PawełS. 31.08.2015 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Pytania na LIPIEC: Komfort termiczny na poddaszu – oczekiwania i starania inwestorów Jak planujecie zadbać o nieprzegrzewanie się poddasza? Czekamy na odpowiedzi! To pewnie jeden z trudniejszych tematów do ogarnięcia podczas budowy. Począwszy od samego materiału na docieplenie (tradycyjna wełna mineralna, czy może styropian rozprężny a może pianka PUR) a skończywszy na prawidłowym i dokładnym wykonaniu. U nas pewnie skończy się na styropianie rozprężnym między krokwie + warstwa na krokwie. No a kolejny element to zabezpieczenie okien dachowych odpowiednimi roletami. Powiem szczerze że nie wiem co więcej można zrobić, choć zastanawiałem się na także nad montażem klimatyzatora właśnie na poddaszu. Wydaje mi się że gdyby warstwa ocieplenie i zasłonięcie okien nie wystarczało, to taki klimatyzator mógłby być jedynym rozwiązaniem. I pewnie w pierwszej wersji skupimy się właśnie na prawidłowym ociepleniu i jak okaże się po pierwszym sezonie że zupełnie nie radzi sobie z ciepłem, dorzucimy klimatyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StanleyIpkis 02.09.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Apropos poddasza, czy parterowego bungalowa to długo rozważaliśmy za i przeciw, ale stanęło na poddaszu jednak, choć ja nie lubie biegać po schodach i wolałem parter Ale żona się uparła i wyszło na to http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-34-long.html zawsze miała dobry gust, więc się nie spinam pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełS. 02.09.2015 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 A dzisiaj pytania na czerwiec: Stan surowy bez błędów – starania inwestorów, a praktyka na budowie Drogi inwestorze, jak przebiega budowa? Jakie pojawiły się problemy? Czy trudno w trakcie budowy dbać o energooszczędność jako cel budowy domu? No to jest temat rzeka. Z jednej strony pewnie większość z nas buduje dom po raz pierwszy i nasz wiedza to głównie teoria wyczytana w internecie, ewentualnie usłyszana od znajomych czy architektów. Na pewno w trakcie budowy pojawią się niespójności i różnice związane z tym jak my byśmy chcieli by było wybudowane, a tym jak majster i jego ekipa budują. Myślę że warto dowiedzieć się maksymalnie dużo od architekta, który tworzył/adaptował projekt o najbardziej newralgicznych punktach budowy. Ja osobiście chciałem spotkać się z konstruktorem i branżystą jaki projektował w mojej dokumentacji budowlanej i dopytać o te rzeczy jakich nie znałem i nie rozumiałem. I póki co bardzo dobrze to oceniam. Dzięki moim pytaniom udało się wychwycić błędy i niezrozumienie jakie miało miejsce (np. zaprojektowano już mi pompę ciepła jako ogrzewanie a nie gaz ziemny jak ma być docelowo). Z drugiej jednak strony myślę, że trzeba być otwartym na wszelkie rady ekip budujących bo skoro już się na nich zdecydowaliśmy to pewnie ktoś nam ich polecił lub podczas rozmowy wydawali się kompetentni, więc mają za sobą już kilka lat doświadczenia i ich praktyczna wiedza może także być b. pomocna. Prawda też jest taka, że dobry kierownik budowy też powinien trzymać pieczę nad tym by nie było rażących różnic między projektem a stanem faktycznym na budowie. No i kluczowym wydaje mi się by umówić się z firmą budującą że rozliczamy się po wykonaniu danego etapu. Robota ukończona, kierownik budowy odebrał, możemy się rozliczać. A jeśli coś poszło nie tak, negocjujemy by poprawić zauważony błąd lub uwzględniamy to w rozliczeniu. Jakie pojawiły się problemy? Jeszcze w zasadzie nie zaczęło się na dobre, bo dopiero jutro wchodzi ekipa zabierając się za fundamenty, a już dziś była obsuwa w dostarczeniu stali na zbrojenie. Okazało się że gdzieś zawieruszyła się kartka na jakiej zapisywane było moje zamówienie i gdy po 40 minutach oczekiwania zadzwoniłem zapytać czy moje zamówienie już wyszło, okazało się to sporym zaskoczeniem dla pracowników hurtowni. Na szczęście udało się wyjaśnić lekkie zamieszanie i jeszcze dziś na koniec dnia cały materiał został dostarczony. Najlepsze jest chyba to że na takie problemy trzeba się nastawić już na początku i nie traktować tego jako pecha tylko spokojnie wliczyć to w cały proces budowy i potraktować jak każdy inny problem/temat jaki trzeba rozwiązać będąc inwestorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełS. 03.09.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Napisał Redakcja: A dzisiaj pytania na czerwiec: [*]Trudny temat: dach - oczekiwania inwestorów, a praktyka na budowie Drogi inwestorze, dach jest trudnym wyzwaniem. Czy Twój dach jest drogi, czy też tani patrząc na koszty inwestycji? Jak dbasz o to, by dach został prawidłowo zbudowany? Jakie decyzje podjąłeś co do pokrycia dachu i doświetlenia poddasza? Jak Twój dach będzie ocieplony? [/Quote] Już na początku widzieliśmy że z dachem mogą być spore kłopoty i koszt jego wykonania także może być znaczący. Dlatego też zastanawiając się nad projektem uwzględniliśmy ten element. Rozmawiając również z architektem przekonał mnie by jeśli to możliwe (spójne z naszą koncepcją) dach zrobić najprostszy jak się da. I tak też będzie. W naszym projekcie jest dach dwuspadowy, bez żadnych lukarn a jedynie z oknami połaciowymi. Dzięki temu unikniemy również wielu elementów wykończeniowych (w porównaniu np. z dachem kopertowym) i już choćby ten fakt pozwoli wiele zaoszczędzić. Prosty dach to także prostsze jego ocieplenie i mniejsza szansa na błędy wykonawcze na tym etapie. Jeśli chodzi o pokrycie dachu, przy prostej konstrukcji dwuspadowej można śmiało użyć blach gdyż nie ma tu zbyt dużo docinania jakie powodowałoby znaczne odpady. Jako materiał na ocieplenie chyba zdecyduję się na styropian między krokwie i później nakrokwiowo. [/Quote] Patrząc na czas rozpoczęcie budowy obawiam się że moment rozpoczęcia prac nad dachem może nastąpić w okolicach zimy. Jeśli zima w tym roku w ogóle przyjdzie, biorąc pod uwagę jak wyglądało to w roku ubiegłym. W związku też z tym dość mocno zastanawiam się nad konstrukcją dachu prefabrykowaną. Wydawać by się mogło, że prosty dwuspadowy dach to również prosta konstrukcja więźby, którą dość dokładnie można policzyć by ograniczyć zużycie drewna a i samo zmontowanie jej w fabryce wydaje mi się być bardziej dokładne i precyzyjne, niż skręcanie i zbijanie jej na budowie w okresie zimowym. Teraz na dniach będę się orientował co do kosztów jednej i drugiej metody. Pokrycie wykonane będzie z blachy, więc i sama więźba jak zakładam będzie lżejsza i prostsza w wykonaniu. Może ktoś z już budujących się ma doświadczenie z więźbą prefabrykowaną i mógłby polecić jakieś firmy? Najlepiej z woj. łódzkiego by nie generować znacznych kosztów dowozu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 03.09.2015 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Drogie Bocianki, biorące w akcji i wszyscy chętni, prosimy o odpowiedź na pytania wrześniowe: 1. Jak zadbam o komfort akustyczny w domu (ściany działowe, izolacje, dom a otoczenie)? Zagadnienia: Z czego ściany działowe, źródła hałasu i walka z hałasem, materiały wykończeniowe wbudowane – Wasze doświadczenia, plany, wątpliwości... 2. Jakie mam pomysły na wykończenie poddasza (skosy, wnęki, wentylacja)? Zagadnienia: Pomysły i wykonanie – założenia, przebieg prac, problemy, szczegóły wykonawcze, wątpliwości... Do 26 września czekamy na wszystkie wypowiedzi - z kolejnych miesięcy akcji. Prosimy też o ZDJĘCIA z Waszych realizacji, chcemy pokazać je na Spotkaniu Forum, na które gorąco zapraszamy. Chcemy tam mówić o Was. Zdjęcia prosimy wysłać na adres: [email protected] POZDRAWIAMY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 04.09.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 1. Jak zadbam o komfort akustyczny w domu (ściany działowe, izolacje, dom a otoczenie)? Zagadnienia: Z czego ściany działowe, źródła hałasu i walka z hałasem, materiały wykończeniowe wbudowane – Wasze doświadczenia, plany, wątpliwości... Bardzo dobry temat. Cisza, to jedna z wartości, które są dla nas szczególnie ważne. Wprawdzie miejskie hałasy nie są nam szczególnie obce, ani bardzo męczące, ale jednak do dobrego wypoczynku i możliwości skupienia się podczas pracy umysłowej (a przewidujemy taki kąt w domu), cisza jest dla nas nieodzowna. Okolica, w której budujemy dom jest spokojna, mimo, że to peryferia jednego z większych śląskich miast. Dwa źródła hałasu, to autostrada A4 w odległości ok. 1 km oraz samoloty sportowe i ratownicze, gdyż takie lotnisko jest od nas w odległości 2 km. Oba te źródła hałasu nie są zbyt uciążliwe - autostrada generuje bezustanny szum, ale w budynku, nawet drewnianym, który już mamy na działce jest on praktycznie niesłyszalny. Natomiast samoloty bywają głośne, ale jest to chwilowy hałas raczej w środku dnia i praktycznie wyłącznie w ciepłej porze roku. Tak więc nie staraliśmy się o szczególne wyciszenie wobec hałasu zewnętrznego. Bardziej zastanawiają nas hałasy wewnętrzne, gdyż nasze dzieci są obecnie małe, ale już dość głośne. Parę słów o hałasie przenoszonym między kondygnacjami: planujemy strop monolityczny, a na piętrze dodatkowo ogrzewanie podłogowe na 5 cm warstwie styropianu + wylewka. Dodatkowo, schody nie są zlokalizowane centralnie w domu, dlatego przenoszenie hałasu tamtą drogą będzie niewielkie. Wybór takiej lokalizacji schodów był między innymi podyktowany dużym przenoszeniem hałasu przez taką przestrzeń. Co więcej, mamy nadzieję, że ten wybór stropu przyczyni się także do niewielkiego przenoszenie hałasu.Liczymy się także z tym, że przy wentylacji mechanicznej musimy zapewnić wymianę powietrza przez drzwi, a wtedy dźwięki także lepiej się roznoszą. Ściany działowe będą z tego samego materiału, co ściany zew. - betonu komórkowego, który pod wzgłedem izolacyjności akustycznej jest dość słaby. Zastanawiamy się więc czy nie dołożyć warstwy wełny mineralnej między pokojami dzieci oraz naszą sypialnią. Z drugiej strony takie rozwiązanie trochę utrudnia mocowanie różnych elementów do tak wykonanych ścian. Tak więc szukamy jeszcze najlepszych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 10.09.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 2. Jakie mam pomysły na wykończenie poddasza (skosy, wnęki, wentylacja)? Zagadnienia: Pomysły i wykonanie – założenia, przebieg prac, problemy, szczegóły wykonawcze, wątpliwości... Jak już pisałem w innych postach planujemy ścianę kolankową 180 cm i 30 st kąt nachylenia dachu. Tak więc z jednej strony skosy będą niewielkie, a z drugiej praktycznie większość poddasza będzie użytkowa. Pod kalenicą będzie mały stryszek wysokości 130 cm - będzie to przestrzeń nieogrzewana. Natomiast piętro - poddasze będzie w pełni użytkowe z oknami z ścianie kolankowej. Nie pojawią się dodatkowe wnęki, jedynie ściany działowe są zaplanowane tak, aby można było stworzyć zabudowane szafy wnękowe i garderobę. Wentylacja tej kondygnacji, jak i całego budynku będzie mechaniczna. Przewody będą położone nad sufitem gk w warstwie wełny. Nie będą dodatkowo docieplona, gdyż już sama wełna będzie wystarczającym izolatorem termicznym. Obecnie mamy mury parteru, wykonanie poddasza jest planowane na jesień bieżącego roku, a jego wykończenie na przyszłą wiosnę. Wiele szczegółów już omówiliśmy z wykonawcą. Ponieważ chcemy spełnić kryterium szczelności, wykonawca uprzedził nas na przykład, aby unikać oświetlenia wbudowanego w sufit, gdyż trudno jest zapewnić jego paroszczelność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piencu 11.09.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Pytania na LIPIEC: Komfort termiczny w domu – oczekiwania i starania inwestorów Prosimy o wypowiedzi na temat: - Duże okna a komfort termiczny - jak go uzyskać? czy planujecie wentylację mechaniczną. - Zacienianie wnętrza domu – jakie macie pomysły, jakie planujecie rozwiązania? Komfort termiczny na poddaszu – oczekiwania i starania inwestorów Jak planujecie zadbać o nieprzegrzewanie się poddasza? Czekamy na odpowiedzi! Witam, Przepraszam, za opóznienie. Planuje duże okna od strony południowej. Marzy mi sie HS, ale zobaczymy w praktyce jak wyjdzie z funduszami przy wycenie. Projekt jest planowany pod duże okna, najwyżej wstawię słupki... Do tych okien maja pojawić sie rolety. Wszystko ma być wspomagane wentylacja mechaniczna i jestem już skłonny dodać klimakonwektory kanałowe, by uzyskać odpowiednia temperaturę w gorące dni. Poddasze będzie nieużytkowe, wiec raczej sie nim nie przejmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piencu 11.09.2015 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Kontynuujemy naszą akcję. Oto pytania na sierpień. Prosimy o relację lub refleksję na temat (szczególnie punktu drugiego) 1. Izolacja termiczna ścian – oczekiwania, wykonanie, dobre rady Prosimy o bardzo konkretny opis wykonania izolacji domu lub opis, jakie parametry będzie miała izolacja budynku: ściany, dach, podłoga. Jak przebiegały prace. Lub: jakie macie oczekiwania i obawy, na co chcecie zwrócić uwagę, kto wykona te prace, kto będzie nadzorował, jak sprawdzicie jakość prac, itp. 2. Montaż okna dachowego - oczekiwania, wykonanie, dobre rady Prosimy o bardzo konkretny opis, jak przebiegał montaż okna, na jakim etapie budowy domu montowaliście okna dachowe, jak okno zostało zamontowane, kto wykonał te prace, jak ocieplona jest połać wokół okna. Lub: na jakiem etapie budowy planujecie montaż okien dachowych, jak okno zostanie zamontowane, jak ocieplone, kto wykona te prace, itd. Wasze doświadczenia i oczekiwania są cenne dla wszystkich, którzy budują lub będą budować dom. Czekamy na wpisy w sierpniu. W tym miesiącu poprosimy Ekspertów Isovera i Fakro, by ustosunkowali się do wpisów Forumowiczów. ZAPRASZAMY wciąż kolejnych Forumowiczów. Warto odpowiedzieć na wszystkie pytania akcji. Dla tych osób mamy otwartą wziąć ofertę: Przyjedziemy na Twoją budowę z ekspertem, by bezpłatnie rozwiązać jakiś problem budowlany lub po prostu skonsultować przebieg budowy. ZAPRASZAMY Izolacja scian: Po pierwsze ściana z Porothermu 30. Jeszcze niedawno byłem za tym by to była 38, jednak kalkulacja cenowa i współczynnik pokazały, ze 30 swietnie da sobie radę. Dlaczego nie popularna konstrukcja z 25? Dlatego, ze przegrody w pustaku są w druga stronę... Ten bloczek był przewidziany jako wewnętrzny. Do tego będzie jakieś 20cm ocieplenia. Może ciutkę więcej. Zawsze myślałem o 20 styropianu grafitowego... Jednak zwiedzając rożne budowy powoli przekonuje sie do wełny. Mieszkam przy lesie i polach i możliwe jest, ze jakieś gryzonie bedą chciały wejść w ścianę. W wełnę podobno sie nie pakują... Jeśli to prawda, to jest to już dla mnie duży argument. Może przedstawiciel Isover mnie jeszcze jakoś przekona;) współczynnik z moich "podchodów" przedstawiał sie gorzej niż "grafitowego"... Ale może coś jeszcze sie dowiem? Jeśli chodzi o wykonanie opcieplenia, to zatrudnimy raczej ekipę, która będzie coś na ten temat wiedziała, jak to wszystko pogodzić. Oczywiście skonfrontuje z forum - czy bajek nie wciskają Czekam na info. Pozdrawiam Ps. Okna dachowego nie będę miał, wiec nie bardzo mam sie co wypowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piencu 11.09.2015 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Drogie Bocianki, biorące w akcji i wszyscy chętni, prosimy o odpowiedź na pytania wrześniowe: 1. Jak zadbam o komfort akustyczny w domu (ściany działowe, izolacje, dom a otoczenie)? Zagadnienia: Z czego ściany działowe, źródła hałasu i walka z hałasem, materiały wykończeniowe wbudowane – Wasze doświadczenia, plany, wątpliwości... 2. Jakie mam pomysły na wykończenie poddasza (skosy, wnęki, wentylacja)? Zagadnienia: Pomysły i wykonanie – założenia, przebieg prac, problemy, szczegóły wykonawcze, wątpliwości... Do 26 września czekamy na wszystkie wypowiedzi - z kolejnych miesięcy akcji. Prosimy też o ZDJĘCIA z Waszych realizacji, chcemy pokazać je na Spotkaniu Forum, na które gorąco zapraszamy. Chcemy tam mówić o Was. Zdjęcia prosimy wysłać na adres: [email protected] POZDRAWIAMY Problem akustyczny narazie mnie nie dotyczy... Doprawdy mam przed domem drogę. Narazie jest wąska, wiec niezbyt dużo aut sie na nią kieruje - raczej przejazdy do domów. Stawiając cość grubą ścianę, liczę ze hałas z drogi będzie znikomy. 30 pustak+ 20 cm ocieplenia. Jeśli zdecyduje sie na wełnę, to otrzymam lepsze wytłumienie i tutaj nad tym atrybutem sie zastanawiam. Czy 20 grafitu czy 20 wełny? Przy wentylacji mechanicznej, okna planuje mniej otwierać... Wiec poziom hałasu tez sie zmniejszy. Czekam na Wasze wpisy, może będziecie mieli jakieś ciekawe pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petrarka 14.09.2015 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 est prosta bryła, jest zgodne ułożenie względem stron świata, to nie kosztuje, a już znacznie przyczyni się do pewnych oszczędności. Na tym etapie możemy oszczędzać, ale z pewnością nie na innych elementach.Jesteśmy otwarci na wszelkie innowacje, więc będzie pompa ciepła powietrze-woda. Dlaczego pompa ciepła a nie kocioł kondensacyjny skoro mamy gaz przy działce? A no dlatego, że ceny gazu jak każde dobro wytwarzane/produkowane czy wydobywane może na przestrzeni lat znacznie zmienić swoją cenę, co już jest dobrym argumentem. Dodatkowo dochodzi do procesu spalania, który uwalnia różne substancje do komina, można by tu wiele pisać. My chcemy czerpać energię z powietrza, którego przez najbliższe miliony lat nie zabraknie, w dodatku jest darmowe. No tak, ale do pobierania energii z powietrza potrzebna jest energia elektryczna. Dlatego będą baterie słoneczne na dachu, które zaspokoją potrzeby naszej 4 osobowej rodziny w ciągu dnia. projekty domów gdańskhttp://gdansk-projekty.pl/projekty-tanie-w-budowie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełS. 20.09.2015 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Cytat Napisał Redakcja Zobacz post Pytania na LIPIEC: Komfort termiczny w domu – oczekiwania i starania inwestorów Prosimy o wypowiedzi na temat: - Duże okna a komfort termiczny - jak go uzyskać? czy planujecie wentylację mechaniczną. - Zacienianie wnętrza domu – jakie macie pomysły, jakie planujecie rozwiązania? Czekamy na odpowiedzi! [/Quote] Dzięki dużym oknom można uzyskać nie tylko dobre doświetlenie wnętrza domu, ale także zyskać nieco ciepła. Jednak w dużej mierze zależne jest to od ustawienie budynku. U mnie większość okien znajduje się na części wschodniej i północno-zachodniej więc chyba nie będzie aż takiego nagrzewania pomieszczeń a i doświetlenie pomieszczeń mogłoby być większe, no ale cóż nie było innej możliwości. Nie planujemy jakoś szczególnie wielkich okien, raczej standardowe ale ważne by były trzyszybowe i zamontowane na ciepły montaż. Dodatkowo rekuperacja też jest w projekcie, więc mam nadzieję że wszystko to wspólnie będzie dawać zamierzone efekty. Przede wszystkim zabezpieczy przed ucieczką ciepła. Jeśli chodzi o zacienienie wnętrza myślałem nad roletami zewnętrznymi i podłączeniu ich także pod system sterowania by same przymykały się gdy w środku robi się zbyt gorąco, jednak muszę jeszcze zbadać ten temat i oszacować czy nakład środków będzie współmierny do zysku i komfortu jaki mógłbym osiągnąć. [/Quote] Wracając jeszcze do tematu nagrzewanie się przez okna myślę że najbardziej uciążliwe będzie to na poddaszu. Od strony południowej mam dość blisko budynek sąsiada więc zakładam że będzie on rzucał cień na naszą działkę. Problemem może być faktycznie poddasze, ale do okien dachowych rozważam też zamontowanie markiz. Nie jest to rozwiązanie tak dobra jak rolety zewnętrzne, ale z drugiej strony na pewno tańsze i mające tą przewagę, że jak zapewniają producenci, materiał z jakiego wykonana jest markiza nie ogranicza widoczności na zewnątrz, a tym samym zapewniają redukcję wpadającego ciepła o ponad 70%. Jeśli faktycznie jesteśmy aż w takim stopniu ograniczyć nagrzewanie się pomieszczeń to myślę że jest to całkiem niezły wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełS. 20.09.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Cytat Napisał Redakcja Zobacz post Pytania na LIPIEC: Komfort termiczny na poddaszu – oczekiwania i starania inwestorów Jak planujecie zadbać o nieprzegrzewanie się poddasza? Czekamy na odpowiedzi! To pewnie jeden z trudniejszych tematów do ogarnięcia podczas budowy. Począwszy od samego materiału na docieplenie (tradycyjna wełna mineralna, czy może styropian rozprężny a może pianka PUR) a skończywszy na prawidłowym i dokładnym wykonaniu. U nas pewnie skończy się na styropianie rozprężnym między krokwie + warstwa na krokwie. No a kolejny element to zabezpieczenie okien dachowych odpowiednimi roletami. Powiem szczerze że nie wiem co więcej można zrobić, choć zastanawiałem się na także nad montażem klimatyzatora właśnie na poddaszu. Wydaje mi się że gdyby warstwa ocieplenie i zasłonięcie okien nie wystarczało, to taki klimatyzator mógłby być jedynym rozwiązaniem. I pewnie w pierwszej wersji skupimy się właśnie na prawidłowym ociepleniu i jak okaże się po pierwszym sezonie że zupełnie nie radzi sobie z ciepłem, dorzucimy klimatyzator. Ostatnio próbowałem znaleźć nieco nowych informacji odnośnie skutecznych metod ograniczenia nagrzewania się poddasza, ale w zasadzie wszędzie powtarza się temat dobrego ocieplenie i wyposażenia okien w markizy lub rolety. Myślę także że w przypadku dachu dwuspadowego montaż okien po obu stronach dachu i później ich otwierania by wymusić przeciąg też nie zaszkodzi i nieco przewentyluje poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełS. 20.09.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Kontynuujemy naszą akcję. Oto pytania na sierpień. Prosimy o relację lub refleksję na temat (szczególnie punktu drugiego) 1. Izolacja termiczna ścian – oczekiwania, wykonanie, dobre rady Prosimy o bardzo konkretny opis wykonania izolacji domu lub opis, jakie parametry będzie miała izolacja budynku: ściany, dach, podłoga. Jak przebiegały prace. Lub: jakie macie oczekiwania i obawy, na co chcecie zwrócić uwagę, kto wykona te prace, kto będzie nadzorował, jak sprawdzicie jakość prac, itp. Póki co rozpoczęła się u mnie izolacja ścian fundamentowych. Wstępnie myślałem o XPS-ie jednak po dłuższym rozważeniu tematu i porozmawianiu z kilkoma osobami uznałem że jednak zastosowany będzie styropian aqua EPS 150. Zdecydowałem się na niego ponieważ grunt na którym buduję jest piaszczysty, działka jest na lekkiej górce a wody powierzchniowe są głęboko. W planach jest zastosowanie ciepłych bloczków startowych na styku ścian fundamentowych i ścian nadziemia i to one mają odciąć drogę ucieczki ciepła z pomieszczeń przez ściany do ścian fundamentowych i dalej do gruntu. Lekkim problemem jest to, że póki co znalazłem tylko jednego producenta takich bloczków Stahlton, a jak nie ma konkurencji to wiadomo że z ceną można poszaleć i wydaje mi się, że póki co faktycznie cena jest przesadzona. Co do ścian to będzie 20 cm styropianu grafitowego. Na podłogę zaplanowane mam 30 cm ubitego piachu, do tego dojdzie 20 cm betonu, hydroizolacja i 25 cm EPS 200. Zobaczymy jak wyjdzie ekipie pierwsze ocieplenie fundamentów i będę mógł ocenić czy wiedzą jak to robić by nie było za dużo odpadów i wykonać robotę dokładnie i precyzyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.09.2015 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 W planach jest zastosowanie ciepłych bloczków startowych na styku ścian fundamentowych i ścian nadziemia i to one mają odciąć drogę ucieczki ciepła z pomieszczeń przez ściany do ścian fundamentowych i dalej do gruntu. Lekkim problemem jest to, że póki co znalazłem tylko jednego producenta takich bloczków Stahlton, a jak nie ma konkurencji to wiadomo że z ceną można poszaleć i wydaje mi się, że póki co faktycznie cena jest przesadzona. Po pierwsze nie odciąc a jedynie ograniczyć, po drugie mozna zastosowac zamiast nich pierwszą warstwe porothermu zasypanego perlitem. Opory cieplne w obydwu przypadkach porównywalne, koszty zas nie. Rozwiazanie z perlitem duzo tansze aczkolwiek berdziej kłopotliwe w wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 21.09.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 1. Izolacja termiczna ścian – oczekiwania, wykonanie, dobre rady Prosimy o bardzo konkretny opis wykonania izolacji domu lub opis, jakie parametry będzie miała izolacja budynku: ściany, dach, podłoga. Jak przebiegały prace. Lub: jakie macie oczekiwania i obawy, na co chcecie zwrócić uwagę, kto wykona te prace, kto będzie nadzorował, jak sprawdzicie jakość prac, itp. Nadal jestem przed tym etapem w praktyce, ale mam już jasny obraz w jaki sposób chcę wykonać izolację termiczną budynku. Moim wyborem będą optymalne ilości warstw ocieplenia w stosunku do możliwych oszczędności które przyniosą. Tzn. założyłem, że jeżeli dany nakład inwestycyjny na pogrubienie izolacji zwróci się po 20 latach wówczas uznawałem go za nie opłacalny. Podłoga - Zastosuję technologię szkła piankowego, choć ma gorsze właściwości izolacyjne w porównaniu do styroduru XPS, sprawdzi się u nas lepiej z powodu posadowienia domu na szkodach górniczych. Ma znacznie większą nośność i jest materiałem porowatym (ale nie kapilarnym). Z obawy o pełzanie i ew. możliwe rozszczelnienie XPS pod moją płytą domu, będzie to właśnie 30 cm warstwa szkła piankowego o parametrze lambda=0,08 [W/mK]. Na podbudowie ze szkła będzie płyta fundamentowa o 30 cm grubości a na płycie 12 cm EPS, podłogówka i wylewka. Współczynnik U=0,13, natomiast zastosowanie większej ilości szkła piankowego powodowało by zwrot naddatku inwestycji w ciągu powyżej 25 lat. Dodatkowo ze szkła będzie zrobiona opaska około 40 cm wokół budynku i płyty fundamentowej. Oczywiście w moim przypadku szkło będzie także pod płytą garażu czyli garaż i dom będzie na jednej warstwie izolacji ze szkła. Ściany - Ponieważ materiałem na ściany jest zimny silikat, teoretycznie powinienem zastosować bardzo grubą warstwę izolacji. Zdecydowałem się jednak nie przesadzać i będzie to 20 cm grafitowego styropaniu o lambdzie=0,031 [W/mK], zatem wartość U ściany = 0,15 i jest to wynik jak najbardziej optymalny w moim przypadku. W tym przypadku także garaż będzie ocieplony z zewnątrz oraz od strony domu także wewnętrzna ściana. Tutaj pozostaje tylko dylemat jak pozbyć się mostka termicznego przenoszonego ze stropu nad parterem do stropu nad garażem, być może zastosuję ISOKORB, ale nie jest to tanie rozwiązanie, nie mam jeszcze dokładnej wyceny więc nie wiem na ile będzie to opłacalna inwestycja w moim założeniu zwrotu poniżej 20 lat. Poddasze - Prawdopodobnie postawimy na piankę PUR w warstwie 18-20 cm. Lambda pianki PUR jest gorsza (większa) niż np. Wełny, ale liczę na to że będzie to bardzo szczelna izolacja. Dodatkowo nad poddaszem będzie jeszcze "stryszek" dość wysoki około 3 m, więc będzie stanowił pewien bufor cieplny między poddaszem a ostatecznym dachem. Każdy etap prac będzie nadzorował inspektor nadzoru inwestorskiego z mojego powołania, a robociznę ekip mam zamiar premiować dodatkowym bonusem po pozytywnym odbiorze prac (pod warunkiem że nie wystąpią poprawki). Będzie to mam nadzieję motywacją do przyłożenia się do jakości pracy co zresztą chcę zawrzeć w umowie z nimi. (Mam tu na myśli ekipę od ścian i poddasza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 21.09.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Montaż okna dachowego - oczekiwania, wykonanie, dobre rady Prosimy o bardzo konkretny opis, jak przebiegał montaż okna, na jakim etapie budowy domu montowaliście okna dachowe, jak okno zostało zamontowane, kto wykonał te prace, jak ocieplona jest połać wokół okna. Lub: na jakiem etapie budowy planujecie montaż okien dachowych, jak okno zostanie zamontowane, jak ocieplone, kto wykona te prace, itd. Raczej nie będę posiadaczem okien dachowych, o czym już pisałem, ale w zamian rozważam świetliki marki Fakro jako świetne doświetlenie w ciągu dnia dla: - Łazienki na poddaszu (nie mamy tam okien) - Holu na poddaszu - Schodów - Być może garderoby na poddaszu Zainspirował mnie tym mój kierownik budowy i po zagłębieniu się w temat jest to ciekawe rozwiązanie. Nie jestem jeszcze jednak przekonany do ceny i szczelności tego rozwiązania (gdyż głównie z tego powodu rezygnowałem z okien dachowych), ale liczę że uda wynegocjować się akceptowalną cenę. A to zdjęcie które nas zainspirowało do świetlików: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełS. 21.09.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Po pierwsze nie odciąc a jedynie ograniczyć, po drugie mozna zastosowac zamiast nich pierwszą warstwe porothermu zasypanego perlitem. Opory cieplne w obydwu przypadkach porównywalne, koszty zas nie. Rozwiazanie z perlitem duzo tansze aczkolwiek berdziej kłopotliwe w wykonaniu. Dzięki za podpowiedź, muszę dowiedzieć się więcej o tym perlicie jak piszesz. Wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł choć nie wiem czy ma to w ogóle sens, no ale nie myli się tylko ten kto nic nie robi, może ktoś już zastanawiał się na podobnym rozwiązaniem albo ma jakaś fachową wiedzę na ten temat. Mianowicie zastanawiałem się nad zakupieniem najtwardszego XPS-a (700 kPa) i ułożenia go właśnie na warstwie bloczków fundamentowych i dopiero na tej warstwie zacząć murować ściany. Wydaje mi się że byłaby to niezła bariera jaka zabezpieczałaby ucieczkę ciepła przez ściany do ściany fundamentowej i dalej do gruntu. Z tym że nie bardzo wiem jak wyliczyć obciążenie ścian i czy taki polistyren wytrzymał by takie obciążenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 21.09.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 1. Jak zadbam o komfort akustyczny w domu (ściany działowe, izolacje, dom a otoczenie)? Zagadnienia: Z czego ściany działowe, źródła hałasu i walka z hałasem, materiały wykończeniowe wbudowane – Wasze doświadczenia, plany, wątpliwości... Mimo, że lokalizacja naszego przyszłego domu jest z dala od miasta i od gwaru codziennego ruchu samochodów, postaraliśmy się, aby zadbać o odizolowanie otoczenia od zacisza domowego. Przede wszystkim użyjemy materiałów które przyczyniają się do dobrej izolacji akustycznej: - Ściany zewnętrzne silikatowe 24 cm (jak wiemy czym gęstszy materiał i większa masa tym większa izolacja przenoszenia dzwięków - Okna 3 szybowe (w porównaniu do 2 szybowych, znaczny komfort akustyczny) - Ściany działowe również z silikatu 12 cm (pełne) - Strop między piętrami będzie monolityczny żelbetowy + styropian akustyczny - Dachówka ceramiczna/betonowa - jeszcze nie podjęliśmy decyzji, ale właśnie z racji odgłosów np. deszczu nie wybraliśmy blachy Zastanawiam się tylko jak wykonać klatkę schodową czy tylko poręcze czy zastosować pełne ścianki działowe... temat otwarty jak na razie. Te wszystkie zabiegi mimo iż nie celowe, zapewnią nam w miarę komfortowe zacisze w naszych "czterech" ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 21.09.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 2. Jakie mam pomysły na wykończenie poddasza (skosy, wnęki, wentylacja)? Zagadnienia: Pomysły i wykonanie – założenia, przebieg prac, problemy, szczegóły wykonawcze, wątpliwości... Główne nasze założenie przy projektowaniu domu było by ścianka kolankowa pozwalała chociaż wejść do wanny Mamy 120 cm tej ścianki, a wysokość całego poddasza to 260 cm. Mocno zastanawiamy się nad pokazaniem belek z więźby (jętek), gdyż nadaje to pewien urok pomieszczeniom, ale fakt - pomieszczenie musi być w odpowiednim klimacie wykończone by miało to sens. W każdym razie skosy wyszły nam nad dużą wanną rogową, nad łóżkiem w sypialni, w pokojach dzieci na jednej ścianie. Udało nam się uniknąć skosów w pralni-suszarni, w garderobie oraz na holu głównym na poddaszu. Niestety wyskoczył niespodziewany problem na etapie projektowania - słupy z więźby na środkach pokojów... ale będziemy to zamieniać na konstrukcję stalową HEB co wyeliminuje konieczność słupów. (Choć takie słupy mogłyby być całkiem urocze...) Ciekawym ma nadzieję elementem na poddaszu okażą się wcześniej przeze mnie wspomniane świetliki w pomieszczeniach ciemnych bez okien tj. w łazience, suszarni, pralni, garderobie i ewentualnie holu + klatce schodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts