darek2009 19.04.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Jedna z opcji w projekcie mojego domu to elewacja wentylowana z kamienia (jedna ściana). Nie wiem, czy się na to zdecyduję (cena jest jeszcze niewiadomą), ale zastanawia mnie, jak duże starty ciepła są poprzez taką elewację. Przecież na ścianie robi się stelaż, który nie jest ocieplony. czy ktoś wie coś na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.04.2015 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Stelaż jest poza ociepleniem czyli sam stelaż nie jest mostkiem, za to konsole mocujące są mostkami punktowymi. Rozstaw konsol zależy od rusztu a ten od obciążeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 20.04.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 jak duże starty ciepła są poprzez taką elewację. Przecież na ścianie robi się stelaż, który nie jest ocieplony. czy ktoś wie coś na ten temat? konsole za pomocą których montuje się konstrukcje fasady mają tylko takie podkładki termo ( z tworzywa) - przynajmniej tak u mnie było. Niewątpliwie jakieś straty się pojawiają. Ale myślę, że są pomijalne choć nie obliczałem tego. U mnie to pięknie widać kiedy na zewnątrz robi się chłodno i pojawia się szron na fasadzie. W miejscach styku są punkty bez szronu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 20.04.2015 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Czyli jednak straty są. Czy możesz napisać cenę za 1m2 takiej elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomir 31.07.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Elewacje wentylowane stosowane są również na domach pasywnych lub niskoenergetycznych. Kamień lub płyty mocowane są na konstrukcji aluminiowej, lub drewnianej, która punktowo łączy się ze ścianą nośną i tam jedynie mogą powstać punktowe straty ciepła, które redukuje się podkładkami termicznymi. Przestrzeń pomiędzy ścianą nośną, a okładziną wypełniamy wełną w grubościach 15-30 cm, zostawiając jedynie pod okładziną 2-3 cm pustki, która bardzo poprawia funkcjonowanie izolacji termicznej, oraz okładziny. Tradycyjna elewacja kołkowana również posiada takie punktowe mostki termiczne, więc rozważania są raczej akademickie co do ich skali. Warto jakieś ładne pole na elewacji wykonać w nowej technologii, to bardzo poprawia wygląd domu. http://m3ziolek.pl/images/stories/katalogi/Rockwool/colours/woods.jpgLink do strony z realizacjami elewacji wentylowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts