Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYTANIA DO BOCIANKÓW - była w tym roku: Akcja Muratora. Patronat FAKRO, ISOVER

Recommended Posts

2. Okno dachowe – pomysły na poddasze z oknami dachowymi

Prosimy o Waszą analizę różnych rozwiązań przestrzennych na poddaszu: podział wnętrza, wysokość ścianki kolankowej, doświetlenie pomieszczeń, wielkość okien połaciowych.

Jak planujecie poddasze swojego domu? Jakie decyzje już podjęliście?

Nie ma co się rozpisywać, w moim domku poddasze będzie nieużytkowe, brak okien i doświetlania, jedyna funkcja to pomieszczenie techniczne na zbędne rzeczy i takie używane okazyjnie.

Edytowane przez kamil2k3

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie z innej beczki. Kiedy rozpocząć budowę?Mam do wyboru dwie firmy. Jedna zrobiłaby mi do lipca stan surowy a sciany i strop na przełomie października/listopada, a druga zrobiłaby mi stan zero do lipca i w lipcu ciagneła sciany i strop. Ta druga 2-3 tysiace moze byc drozsza. Na co sie zdecydowac? Doradźcie?

Materiały izolacyjne – Wasze oczekiwania jako inwestorów

Budując dom energooszczędny, jednym z kluczowych elementów jest dobór materiałów izolacyjnych. Zależy nam na uniknięciu strat ciepła, dlatego też płyta fundamentowa wykonana jest w 10 cm wannie z XPSa. Do ocieplenia pozostała jeszcze podłoga (pod podłogówką), ściany zewnętrzne - tu na chwilę obecną planujemy zastosowanie styropianu (10 cm EPS 100 w podłodze i 20 cm grafitowego na ścianach zewnętrznych. Do ocieplenia dachu, stropu nad poddaszem i ścianek działowych wykorzystamy watę (nie wybrałem jeszcze konkretnego modelu, ale wiem, że każda z przegród wymaga trochę innych właściwości), mam nadzieję że uda mi się uzyskać na forum informacje o najlepszych materiałach do tego celu.

Okno dachowe – pomysły na poddasze z oknami dachowymi

Ze względu na wysoką ściankę kolankową (razem z murłatą ponad 180 cm) oraz układ pomieszczeń, zdecydowaliśmy się (z konieczności) na zastosowanie wyłącznie jedno okna dachowego. Znajdzie się ono w pomieszczeniu, które nie ma dostępu do ściany szczytowej. Jest to dość wymagające pomieszczenie, gdyż znajdzie się w nim pralnio-suszarnia. Z racji dużej wilgotności i rzadkiego przebywania w tym pomieszczeniu, prawdopodobnie zdecydujemy się na umieszczenie w nim okna PCV z elektrycznym napędem, aby móc nim sterować z wykorzystaniem systemu automatyki.

Pytanie z innej beczki. Kiedy rozpocząć budowę?Mam do wyboru dwie firmy. Jedna zrobiłaby mi do lipca stan surowy a sciany i strop na przełomie października/listopada, a druga zrobiłaby mi stan zero do lipca i w lipcu ciagneła sciany i strop. Ta druga 2-3 tysiace moze byc drozsza. Na co sie zdecydowac? Doradźcie?

Jeśli pierwsza firma zrobi Ci wszystko za jednym razem i jest tańsza to nad czym się zastanawiasz?

Nad tym, że pierwsza firma zrobiłaby teraz tylko stan zero, a reszte później, czyli październik/listopad i sie zastanawiam czy nie za późno, bo z pogoda róxnie bywa.

OK, problem z czytaniem ze zrozumieniem :) Jeśli różnica jest 2-3 tys. to nie zastanawiałbym się, tylko stawiał teraz. W Wielkopolsce ostatnie lata były znośne (można było budować nawet w grudniu), nie wiem jak u Ciebie, ale nie ryzykowałbym za te 2-3 tys. szczególnie, że ekipy "lubią" mieć poślizg, a szkoda by było zostawiać nie przykrytego domu na zimę.

Stan surowy bez błędów – starania inwestorów, a praktyka na budowie

Drogi inwestorze, jak przebiega budowa? Jakie pojawiły się problemy? Czy trudno w trakcie budowy dbać o energooszczędność jako cel budowy domu?

Trudno mi pisać o praktyce na mojej budowie, bo jeszcze jej nie ma, ale zbliża się wielkimi krokami. Ale śledzę bacznie doświadczenia innych inwestorów, rozmawiam z przyszłymi wykonawcami, ustalam szczegóły i mam już pewien ogląd i wyobrażenie (pewnie jeszcze niewielkie) przyszłej realizacji. Zakładam dobrą wolę projektantów, wykonawców i wszystkich zaangażowanych w przedsięwzięcie budowlane. Może to zbyt optymistyczne założenie, ale takie mam podejście do życia. Jednak przyzwyczajenia, chęć uproszczenia pracy czy po prostu brak wiedzy prowadzą do wielu błędów. Istotnym punktem wyjścia był dla nas dobry, szczegółowy, przemyślany projekt. Był on przedyskutowany z różnymi specjalistami (głównie od energetyki budowli). Teraz kolej na wyjaśnienie wykonawcom co jest istotne dla nas i czego będziemy wymagać. Myślę, że ogromną rolę ma tu sama świadomość inwestora. Rozmawiałem z wieloma inwestorami, których świadomość jest najczęściej niższa niż przeciętnego członka Forum Muratora. Ci ludzie (o niższej świadomości) zazwyczaj są zadowoleni z wielu rozwiązań zaproponowanych doraźnie przez wykonawców. Ja już wiem, że są one problematyczne. Działają najczęściej na zasadzie improwizacji i dopóki kilka lat mieszkania w tym budynku nie zweryfikuje tych rozwiązań (cieknący dach czy przestrzenie wokół okien, nieszczelności - "dmucha mi przy oknie dachowym!"), to wszystko jest ok, a głównymi problemami tych inwestorów jest chęć (lub potrzeba) jak najszybszego wprowadzenia się i koszty budowy.

Tak więc myślę, że większość z dyskutujących tutaj osób już jest w lepszej sytuacji, bo wie co jak trzeba. Trudno mi oszacować na ile przekłada się to na wymierne korzyści, ale podejrzewam, że dom użytkownika forum jest przy najmniej 20-30% tańszy w użytkowaniu (od przeciętnego inwestora Kowalskiego), gdyż jest świadomy podstawowych problemów i jest w stanie ich uniknąć. Dalsze korzyści można osiągnąć angażując się ponadprzeciętnie w szczegółowe ustalenia, kontrolę, testy szczelności, itp. I tutaj na forum tę wiedzę też można zdobyć.

A teraz moje skromna praktyka. Już na etapie rozmów z potencjalnymi wykonawcami okazuje się na ile zróżnicowana jest wiedza i świadomość wykonawców. Zazwyczaj ich proponowane rozwiązania opierają się na lepszej proporcji nakładów do efektu (sugerują, że tak będzie taniej i lepiej - "będzie pan zadowolony") lub też powszechności danej metody ("wszyscy tak robią" lub "ja mam tak w domu"). Na oba argumenty można odpowiedzieć, że trzymamy się ściśle projektu. Kiedy coś nie jest wprost ujęte w projekcie, mogę skonsultować propozycję wykonawcy z projektantem i "doradcą energetycznym". Zazwyczaj jednak projektant pozostaje przy swoim. Pomocna jest także możliwość konsultacji wykonania z producentami. Jeszcze do niedawna dominowało przekonanie, że producenci nakazują trzymanie się swoich systemów, aby napędzić sobie zysk, a można to zrealizować równie dobrze wykorzystując tańsze zamienniki. Pewnie chęć zysku i przywiązania klienta do gamy swoich produktów jest prawdą, ale jednak to podejście daje największe szanse na trwałość i gwarancję. Zawsze zastanawia mnie na ile jest realna możliwość wyegzekwowania gwarancji. Oby jak najrzadziej była taka potrzeba, bo nikt nie chce "zrywać ścian", kuć kafelek czy zdrapywać styropian, aby naprawiać błędy, nawet w ramach gwarancji.

Praktyka na mojej budowie - niedługo podzielę się wrażeniami z realu. Póki co podglądam i kibicuję innym Bociankom.

Dziękujemy za Wszystkie odpowiedzi. Na każdym etapie można dołączyć do akcji.

A dzisiaj pytania na czerwiec:

Trudny temat: dach - oczekiwania inwestorów, a praktyka na budowie

Drogi inwestorze, dach jest trudnym wyzwaniem. Czy Twój dach jest drogi, czy też tani patrząc na koszty inwestycji? Jak dbasz o to, by dach został prawidłowo zbudowany? Jakie decyzje podjąłeś co do pokrycia dachu i doświetlenia poddasza? Jak Twój dach będzie ocieplony?

Dach był przedmiotem wielu naszych dyskusji. Po pierwsze jego spad, min. 25 st. narzucał nam plan zagospodarowanie przestrzennego. Zdecydowaliśmy się na 30 st., aby wykorzystać dobrze poddasze użytkowe. Jedyny mankament tego nachylenia jaki obecnie widzę to, że nie jest to optymalne nachylenie do instalacji wykorzystujących promienie słoneczne. Myślę tu przede wszystkim od fotowoltaice. Wprawdzie w zimie słońca jest niewiele, ale przy tym nachyleniu zysk będzie dodatkowo ograniczony. Natomiast zależało nam również, aby dach był jak najprostszy. Był to wybór zgodny z ogólnie przyjętą koncepcją budynku. Dodatkowo udało się wyeliminować wyłazy oraz kominy w dachu. Złe doświadczenie z przeciekającymi kominami (szczególnie na łączeniu połaci z kominem) były argumentem, aby zdecydować się dość odważnie na komin obok budynku. Dodatkowym atutem tych wszystkich rozwiązań jest niski koszt wykonania i materiałów na taki dach, co nas szczególnie cieszy.

W dachu planujemy jedno okno połaciowe, zaś 130 cm stryszek (wysokość w najwyższym miejscu) będzie sztucznie oświetlana. Ta przestrzeń nie będzie docieplona, chyba, że w przyszłości zmienimy zdanie. Natomiast fragment dachu będący zarazem sufitem w pokojach będzie solidnie docieplony 32 cm warstwą wełny mineralnej.

Innym tematem jest dach płaski nad nieogrzewanym garażem będący zarazem tarasem. To również trudne, ale i stosunkowo kosztowne przedsięwzięcie. O konieczności jego solidnej izolacji, zwłaszcza przeciwwilgociowej (dodatkowo jest on po północnej stronie budynku) jesteśmy już przekonani i będziemy starali dopilnować praktykę w myśl teorii.

Pytania na LIPIEC:

1. Komfort termiczny w domu – oczekiwania i starania inwestorów
    Prosimy o wypowiedzi na temat:
    - Duże okna a komfort termiczny - jak go uzyskać?
    czy planujecie wentylację mechaniczną.
    - Zacienianie wnętrza domu – jakie macie pomysły, jakie planujecie rozwiązania?

Komfort termiczny na poddaszu – oczekiwania i starania inwestorów
    Jak planujecie zadbać o nieprzegrzewanie się poddasza?

Czekamy na odpowiedzi!

Edytowane przez Redakcja

[/color] 1. Jak bardzo Twój dom będzie energooszczędny?

[/color]Jak głęboka jest Twoja świadomość, że dom ma być energooszczędny? Czy to ważne dla Ciebie?

Ile kosztuje energooszczędność – o ile podnosi koszt budowy?

Kto jest partnerem (źródłem wiedzy) w zakresie doboru parametrów budynku, który budujesz lub chcesz budować?

Witam, tematy wydają się bardzo interesujące, a że sam jest "w przededniu" rozpoczęcia budowy chętnie dołączę się do dyskusji.

Jeśli chodzi o energooszczędność naszego domu, zaczęliśmy od jak najprostszej bryły budynku. Brak wykuszy, lukarn i innych dziwnych załamań w ścianach i powierzchni dachu na pewno przyczynią się do łatwiejszego wykonania dokładnej i precyzyjnej warstwy ocieplenia. Po tym, jak udało się już domówić wszystkie szczegóły dotyczące koncepcji projektu, architekci zaczęli rysowanie projektu budowlanego a ja zacząłem się zastanawiać nad materiałem na ściany. I tutaj nie daje mi spokoju technologia budowy z pustaków styropianowych. Profil 35cm gdzie 15 cm stanowi rdzeń betonowy, 15cm ocieplenie od zewnątrz i 5 cm styropianu od środka. Jestem w trakcie eksplorowania tego tematu i planuję dokładnie porównać ten materiał z porothermem. Być może uda się zdobyć jakąś opinię pracownika Politechniki Łódzkiej co mogłoby być bardzo wartościowe.

2. Argumenty za domem z poddaszem użytkowym:[/b]

[/color]Czy budujesz dom z poddaszem, czy dom parterowy – jakie są tego powody?

Jakie funkcje ma pełnić poddasze w Twoim domu?

Koszt budowy domu z poddaszem a koszt domu parterowego – jak jest Twoja analiza?

Nasz projekt, choć częściowo będzie z wysokim salonem (brak stropu and częścią wypoczynkową) to pozostałą przestrzeń poddasza planujemy zorganizować. Być może nie będzie one wykańczana od razu, ale warto mieć przestrzeń by w przyszłości móc ją zaadoptować. Co dokładnie tam będzie jeszcze nie wiadomo, może dodatkowe pokoje dla dzieciaków, a może pokój bilardowy i dość pokaźny schowek. Planujemy póki co wykonać prace budowlane tylko te niezbędne, w dokładną wykończeniówką zajmę się pewnie później już sam. Obecnie zastanawiam się na rodzajem stropu, gdyż w pierwszej wersji miał być teriva jednak czytając nieco więcej o nim i rozmawiając z różnych wykonawcami narzekali oni na choćby efekt klawiszowania jaki może się pokazać. W ciągu najbliższych dni będę miał wycenę materiału na strop teriva i stropu monolitycznego więc będzie można porównać jak wielkie są to różnice.

[/color] 1. Jak bardzo Twój dom będzie energooszczędny?

[/color]Jak głęboka jest Twoja świadomość, że dom ma być energooszczędny? Czy to ważne dla Ciebie?

Ile kosztuje energooszczędność – o ile podnosi koszt budowy?

Kto jest partnerem (źródłem wiedzy) w zakresie doboru parametrów budynku, który budujesz lub chcesz budować?

Witam, tematy wydają się bardzo interesujące, a że sam jest "w przededniu" rozpoczęcia budowy chętnie dołączę się do dyskusji.

Jeśli chodzi o energooszczędność naszego domu, zaczęliśmy od jak najprostszej bryły budynku. Brak wykuszy, lukarn i innych dziwnych załamań w ścianach i powierzchni dachu na pewno przyczynią się do łatwiejszego wykonania dokładnej i precyzyjnej warstwy ocieplenia. Po tym, jak udało się już domówić wszystkie szczegóły dotyczące koncepcji projektu, architekci zaczęli rysowanie projektu budowlanego a ja zacząłem się zastanawiać nad materiałem na ściany. I tutaj nie daje mi spokoju technologia budowy z pustaków styropianowych. Profil 35cm gdzie 15 cm stanowi rdzeń betonowy, 15cm ocieplenie od zewnątrz i 5 cm styropianu od środka. Jestem w trakcie eksplorowania tego tematu i planuję dokładnie porównać ten materiał z porothermem. Być może uda się zdobyć jakąś opinię pracownika Politechniki Łódzkiej co mogłoby być bardzo wartościowe.

Mam odpowiedź co do materiału na ściany. Technologia pustaków styropianowych choć wydaje się prosta, logiczna i trwała (15 cm rdzenia betonowego dodatkowo wzmocnionego zbrojeniem w miejsce tego wymagających według mnie musi być trwała) jest jednak dość droga. W prawdzie odchodzi już ocieplenie takiego budynku, ale i tak przeliczając mój projekt między porothermem i pustakami styropianowymi (materiał + robocizna) różnica wyszła ok 30tys. Gdybym miał możliwość wykonania takich ścian samemu, bo w zasadzie jeden taki element waży max kilka kilogramów to pewnie by się to bardziej opłacało. Dodatkowo w tego typu domu raczej oczywistością jest już rekuperacja, no ale w przypadku domu energooszczędnego takie rozwiązanie to też już standard.

2. Argumenty za domem z poddaszem użytkowym:[/b]

[/color]Czy budujesz dom z poddaszem, czy dom parterowy – jakie są tego powody?

Jakie funkcje ma pełnić poddasze w Twoim domu?

Koszt budowy domu z poddaszem a koszt domu parterowego – jak jest Twoja analiza?

Nasz projekt, choć częściowo będzie z wysokim salonem (brak stropu and częścią wypoczynkową) to pozostałą przestrzeń poddasza planujemy zorganizować. Być może nie będzie one wykańczana od razu, ale warto mieć przestrzeń by w przyszłości móc ją zaadoptować. Co dokładnie tam będzie jeszcze nie wiadomo, może dodatkowe pokoje dla dzieciaków, a może pokój bilardowy i dość pokaźny schowek. Planujemy póki co wykonać prace budowlane tylko te niezbędne, w dokładną wykończeniówką zajmę się pewnie później już sam. Obecnie zastanawiam się na rodzajem stropu, gdyż w pierwszej wersji miał być teriva jednak czytając nieco więcej o nim i rozmawiając z różnych wykonawcami narzekali oni na choćby efekt klawiszowania jaki może się pokazać. W ciągu najbliższych dni będę miał wycenę materiału na strop teriva i stropu monolitycznego więc będzie można porównać jak wielkie są to różnice.

Wyceny stropów mamy, no i tak jak myślałem różnice są znaczące, choć jeden z budowlańców mówił mi że strop monolityczny wychodzi tylko trochę drożej od terivy, no cóż może dla niektórych 35 tys to trochę ale ja chyba wolę tą kasę przeznaczyć na kolejne etapy budowy. Teraz w zasadzie pozostaje mi tylko dopilnować by teriva położona była zgodnie ze sztuką ale tu liczę też na kierownika budowy który dopilnuje takich kwestii.

• 1 month później...

Materiały izolacyjne – Wasze oczekiwania jako inwestorów

Jakie materiały izolacyjne planujecie zastosować i dlaczego? Jakie zalety każdego z materiałów dostrzegacie?

Ja planowałem budowanie w systemie izodom więc tam problem ocieplenia wydaje się że jest rozwiązany najlepiej jak można. Bloczki styropianowe łączone są na "pióro i wpust" a całość później zalewana jest betonem więc chociażby błędy wykonawcze ograniczone są do minimum. Niestety według moich porównań wychodzi że koszt takie ściany jest sporo wyższy niże murowanie z cegły + ocieplenie styropianem. Wydaje mi się że dobrze wykonane ocieplenie styropianem grafitowym 20 cm również zapewni odpowiednie docieplenie. Co do poddasza moich architekci sugerują zastosowanie płyt styropianowych rozprężnych, które ponoć dają lepsze efekty niż wełna. Może być to faktycznie ciekawe rozwiązanie, mam zamiar po-drążyć ten temat

Okno dachowe – pomysły na poddasze z oknami dachowymi

Prosimy o Waszą analizę różnych rozwiązań przestrzennych na poddaszu: podział wnętrza, wysokość ścianki kolankowej, doświetlenie pomieszczeń, wielkość okien połaciowych.

Jak planujecie poddasze swojego domu? Jakie decyzje już podjęliście?

U nas w planach jest wykonanie dwóch dość dużych okien połaciowych (78x160) w salonie. Nad połową salonu planujemy nie mieć stropu by uzyskać przestrzeń i w tej właśnie części na powierzchni dachu zamontujemy wspomniane okna. Wydaje mi się że to dość mocno doświetli salon i sprawi że stanie się on jasny i przestronny. Z racji że ta część budynku jest od strony północnej raczej nie powinno być problemu z nagrzewaniem się pomieszczenia. A co do reszty poddasza, póki co planujemy mieć dużą otwartą przestrzeń i jak się uda zorganizować tam miejsce na relaks (jakieś drobne sprzęty sportowe + stół bilardowy). Okien planujemy dać po 2 (może 3) na każdą stronę dachu, plus dodatkowo okno w ścianie szczytowej. No i co najważniejsze będzie trzeba mocno skupić się na prawidłowych i dobrym dociepleniu dachu by nie zrobić sauny w okresie letnim.

Kontynuujemy naszą akcję. Oto pytania na sierpień. Prosimy o relację lub refleksję na temat (szczególnie punktu drugiego)

1. Izolacja termiczna ścian – oczekiwania, wykonanie, dobre rady

Prosimy o bardzo konkretny opis wykonania izolacji domu lub opis, jakie parametry będzie miała izolacja budynku: ściany, dach, podłoga. Jak przebiegały prace. Lub: jakie macie oczekiwania i obawy, na co chcecie zwrócić uwagę, kto wykona te prace, kto będzie nadzorował, jak sprawdzicie jakość prac, itp.

2. Montaż okna dachowego - oczekiwania, wykonanie, dobre rady

Prosimy o bardzo konkretny opis, jak przebiegał montaż okna, na jakim etapie budowy domu montowaliście okna dachowe, jak okno zostało zamontowane, kto wykonał te prace, jak ocieplona jest połać wokół okna. Lub: na jakiem etapie budowy planujecie montaż okien dachowych, jak okno zostanie zamontowane, jak ocieplone, kto wykona te prace, itd.

Wasze doświadczenia i oczekiwania są cenne dla wszystkich, którzy budują lub będą budować dom. Czekamy na wpisy w sierpniu.

W tym miesiącu poprosimy Ekspertów Isovera i Fakro, by ustosunkowali się do wpisów Forumowiczów.

ZAPRASZAMY wciąż kolejnych Forumowiczów. Warto odpowiedzieć na wszystkie pytania akcji. Dla tych osób mamy otwartą wziąć ofertę:

Przyjedziemy na Twoją budowę z ekspertem, by bezpłatnie rozwiązać jakiś problem budowlany lub po prostu skonsultować przebieg budowy.

ZAPRASZAMY :)

1. Izolacja termiczna ścian – oczekiwania, wykonanie, dobre rady

Prosimy o bardzo konkretny opis wykonania izolacji domu lub opis, jakie parametry będzie miała izolacja budynku: ściany, dach, podłoga. Jak przebiegały prace. Lub: jakie macie oczekiwania i obawy, na co chcecie zwrócić uwagę, kto wykona te prace, kto będzie nadzorował, jak sprawdzicie jakość prac, itp.

Izolacja termiczna to temat, który w większości dopiero przede mną, w chwili obecnej jedyna wykonana izolacja, to "wanna" z 10 cm XPSu w której wylana została płyta fundamentowa. Zgodnie z założeniami "ciepłego domu", planuję ocieplenie ścian 20 cm styropianu grafitowego. Podłoga nad płytą ocieplona będzie 10 cm styropianu, na który pójdzie ogrzewanie podłogowe. Ocieplenie poddasza użytkowego jest jeszcze kwestią otwartą. Zastanawiam się, czy ocieplać połacie (dwuspadowego) dachu, aż do kalenicy 20 + 10 cm wełny, czy też ocieplić tylko "skosy" które znajdują się na poddaszu i strop nad poddaszem, a kolejny poziom (mały stryszek) pozostawić z mniejszym ociepleniem.