Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Straty ciepła na elewacji wentylowanej

Recommended Posts

Jedna z opcji w projekcie mojego domu to elewacja wentylowana z kamienia (jedna ściana). Nie wiem, czy się na to zdecyduję (cena jest jeszcze niewiadomą), ale zastanawia mnie, jak duże starty ciepła są poprzez taką elewację. Przecież na ścianie robi się stelaż, który nie jest ocieplony. czy ktoś wie coś na ten temat?

jak duże starty ciepła są poprzez taką elewację. Przecież na ścianie robi się stelaż, który nie jest ocieplony. czy ktoś wie coś na ten temat?

konsole za pomocą których montuje się konstrukcje fasady mają tylko takie podkładki termo ( z tworzywa) - przynajmniej tak u mnie było.

Niewątpliwie jakieś straty się pojawiają. Ale myślę, że są pomijalne choć nie obliczałem tego.

U mnie to pięknie widać kiedy na zewnątrz robi się chłodno i pojawia się szron na fasadzie. W miejscach styku są punkty bez szronu :-)

• 3 months później...

Elewacje wentylowane stosowane są również na domach pasywnych lub niskoenergetycznych. Kamień lub płyty mocowane są na konstrukcji aluminiowej, lub drewnianej, która punktowo łączy się ze ścianą nośną i tam jedynie mogą powstać punktowe straty ciepła, które redukuje się podkładkami termicznymi. Przestrzeń pomiędzy ścianą nośną, a okładziną wypełniamy wełną w grubościach 15-30 cm, zostawiając jedynie pod okładziną 2-3 cm pustki, która bardzo poprawia funkcjonowanie izolacji termicznej, oraz okładziny. Tradycyjna elewacja kołkowana również posiada takie punktowe mostki termiczne, więc rozważania są raczej akademickie co do ich skali. Warto jakieś ładne pole na elewacji wykonać w nowej technologii, to bardzo poprawia wygląd domu. http://m3ziolek.pl/images/stories/katalogi/Rockwool/colours/woods.jpg

Link do strony z realizacjami elewacji wentylowanych