eryk77 20.04.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Mam w WZ taki zapis - "Ustalam warunki zabudowy dla zamierzenia inwestycyjnego pn: "Budowa budynku mieszkalnego, jednorodzinnego z garażem na terenie działki nr..." Warunki mam sprzed półtora roku kiedy starałem się o kupno działki. Przez ten czas zmieniły się priorytety i chcę projekt domu bez garażu. Czy te warunki zabudowy na to pozwolą? Czy skoro jest zapis o budynku jednorodzinnym z garażem to MUSZĘ ten garaż postawić pomimo tego, że go nie chcę? Drugie pytanie dotyczy szczegółowych punktów WZ. Mianowicie, mam zapis, że szerokość elewacji od strony frontowej ma wynosić 12m +- 2,5m. To znaczy, że dom z garażem ma mieć max 12m czy sam dom a na garaż jest 2,5m? Czy może te 2.5m jest na miejsce postojowe obok domu? I jest jeszcze zapis o garażu - "Projektowany garaż wykonać w kubaturze budynku mieszkalnego lub jako dobudowany do budynku"Nie ukrywam, że mam już upatrzony projekt bez garażu, ale zmartwiły mnie te zapisy w WZ. Co o nich sądzić? Czy muszę starać się o nowe WZ na dom bez garażu? A jeżeli postawię dom, zostanie mi parę groszy i będę chciał wtedy ten garaż postawić to nie będę mógł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.04.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Mam w WZ taki zapis - "Ustalam warunki zabudowy dla zamierzenia inwestycyjnego pn: "Budowa budynku mieszkalnego, jednorodzinnego z garażem na terenie działki nr..." Warunki mam sprzed półtora roku kiedy starałem się o kupno działki. Przez ten czas zmieniły się priorytety i chcę projekt domu bez garażu. Czy te warunki zabudowy na to pozwolą? Czy skoro jest zapis o budynku jednorodzinnym z garażem to MUSZĘ ten garaż postawić pomimo tego, że go nie chcę? Drugie pytanie dotyczy szczegółowych punktów WZ. Mianowicie, mam zapis, że szerokość elewacji od strony frontowej ma wynosić 12m +- 2,5m. To znaczy, że dom z garażem ma mieć max 12m czy sam dom a na garaż jest 2,5m? Czy może te 2.5m jest na miejsce postojowe obok domu? I jest jeszcze zapis o garażu - "Projektowany garaż wykonać w kubaturze budynku mieszkalnego lub jako dobudowany do budynku" Nie ukrywam, że mam już upatrzony projekt bez garażu, ale zmartwiły mnie te zapisy w WZ. Co o nich sądzić? Czy muszę starać się o nowe WZ na dom bez garażu? A jeżeli postawię dom, zostanie mi parę groszy i będę chciał wtedy ten garaż postawić to nie będę mógł? Tematem projektowym jest zgodnie z WZ " Budowa budynku mieszkalnego, jednorodzinnego z garażem ... " tym samym nie mozna tak po prostu wykluczyć garażu i dla tej inwestycji ( dom + garaż ) zostały wydane WZ, w tym parametry elewacji frontowej, czy też lokalizacji samego garażu. 12m +- 2,5m oznacza szerokość elewacji frontowej w widełkach od 9,5m do 14,5m. Temat projektu musi być zgodny z WZ, tym samym proponuje wystąpić o nowe Warunki ( powołujac się na wydaną już Decyzję - co może przyspieszyć procedurę ). A jeżeli postawię dom, zostanie mi parę groszy i będę chciał wtedy ten garaż postawić to nie będę mógł? - na etapie projektu powinieneś przewidzieć lokalizację garażu ! - jest jeszcze możliwość zachowania obecnych WZ i ETAPOWANIA inwestycji, tj. podziału na realizację domu + ( II etap ) realizację garażu, ale ( bez względu na etapowanie ) garaż musiałby być ujęty / stanowić część Projektu Budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 20.04.2015 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 na etapie projektu powinieneś przewidzieć lokalizację garażu !No to właśnie przewiduję, że póki co mnie na garaż nie stać i chcę postawić dom bez garażu, dostaję nowe WZ na dom bez garażu, zaczynam budowę, pod koniec budowy stwierdzam jednak, że dostawię garaż. I okazuje się, że nie mogę bo WZ są na dom bez garażu. Co w takiej sytuacji? Burzę dom i staram się o WZ na dom z garażem? jest jeszcze możliwość zachowania obecnych WZ i ETAPOWANIA inwestycji, Ale w tej sytuacji domu mi nikt nie odbierze ponieważ zakończenie budowy musi być zgodnie z projektem, czyli ma stać dom z garażem, więc dom bez garażu stać będzie mógł, ale ja się do niego nie będę mógł wprowadzić dopóki nie będzie garażu? Dobrze to roumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.04.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) No to właśnie przewiduję, że póki co mnie na garaż nie stać i chcę postawić dom bez garażu, dostaję nowe WZ na dom bez garażu, zaczynam budowę, pod koniec budowy stwierdzam jednak, że dostawię garaż. I okazuje się, że nie mogę bo WZ są na dom bez garażu. Co w takiej sytuacji? Burzę dom i staram się o WZ na dom z garażem? Ale w tej sytuacji domu mi nikt nie odbierze ponieważ zakończenie budowy musi być zgodnie z projektem, czyli ma stać dom z garażem, więc dom bez garażu stać będzie mógł, ale ja się do niego nie będę mógł wprowadzić dopóki nie będzie garażu? Dobrze to roumiem? wg Prawa Budowlanego : Art. 33. 1. " Pozwolenie na budowę dotyczy całego zamierzenia budowlanego. W przypadku zamierzenia budowlanego obejmującego więcej niż jeden obiekt, pozwolenie na budowę może, na wniosek inwestora, dotyczyć wybranych obiektów lub zespołu obiektów, mogących samodzielnie funkcjonować zgodnie z przeznaczeniem. Jeżeli pozwolenie na budowę dotyczy wybranych obiektów lub zespołu obiektów, inwestor jest obowiązany przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, o którym mowa w art. 34 ust. 3 pkt 1, dla całego zamierzenia budowlanego. " - taki wniosek ( dot etapowania ) możesz złożyć wraz z projektem przed wydaniem pozwolenia na budowę i na jego podstawie uzyskać ( po realizacji jednego obiektu ) Pozwolenie na użytkowanie np. domu przy braku realizacji garażu, który będzie w drugim etapie. - zawsze oczywiście można dopytać w Urzędzie, ale zgodnie z jw jest taka możliwość korzystna dla Inwestorów. Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 22.04.2015 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Czyli jest jakaś szansa. Tylko teraz nie bardzo rozumiem - czy muszę i tak kupić projekt domu z garażem, tylko przy pozwoleniu na budowę zgłosić, że garaż nie będzie budowany? Czy mogę kupić projekt bez garażu i ewentualnie powiedzieć w urzędzie, że garaż "kiedyś tam dobuduję" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 22.04.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 wg tego zapisu w PB - dom i garaż to dwa osobne, odrębne obiekty budowlane z których jeden może funkcjonować bez drugiego. Projekt musiałby obejmować dom, odrębnie garaż, a oba obiekty pokazane na wspólnym Projekcie zagospodarowania działki. Przy składaniu Projektu do Urzędu oczywiście WNIOSEK o udzielenie Pozwolenia "etapowego" obejmującego poszczególne obiekty i kolejność ich realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 23.04.2015 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Czyli musiałbym kupić 2 osobne projekty, jeden na dom, drugi na garaż. Architekt mi te 2 projekty adaptuje, czyli np. dostawia garaż do bryły domu zgodnie z WZ. Ja biorę te 2 osobne projekty razem z adaptacją i składam je w urzędzie dołączając wniosek o udzielenie pozwolenia etapowego? Czy może wystarczy, że kupię projekt domu bez garażu a projektant mi go doadaptuje? Tylko znowu w takim przypadku nie będę miał osobnego projektu na garaż a tylko adaptację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 23.04.2015 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Czyli musiałbym kupić 2 osobne projekty, jeden na dom, drugi na garaż. Architekt mi te 2 projekty adaptuje, czyli np. dostawia garaż do bryły domu zgodnie z WZ. Ja biorę te 2 osobne projekty razem z adaptacją i składam je w urzędzie dołączając wniosek o udzielenie pozwolenia etapowego? Czy może wystarczy, że kupię projekt domu bez garażu a projektant mi go doadaptuje? Tylko znowu w takim przypadku nie będę miał osobnego projektu na garaż a tylko adaptację " Pozwolenie na budowę dotyczy całego zamierzenia budowlanego ... " Projekt Budowlany powinien ( wg Twoich potrzeb ) obejmować 2 odrębne obiekty : dom i garaż ujęte w jednym Projekcie, ( w tym ujęte w Projekcie Zagospodarowania działki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 24.04.2015 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Czyli na chłopski rozum - muszę kupić projekt domu z garażem, ale nie muszę tego garażu NA RAZIE budować. To niezbyt jednak pocieszające. Lepiej chyba będzie wystąpić o nowe WZ, wybudować sobie dom bez garażu i ewentualnie później dostawiać sobie garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 24.04.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 ... jest wybór pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 27.04.2015 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 A jeszcze mnie zastanawia pewna rzecz - czy wiata może być w moim przypadku traktowana jako garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.04.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 A jeszcze mnie zastanawia pewna rzecz - czy wiata może być w moim przypadku traktowana jako garaż? - wiata tym się rózni od garażu, że nie ma ścian zewnętrznych ! - wiata różnie jest traktowana przez Urzędy, od interpretacji, że jest obiektem budowlanym, po interpretację, że nim nie jest i nie podlega Prawu Budowlanemu, Warunkom technicznym, ... itd - natomiast, jeśli znajdowałyby się pod nią "miejsca postojowe" - to wchodzą m.in. przepisy dot. odległosci miejsc postojowych od granicy działki ( 3m ) i od okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi ( 7m ) - dla miejsc do 4-ch stanowisk włącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts