PeeN150 19.04.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Witajcie, Stoję przed wyborem odpowiedniego materiału na ściany mojego domu. W projekcie mam BK i taki chciałbym zostawić jednak mam pewne wątpliwości.Chce zastosować ogrzewanie podłogowe po całości. Jak wiadomo jest ono dość bezwładne i dość dużo ciepła akumuluje w podłogach. Jednak ściany z BK takiej akumulacyjności już nie mają. Czy nie lepiej dać na ściany coś innego? Swoją drogą 99% domów w mojej okolicy budowanych jest z ceramiki poryzowanej i trudno jest mi znaleźć odpowiednią ekipę która będzie miała doświadczenie z budowaniem z BK. Czy w takiej sytuacji zmienić jednak na ceramikę ? Ekipy marudzą na BK a bo na klej, a bo potem nie chce się kleić tynk do tego, a bo to drogie (jeden murarz powiedział, że droższe to to o 15-20 zł za m2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 19.04.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Poważnie murarze marudzą, właśnie zacząłem garaż z BK budować. Pierwszy raz to robię i nie ma chyba łatwiejszego budowania. Stwierdziłem, że jak z garażem nic nie spier... to za dom się biorę. I już wiem na pewno dom stawiam sam. A tynk przy BK to planuję cienkowarstwowy. Gips nie raz robiłem to i chyba z tynkiem dam radę, tradycyjnego tynku bym nie odważył się sam robić. Co do akumulacyjności BK to faktycznie kiepsko, dlatego wszystkie działówki z silikatów będę robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 19.04.2015 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 U mnie działówki na dole też BK a na górze GK na ruszcie. Jeśli chodzi o budowanie samemu to zapewne najłatwiej, ale u mnie w grę wchodzi tylko ekipa bo ani doświadczenia ani czasu na budowanie samemu nie mam. Muszę poszukać czy warstwa ocieplenia będzie taka sama jeśli zmienię na ceramikę. U mnie jest BK 24 cm + 16 cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 19.04.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) U mnie działówki na dole też BK a na górze GK na ruszcie. Zdecydowanie zmień to. jeśli zmienisz ściany nośne na ceramikę to i działówki rób z ceramiki, jeśli nośne BK to działówki z silkikatów. Przy zmianie BK na ceramikę, aby mieć te same parametry izolacyjności ściany styro mmusisz dołożyć. Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 19.04.2015 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Na górze też przełożyć na ceramikę ? To znów pociąga za sobą zmianę konstrukcji stropu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.04.2015 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Jeżeli jakaś ekipa która muruje mówi że potrafi wymurować domu w gazobetonie, ceramice czy silikacie to znaczy tylko jedno w tej ekipie nie ma murarza. Ja bym odpuścił taką ekipę nawet jakbym miał materiał z którego "potrafią " murować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 20.04.2015 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Zdradź w takim razie tajemnicę jak wybrać dobrego wykonawcę ? Na budowlance znam się tak samo jak na stomatologii (nie jestem lekarzem ) więc jakoś trudno mi stwierdzić która ekipa jest dobra. Skoro marudzą na BK to lepiej sobie ich odpuścić lub zmienić materiał na taki co oni budują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.04.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Budowanie z KB jest proste, nie rozumiem dlaczego ktoś kto stawia ściany z ceramiki ma z tym problem stąd moja teza że to nie jest murarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antekh 20.04.2015 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 My też z żoną zastanawialiśmy się nad ogrzewaniem podłogowym, ale doszliśmy do wniosku, że to trochę za droga inwestycja.. I też pochłania dużo pięniedzy szczególnie kiedy się tego ogrzewania używa... A szkoda, bo naprawdę nam zależało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.04.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 My też z żoną zastanawialiśmy się nad ogrzewaniem podłogowym, ale doszliśmy do wniosku, że to trochę za droga inwestycja.. I też pochłania dużo pięniedzy szczególnie kiedy się tego ogrzewania używa... A szkoda, bo naprawdę nam zależało. Co Ty pleciesz? Inwestycyjne koszt podobny do grzejników lub tańsze, eksploatacyjne tańsze niż grzejniki ze względu że jest to ogrzewanie niskotemperaturowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 20.04.2015 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Jajmar to pierwszy post kolegi - nie stresuj go bo się w sobie zamknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.04.2015 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 to pierwszy post, który ma na celu umieszczenie na forum linka do strony handlującej samochodami. taka darmowa reklama, wg mnie niezgodna z regulaminem. co do tematu - jeśli ogrzewanie miałoby być napędzane prądem (np. pompa ciepła), to lepiej zastosować coś bardziej akumulacyjnego, co pozwoli lepiej wykorzystać pracę w tańszej taryfie. w przeciwnym razie to nie ma znaczenia, może poza akustyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 20.04.2015 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Teraz ma być kocioł gazowy, ale gdzieś w dalszej przyszłości jak PC stanieją a gaz zdrożeje to nie wykluczam, że jakaś pompa stanie u mnie w kotłowni. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Podłoże mam mocno gliniaste i czasem stoi woda wręcz na działce. Czy pomimo izolacji poziomej może dochodzić do podciągania wody i tym samym nasiakania BK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 20.04.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Jak zrobisz to dobrze to nie powinieneś mieć problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts