nk 01.05.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Do nk, redakcja napisała, że wspomagasz się specjalistami z Politechniki. Rzeczywiście masz tam jakiś doradców studentów/adiunktów a może dr/prof ? Bo jestem bardzo ciekaw, czy wchodzą w takie inicjatywy zwiększając swoją wiedzę praktyczną czy też może to dobrzy znajomi z roku? Pytam, bo sam kiedyś o tym myślałem, by szukać tam doradców, którzy chętnie zweryfikują swoją wiedzę praktyczną, ale nie znalazłem punktu zaczepienia by nawiązać kontakt. A uważam to za świetny pomysł. Podjąłem współpracę w pracownikami w Wydziału Budownictwa, którzy specjalizują się w izolacjach i ekspertyzach budowlanych. Oba te aspekty są dla mnie ważne, gdyż nie tylko mogą dobrze zaprojektować, ale na bieżąco konsultujemy różne rozwiązania. Cenię sobie szczególnie to, że mają duże doświadczenie w ekspertyzach budowlanych i opowiadają jakie błędy się pojawiają i jak skutkują po latach. Nie chciałbym tutaj opisywać różnych historii, które słyszałem, gdyż bywają one specyficzne, a co więcej mogą naruszać interesy pewnych dostawców i wykonawców. Ale np. wahając się między betonem komórkowym i ceramiką poryzowaną doradzono mi ten pierwszy materiał. Szczegóły chętnie przedstawię prywatnie. Dowiedziałem się też np. że styropian używany do ocieplania budynku powinien być sezonowany, tzn. po wyprodukowaniu powinien "poleżeć" co najmniej miesiąc. Nie jest to problem w przypadku standardowego produktu, gdyż między produkcją na budowę a dostawą taki okres pewnie będzie. Natomiast w mojej sytuacji, przy 30 cm warstwie będę przypuszczalnie miał zamówienie indywidualne u wytwórcy i wtedy istnieje zagrożenie, że dostanę go od razu "z pieca". Przez ten pierwszy miesiąc styropian traci pentan (rozpuszczalnik) - dojrzewa i dochodzi do swoich ostatecznych wymiarów (kurczy się). Tej informacji pewnie nie uzyskasz od większości dostawców czy wykonawców, gdyż oni po zatarciu klejem nie widzą co jest pod spodem. A jednak ktoś, kto robi ekspertyzy i praktyczne świadectwa energetyczne jest w stanie to wyłapać po pewnym okresie użytkowania. Nie jest dużym problemem nawiązanie takiej współpracy, gdyż osoby te mają swoje firmy i prowadzą komercyjną działalność doradczą. Kontakt mogę udostępnić. Zamierzam przez cały okres realizacji korzystać z ich porad, rozważam też nadzór inwestorski, no i badania szczelności i termowizyjne. Osobiście jestem z tego rozwiązania zadowolony, choć jak wszędzie, podstawą są własne, jasno nakreślone oczekiwania i możliwości, a także pragmatyczne podejście do życia, ale w środowisku technicznym i naukowym, w którym się obracamy, to jest priorytetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 01.05.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Pewnie masz racje nk , że producenci/dystrybutorzy wiele spraw ukrywają bądź o nich nie wiedzą, bo skupiają się głównie na sprzedaży/marketingu. Również myślałem o nadzorze inwestorskim, ale widzę że Ty podszedłeś do sprawy kompleksowo - super! Co do współpracy z Politechniką, niestety moja przygoda zakończyła się na Wydziale Mechanicznym Technologicznym, więc moje kontakty są ograniczone, ale ostatnio nawiązałem współpracę po sąsiedzku na Wydziale Inżynierii Środowiska i Energetyki, zobaczymy co z tego wyjdzie. Oczywiście liczę na to że wszelkimi wnioskami z Twojej współpracy podzielisz się tutaj na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 05.05.2015 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Pytania na maj. Prosimy o przynajmniej 2 wypowiedzi, by w ten sposób wziąć udział w naszej akcji: 1. Materiały izolacyjne – Wasze oczekiwania jako inwestorów Jakie materiały izolacyjne planujecie zastosować i dlaczego? Jakie zalety każdego z materiałów dostrzegacie? 2. Okno dachowe – pomysły na poddasze z oknami dachowymiProsimy o Waszą analizę różnych rozwiązań przestrzennych na poddaszu: podział wnętrza, wysokość ścianki kolankowej, doświetlenie pomieszczeń, wielkość okien połaciowych. Jak planujecie poddasze swojego domu? Jakie decyzje już podjęliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 05.05.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 1. Materiały izolacyjne – Wasze oczekiwania jako inwestorów Jakie materiały izolacyjne planujecie zastosować i dlaczego? Jakie zalety każdego z materiałów dostrzegacie? Materiały izolacyjne były od początku przedmiotem naszych wielu analiz, rozważań, dyskusji i zapytań. Ponieważ nie znaleźliśmy idealnych rozwiązań, szukamy kompromisu, który najlepiej wpisuje się w nasze potrzeby i możliwości. Sama płyta fundamentowa i ściana zewnętrzna są już materiałami izolacyjnymi. Ale jest to najniższy, nieakceptowalny obecnie poziom izolacji. Zdecydowaliśmy się na budowę z betonu komórkowego. Za jego wyborem przemawiała między innymi bardzo dobra izolacyjność cieplna. Jednak przyjmując standard NF 40, a nawet niższy zaprojektowaliśmy solidną izolację budynku ze wszystkich stron. Nasz szacunek do przyrody i jej dóbr skłania nas do głębszej analizy materiałów izolacyjnych. I tak najbliższe naturze byłyby rozwiązania tradycyjne lub ich nowoczesne modyfikacje. Intuicyjnie wełna mineralna wydaje się być bardziej naturalna niż styropian. Jednak trzeba sobie zdawać sprawę z dużej energii potrzebnej na przetopienie masy skalnej i szklanej w procesie wytwarzania tego materiału. Dodatkowo zniechęciły nas argumenty o większych wymaganiach podczas realizacji i użytkowania izolacji z wełny. Dlatego też zdecydowaliśmy się jednak na klasyczny styropian na ścianach, styrodur pod i dookoła fundamentów oraz wełnę na stropie nad piętrem. Cały czas obserwujemy alternatywne metody. Kusząca wydaje się pianka PU na poddaszu z uwagi na prostotę ułożenia i większą szczelność takiej przegrody. Interesuje nas też wykorzystanie włókien celulozowych pod dachem. Rozważaliśmy też nakrokwiową izolację dachu, ale jednak nie zdecydowaliśmy się na nią, gdyż założyliśmy nieogrzewany strych - mamy dzięki temu mniejszą kubaturę do ogrzania. W kwestii dachu cały czas niepokoi nas duża palność tych materiałów. Dlatego też póki co skłaniamy się wyłącznie do warstwy wełny na stropie nad piętrem. Kwestia styropianu, jako materiału izolacyjnego ścian zewnętrznych - to także szeroki temat, ale o naszych przemyśleniach napiszemy w osobnym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piencu 07.05.2015 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Materiały izolacyjne – Wasze oczekiwania jako inwestorów Jakie materiały izolacyjne planujecie zastosować i dlaczego? Jakie zalety każdego z materiałów dostrzegacie? Sciany to styropian twardy, sprawdza sie od lat. Boje sie welny, bo u sasiada po kilku latach w szkieletowce "splynela" cala welna na dol. Czasy sie zmieniaja, materialy tez, ale jakos styropian do mnie bardziej przemawia. Myslalem tutaj o PIR, niestety cena jest narazie bardzo duza. Pianka natryskiwana? Hm... Czy cena nie jest zbyt wysoka? Tak na dobra sprawe, to na 100% jeszcze nie wiem co zastosowac... wazne by bylo: - ekonomicznie oplacalne - najtanszy produkt wcale nie musi byc najlepsza oferta dla mnie - energooszczedne w uzyciu Jesli chodzi o dach, to zapewne bedzie to welna, myslalem o warstwie ponad 30cm, by dobrze wyizolowac dach. Poddasze bedzie narazie nieuzytkowe, wiec bedzie w kazdym momencie mozna dolozyc troszke welny. Zastanawialem sie nad plyta PIR na krokwie... ale to za chwile bede sie zastanawial... chyba jednak welne dam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piencu 07.05.2015 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 B]Okno dachowe – pomysły na poddasze z oknami dachowymi[/b] Prosimy o Waszą analizę różnych rozwiązań przestrzennych na poddaszu: podział wnętrza, wysokość ścianki kolankowej, doświetlenie pomieszczeń, wielkość okien połaciowych. Jak planujecie poddasze swojego domu? Jakie decyzje już podjęliście? Okien dachowych nie montowalem, z czystej oszczednosci. Mam dach dwuspadowy z 2 "wstawionymi" drzwiami balkonowymi. Mam miejsce na zainstalowanie takiego okna w celach doswietlania poddasza, ale to w kazdej chwili bede mogl dolozyc. Narazie strych bedzie nieuzytkowy, wiec problemu nie ma Scianki kolankowej praktycznie nie mam... niestety przy dachu 35st i warunkach zabudowy, gdzie kalenica musi byc <9m nie dalo sie Jednak i tak nic straconego... jak ktos sie kiedys uprze to po podlodze na poddaszu bedzie mial ~200mkw, odejmujac skosy - to i tak wystarczajaco duzo miejsca pozostaje na zycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 10.05.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Jeszcze o wełnie i styropianie.Na pewno sięgniemy po wełnę do izolacji stropu nad piętrem. Jeśli zostawimy stryszek (niewielkie poddasze) bez izolacji, to wełna 0,035 - W/mK 16,0 + 16,0 cm będzie naszą jedyną przegrodą od zimna. Musimy więc zapewnić jej bardzo solidne ułożenie tak, aby nie pozostawić istotnych mostków ciepła. Będziemy musieli uważnie patrzeć wykonawcom na ręce. Planujemy wizytę nadzoru inwestorskiego na tym etapie, gdyż po zakryciu tej warstwy kłopotliwe będzie naprawienie niedociągnięć i wyegzekwowanie odpowiedzialności za błędy. Dwie następne kwestie to z jednej strony zapewnienie wentylacji takiej przegrody, a z drugiej strony paroizolacji. I tu znowu solidność wykonania będzie newralgiczną sprawą. Szczególnie, że zależy nam również na dużej szczelności budynku.Zdaję sobie sprawę, że tych kilka elementów: fundament i jego izolacja, okna i ich montaż, izolacja stropu nad piętrem oraz izolacja zewnętrzna styropianem, to będą najbardziej wymagające, a za razem kosztowne prace. Zależy nam, aby szczególnie te kwestie było dobrze wykonane, gdyż to wykonanie odpowiada za połowę sukcesu energooszczędności budynku. Dobrze by było, gdyby producenci odpowiednich systemów izolacyjnych i okiennych mieli świadomość realiów i umożliwiali szkolenie wykonawców, przyznawali im odpowiednie certyfikaty oraz aby gotowe systemy były w jak największym stopniu pozbawione możliwości popełnienia poważnych błędów.Styropian - znam jego grubość i parametry wg projektu (300 mm , 70-038, 0,038 W/mK), ale nie mam jeszcze na oku konkretnych produktów. Wiem, że styropian o gr. 30 cm, to jest nadal wyzwanie dla wykonawców oraz dla klejów i tynków, które na takiej warstwie można osadzić. Z tego co się orientuję, taki materiał nie jest jeszcze standardem u sprzedawców, więc trzeba zamawiać taki styropian u producenta, a to ma swoje konsekwencje. Będę ten temat jeszcze zgłębiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 12.05.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 (edytowane) Materiały izolacyjne – Wasze oczekiwania jako inwestorów Jakie materiały izolacyjne planujecie zastosować i dlaczego? Jakie zalety każdego z materiałów dostrzegacie? Ponieważ w naszym przypadku projekt konstrukcyjny jeszcze nie jest ukończony, jesteśmy na etapie poszukiwań różnych rozwiązań. Przyznam, że czym bardziej zagłebiam się w temat, tym więcej dylematów stoi przede mną. Choć pewne decyzje już zapadły. Zdecydowanie stawiamy na ocieplenie ścian zewnętrznych styropianem, głównie z powodu lżejszej konstrukcji i łatwości wykonania. Nie będę się tu rozwodził o materiałach, bo przyznam że nie wybrałem jeszcze konkretnych, ale z pewnością będzie to styro grafitowy o grubości 20 (być może 25) cm i prawdopodobnie frezowany. Wiem, że docieplenie całego budynku jest ważne, ale z praktyki i logicznego punktu widzenia, ściany są mniej ważne niż dach, gdyż ciepło ucieka do góry (proces konwekcji). Dlatego większą wagę przywiązuję do rozwiązania ocieplenia dla poddasza/dachu i ew. połączenia dachu ze ścianami. No i tutaj dla mnie zaczynają się dylematy... gdy się człowiek zagłębi w temat to każde rozwiązanie ma swoje zalety (i wady). Pod uwagę bierzemy docieplenie warstwą wełny między krokwie + wełna na krokwie. To rozwiązanie ma dla nas zdecydowaną zaletę - niską cenę i powszechność stosowania (czynnik energooszczędności - izolacji jest również zadowalający). Drugim rozwiązaniem który bierzemy pod uwagę to pianka PUR. Tutaj widzimy zaletę która daje większą szczelność budynku a raczej eliminację praktycznie do zera mostków na poddaszu, gdyż taka pianka dostaje się w szczeliny. Drugą zaletą jest szybkość wykonania i praktycznie przy doborze dobrej pianki brak błędów wykonawczych. Niestety jest to droższe rozwiązanie... Ostatnim rozwiązaniem byłoby ocieplenie nakrokwiowe, ale chyba je odrzucimy ponieważ mamy drugi "stryszek" nie użytkowy nad poddaszem, który nie koniecznie chcieliśmy ocieplać, a w ten sposób cały dach byłby pokryty piankami PIR nakrokwiowo. Choć podobno jest to najskuteczniejsze rozwiązanie ze względu na zewnętrzne ocieplenie krokwi (brak mostków z tego powodu). Mimo rożnych rozwiązań, najważniejsze dla nas aby wybrana izolacja była skuteczna i poprawnie wykonana przez wykonawców (czego najbardziej się obawiamy) Edytowane 12 Maja 2015 przez dropsec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 12.05.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 I tu znowu solidność wykonania będzie newralgiczną sprawą. Szczególnie, że zależy nam również na dużej szczelności budynku. Zdaję sobie sprawę, że tych kilka elementów: fundament i jego izolacja, okna i ich montaż, izolacja stropu nad piętrem oraz izolacja zewnętrzna styropianem, to będą najbardziej wymagające, a za razem kosztowne prace. Zależy nam, aby szczególnie te kwestie było dobrze wykonane, gdyż to wykonanie odpowiada za połowę sukcesu energooszczędności budynku. Dobrze by było, gdyby producenci odpowiednich systemów izolacyjnych i okiennych mieli świadomość realiów i umożliwiali szkolenie wykonawców, przyznawali im odpowiednie certyfikaty oraz aby gotowe systemy były w jak największym stopniu pozbawione możliwości popełnienia poważnych błędów. Strzeliłeś w sedno sprawy tymi kilkoma zdaniami. Jeszcze nasunął bym dodatkową kwestię jak zmusić wykonawców by wykonana praca była zgodna z zaleceniami producentów? Może powinny być zorganizowane wyrywkowe kontrole producenckie wobec wykonawców, którzy posiadają certyfikat posługiwania się danym systemem i bezwzględne punktowanie ich za jakość wykonania. W ten sposób, powstała by ogólnopolska tabela/lista wykonawców według jakości i solidności. Oczywistym jest wówczas, że lepiej punktowana ekipa mogłaby znacznie lepiej się cenić, do czego pewnie każdy wykonawca dąży (...bo dla niektórych nie tylko cena jest wyznacznikiem wyboru ekipy). Może ktoś podchwyci pomysł i wprowadzi takie rozwiązanie na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 13.05.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 2. Okno dachowe – pomysły na poddasze z oknami dachowymi Prosimy o Waszą analizę różnych rozwiązań przestrzennych na poddaszu: podział wnętrza, wysokość ścianki kolankowej, doświetlenie pomieszczeń, wielkość okien połaciowych. Jak planujecie poddasze swojego domu? Jakie decyzje już podjęliście? Okna dachowe i skosy mają swój urok. Zarówno z zewnątrz budynek z dachem o dużym kącie wygląda zgrabnie, jak i w środku w pokojach dodatkowa linia skosu sprawia, że pomieszczenie jest bardziej przytulne. Takie jest moje subiektywne wrażenie, ale pewnie wiele osób się ze mną zgodzi. W konsekwencji skos i niska ściana kolankowa narzucają zastosowanie okna dachowego. To dodatkowo otwiera przestrzeń w górę lub na boki, nadaje nowy wymiar pomieszczeniu. Niestety z pragmatycznego punktu widzenia ta wizja już nie jest tak różowa - skosy ograniczają funkcjonalność pomieszczenia i narzucają pewne rozwiązania. Dodatkowo osoby, które nie zdecydowały się na roletę zewnętrzną narzekają na przegrzewanie pomieszczeń. A osoby, który zamontowały okna dachowe od strony północnej, a przede wszystkim nie zadbały o dobrą izolację skosu i okna - skarżą się na wychłodzenie pomieszczeń, szczególnie w zimie. Przy niewłaściwej obudowie okna dachowego dodatkowo skrapla się na nim mnóstwo prasy w takich sytuacjach. Takie są nasze obserwację i opinie osób, które mają niskie ściany kolankowe i okna dachowe. Do nas szczególnie przemówiły jednak te argumenty praktyczne i przyjęliśmy ścianę kolankową 180 cm (licząc od wew. pomieszczenia, czyli po wykończeniu). Ale ponieważ cenimy urok okna dachowego, to w jednym z pokoi dzieci zwróconym na stronę południową przewidzieliśmy takie okno. Na pewno będzie tam roleta zewnętrzna! Zdajemy sobie też sprawę, że to okno będzie jedynie z widokiem na niebo, a jego otwieranie będzie sporadyczne, gdyż będzie przecież bardzo wysoko - klamka będzie ponad 2 m od podłogi. Nie jest to optymalne rozwiązanie, ale jest to kompromis. P.S. Obiecałem też mojej Lepszej Połowie, że jeśli zaakceptujemy wszystkie mankamenty okna dachowego nie będą dla nas kłopotliwe (a szczególnie dla dziecka, które będzie takie okno miało w swoim pokoju), to w naszej sypialnie dołożymy też takie okno w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 19.05.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 2. Okno dachowe – pomysły na poddasze z oknami dachowymi Prosimy o Waszą analizę różnych rozwiązań przestrzennych na poddaszu: podział wnętrza, wysokość ścianki kolankowej, doświetlenie pomieszczeń, wielkość okien połaciowych. Jak planujecie poddasze swojego domu? Jakie decyzje już podjęliście? [/color] Dla nas poddasze to bardzo ważny temat, ponieważ ma być pełne spokoju i ciszy jak na strefę nocną przystało. Będziemy tam robić 2 bardzo duże pokoje dla dzieci (jeden od strony SE z oknem tarasowym na E, drugi od strony SW z oknem tarasowym na W) wraz z garderobą każdy. Będzie oczywiście sypialnia z garderobą i wyjściem na taras wschodni, a także spora łazienka ze strefą kąpielową i dwoma stanowiskami do porannej toalety Ponadto będzie pralnio suszarnia + pomieszczenie, które jeszcze nie ma przeznaczenia, ale być może będzie to strefa "mocy" czyli siłownia Ponieważ mamy ten komfort że każde z pomieszczeń posiada kawałek chociaż chciany szczytowej, zatem będą tylko okna elewacyjne. Obecnie powstrzymujemy się od okien dachowych, choć nie wykluczone że będzie takie na klatce schodowej jako doświetlenie. Wiemy, że takie okna połaciowe mają swój urok i klimat, ale wiemy tez jakie ma wady, stąd decydujemy się nie montować ich w dachu. Wiem, że ktoś może napisać, że dom bez takich okien, traci na wyglądzie, ale to indywidualne zdanie. Ścianka kolankowa będzie miał 120 cm, nie wiem czy to dużo czy mało, ale myślimy że wystarczy w naszym przypadku. Zastanawiamy się jedynie czy umieścić okno w łazience czy też nie... choć skłaniamy się ku tej drugiej opcji, gdyż łatwiej zaaranżować jej funkcjonalność i utrzymać intymność. Macie jakieś zdania na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 03.06.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Witam serdecznie,troszkę z opóźnieniem ale dołączam do akcji, co do pytania pierwszego: 1. Jak bardzo Twój dom będzie energooszczędny? Po wielu analizach doszliśmy do wniosku, że należy postawić na kompromis, pomiędzy kosztami utrzymania domu a inwestycjami. Według założeń nasz powstający dom, ma być domem, który będzie niedrogi w utrzymaniu, ale bez ponoszenia przesadnych kosztów na etapie inwestycji. W chwili obecnej celujemy w wartości współczynnika przenikania ciepła dla przegród które są wymagane dla domu w standardzie NF40. Z wyliczeń OZC dla naszego (powstającego) domu, zapotrzebowanie na energię do ogrzewania wyniesie ok. 7,5 kWh/rocznie. Efekt ten uzyskamy, dzięki prostej bryle (dom na planie zbliżonym do kwadratu 10x10 m), z prostym dwuspadowym dachem, bez kominów (ogrzewanie PC P-W). Jeśli chodzi o źródła pozyskiwania wiedzy, to głównym jest z pewnością forum Muratora, kolejnym strony producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 03.06.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Argumenty za domem z poddaszem użytkowym. Do budowy domu z poddaszem użytkowym skłoniły nas 2 główne przesłanki.1. chęć oddzielenia części dziennej o sypialni i pokoi dzieci2. relatywnie mała działka, na której chcieliśmy mieć miejsce na ogród i duży garaż z częścią gospodarczą. W naszym projekcie, na poddaszu użytkowym znajdą się 3 pokoje/sypialnie każde z garderobą, duża łazienka oraz pomieszczenie pralnio-suszarnia. W trakcie analizy, doszliśmy do wniosku iż koszt budowy domu z poddaszem użytkowym (w naszym przypadku) jest mniejszy niż domu parterowego. W analizie uwzględnialiśmy konieczność wymiany gruntu (torfu) na głębokość ok. 4 metrów. Oraz koszt wykonania ocieplonej płyty fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 03.06.2015 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 (edytowane) Dziękujemy za Wszystkie odpowiedzi. Na każdym etapie można dołączyć do akcji. A dzisiaj pytania na czerwiec: Stan surowy bez błędów – starania inwestorów, a praktyka na budowie Drogi inwestorze, jak przebiega budowa? Jakie pojawiły się problemy? Czy trudno w trakcie budowy dbać o energooszczędność jako cel budowy domu? Trudny temat: dach - oczekiwania inwestorów, a praktyka na budowie Drogi inwestorze, dach jest trudnym wyzwaniem. Czy Twój dach jest drogi, czy też tani patrząc na koszty inwestycji? Jak dbasz o to, by dach został prawidłowo zbudowany? Jakie decyzje podjąłeś co do pokrycia dachu i doświetlenia poddasza? Jak Twój dach będzie ocieplony? Czekamy na Wasze wypowiedzi. Czekamy też na zgłoszenia, jeśli ktoś potrzebuje już bezpłatnej wizyty eksperta "Muratora" na swojej budowie. Drogie Bocianki, razem z Fakro i Isoverem chcemy Wam pomagać. Warto skorzystać Edytowane 3 Czerwca 2015 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 03.06.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Stan surowy bez błędów – starania inwestorów, a praktyka na budowie Jestem na etapie stawiania ścian parteru - zbliżam się do stropu. Do tej pory jedyna ekipa jaka pojawiła się na budowie to 3 panów, których zadaniem było okiełznać 30 m3 betonu, wylewanych do "wanny" styropianowej. Ich pracę oceniam na 4-. Płyta zatarta, jednak różnica w poziomie ok 1,5 cm. Mogło być lepiej. Pozostałe prace wykonuje samodzielnie, więc mimo czasochłonności prac, efekt jest zadowalający - odchylenia w płaszczyźnie poziomej i pionowej rzędu 2-3 mm. Szczeliny nie występują. Kolejna ekipa która pojawi się na budowie, to panowie stawiający dach, na szczęście widziałem ich pracę u sąsiadów i z czystym sumieniem mogę ich zatrudnić. Przyznam szczerze, że właśnie "fachowość" niektórych ekip jest jednym z kilku argumentów które zadecydowałem o tym, że dom stawiam własnoręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piencu 03.06.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 [ [*]Stan surowy bez błędów – starania inwestorów, a praktyka na budowie Drogi inwestorze, jak przebiega budowa? Jakie pojawiły się problemy? Czy trudno w trakcie budowy dbać o energooszczędność jako cel budowy domu? [*]Trudny temat: dach - oczekiwania inwestorów, a praktyka na budowie Drogi inwestorze, dach jest trudnym wyzwaniem. Czy Twój dach jest drogi, czy też tani patrząc na koszty inwestycji? Jak dbasz o to, by dach został prawidłowo zbudowany? Jakie decyzje podjąłeś co do pokrycia dachu i doświetlenia poddasza? Jak Twój dach będzie ocieplony? Odpowiedz na pierwsze pytanie bede mogl udzielic dopiero za 2 miesiace... jak zaczniemy kopanie fundamentow. Wybralem ekipe, ktora polecalo mi kilka osob. Widzialem ich 2 prace juz po zamieszkaniu i chwalili sobie ich. Mam nadzieje, ze ja tez bede zadowolony i uda Nam sie wypracowac kompromis moimi wymyslami dotyczacymi energooszczednosciami a realnymi kosztami. Trzymam za to kciuki Jesli chodzi o dach.. to narazie teoretyzuje... ale: w pierwszej wersji wymyslilismy sobie dach wielospadowy... coz, kazdy wykonawca powiedzial... bedzie niezatanio ale zrobimy... wiec proejkt wrocil spowrotem do projektanta, ktory nie omieszkal powiedziec " a nie mowilem" Oczywiscie mowil i doszlismy do kompromisu miedzy uproszczeniem, a jednoczesnie wyeliminowalismy efekt "stodolowacenia" . Chcialbym by dach byl zrobiony dobrze. Dochodzac do tego etapu budowy, bede sie mocno doszkalal i pilnowal, by nie wkradl sie jakis blad. Zrezygnowalem z okien dachowych, zastapilem je przeszkleniami pionowymi "wykusz, lukarna". Na dachu zamontuje panele PV i okno poprostu by zniknelo w tych plytach. Pozatym balem sie troszke "obsadzenia" okna dachowego... widzialem u wielu klientow jak ekipy spitolily instalacje i te masakryczne zacieki... Licze, ze zrobilismy dobry krok w tym kierunku... zobaczymy. Zawsze mozna okno dolozyc... bo dach jest duzy. Dach narazie ustalilem, ze bedzie deskowany i pokryty papa. W kolejnym etapie dolozymy dachowke. Blachy nie chce, bo za duzo "rdzy" widzialem u ludzi... i to nawet na nowiutkich dachach. Od wewnatrz polozymy welne, zobaczymy na ile centymetrow wystarczy zasobow gotowkowych... Przed samym ukladaniem welny, mam nadzieje ze uda sie otrzymac pomoc merytoryczna od firmy Isover, ile i jak zainstalowac ich produkt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 05.06.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Dach - oczekiwania inwestorów, a praktyka na budowie. Dachu jest dla mnie tematem, który zbliża się nieubłaganie, będzie to pierwszy element zlecony zewnętrznej ekipie. Dlatego też już teraz szukam ekipy wykonawczej. Na szczęście w projekcie, mam bardzo prosty dach - dwuspadowy, z jednym oknem dachowym, bez kominów. Mam nadzieję, że dzięki prostej budowie, ciężko będzie go "zepsuć". Jeśli chodzi o plany, to zakładam ocieplenie go wełną, ok. 32 cm, 22 między krokwie oraz 10 pod krokwiami. Prace te będę wykonywał już samodzielnie. Jeśli chodzi o koszta dachu, to dzięki prostocie mam zamiar uzyskać relatywnie niską cenę w okolicy 35 tys, za więźbę z deskowaniem, papą i dachówką ceramiczną (takie wyceny już otrzymałem). Do tego dojdzie koszt okna dachowego (w pralnio-suszarni) oraz ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 06.06.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Może i ja się przyłączę choć na razie cały czas walczę w urzędach, a dokładniej czekam już na adaptację projektu z moimi zmianami. Wszystko się znacznie przeciąga w czasie i choć jestem cierpliwą osobą i nie mam strasznej presji na szybkość budowy to liczyłem, że w czerwcu będę miał już fundamenty a tu jeszcze od projektanta nie wyszedłem. 1. Jak bardzo Twój dom będzie energooszczędny? Jak głęboka jest Twoja świadomość, że dom ma być energooszczędny? Czy to ważne dla Ciebie? Dom ma być na tyle energooszczędny aby jego utrzymanie było niedrogie i nie obciążało zbyt mocno środowiska. Nie celuję w polskie normy NF15 bo osiągnięcie dopłat nie jest moim celem po prostu chcę aby dom można było ogrzać niewielką ilością energii. Zdaję sobie sprawę, że normy z roku na rok będą rosły i już dziś dobrze jest o tym pomyśleć i zrobić coś więcej niż standard tak aby nasz budynek był niedrogi w utrzymaniu i spełniał standardy. Aby to osiągnąć planuję przede wszystkim dobrą izolację rozważałem też płytę fundamentową ale warunki gruntowe są dobre i architek stwierdził że dobrze ocieplone fundamenty nie będą wiele gorszym rozwiązaniem a znacznie tańszym. Ile kosztuje energooszczędność – o ile podnosi koszt budowy? Kto jest partnerem (źródłem wiedzy) w zakresie doboru parametrów budynku, który budujesz lub chcesz budować? Inwestycja zwiększa koszt budowy ale według wszelkich obliczeń powinna się zwrócić w kosztach ogrzewania / utrzymania domu, przyznam, że nawet nie liczyłem ile dokładnie podniosło to koszt budowy bo od początku zakładałem, że ma to być dom ciepły. Główne informację czerpię z miesięcznika murator oraz tego forum do tego oczywiście też architekt. Edytowane 6 Czerwca 2015 przez kamil2k3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 06.06.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 2. Argumenty za domem z poddaszem użytkowym: Czy budujesz dom z poddaszem, czy dom parterowy – jakie są tego powody? Tutaj bardzo krótko, każdy ma swoje upodobania i ciężko przedstawić wyższość jednego rozwiązania nad drugim. Osobiście uważam, że poddasze jest całkiem dobrym wyjściem sporą zaletą jest np mniejsza powierzchnię zabudowy dzięki czemu mamy więcej miejsca na działce, w polsce większość powstających domów jest z poddaszami takie mamy właśnie upodobania, no i ja w jednym z takich domów kiedyś nawet mieszkałem i powiedziałem sobie nigdy więcej poddasza jestem na to po prostu zbyt wysoki czułem się niezbyt komfortowo jeśli miał bym budować dom piętrowy to z pełnym pietrem jedynie ja po prostu nie lubię skosów. Jednak jako, że mój domek będzie naprawdę mały postawiłem na parterówkę, odchodzi mi klatka schodowa w mieszkaniu która swoje też zajmuje, nie będę musiał latać po schodach co chwilę no i przede wszystkim ja się do skosów zwyczajnie nie nadaje. Jakie funkcje ma pełnić poddasze w Twoim domu? Koszt budowy domu z poddaszem a koszt domu parterowego – jak jest Twoja analiza? Poddasze będzie nieogrzewane i nie ocieplane (ocieplenie stropu ) a służyć będzie jedynie jako magazynek na zbędne rzeczy czy potrzebne jedynie okazyjnie jak np ozdoby choinkowe itd. Tu również nie analizowałem zbytnio poddasze vs parter wiedziałem od razu, że ma to być budynek parterowy i nie liczyłem kosztów wykonania poddasza. Ale przy niewielkim metrażu myślę, że jednak parterówka wychodzi taniej, koszt klatki schodowej jest spory niezależnie ile metrów mamy na poddaszu więc im większy dom tym bardziej opłaca się iść w poddasze pewnie. Najdrożej wychodzi oczywiście strop i schody, za to parterówka ma większy dach myślę czy fundament końcowy koszt pewnie jest bardzo zbliżony do siebie ale jak wspominałem nie liczyłem tego tu decyzja była podjęta kwestiami upodobań a nie ekonomicznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 06.06.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 1. Materiały izolacyjne – Wasze oczekiwania jako inwestorów Jakie materiały izolacyjne planujecie zastosować i dlaczego? Jakie zalety każdego z materiałów dostrzegacie? Fundament 15cm xps ponieważ jest mniej nasiąkliwy i nie powinien stracić swoich parametrów od wilgoci której w ziemi jednak trudno uniknąć/ Ściany 20 cm styro grafitowego aby zapewnić wysoki współczynnik lambda, do tego ściana z 24 cm z betonu komórkowego jako nośna i powinno być w domu dość ciepło. Na podłogę planuję dać ESP 100 również 20 cm Poddasza ocieplać nie będę jedynie strop i tu jeszcze ostatecznej decyzji nie mam najprawdopodobniej będzie to wełna o grubości 30 cm możliwe też, że zostanie zasypane granulatem raczej nie będę układał tam styro. Najbardziej kusi wełna by jednak choć trochę wyciszyć ten strop nie będzie on z betony więc pewnie jakieś dźwięki z zewnątrz mogą się dostawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts