Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak ciepłej wody z centralnego ogrzewania

prokoper

Recommended Posts

co.jpg

Witam.

Na obrazku mniej więcej narysowałem jak wygląda schemat instalacji centralnego ogrzewania piec i bojler.

Nie wiem jak sprawa wygląda z tyłu pieca gdyż nie jest to mój dom i nie ma też tam dobrego dojścia.

Ogólnie wszystko jeszcze nie tak dawno działało super a na dzień dzisiejszy z kranu ciepłej wody ciągle płynie zimna

niezależnie od temperatury na piecu.

Zaobserwowałem że po zamknięciu wody na Z2 grzejniki słychać mocne przelewanie sie wody w bojlerze podawaną przez pompkę.

Rura powrotu ciepłej wody z bojlera robi się mocno gorąca.

Gdy zaś zamknę zawór Z1 jak domyślam się doprowadzający zimną wodę to z kranu tez przestaje płynąć woda.

Jeśli chodzi o kaloryfery to wszystko pracuje jak trzeba.

Nie wiem zatem co może być powodem tej usterki.

Ciśnienie pokazuje zbiornik wyrównawczy 2bar.

Ogólne temperatura na piecu około 55stopni.

Od czego zacząć ??

Źle narysowałeś przyłącze zasilające do bojlera. Zasilanie z CO do bojlera jest za (bliżej środka) rurą z ciepłą wodą. Masz zapowietrzoną instalacje do bojlera. Mogło zagotować wodę w kotle i para poszła na bojler. Mógł być też jakiś wyciek na instalacji i przy dobijaniu wody zapowietrzyłeś bojler. Tak czy inaczej musisz odpowietrzyć wężownicę w bojlerze.