katka 20.04.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Jak w temacie w trakcie budowy zdecydowaliśmy się na zamianę jednej dużej bramy garażowej na dwie mniejsze i tu mam kilka pytań. Kierownik budowy mówi nie ma problemu zrobić podciąg (wpis i poprawki przez projektanta). Projektant mówi żaden podciąg, dozbroić i powiększyć nadproże (nie bardzo rozumiem?). Projektant już miał kilka wpadek nie do końca mam do niego zaufanie. Jak powinno być prawidłowo? Garaż szerokość 7m po zewnętrznej (6,40m wewnątrz) będą dwie bramy po 2,50m. Z czego słupek między bramami mając na uwadze że budowa w systemie Dryfix (bez ocieplenia) z pustaka 30-ki a słupek ma mieć 40cm? Czy 30cm i podciąg nie było by to dobre rozwiązanie? Z góry dziękuje za wszystkie uwagi i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.04.2015 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Nie znamy Twojego projektu ale projektant może mieć rację. Dodatkowa podpora pod długim nadprożem to wzrost sił rozciągających górą czyli trzeba dołożyć górą prętów zbrojeniowych, dołem można ująć. Słupek z gazobetonu to lichota, jak coś to slup żelbetowy raz podeprze nadproże dwa jak wydzwonisz kiedyś w ten słup to strop nie spadnie CI na głowę. Takie zmiany kierownik może podpisać pod warunkiem że ma uprawnienie projektowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARTUR_EMI 20.04.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Ja mam jedna dużą bramę w dwustanowiskowym i nie widzę przeciwskazań żeby w tą dziurę wstawić np; dwie bramy czy same okna skoro nadproże jest zaprojektowane na dziurę jak u mnie chyba 5.6m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.04.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Ja mam jedna dużą bramę w dwustanowiskowym i nie widzę przeciwskazań żeby w tą dziurę wstawić np; dwie bramy czy same okna skoro nadproże jest zaprojektowane na dziurę jak u mnie chyba 5.6m Tak jak najbardziej można, ale kolega chce tam dorobić słupek to zmienia pracę nadproża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 20.04.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Przepraszam czy dobrze zrozumiałem budujesz z porothermu dry fix 30 cm bez ocieplenia ? Garaż jest w bryle budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 20.04.2015 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Dzięki za podpowiedzi. Czyli najlepiej zrobić słupek żelbetonowy, wzmocnić nadproże i podarować sobie podciąg? Przepraszam czy dobrze zrozumiałem budujesz z porothermu dry fix 30 cm bez ocieplenia ? Garaż jest w bryle budynku ? Nie, dom jest z Dryfixa 44 a garaż nie jest w bryle domu, choć jest z nim połączony korytarzem i pomieszczeniami gospodarczymi (już z Dryfixa 44). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.04.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Dzięki za podpowiedzi. Czyli najlepiej zrobić słupek żelbetonowy, wzmocnić nadproże i podarować sobie podciąg? Nie wiem o jaki podciąg pytasz. Narysuj to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts