DrKubus 03.08.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 2. Montaż okna dachowego - oczekiwania, wykonanie, dobre radyProsimy o bardzo konkretny opis, jak przebiegał montaż okna, na jakim etapie budowy domu montowaliście okna dachowe, jak okno zostało zamontowane, kto wykonał te prace, jak ocieplona jest połać wokół okna. Lub: na jakiem etapie budowy planujecie montaż okien dachowych, jak okno zostanie zamontowane, jak ocieplone, kto wykona te prace, itd. W chwili obecnej planuję tylko jedno okno dachowe, w pomieszczeniu które nie ma dostępu do ścian szczytowych (pralnio-suszarnia), okno prawdopodobnie Fakro FTU-V U3, umieszczone będzie w połaci dachowej na etapie montażu dachu/dachówek przez tą samą ekipę. Jeszcze nie wiem, czy producent okien dysponuje dodatkowymi kołnierzami podnoszącymi parametry izolacyjne, ale to temat na październik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 04.08.2015 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Pytania na LIPIEC: Komfort termiczny w domu – oczekiwania i starania inwestorów Prosimy o wypowiedzi na temat: - Duże okna a komfort termiczny - jak go uzyskać? czy planujecie wentylację mechaniczną. - Zacienianie wnętrza domu – jakie macie pomysły, jakie planujecie rozwiązania? Komfort termiczny to jeden z priorytetów jaki nam przyświecał od początku myślenia o domu. Trzeba jednak przyznać, że nie jest to taka prosta sprawa, gdyż poczucie ciepła jest sprawą subiektywną i nie jest on wyłącznie mierzony temperaturą powietrza. Do temperatury dochodzi poziom wilgotności powietrza, wrażenie jego przepływu a także źródła radiacyjne zarówno te dodatnie jak i ujemne. No i dodatkowo indywidualne poczucie ciepła wynikające z ukł. krążenia, przyzwyczajeń, itp. Tak więc podstawą będzie dla nas bardzo dobra izolacja termiczna i szczelność budynku, aby zminimalizować wpływ warunków atmosferycznych. W zimie i okresie przejściowym potrzebujemy źródeł ciepła takich "dorywczych" i będzie to kominek akumulacyjny a także rozważamy promienniki podczerwienie zwłaszcza w łazienkach, gdzie oczekiwania co do wrażenia ciepła jest większe. W lecie za to potrzebujemy odciąć się od słonecznego żaru i tu przesłony (rolety i żaluzje) okienne są w planie. Ponadto będziemy chcieli obniżyć temperaturę powietrza i w tym celu zamierzamy wykonać gruntowy, powietrzny wymiennik ciepła a także chłodzenie płaszczyznowe z wykorzystaniem pasywnego chłodzenia pompy ciepła. Zacienienie - jestem za tym, aby poza typowymi osłonami okiennymi wykorzystać cień drzew i krzewów. Dlatego też już teraz od południa (przed tarasem) rośnie niewielki jeszcze orzech włoski, a dodatkowo taras zamierzamy obudować pergolami winorośli i innych pnączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 05.08.2015 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) 2. Montaż okna dachowego - oczekiwania, wykonanie, dobre rady Prosimy o bardzo konkretny opis, jak przebiegał montaż okna, na jakim etapie budowy domu montowaliście okna dachowe, jak okno zostało zamontowane, kto wykonał te prace, jak ocieplona jest połać wokół okna. Lub: na jakiem etapie budowy planujecie montaż okien dachowych, jak okno zostanie zamontowane, jak ocieplone, kto wykona te prace, itd. W chwili obecnej planuję tylko jedno okno dachowe, w pomieszczeniu które nie ma dostępu do ścian szczytowych (pralnio-suszarnia), okno prawdopodobnie Fakro FTU-V U3, umieszczone będzie w połaci dachowej na etapie montażu dachu/dachówek przez tą samą ekipę. Jeszcze nie wiem, czy producent okien dysponuje dodatkowymi kołnierzami podnoszącymi parametry izolacyjne, ale to temat na październik. Mam pytanie do eksperta Fakro: czy można zakupić okna bez wywietrznika automatycznego? Chciałbym je zamontować w pomieszczeniu w którym będzie działała wentylacja mechaniczna i boję się o zbyt dużą stratę spowodowaną zasysaniem powietrza z zewnątrz. Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez DrKubus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 05.08.2015 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 1. Izolacja termiczna ścian – oczekiwania, wykonanie, dobre rady Prosimy o bardzo konkretny opis wykonania izolacji domu lub opis, jakie parametry będzie miała izolacja budynku: ściany, dach, podłoga. Jak przebiegały prace. Lub: jakie macie oczekiwania i obawy, na co chcecie zwrócić uwagę, kto wykona te prace, kto będzie nadzorował, jak sprawdzicie jakość prac, itp. Izolacja termiczna to temat, który w większości dopiero przede mną, w chwili obecnej jedyna wykonana izolacja, to "wanna" z 10 cm XPSu w której wylana została płyta fundamentowa. Zgodnie z założeniami "ciepłego domu", planuję ocieplenie ścian 20 cm styropianu grafitowego. Podłoga nad płytą ocieplona będzie 10 cm styropianu, na który pójdzie ogrzewanie podłogowe. Ocieplenie poddasza użytkowego jest jeszcze kwestią otwartą. Zastanawiam się, czy ocieplać połacie (dwuspadowego) dachu, aż do kalenicy 20 + 10 cm wełny, czy też ocieplić tylko "skosy" które znajdują się na poddaszu i strop nad poddaszem, a kolejny poziom (mały stryszek) pozostawić z mniejszym ociepleniem. Po kilku rozmowach dochodzę do wniosku iż prawdopodobnie wykonam ocieplenie całości dachu (aż pod kalenicę), tak aby uniknąć przegrzewania stryszku latem i zbytniego wychłodzenia zimą (szczególnie, że znajdzie się tam rekuperator). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 05.08.2015 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Komfort termiczny w domu – oczekiwania i starania inwestorówProsimy o wypowiedzi na temat:- Duże okna a komfort termiczny - jak go uzyskać?czy planujecie wentylację mechaniczną. Okno tarasowe w salonie, będzie miało wymiary 300 x 240 cm, niestety znajduje się ono od strony północnej, jedyną zaletą tego rozwiązania jest brak możliwości przegrzania pomieszczenia latem. Aby zabezpieczyć komfort termiczny, zastosujemy rolety sterowane automatycznie, które w razie niekorzystnych warunków atmosferycznych będą opuszczane. Dodatkowo w całym domu zastosowana będzie wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 05.08.2015 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Pytania na LIPIEC: Komfort termiczny w domu – oczekiwania i starania inwestorów Prosimy o wypowiedzi na temat: - Zacienianie wnętrza domu – jakie macie pomysły, jakie planujecie rozwiązania? Niestety układ działki nie pozwala na prawidłowe posadowienie domu, dlatego też jedynym problematycznym pomieszczeniem jest kuchnia, której okno jest na południowej elewacji. W oknie znajdzie się roleta oraz zastanawiam się nad zastosowaniem dodatkowo warstwy odblaskowej na szybie, która dodatkowo zmniejszy ilość wpadającego ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 05.08.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Mam pytanie do eksperta Fakro: czy można zakupić okna bez wywietrznika automatycznego? Chciałbym je zamontować w pomieszczeniu w którym będzie działała wentylacja mechaniczna i boję się o zbyt dużą stratę spowodowaną zasysaniem powietrza z zewnątrz. Witam, Jest to dość częsty dylemat: okna dachowe z nawiewnikiem czy bez przy zastosowaniu wentylacji mechanicznej. Warto pamiętać, że okno dachowe z zamkniętym nawiewnikiem nie zakłóca pracy wentylacji mechanicznej. Dla okien FAKRO z nawiewnikami V10, V22, V35 i V40P istnieje możliwość ręcznej regulacji bądź zamknięcia dopływu powietrza. Jeżeli mamy przekonanie, że nawiewnik nie będzie potrzebny to oczywiście istnieje również możliwość zamówienia dowolnych wersji naszych okien bez nawiewnika. W przypadku okien drewnianych z pakietami jednokomorowymi np U3 wiąże się to z dopłatą do ceny okna + 10%, okna z pakietami energooszczędnymi oferowane są w wersji z nawiewnikiem i bez nawiewnika w tej samej cenie. Mogę ewentualnie polecić okna aluminiowo- tworzywowe PTP U3 (standardowo wykonywane w wersji bez nawiewnika) W naszej ofercie dostępne są też kołnierze uszczelniające z dodatkową izolacją: sugeruję wersję EHV-AT Thermo w połączeniu z zestawem izolacyjnym XDP Pozdrawiam Konsultant FAKRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 09.08.2015 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Pytania na LIPIEC: Komfort termiczny na poddaszu – oczekiwania i starania inwestorów Jak planujecie zadbać o nieprzegrzewanie się poddasza? Nasze poddasze będzie miało okna w ścianach szczytowych i kolankowych, a w jednym pokoju, od strony południowej planujemy okno dachowe. Okna w ścianie kolankowej od południa będą osłonięte żaluzjami, a pozostałe, w tym dachowe - roletami. W prawdzie jest wiele rolet i różnego rodzaju zasłon wewnętrznych, które wyglądają efektownie szczególnie we wnętrzach, ale jednak teoria podpowiada, że tylko osłony zewnętrzne mogą skutecznie chronić przed przegrzewaniem. Liczymy na to, że te osłony zewnętrzne praktycznie wyeliminują problem przegrzewania. Tyle jeśli chodzi o nadmiar ciepła. Z drugiej strony chcemy zadbać o właściwą izolację termiczną i szczelność poddasza. Zamierzamy to zrealizować przy pomocy wełny na poddaszu i na stropie nieogrzewanego stryszku (32 cm), kołnierza termo dla okna dachowego, montażu okien pionowych w warstwie izolacji i solidnej izolacji 30-centymetrowym styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.08.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Nasze poddasze będzie miało okna w ścianach szczytowych i kolankowych, a w jednym pokoju, od strony południowej planujemy okno dachowe. Okna w ścianie kolankowej od południa będą osłonięte żaluzjami, a pozostałe, w tym dachowe - roletami. W prawdzie jest wiele rolet i różnego rodzaju zasłon wewnętrznych, które wyglądają efektownie szczególnie we wnętrzach, ale jednak teoria podpowiada, że tylko osłony zewnętrzne mogą skutecznie chronić przed przegrzewaniem. Liczymy na to, że te osłony zewnętrzne praktycznie wyeliminują problem przegrzewania. Tyle jeśli chodzi o nadmiar ciepła. Z drugiej strony chcemy zadbać o właściwą izolację termiczną i szczelność poddasza. Zamierzamy to zrealizować przy pomocy wełny na poddaszu i na stropie nieogrzewanego stryszku (32 cm), kołnierza termo dla okna dachowego, montażu okien pionowych w warstwie izolacji i solidnej izolacji 30-centymetrowym styropianem. Rolety zewnętrzne i dobra izolacja jest b.ważana ale przy takich temperaturach jak teraz mam nie wystarczy aby było OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 09.08.2015 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Rolety zewnętrzne i dobra izolacja jest b.ważana ale przy takich temperaturach jak teraz mam nie wystarczy aby było OK. Planuję także powietrzny GWC i chłodzenie pasywne (podłóg) pompą ciepła oraz pewną akumulację ciepła (zimna) w stropie monolitycznym i fundamencie grzewczym (20 cm). Choć wiem, że w takie ekstremalne okresy to nie da spektakularnego efektu. Jestem za to przeciwnikiem klimatyzacji, z różnych względów. Myślę, że na ekstrema trzeba stosować środki od lat praktykowane na południu - całkowite zacienienie w dzień i wzmożona wentylacja nocą. A swoją drogą, to jaką masz temp. na poddaszu? Jaka izolacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 10.08.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 [*]Stan surowy bez błędów – starania inwestorów, a praktyka na budowie Drogi inwestorze, jak przebiega budowa? Jakie pojawiły się problemy? Czy trudno w trakcie budowy dbać o energooszczędność jako cel budowy domu? Jako inwestor nie mogę jeszcze zająć tutaj stanowiska, które będzie na podstawie doświadczenia, gdyż z budową startujemy za około 2 miesiące. Choć już wiem, że rozmowy z przyszłymi wykonawcami to nie łatwa sprawa. Każdy z wykonawców jest przekonany do swojej racji i jeśli nie pokrywa się ona z Twoją racją, to już na etapie rozmów często jest konflikt, który negatywnie wpływać będzie na relacje na budowie. Dlatego podjąłem ambitne zadanie, by odpowiednio wytypować do rozmów tylko takie firmy, których założenia są takie jak i nasze. Ponieważ buduję z silikatów, już na wstępie odrzucam ekipy budowlane, które nie wykonują w tej technologii na co dzień. Miałem "przyjemną" rozmowę przypadkowo z wykonawcą w technologii ceramiki poryzowanej (której absolutnie nie neguję) i typowo odradzał mi silikaty... o których właściwościach nie miał zielonego pojęcia poza tym jak wyglądają i ile ważą Wydaje się, że jedną z ważniejszych rzeczy to dobra umowa między wykonawcą a inwestorem i koniecznie wcześniejsze spotkanie w celu omówienia szczegółów wykonania. Ponieważ ekipy budowlane to nie bankowcy, nie lubią wiązać się umowami, bo w większości przypadków wolą uzgadniać szczegóły w rozmowie, lepiej mieć jakąś podkładkę do ustaleń... choćby na zwykłej kartce papieru odręcznie napisane kolejność prac i ich zakres. Tego będę się trzymał podczas wyboru ekip, ale wiem że podczas samej budowy będzie trzeba forsować swoje rozwiązania i założenia by nie poszli na łatwiznę lub zrobili jak to zwykle bywa po swojemu. Szczerze tego najbardziej się właśnie obawiam, że poświęcam wiele czasu na studiowanie, aby zastosować najlepsze rozwiązania dla mojego projektu, a podczas wykonawstwa coś lub ktoś niezależnie ode mnie zniweczy cały wysiłek. Zobaczymy... jak w temacie, praktyka pokaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 10.08.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Drogi inwestorze, dach jest trudnym wyzwaniem. Czy Twój dach jest drogi, czy też tani patrząc na koszty inwestycji? Jak dbasz o to, by dach został prawidłowo zbudowany? Jakie decyzje podjąłeś co do pokrycia dachu i doświetlenia poddasza? Jak Twój dach będzie ocieplony? Na to pytanie już częściowo pisałem przy pierwszych pytaniach. Nie wiem czy dach to wyzwanie i na ile to trudny temat, czas pokaże, choć zmiennych jest tu sporo od więźby przez pokrycie, izolacje, okna, okapy itd. Nasze założenie było od początku jasne i stawiało na prostotę i funkcjonalność. Dlatego zdecydowaliśmy się na dach dwuspadowy (bo prosty i tani) oraz prawdopodobnie bez okien dachowych (ponieważ każde z pomieszczeń będzie miało dostęp do ściany kalenicy). Będzie pokryty raczej dachówką ceramiczną/betonową, bez zbędnych upiększaczy, ponieważ na praktycznie całej stronie południowej będą ogniwa fotowoltaiczne. Docieplimy a raczej zaizolujemy go pianką PUR (choć wełny jeszcze nie skreśliliśmy). Ponieważ jak wcześniej wspomniałem dach nie będzie posiadał okien połaciowych, więc okna fasadowe będą w każdym pomieszczeniu na poddaszu obszerne by dobrze je doświetlić. Nie mam jeszcze wybranej ekipy od pokrycia dachu, ale będzie to raczej lokalna sprawdzona firma z polecenia. Mam nadzieję, że przy samej konstrukcji dachu nie ma zbyt wiele do ewentualnych niedoróbek o które mam się obawiać ... Z powodów prostoty dachu liczę że koszty będą współmiernie niższe i pozwolą na takie oszczędności by choć częściowo zafundować właśnie instalację fotowoltaiczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 10.08.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Pytania na LIPIEC: Komfort termiczny w domu – oczekiwania i starania inwestorów Prosimy o wypowiedzi na temat: - Duże okna a komfort termiczny - jak go uzyskać? czy planujecie wentylację mechaniczną. - Zacienianie wnętrza domu – jakie macie pomysły, jakie planujecie rozwiązania? Komfort termiczny na poddaszu – oczekiwania i starania inwestorów Jak planujecie zadbać o nieprzegrzewanie się poddasza? To bardzo ciekawe pytanie, ponieważ chyba nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie konkretnie bo "komfort" to nie wielkość mierzalna. To raczej subiektywne odczucie każdego z nas, nawet każdego z domowników. Choć w naszym przypadku ma się to tak... na części salonowej zaplanowane są duże przeszklenia, które zwykle byłyby pożądane zimą, a zmorą latem. Będziemy odcinać dostęp padającego światła za pomocą nie rolet ale żaluzji zewnętrznych, które pozwolą na precyzyjne dostrojenie wnętrza i jego nasłonecznienie. Ponieważ jest to system płynnej regulacji, nie ma efektu zero jedynkowego jak w roletach (noc/dzień). W ten sposób będziemy mogli odpowiednio do warunków na zewnątrz przepuścić lub zatrzymać ciepło/światło. Oczywiście będziemy w ramach nowoczesnych rozwiązań instalować wentylację mechaniczną, aby uzyskać stały dostęp do świeżego powietrza. Z drugiej strony przy dobrze zaizolowanych domach jest to raczej mus niż przypadkowy wybór, aby nie było wilgoci w domu. Szczerze nie wiem jeszcze jaki będzie komfort termiczny na poddaszu, ale będą tam również żaluzje zewnętrzne na wszystkich oknach. Będziemy mieli dodatkowy strop (poddasze), które mamy nadzieję latem odetnie część ciepła i nie spowoduje przegrzewania, a zimą będzie dobrym buforem między poddaszem użytkowym a dachem. Okna fasadowe, latem nie wpuszczą wiele słońca (z powodu dużego kąta padania) a zimą odpowiednio odwrotnie doświetlą pomieszczenia z powodu niskiego kąta padania słońca. Ogólnie rzecz ujmując komfort dla każdego to coś innego, więc pewnie każdy wybierze inne rozwiązania. My zdecydowaliśmy się na takie po wielu przemyśleniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 11.08.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 1. Izolacja termiczna ścian – oczekiwania, wykonanie, dobre rady Prosimy o bardzo konkretny opis wykonania izolacji domu lub opis, jakie parametry będzie miała izolacja budynku: ściany, dach, podłoga. Jak przebiegały prace. Lub: jakie macie oczekiwania i obawy, na co chcecie zwrócić uwagę, kto wykona te prace, kto będzie nadzorował, jak sprawdzicie jakość prac, itp. Izolacja termiczna naszego budynku wg projektu (podane Uc, W/(m2xK)) : Ściana zewnętrzna 0,1 beton komórkowy 24 cm + 30 cm styropianu Dach/strop nad poddaszem 0,12 wełna mineralna 36 cm Podłoga na gruncie 0,15 20 cm styroduru+20 cm żelbetu (zbrojenie rozproszone) Okna <1 ale w praktyce będę lepsze, montowane w warstwie ocieplenia na kotwy Mamy wykonawcę, znanego na Forum specjalistę od płyt fundamentowych, natomiast większość prac do stanu deweloperskiego będzie realizowała jedna firma. Uzgodniliśmy, że prace zostaną zweryfikowane testem szczelności n(50)<=1,0 i badaniem termowizyjnym (przy -5C, wewnątrz żaden element nie powinien wykonania mieć mniej niż 16 C). Dodatkowo prace będę na bieżąco nadzorowane przez nas, przez inspektora nadzoru, który i tak został nam narzucony w pozwoleniu na budowę oraz oczywiście przez kierownika budowy. Na etapie przygotowania umowy uzgodniliśmy mnóstwo szczegółów, np. docieplenia nadproży, wieńców, połączeń daszków nad tarasem i wejściem, mocowania komina zewn., montażu okien i rolet, przejścia mediów przez przegrody, itp. Ale również na bieżąco będziemy o tym dyskutować i szukać najlepszych rozwiązań. Mamy nadzieję, że te działania w dużej mierze pomogą nam wyeliminować te najpoważniejsze błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 14.08.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 2. Montaż okna dachowego - oczekiwania, wykonanie, dobre rady Prosimy o bardzo konkretny opis, jak przebiegał montaż okna, na jakim etapie budowy domu montowaliście okna dachowe, jak okno zostało zamontowane, kto wykonał te prace, jak ocieplona jest połać wokół okna. Lub: na jakiem etapie budowy planujecie montaż okien dachowych, jak okno zostanie zamontowane, jak ocieplone, kto wykona te prace, itd. Mamy uzgodniony montaż okna dachowego Fakro FTT U6 78x114 z kołnierzem Thermo (Uw=0,71W/m2K). Będzie on realizowany na etapie krycia dachu. Do tego okna od razu zamówiliśmy roletę zewnętrzną Fakro ARZ Z-Wave. Prace wykona jedna z ekip firmy, która będzie wykonywała większość budowy domu do stanu deweloperskiego. Ponieważ rozliczenie prac będzie oparte na badaniu szczelności i termowizyjnym, to wszelkie niedoskonałości wykonania powinny być skorygowane. Oczywiście przyjrzymy się szczelności podczas deszczu. Jedyny mankament tego okna, to jego wysokość, gdyż założyliśmy ścianę kolankową po wykończeniu 180 cm. Tak więc okno to rzadko kiedy będzie otwierane. Tym nie mniej południowa orientacja przy 30 st. nachyleniu wymusza na nas zewnętrzną osłonę tego okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełS. 17.08.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Materiały izolacyjne – Wasze oczekiwania jako inwestorów Jakie materiały izolacyjne planujecie zastosować i dlaczego? Jakie zalety każdego z materiałów dostrzegacie? Ja planowałem budowanie w systemie izodom więc tam problem ocieplenia wydaje się że jest rozwiązany najlepiej jak można. Bloczki styropianowe łączone są na "pióro i wpust" a całość później zalewana jest betonem więc chociażby błędy wykonawcze ograniczone są do minimum. Niestety według moich porównań wychodzi że koszt takie ściany jest sporo wyższy niże murowanie z cegły + ocieplenie styropianem. Wydaje mi się że dobrze wykonane ocieplenie styropianem grafitowym 20 cm również zapewni odpowiednie docieplenie. Co do poddasza moich architekci sugerują zastosowanie płyt styropianowych rozprężnych, które ponoć dają lepsze efekty niż wełna. Może być to faktycznie ciekawe rozwiązanie, mam zamiar po-drążyć ten temat Pewnie nie jestem pierwszy który ma dylemat odnośnie grubości ocieplenie i grubości ścian. Jak przeglądałem różne dyskusje odnośnie opcji: porotherm 25 + 20 cm styropianu, czy może porotherm 30 + 20 cm styropianu, to odpowiedzi jest tyle ilu inwestorów normalka. Jeśli porównać samą cegłę porotherm 25 i 30 współczynnik przenikania ciepła sporo się różni więc pewnie też warto to brać pod uwagę. Co do samego ocieplania styropian grafitowy nie ma chyba sobie równych. Dodatkowo planuję wykonać ciepły montaż okien, zastosować ciepłe progi i być może na fundamenty ciepłe bloczki startowe które mają zapobiec ucieczce ciepła do fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełS. 20.08.2015 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Okno dachowe – pomysły na poddasze z oknami dachowymi Prosimy o Waszą analizę różnych rozwiązań przestrzennych na poddaszu: podział wnętrza, wysokość ścianki kolankowej, doświetlenie pomieszczeń, wielkość okien połaciowych. Jak planujecie poddasze swojego domu? Jakie decyzje już podjęliście? U nas w planach jest wykonanie dwóch dość dużych okien połaciowych (78x160) w salonie. Nad połową salonu planujemy nie mieć stropu by uzyskać przestrzeń i w tej właśnie części na powierzchni dachu zamontujemy wspomniane okna. Wydaje mi się że to dość mocno doświetli salon i sprawi że stanie się on jasny i przestronny. Z racji że ta część budynku jest od strony północnej raczej nie powinno być problemu z nagrzewaniem się pomieszczenia. A co do reszty poddasza, póki co planujemy mieć dużą otwartą przestrzeń i jak się uda zorganizować tam miejsce na relaks (jakieś drobne sprzęty sportowe + stół bilardowy). Okien planujemy dać po 2 (może 3) na każdą stronę dachu, plus dodatkowo okno w ścianie szczytowej. No i co najważniejsze będzie trzeba mocno skupić się na prawidłowych i dobrym dociepleniu dachu by nie zrobić sauny w okresie letnim. Jeszcze co do okien dachowych i zorganizowania poddasza chciałem użyć nieco automatyki by to miejsce zrobić "bardziej inteligentne" planuję puścić odpowiednie przewody sygnałowe (od razu na etapie instalacji) do oświetlenia i w okolice okien dachowych. Później będę myślał o zainstalowaniu siłowników by to one sterowały otwarciem i zamknięciem okien. Widziałem że są zestawy takiego sterowania zawierające już odpowiednie czujniki tak że np można skonfigurować całość sterowania by po wykryciu opadów deszcze okno zostało zamknięte automatycznie. Dodatkowo oczywiście wszystko sterowane może być za pomocą pilota. Myślę, że w przypadku poddasza jakie ma spełniać funkcję rekreacyjną/wypoczynkową takie gadżety będą fajnie uzupełniały całą przestrzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełS. 25.08.2015 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 A dzisiaj pytania na czerwiec: Stan surowy bez błędów – starania inwestorów, a praktyka na budowie Drogi inwestorze, jak przebiega budowa? Jakie pojawiły się problemy? Czy trudno w trakcie budowy dbać o energooszczędność jako cel budowy domu? [/Quote] No to jest temat rzeka. Z jednej strony pewnie większość z nas buduje dom po raz pierwszy i nasz wiedza to głównie teoria wyczytana w internecie, ewentualnie usłyszana od znajomych czy architektów. Na pewno w trakcie budowy pojawią się niespójności i różnice związane z tym jak my byśmy chcieli by było wybudowane, a tym jak majster i jego ekipa budują. Myślę że warto dowiedzieć się maksymalnie dużo od architekta, który tworzył/adaptował projekt o najbardziej newralgicznych punktach budowy. Ja osobiście chciałem spotkać się z konstruktorem i branżystą jaki projektował w mojej dokumentacji budowlanej i dopytać o te rzeczy jakich nie znałem i nie rozumiałem. I póki co bardzo dobrze to oceniam. Dzięki moim pytaniom udało się wychwycić błędy i niezrozumienie jakie miało miejsce (np. zaprojektowano już mi pompę ciepła jako ogrzewanie a nie gaz ziemny jak ma być docelowo). Z drugiej jednak strony myślę, że trzeba być otwartym na wszelkie rady ekip budujących bo skoro już się na nich zdecydowaliśmy to pewnie ktoś nam ich polecił lub podczas rozmowy wydawali się kompetentni, więc mają za sobą już kilka lat doświadczenia i ich praktyczna wiedza może także być b. pomocna. Prawda też jest taka, że dobry kierownik budowy też powinien trzymać pieczę nad tym by nie było rażących różnic między projektem a stanem faktycznym na budowie. No i kluczowym wydaje mi się by umówić się z firmą budującą że rozliczamy się po wykonaniu danego etapu. Robota ukończona, kierownik budowy odebrał, możemy się rozliczać. A jeśli coś poszło nie tak, negocjujemy by poprawić zauważony błąd lub uwzględniamy to w rozliczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełS. 25.08.2015 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 A dzisiaj pytania na czerwiec: [*]Trudny temat: dach - oczekiwania inwestorów, a praktyka na budowie Drogi inwestorze, dach jest trudnym wyzwaniem. Czy Twój dach jest drogi, czy też tani patrząc na koszty inwestycji? Jak dbasz o to, by dach został prawidłowo zbudowany? Jakie decyzje podjąłeś co do pokrycia dachu i doświetlenia poddasza? Jak Twój dach będzie ocieplony? Już na początku widzieliśmy że z dachem mogą być spore kłopoty i koszt jego wykonania także może być znaczący. Dlatego też zastanawiając się nad projektem uwzględniliśmy ten element. Rozmawiając również z architektem przekonał mnie by jeśli to możliwe (spójne z naszą koncepcją) dach zrobić najprostszy jak się da. I tak też będzie. W naszym projekcie jest dach dwuspadowy, bez żadnych lukarn a jedynie z oknami połaciowymi. Dzięki temu unikniemy również wielu elementów wykończeniowych (w porównaniu np. z dachem kopertowym) i już choćby ten fakt pozwoli wiele zaoszczędzić. Prosty dach to także prostsze jego ocieplenie i mniejsza szansa na błędy wykonawcze na tym etapie. Jeśli chodzi o pokrycie dachu, przy prostej konstrukcji dwuspadowej można śmiało użyć blach gdyż nie ma tu zbyt dużo docinania jakie powodowałoby znaczne odpady. Jako materiał na ocieplenie chyba zdecyduję się na styropian między krokwie i później nakrokwiowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełS. 26.08.2015 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Pytania na LIPIEC: Komfort termiczny w domu – oczekiwania i starania inwestorów Prosimy o wypowiedzi na temat: - Duże okna a komfort termiczny - jak go uzyskać? czy planujecie wentylację mechaniczną. - Zacienianie wnętrza domu – jakie macie pomysły, jakie planujecie rozwiązania? Czekamy na odpowiedzi! Dzięki dużym oknom można uzyskać nie tylko dobre doświetlenie wnętrza domu, ale także zyskać nieco ciepła. Jednak w dużej mierze zależne jest to od ustawienie budynku. U mnie większość okien znajduje się na części wschodniej i północno-zachodniej więc chyba nie będzie aż takiego nagrzewania pomieszczeń a i doświetlenie pomieszczeń mogłoby być większe, no ale cóż nie było innej możliwości. Nie planujemy jakoś szczególnie wielkich okien, raczej standardowe ale ważne by były trzyszybowe i zamontowane na ciepły montaż. Dodatkowo rekuperacja też jest w projekcie, więc mam nadzieję że wszystko to wspólnie będzie dawać zamierzone efekty. Przede wszystkim zabezpieczy przed ucieczką ciepła. Jeśli chodzi o zacienienie wnętrza myślałem nad roletami zewnętrznymi i podłączeniu ich także pod system sterowania by same przymykały się gdy w środku robi się zbyt gorąco, jednak muszę jeszcze zbadać ten temat i oszacować czy nakład środków będzie współmierny do zysku i komfortu jaki mógłbym osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts