Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć wszystkim na tym forum.

Zdecydowałem sie na zakup systemu fibaro. Temat oświetnienia i sterowania roletami powiedzmy ogarniam. Zastanawiam sie nad ogrzewaniem w tym systemie. W domu będzie piec gazowy i kilka stref ogrzewania: zasobnik na gorącą wode, ogrzewanie grzejnnikami- salon na dole, ogrzewanie podłogowe wodne w pokojach na górze ( trzy strefy), ogrzewanie podłogowe elektryczne w łazience.

W jaki sposób sie do tego zabrać, aby stworzyć sensowny system sterowania ogrzewaniem.

Troche już poczytałem informacji na ten temat i przyznam sie, że chyba jeszcze bardziej zgłupiałem.

Chciałbym sterować ogrzewaniem z panelu ogrzewania w fibaro, mieć możliwość aranżacji scen itp.

W jaki sposób muszę ogarnąć cały hardware wokół pieca, rozdzielacza do podłogówki, zaworów na zasobnik wody i grzejniki?

Bardzo byłbym wdzieczny za pomoc...

Dziekuję...

https://forum.murator.pl/topic/200231-ogrzewanie-fibaro-pro%C5%9Bba-o-pomoc/

Ja mam termostaty Danfossa i jest to pomyłka. Baterie wymieniasz co chwilę, czasami nawet nie poda informacji o konieczności wymiany i masz otwarty zawór na maxa. Zapomnij też o scenach. Jak komunikacja odbywa się co X minut to zakręcanie grzejników przy otwarciu okna jest tylko bajką. Nie idzie tego zrealizować. Jak zrobisz komunikację co minutę to bateria Ci zjedzie do zera.

Niezależnie co wybierzesz to i tak termometr per strefa grzewcza, inaczej tego nie nic nie wysteruje. Więc jeśli chcesz pozostać przy Fibaro, to oprzyj to na automatyce pieca/kotła, a co najwyżej podłącz sobie to pod alarm. Nie ma mnie w domu, to zmniejsza ogrzewanie.

https://forum.murator.pl/topic/200231-ogrzewanie-fibaro-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-6812984

Witam

Zmieniam tekst, bo trochę za ostro się wypowiedziałem - nie oznacza to jednak, że wycofuję się z pytania - dlaczego robiąc podłogówkę w pokojach - pomijasz salon, do tego łazienkę chcesz grzać elektrycznie - kto Tobie doradził takie rozwiązanie ? To tak jakbyś instalację elektryczną w mieszkaniu chował w tynku, a w salonie położył rurki na wierzchu.

Jaki będziesz miał kocioł gazowy (nie piec) ? Zasobnik na gorącą wodę - masz na myśli C.W.U -czy bufor ciepła ?

Jeżeli jest to zasobnik ciepłej wody użytkowej - to nic tu nie zmieniaj, zastosuj się do automatyki kotła, posterować możesz najwyżej cyrkulacją.

Edytowane przez kasprzyk
https://forum.murator.pl/topic/200231-ogrzewanie-fibaro-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-6815680