smagi 20.04.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam potrzebuję pomocy mam mieszkanie 69,5 m2 posiadam piec vissmana „vitopend 100” z zamkniętą komorą spalania roczne zużycie gazu około 1000 m3 zużycie gazu nie jest problemem. Największym problemem jest że piec pracuje gdy temperatura w mieszkaniu spadnie o około 0,5 *C od żądanej a ustawiona jest między 21*C – 21,5*C gdy żądana temperatura w mieszkaniu zostanie osiągnięta grzejniki się szybko wystudzają gdy je dotkniemy powstaje nieprzyjemne uczucie zimna, wolałbym żeby grzejniki były ciągle letnie byłby większy komfort. Posiadam świadectwo charakterystyki energetycznej mieszkania ważne do 09.2019 roku gdzie odczytałem że zapotrzebowanie na energię pierwotną (EP) wynosi 97,15 kWh/(m2 *rok) a zapotrzebowanie na energię końcową (EK) wynosi 89,32 kWh/(m2 *rok) licząc 69,5 m2*89,32= 6207,74 kWh/(m2 *rok). Z prospektu cenowego dla grzejników vissmana typ „22” wysokość 550 długość ilość grzejników dla temperatury 45/55*C wynosi - (400cm 346W x2), (800cm 693W x1), (900cm 779Wx1), (1400cm 1212W x3) suma wszystkich grzejników dla mieszkania wynosi dla temperatury (45/55*C - 5800 W)a dla temperatury (55/70*C - 9278 W) zapotrzebowanie 6207,74 kWh/(m2 *rok). Czytałem że piec kondensacyjny ma wysoką sprawność i może pracować przy niskich temperaturach. Przy dobrym dobraniu pieca i doszacowaniu grzejników można osiągnąć komfort żeby w domu było ciepło a grzejniki ciągle letnie jak by tu powiedzieć osiągnąć jak największy komfort nie przepłacając za gaz. Usytuowanie mieszkania, środek bloku I piętro strona tylko północna roczne koszty opłat za gaz ok. 1700zł – 2000zł ogrzewanie + kąpiel 2 osoby dorosłe i 2 dzieci. Bardzo proszę nie pisać na temat domów i pieców od 140 m2 do 200 m2. Dzięki za porady nie szukam złośliwości. Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez smagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.04.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 zamontuj głowice termostatyczne na grzejnikach i wyrzuć termostat pokojowy.Możesz też zmniejszyć grzejniki wtedy będą musiały być ciepłe. Ale generalnie problem jest poważniejszy .My zazwyczaj zajmujemy się ogrzewaniem pomieszczeń .Ty chcesz mieć ciepłe grzejniki.jeżeli grzejniki będą ciepłe to kocioł kondensacyjny będzie miał gorsze warunki pracy.sporo sprzeczności Napis na czym tobie najbardziej zależy .Na ciepłym mieszkaniu ,grzejniku czy niskich rachunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 20.04.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 nie wystarczy zmniejszyć temperatury zasilania czy przez sterowanie pogodowe czy ręcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smagi 21.04.2015 03:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) kocioł vissmana „vitopend 100” nie jest przystosowany do pracy na niskich temperaturach jego sprawność jest najlepsza w przedziale 55/70*C więc stąd moje pytanie o kocioł kondensacyjny. Generalnie grzejniki nie muszą być ciepłe mogą być letnie ale chciałbym żeby to wyglądało jak w domku jednorodzinnym a nie jak teraz mam gdy piec musi dogrzać to grzejniki robią się bardzo gorące i nie można ich dotknąć, a gdy temperatura osiągnie żądany poziom to stygną i robią się zimne. Kupując mieszkanie miałem nie doszacowane grzejniki dokupiłem brakującą ilość jaka wynika z świadectwa charakterystyki energetycznej mieszkania i teraz mi się wydaje że piec może pracować na niskiej temperaturze a grzejniki będą letnie. Przy dobrej sprawności pieca nie będzie drogo a komfortowo. Zamontowanie głowic termostatycznych na grzejnikach automatycznie zwiększy zużycie gazu wiem że zaczyna się to wszystko plątać ale dla poprawy komfortu grzejniki są doszacowane a nawet przeszacowane do mieszkania i się zastanawiam czy można zamontować kocioł kondensacyjny bo te są stosowane do podłogówek i pracują na niskich temperaturach ale jak pisałeś kocioł kondensacyjny będzie miał gorsze warunki pracy i powstaje sporo sprzeczności. Generalnie nie znam się na tym więc po omacku dokupiłem grzejniki a teraz mam pomysł zmontować kocioł kondensacyjny ale czy to ma sens jak byś mógł opisać zależności tak małe mieszkanko 69,5m2 przeszacowane grzejniki i kocioł kondensacyjny. Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez smagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smagi 22.04.2015 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 czy ma ktoś jakiś pomysł kocioł kondensacyjny do mieszkanka 69,5m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.04.2015 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Acv hre 18/24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 24.04.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Przy tych danych to nawet Marek Wróżbita nie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smagi 24.04.2015 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Przy tych danych to nawet Marek Wróżbita nie poradzi. To jakie dane sa potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.04.2015 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Powiedzcie mi czy to normalne, że płacę ok 600zł za gaz ? Normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smagi 26.04.2015 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Chciałem się dowiedzieć jaką najleppszą opcję mogę zastosiwać w mieszkaniu podałem dane jakie mam, nie szukam złośliwości a tu wyskakują wróżbita, dane normalne, i zaczyna się przemądrzanie ja nie mam pojęcia na temat pieców i prosiłem żeby żaden edek nie pisał jak nie ma pojęcia a jak chce się przemądrza to nie tu. Masz zamiar pomuc to zrub to a nie podnosisz ciśnienie wypisz jakie dane ci są potrzebne albo daj sobie spokuj. Pierwszy raz się zapisałem na forum i odrazu takie sceny nie wszyscy ale się znajdują geniusze na uczelnie się zapisz i tam się przemądrzaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 27.04.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) zapotrzebowanie 6207,74 kWh/(m2 *rok). Może inni nie reagują na ten wpis z uprzejmości, ale ja twierdzę, że na polanie przy ognisku byłoby taniej. Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 27.04.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 To jakie dane sa potrzebne. Pisałem pod postem o 600 zl i tego to dotyczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smagi 29.04.2015 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Nie mogę znaleźć tego tego posta jestem pierwszy raz na forum:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 01.05.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Nie mogę znaleźć tego tego posta jestem pierwszy raz na forum:sick: odpisywałem na post 7 a tobie o co chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smagi 03.05.2015 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 ok dzięki:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts