Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam w WZ taki zapis - "Ustalam warunki zabudowy dla zamierzenia inwestycyjnego pn: "Budowa budynku mieszkalnego, jednorodzinnego z garażem na terenie działki nr..."

Warunki mam sprzed półtora roku kiedy starałem się o kupno działki. Przez ten czas zmieniły się priorytety i chcę projekt domu bez garażu. Czy te warunki zabudowy na to pozwolą? Czy skoro jest zapis o budynku jednorodzinnym z garażem to MUSZĘ ten garaż postawić pomimo tego, że go nie chcę?

Drugie pytanie dotyczy szczegółowych punktów WZ. Mianowicie, mam zapis, że szerokość elewacji od strony frontowej ma wynosić 12m +- 2,5m. To znaczy, że dom z garażem ma mieć max 12m czy sam dom a na garaż jest 2,5m? Czy może te 2.5m jest na miejsce postojowe obok domu?

I jest jeszcze zapis o garażu - "Projektowany garaż wykonać w kubaturze budynku mieszkalnego lub jako dobudowany do budynku"

Nie ukrywam, że mam już upatrzony projekt bez garażu, ale zmartwiły mnie te zapisy w WZ. Co o nich sądzić? Czy muszę starać się o nowe WZ na dom bez garażu? A jeżeli postawię dom, zostanie mi parę groszy i będę chciał wtedy ten garaż postawić to nie będę mógł?

https://forum.murator.pl/topic/200248-warunki-zabudowy-a-gara%C5%BC/

Mam w WZ taki zapis - "Ustalam warunki zabudowy dla zamierzenia inwestycyjnego pn: "Budowa budynku mieszkalnego, jednorodzinnego z garażem na terenie działki nr..."

Warunki mam sprzed półtora roku kiedy starałem się o kupno działki. Przez ten czas zmieniły się priorytety i chcę projekt domu bez garażu. Czy te warunki zabudowy na to pozwolą? Czy skoro jest zapis o budynku jednorodzinnym z garażem to MUSZĘ ten garaż postawić pomimo tego, że go nie chcę?

Drugie pytanie dotyczy szczegółowych punktów WZ. Mianowicie, mam zapis, że szerokość elewacji od strony frontowej ma wynosić 12m +- 2,5m. To znaczy, że dom z garażem ma mieć max 12m czy sam dom a na garaż jest 2,5m? Czy może te 2.5m jest na miejsce postojowe obok domu?

I jest jeszcze zapis o garażu - "Projektowany garaż wykonać w kubaturze budynku mieszkalnego lub jako dobudowany do budynku"

Nie ukrywam, że mam już upatrzony projekt bez garażu, ale zmartwiły mnie te zapisy w WZ. Co o nich sądzić? Czy muszę starać się o nowe WZ na dom bez garażu? A jeżeli postawię dom, zostanie mi parę groszy i będę chciał wtedy ten garaż postawić to nie będę mógł?

Tematem projektowym jest zgodnie z WZ " Budowa budynku mieszkalnego, jednorodzinnego z garażem ... " tym samym nie mozna tak po prostu wykluczyć garażu i dla tej inwestycji ( dom + garaż ) zostały wydane WZ, w tym parametry elewacji frontowej, czy też lokalizacji samego garażu.

12m +- 2,5m oznacza szerokość elewacji frontowej w widełkach od 9,5m do 14,5m.

Temat projektu musi być zgodny z WZ, tym samym proponuje wystąpić o nowe Warunki ( powołujac się na wydaną już Decyzję - co może przyspieszyć procedurę ).

A jeżeli postawię dom, zostanie mi parę groszy i będę chciał wtedy ten garaż postawić to nie będę mógł?

- na etapie projektu powinieneś przewidzieć lokalizację garażu !

- jest jeszcze możliwość zachowania obecnych WZ i ETAPOWANIA inwestycji, tj. podziału na realizację domu + ( II etap ) realizację garażu, ale ( bez względu na etapowanie ) garaż musiałby być ujęty / stanowić część Projektu Budowlanego.

https://forum.murator.pl/topic/200248-warunki-zabudowy-a-gara%C5%BC/#findComment-6812141

na etapie projektu powinieneś przewidzieć lokalizację garażu !
No to właśnie przewiduję, że póki co mnie na garaż nie stać i chcę postawić dom bez garażu, dostaję nowe WZ na dom bez garażu, zaczynam budowę, pod koniec budowy stwierdzam jednak, że dostawię garaż. I okazuje się, że nie mogę bo WZ są na dom bez garażu. Co w takiej sytuacji? Burzę dom i staram się o WZ na dom z garażem?
jest jeszcze możliwość zachowania obecnych WZ i ETAPOWANIA inwestycji,
Ale w tej sytuacji domu mi nikt nie odbierze ponieważ zakończenie budowy musi być zgodnie z projektem, czyli ma stać dom z garażem, więc dom bez garażu stać będzie mógł, ale ja się do niego nie będę mógł wprowadzić dopóki nie będzie garażu? Dobrze to roumiem?
https://forum.murator.pl/topic/200248-warunki-zabudowy-a-gara%C5%BC/#findComment-6812411

No to właśnie przewiduję, że póki co mnie na garaż nie stać i chcę postawić dom bez garażu, dostaję nowe WZ na dom bez garażu, zaczynam budowę, pod koniec budowy stwierdzam jednak, że dostawię garaż. I okazuje się, że nie mogę bo WZ są na dom bez garażu. Co w takiej sytuacji? Burzę dom i staram się o WZ na dom z garażem? Ale w tej sytuacji domu mi nikt nie odbierze ponieważ zakończenie budowy musi być zgodnie z projektem, czyli ma stać dom z garażem, więc dom bez garażu stać będzie mógł, ale ja się do niego nie będę mógł wprowadzić dopóki nie będzie garażu? Dobrze to roumiem?

wg Prawa Budowlanego :

Art. 33. 1. " Pozwolenie na budowę dotyczy całego zamierzenia budowlanego. W przypadku zamierzenia budowlanego obejmującego więcej niż jeden obiekt, pozwolenie na budowę może, na wniosek inwestora, dotyczyć wybranych obiektów lub zespołu obiektów, mogących samodzielnie funkcjonować zgodnie z przeznaczeniem. Jeżeli pozwolenie na budowę dotyczy wybranych obiektów lub zespołu obiektów, inwestor jest obowiązany przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, o którym mowa w art. 34 ust. 3 pkt 1, dla całego zamierzenia budowlanego. "

- taki wniosek ( dot etapowania ) możesz złożyć wraz z projektem przed wydaniem pozwolenia na budowę i na jego podstawie uzyskać ( po realizacji jednego obiektu ) Pozwolenie na użytkowanie np. domu przy braku realizacji garażu, który będzie w drugim etapie.

- zawsze oczywiście można dopytać w Urzędzie, ale zgodnie z jw jest taka możliwość korzystna dla Inwestorów.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI
https://forum.murator.pl/topic/200248-warunki-zabudowy-a-gara%C5%BC/#findComment-6812518

Czyli jest jakaś szansa. Tylko teraz nie bardzo rozumiem - czy muszę i tak kupić projekt domu z garażem, tylko przy pozwoleniu na budowę zgłosić, że garaż nie będzie budowany? Czy mogę kupić projekt bez garażu i ewentualnie powiedzieć w urzędzie, że garaż "kiedyś tam dobuduję" ?
https://forum.murator.pl/topic/200248-warunki-zabudowy-a-gara%C5%BC/#findComment-6814121

wg tego zapisu w PB - dom i garaż to dwa osobne, odrębne obiekty budowlane z których jeden może funkcjonować bez drugiego. Projekt musiałby obejmować dom, odrębnie garaż, a oba obiekty pokazane na wspólnym Projekcie zagospodarowania działki. Przy składaniu Projektu do Urzędu oczywiście WNIOSEK o udzielenie Pozwolenia "etapowego" obejmującego poszczególne obiekty i kolejność ich realizacji.
https://forum.murator.pl/topic/200248-warunki-zabudowy-a-gara%C5%BC/#findComment-6814224

Czyli musiałbym kupić 2 osobne projekty, jeden na dom, drugi na garaż. Architekt mi te 2 projekty adaptuje, czyli np. dostawia garaż do bryły domu zgodnie z WZ. Ja biorę te 2 osobne projekty razem z adaptacją i składam je w urzędzie dołączając wniosek o udzielenie pozwolenia etapowego?

Czy może wystarczy, że kupię projekt domu bez garażu a projektant mi go doadaptuje? Tylko znowu w takim przypadku nie będę miał osobnego projektu na garaż a tylko adaptację :sick:

https://forum.murator.pl/topic/200248-warunki-zabudowy-a-gara%C5%BC/#findComment-6814429

Czyli musiałbym kupić 2 osobne projekty, jeden na dom, drugi na garaż. Architekt mi te 2 projekty adaptuje, czyli np. dostawia garaż do bryły domu zgodnie z WZ. Ja biorę te 2 osobne projekty razem z adaptacją i składam je w urzędzie dołączając wniosek o udzielenie pozwolenia etapowego?

Czy może wystarczy, że kupię projekt domu bez garażu a projektant mi go doadaptuje? Tylko znowu w takim przypadku nie będę miał osobnego projektu na garaż a tylko adaptację :sick:

" Pozwolenie na budowę dotyczy całego zamierzenia budowlanego ... "

Projekt Budowlany powinien ( wg Twoich potrzeb ) obejmować 2 odrębne obiekty : dom i garaż ujęte w jednym Projekcie, ( w tym ujęte w Projekcie Zagospodarowania działki )

https://forum.murator.pl/topic/200248-warunki-zabudowy-a-gara%C5%BC/#findComment-6814446

Czyli na chłopski rozum - muszę kupić projekt domu z garażem, ale nie muszę tego garażu NA RAZIE budować. To niezbyt jednak pocieszające. Lepiej chyba będzie wystąpić o nowe WZ, wybudować sobie dom bez garażu i ewentualnie później dostawiać sobie garaż
https://forum.murator.pl/topic/200248-warunki-zabudowy-a-gara%C5%BC/#findComment-6815313

A jeszcze mnie zastanawia pewna rzecz - czy wiata może być w moim przypadku traktowana jako garaż?

- wiata tym się rózni od garażu, że nie ma ścian zewnętrznych !

- wiata różnie jest traktowana przez Urzędy, od interpretacji, że jest obiektem budowlanym, po interpretację, że nim nie jest i nie podlega Prawu Budowlanemu, Warunkom technicznym, ... itd

- natomiast, jeśli znajdowałyby się pod nią "miejsca postojowe" - to wchodzą m.in. przepisy dot. odległosci miejsc postojowych od granicy działki ( 3m ) i od okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi ( 7m ) - dla miejsc do 4-ch stanowisk włącznie.

https://forum.murator.pl/topic/200248-warunki-zabudowy-a-gara%C5%BC/#findComment-6817508