whoocash1984 19.04.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 witam jestem tu nowy na forum, jestem w trakcie budowy domu na etapie ogrzewania...http://z500.pl/projekt/596/Z278,dom-z-dachem-czterospadowym-i-garazem-duze-przeszklenia-we-wspolczesnym-stylu.html,materiały zastosowane w scianach - ytong 24, styropian 20, okna 3 szyby, wełna w podddaszu 30cm, metraż domu 170m2jaki kocioł na pellet, przejrzałem internet wszerz i wzdłuż, opinii tysiąc, a co najlepsze różne wersje mocy kotła.Ogrzewanie podłogowe na cały parter i w łazience na górze, reszta na pietrze grzejniki, chce tylko na pellet (ja jestem głową ale żona szyją).tylko nie wiem czy piec tylko na pellet, z opcją spalania innego wegiel, ekogroszek typu defro czy weber, czy typowe pellety kostrzewa( jestem przeciwnikiem), eco greń, red compact czy tam podobne, No i problem z wielkością mocy, instalator mówi o 20kw, a opinie na innych podobnych na forum ze 10-14kw, takze program do ustalenia ciepła, wyliczył w mrozy (-22) 7,5 kwh + plus 5-6 na cwu, w normalny dzien (-2) około 2,5 -3 kw. Komu wierzyc? bo strach żeby nie był za mały. Prosze o pomoc bo nieubłagalnie sie zbliża decyzja a ja mam dość. Prosze o różne opinie. Dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.04.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Wierzyłbym tu tym obliczeniom choć są pobieżne ale bardziej wiarygodne od tego instalatora , żeby wiedzieć dokładnie trzeba zrobić OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 19.04.2015 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 kociołek 10KW i nic ponad to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 20.04.2015 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 witam jestem tu nowy na forum, jestem w trakcie budowy domu na etapie ogrzewania...http://z500.pl/projekt/596/Z278,dom-z-dachem-czterospadowym-i-garazem-duze-przeszklenia-we-wspolczesnym-stylu.html, materiały zastosowane w scianach - ytong 24, styropian 20, okna 3 szyby, wełna w podddaszu 30cm, metraż domu 170m2 jaki kocioł na pellet, przejrzałem internet wszerz i wzdłuż, opinii tysiąc, a co najlepsze różne wersje mocy kotła. Ogrzewanie podłogowe na cały parter i w łazience na górze, reszta na pietrze grzejniki, chce tylko na pellet (ja jestem głową ale żona szyją). tylko nie wiem czy piec tylko na pellet, z opcją spalania innego wegiel, ekogroszek typu defro czy weber, czy typowe pellety kostrzewa( jestem przeciwnikiem), eco greń, red compact czy tam podobne, No i problem z wielkością mocy, instalator mówi o 20kw, a opinie na innych podobnych na forum ze 10-14kw, takze program do ustalenia ciepła, wyliczył w mrozy (-22) 7,5 kwh + plus 5-6 na cwu, w normalny dzien (-2) około 2,5 -3 kw. Komu wierzyc? bo strach żeby nie był za mały. Prosze o pomoc bo nieubłagalnie sie zbliża decyzja a ja mam dość. Prosze o różne opinie. Dziekuje i pozdrawiam Witaj. Jeżeli masz wątpliwości - zastosuj bufor z dowolnym (dobrym ) kotłem pelletowym. Skończą się dylematy z "za dużym kotłem". Albo bufor bez kotła. Albo kocioł buforowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 20.04.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Kup sobie kocioł z dużym zakresem modulacji i będziesz miał problem rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.04.2015 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Ja także uważam, że 10-12 kW to maksymalna moc kotła jaką potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 20.04.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Tylko jest jeden problem.... Polskie firmy jeszcze nie opanowały technologii małego palnika 10-12kW. Małe moce oraz modulacje do małej mocy mają opanowane Włosi oraz drogie firmy austryjackie oraz niemieckie.Reszta do palników minimum 15kW dorzuca małe wymienniki i skręca moc za pomocą podawania. A nie o to tu chodzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-warm 23.04.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Tekla wprowadził ostatnio kocioł 12kW draco bio compact piec i na nim zasobnik. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 12.05.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Uzytkuje ktośten kocioł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts