rafal8 19.04.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Cześć wszystkim na tym forum. Zdecydowałem sie na zakup systemu fibaro. Temat oświetnienia i sterowania roletami powiedzmy ogarniam. Zastanawiam sie nad ogrzewaniem w tym systemie. W domu będzie piec gazowy i kilka stref ogrzewania: zasobnik na gorącą wode, ogrzewanie grzejnnikami- salon na dole, ogrzewanie podłogowe wodne w pokojach na górze ( trzy strefy), ogrzewanie podłogowe elektryczne w łazience. W jaki sposób sie do tego zabrać, aby stworzyć sensowny system sterowania ogrzewaniem. Troche już poczytałem informacji na ten temat i przyznam sie, że chyba jeszcze bardziej zgłupiałem. Chciałbym sterować ogrzewaniem z panelu ogrzewania w fibaro, mieć możliwość aranżacji scen itp. W jaki sposób muszę ogarnąć cały hardware wokół pieca, rozdzielacza do podłogówki, zaworów na zasobnik wody i grzejniki? Bardzo byłbym wdzieczny za pomoc... Dziekuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 19.04.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 W jaki sposób sie do tego zabrać, aby stworzyć sensowny system sterowania ogrzewaniem. kup sensowny sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal8 21.04.2015 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Możesz coś konkretnego polecić co będzie nadawało sie do fibaro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 21.04.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Ja mam termostaty Danfossa i jest to pomyłka. Baterie wymieniasz co chwilę, czasami nawet nie poda informacji o konieczności wymiany i masz otwarty zawór na maxa. Zapomnij też o scenach. Jak komunikacja odbywa się co X minut to zakręcanie grzejników przy otwarciu okna jest tylko bajką. Nie idzie tego zrealizować. Jak zrobisz komunikację co minutę to bateria Ci zjedzie do zera. Niezależnie co wybierzesz to i tak termometr per strefa grzewcza, inaczej tego nie nic nie wysteruje. Więc jeśli chcesz pozostać przy Fibaro, to oprzyj to na automatyce pieca/kotła, a co najwyżej podłącz sobie to pod alarm. Nie ma mnie w domu, to zmniejsza ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal8 21.04.2015 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Czyli jeśli dobrze rozumiem nie polecacie ogrzewania na fibaro? Lepiej na konkretnym sterowniku jak heatmiser lub podobny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 24.04.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) WitamZmieniam tekst, bo trochę za ostro się wypowiedziałem - nie oznacza to jednak, że wycofuję się z pytania - dlaczego robiąc podłogówkę w pokojach - pomijasz salon, do tego łazienkę chcesz grzać elektrycznie - kto Tobie doradził takie rozwiązanie ? To tak jakbyś instalację elektryczną w mieszkaniu chował w tynku, a w salonie położył rurki na wierzchu.Jaki będziesz miał kocioł gazowy (nie piec) ? Zasobnik na gorącą wodę - masz na myśli C.W.U -czy bufor ciepła ?Jeżeli jest to zasobnik ciepłej wody użytkowej - to nic tu nie zmieniaj, zastosuj się do automatyki kotła, posterować możesz najwyżej cyrkulacją. Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez kasprzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts