu Pasywnego na konkretny i sprawdzony budynek. Pamiętać również należy, że na budowę takiego domu można się starać o dofinansowanie z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Idea domu pasywnego jest fajna, ale wymagania sa tez wymagane w mentalnosci. Z tego co wiem, trzeba zrezygnowac z kominka, bo zbyt duze straty sa przez niego. Mysle ze mam swiadomosc takiej technologii, ale zdecyduje sie na energooszczedny. Zobaczymy za chwilke jak mocno on bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domik Pasywny 23.04.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Jeśli chodzi o kominki w domach pasywnych, to rzeczywiście jest tu mały problem. Dobrym rozwiązaniem, żeby ciepło nie uciekało są kominki z zamkniętą komora spalania. Uważam, że budownictwo energooszczędne i pasywne to przyszłość i niedługo już tylko takie będą się budować powodzenia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 23.04.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) 2. Argumenty za domem z poddaszem użytkowym: Argumenty? Wiem, że każdy ma swoje racje, ale moją uważam za najbardziej słuszną. Zalety domu z poddaszem użytkowym: - mniejszy koszt budowy w przeliczeniu na 1m2 w porównaniu do domu parterowego - specyficzny klimat typowy dla domku, mam tu na myśli układ piętrowy. Zawsze domy kojarzyły mi się ze schodami "na górę". - zdecydowanie mocny podział na strefy dzienne/nocne - skosy na poddaszu - niepowtarzalny urok (choć dla innych mogą stanowić przeszkodę) - lepsze widoki na działkę i okolicę z góry - mniejsze wymagania co do wielkości działki (choć sami mamy sporą) - łatwiej osiągnąć niskie zapotrzebowanie na energię ze względu na stosunek ścian do kubatury pomieszczeń, oraz mniejszą powierzchnię dachu, - umieszczając pralnię/suszarnię na poddaszu, łatwiej zachować ład w domu, gdyż pokoje są blisko zlokalizowane Wady: - schody w starszym wieku mogą być sporą przeszkodą do pokonania, stanowią też niebezpieczeństwo dla dzieci - trudniejszy układ względem stron świata (teoretycznie w parterówce mamy tylko 4 ściany, a w dwukondygnacyjnym już robi się 8 ścian, które trzeba dobrze ustawić) Zdecydowanie wybieramy jednak dom z poddaszem użytkowym, aczkolwiek ciekawe jestem opinii za i przeciw, tych którzy wybrali i sugerowali się właśnie projektem parterowym jako konfrontację z moimi przemyśleniami. Na koniec dodam, że poddasze użytkowe będzie u nas pełniło rolę pewnego izolatora między gośćmi naszych dzieci, a naszymi znajomymi, którzy bardzo często nas odwiedzają. Na poddaszu będą miały swoje bardzo duże pokoje w których śmiało mogą bawić/uczyć się z rówieśnikami jednocześnie nie przeszkadzając nam dorosłym. I odwrotnie Wiem z doświadczenia że w parterówce ciężko jest to osiągnąć, gdyż te dwie strefy nie jako się mieszają, przynajmniej akustycznie. Koszty? Fundamenty - znacznie droższe w parterówce ze względu na większą powierzchnię Dach - również droższy w parterówce ze względu na większą powierzchnię Stropy - prawdopodobnie wyższy koszt będzie przy tej samej powierzchni użytkowej w domu z poddaszem użytkowym, gdyż w parterówkach nie zawsze trzeba wykonywać dodatkowy strop. Jest z pewnością wiele elementów które wpływają na cenę ostateczną, ale prosta logika nakazuje mi, że czym więcej kondygnacji (teoretycznie, bo pewnie trzeba znacznie wzmacniać ściany i konstrukcję) tym mniejszy koszt budowy domu w przeliczeniu na m2. Inwestycję znacznie podrożą koszty fundamentu i koszty rozłożystego dachu, który musi mieć mocniejszą konstrukcję. Dodatkowo w parterówce musi być więcej ścian nośnych oraz pewnie słupów podtrzymujących konstrukcję dachu. Oczywiście moja teoria nie jest poparta żadnym konkretnym wyliczeniem, ale jedynie logiką. Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez dropsec blad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 24.04.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Argumenty? Wiem, że każdy ma swoje racje, ale moją uważam za najbardziej słuszną. Trudno się nie zgodzić z argumentami dropsec, choć moje poglądy nie są aż tak bardzo spolaryzowane. Faktycznie, rodzinny dom kojarzyłem zawsze ze schodami, po których jako dziecko mogłem "zjeżdżać" i nadawały jakiś taki inny wymiar przestrzenny domowi. Trudno opisać te dziecięce wspomnienia. Pod względem ekonomicznym, a szczególnie energetycznym dom z poddaszem lub wręcz pełnym piętrem jest optymalny. W pełni zgadzam się z argumentacją kolegi. Co więcej, stawianie domu na płycie fundamentowej powinno być znacznie bardziej korzystne dla budynku piętrowego, a taki jest właśnie nasz wybór. Z drugiej strony rozumiem osoby przywiązane do parterówki, gdzie w prawdzie powierzchnie komunikacyjne mają większy udział, ale nie ma klatki schodowej, którą trzeb jakoś ogrzać, przez którą zazwyczaj ucieka ciepło na piętro, itd. Przebywając, głównie na Zachodzie w nowoczesnych domach parterowych czułem się w nich dobrze, a ponadto wydawało mi się, że mają mnóstwo ciekawych zakamarków. Jeśli wśród mieszkańców są osoby starsze lub "unieruchomione", to dom parterowe bez barier będzie najlepszym rozwiązaniem i wszelkie argumenty ekonomiczne czy energetyczne są wtedy drugoplanowe. Nasz wybór także padł na dom z prawie pełnym piętrem (ściana kolankowa będzie miała 180 cm). Mimo uroków skosów, przemówił jednak pragmatyzm, choć dałem się namówić żonie na jedno okno połaciowe - staramy się o najlepsze kompromisy. Przy większych, rozłożystych domach parterowych przytłacza mnie często widok dachu, który bywa dość skomplikowany i w moich oczach dach taki prezentuje się jako wyjątkowo ciężki. Kto wie czy kiedyś w przyszłości jednak (jako seniorzy) nie będziemy chcieli zbudować małego, zwartego parterowego domku. Ale to już będą zupełnie inne domy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 29.04.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 A może dom pasywny?...Jeśli te wszystkie warunki są spełnione można przystąpić do procesu certyfikacji i po pozytywnym przejściu całej procedury, Instytut Budownictwa Pasywnego w Darmstadt wystawia Certyfikat Domu Pasywnego na konkretny i sprawdzony budynek. Pamiętać również należy, że na budowę takiego domu można się starać o dofinansowanie z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Wszystko fajnie, tylko myślę że taką budowę realizować z własnych środków nie korzystając z tzw. "dofinansowania", gdyż wówczas należy spełnić szereg wymogów za które trzeba ekstra płacić. W tym np. wszelkie materiały z owym "dofinansowaniem" będą kosztować znacznie więcej ponieważ muszą być wszystkie certyfikaty. Dodatkowo kwestia np. nadzoru wyznaczonego przez organ, który wypłaca nam dofinansowanie, będzie z pewnością spowalniał prace z racji faktu, że nie będzie na każde nasze zawołanie (to akurat z doświadczenia pewnego znajomego, który korzystał z dofinansowania). A szkoda, bo z pewnością znalazłoby się kilkakrotnie więcej amatorów pasywności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piencu 29.04.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Wady: - schody w starszym wieku mogą być sporą przeszkodą do pokonania, stanowią też niebezpieczeństwo dla dzieci Wlasnie ta wada postawila mi jako "siwety gral" budowe domu parterowego. Taki wlasnie ma byc... Wszystko upchnelismy na parterze... z zachowaniem wydaje mi sie komfortu... Niestety moja chec przygotowania domu pod PV - kat dachu 35st., spowodowala, ze zrobilo nam sie poddasze uzytkowe Poprostu poddasze zostawie puste zaizolowane i juz. Wspomniane bylo o konstrukcji dachu... zrobilismy najpierw wielospadowa.. ale wykonawcy doradzili nam (projektant byl notabene pierwszy), by uproscic dach, chyba, ze chcemy sporo kasy wydac... wiec uproscilismy do dwuspadowego z lukarnami... bo stodola wyszla by Mimo wszystko, szykuje tylko parter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piencu 29.04.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Wszystko fajnie, tylko myślę że taką budowę realizować z własnych środków nie korzystając z tzw. "dofinansowania", gdyż wówczas należy spełnić szereg wymogów za które trzeba ekstra płacić. (...) A szkoda, bo z pewnością znalazłoby się kilkakrotnie więcej amatorów pasywności Niestety wiele "tematow na czasie" jest poprostu ekstra bilingowanych. Ja wyleczylem sie z pasywnosci, jak podliczylem sobie wstepnie te "priorytetowe" wymogi. Zostane jednak przy domku energooszczednym. Dodatkowo jak wspominalem, chcemy "romantyczny" kominek Wiec dom bedzie mial komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piencu 29.04.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Dobrym rozwiązaniem, żeby ciepło nie uciekało są kominki z zamkniętą komora spalania. Tak, oczywiscie w tym kierunku bedziemy szukac rozwiazania. Nie zapewni nam to szczelnosci... ale napewno pozwoli wyeliminowac studnie grawitacyjnego wywiewu... Takie rozwiazanie z szybka pozatym jest ze wzgledow bezpieczenstwa lepsze... tylko ta szyba bedzie musiala byc czesto myta ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 29.04.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Ja obstaję przy poddaszu użytkowym, a jeszcze lepiej przy pełnym piętrze licząc się z tym, że obecność schodów będzie barierą w starszym wieku czy chorobie. Od początku zakładałem prosty dach dwuspadowy. Wyeliminowaliśmy kominy z mieszkania i garażu. Natomiast jesteśmy przywiązani do drewna, ognia i ciepła. Dlatego też stawiamy na kominek, jako dodatkowe, alternatywne źródło ogrzewania i przyjemności. Aby nie był on "bomba ciepła", to planujemy zrobić kominek akumulacyjny. Zaś jego komin, to zewnętrzna rura stalowa (izolowana) wzdłuż ściany szczytowej. Takie plany, zobaczymy jak wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 30.04.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 wiec uproscilismy do dwuspadowego z lukarnami... bo stodola wyszla by Nam wyjdzie stodoła... ale dlatego właśnie dostawiamy garaż do bryły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 30.04.2015 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Ja obstaję przy poddaszu użytkowym, a jeszcze lepiej przy pełnym piętrze licząc się z tym, że obecność schodów będzie barierą w starszym wieku czy chorobie. W razie potrzeby mamy dodatkowy pokój na dole, więc tutaj można zamieszkać w podeszłym wieku Piętro zostanie wtedy dla młodych zdrowych Wyeliminowaliśmy kominy z mieszkania i garażu. Natomiast jesteśmy przywiązani do drewna, ognia i ciepła. Dlatego też stawiamy na kominek, jako dodatkowe, alternatywne źródło ogrzewania i przyjemności. Aby nie był on "bomba ciepła", to planujemy zrobić kominek akumulacyjny. Zaś jego komin, to zewnętrzna rura stalowa (izolowana) wzdłuż ściany szczytowej. Co do tego rozwiązania, sugerowałem to mojemu projektantowi, ale twierdzi że zewnętrzna rura nawet izolowana, może powodować zwrotny ciąg. Analizowałeś może ten temat? bo sam się nad tym zastanawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 30.04.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 W razie potrzeby mamy dodatkowy pokój na dole, więc tutaj można zamieszkać w podeszłym wieku Piętro zostanie wtedy dla młodych zdrowych Też wychodzę z podobnego założenia. Co do tego rozwiązania, sugerowałem to mojemu projektantowi, ale twierdzi że zewnętrzna rura nawet izolowana, może powodować zwrotny ciąg. Analizowałeś może ten temat? bo sam się nad tym zastanawiam. Moi doradcy/architekci mówili, że to jest dość częste rozwiązanie w Niemczech i Austrii i choć w Polsce mało popularne, to ogólnie korzystne. Ta rura przy domu sprawia też, że nie będzie wyłazu dachowego. Więc kominiarz będzie musiał wspiąć się po drabinie. Z jednej strony to mnie cieszy, gdyż nie będzie wchodził w ogóle do domu, a wyczystka także będzie poza domem, nie będziemy instalować wyłazu, który ma marną izolację, szczelność i bywa powodem przecieków wody. Z drugiej strony jednak jestem chyba skazany na stałą drabinę wzdłuż komina przy ścianie szczytowej. Na dole może być ona zdejmowana, ale u góry, powyżej 3 m, jeśli się dobrze orientuję powinna mieć taką obręcz ochronną, a to już dodatkowo psuje estetykę. Trwałość takich kominów też pewnie jest ograniczona. Pociesza mnie za to fakt, że będzie to od strony najmniej wyeksponowanej i najmniej widocznej na naszej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piencu 30.04.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Nam wyjdzie stodoła... ale dlatego właśnie dostawiamy garaż do bryły No... u mnie tez jest garaz, ale on tez bedzie mial dach dwuspadowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 30.04.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Do nk, redakcja napisała, że wspomagasz się specjalistami z Politechniki. Rzeczywiście masz tam jakiś doradców studentów/adiunktów a może dr/prof ? Bo jestem bardzo ciekaw, czy wchodzą w takie inicjatywy zwiększając swoją wiedzę praktyczną czy też może to dobrzy znajomi z roku? Pytam, bo sam kiedyś o tym myślałem, by szukać tam doradców, którzy chętnie zweryfikują swoją wiedzę praktyczną, ale nie znalazłem punktu zaczepienia by nawiązać kontakt. A uważam to za świetny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts