Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe a materiał na ściany domu

Recommended Posts

Witajcie,

Stoję przed wyborem odpowiedniego materiału na ściany mojego domu. W projekcie mam BK i taki chciałbym zostawić jednak mam pewne wątpliwości.

Chce zastosować ogrzewanie podłogowe po całości. Jak wiadomo jest ono dość bezwładne i dość dużo ciepła akumuluje w podłogach. Jednak ściany z BK takiej akumulacyjności już nie mają. Czy nie lepiej dać na ściany coś innego?

Swoją drogą 99% domów w mojej okolicy budowanych jest z ceramiki poryzowanej i trudno jest mi znaleźć odpowiednią ekipę która będzie miała doświadczenie z budowaniem z BK. Czy w takiej sytuacji zmienić jednak na ceramikę ?

Ekipy marudzą na BK a bo na klej, a bo potem nie chce się kleić tynk do tego, a bo to drogie (jeden murarz powiedział, że droższe to to o 15-20 zł za m2).

Poważnie murarze marudzą, właśnie zacząłem garaż z BK budować. Pierwszy raz to robię i nie ma chyba łatwiejszego budowania. Stwierdziłem, że jak z garażem nic nie spier... to za dom się biorę. I już wiem na pewno dom stawiam sam. A tynk przy BK to planuję cienkowarstwowy. Gips nie raz robiłem to i chyba z tynkiem dam radę, tradycyjnego tynku bym nie odważył się sam robić. Co do akumulacyjności BK to faktycznie kiepsko, dlatego wszystkie działówki z silikatów będę robił.

U mnie działówki na dole też BK a na górze GK na ruszcie.

Jeśli chodzi o budowanie samemu to zapewne najłatwiej, ale u mnie w grę wchodzi tylko ekipa bo ani doświadczenia ani czasu na budowanie samemu nie mam.

Muszę poszukać czy warstwa ocieplenia będzie taka sama jeśli zmienię na ceramikę. U mnie jest BK 24 cm + 16 cm styro.

U mnie działówki na dole też BK a na górze GK na ruszcie.

Zdecydowanie zmień to. jeśli zmienisz ściany nośne na ceramikę to i działówki rób z ceramiki, jeśli nośne BK to działówki z silkikatów.

Przy zmianie BK na ceramikę, aby mieć te same parametry izolacyjności ściany styro mmusisz dołożyć.

Edytowane przez sylwekr

Zdradź w takim razie tajemnicę jak wybrać dobrego wykonawcę ?

Na budowlance znam się tak samo jak na stomatologii (nie jestem lekarzem ;)) więc jakoś trudno mi stwierdzić która ekipa jest dobra. Skoro marudzą na BK to lepiej sobie ich odpuścić lub zmienić materiał na taki co oni budują.

My też z żoną zastanawialiśmy się nad ogrzewaniem podłogowym, ale doszliśmy do wniosku, że to trochę za droga inwestycja.. I też pochłania dużo pięniedzy szczególnie kiedy się tego ogrzewania używa... A szkoda, bo naprawdę nam zależało.

Co Ty pleciesz? Inwestycyjne koszt podobny do grzejników lub tańsze, eksploatacyjne tańsze niż grzejniki ze względu że jest to ogrzewanie niskotemperaturowe.

to pierwszy post, który ma na celu umieszczenie na forum linka do strony handlującej samochodami. taka darmowa reklama, wg mnie niezgodna z regulaminem.

co do tematu - jeśli ogrzewanie miałoby być napędzane prądem (np. pompa ciepła), to lepiej zastosować coś bardziej akumulacyjnego, co pozwoli lepiej wykorzystać pracę w tańszej taryfie. w przeciwnym razie to nie ma znaczenia, może poza akustyką.

Teraz ma być kocioł gazowy, ale gdzieś w dalszej przyszłości jak PC stanieją a gaz zdrożeje to nie wykluczam, że jakaś pompa stanie u mnie w kotłowni.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Podłoże mam mocno gliniaste i czasem stoi woda wręcz na działce. Czy pomimo izolacji poziomej może dochodzić do podciągania wody i tym samym nasiakania BK?