Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawyżone faktury PGNIG - błedny współczynnik konwersji gazu POMOCY!

saturnv

Recommended Posts

Witajcie

Chciałbym poprosić Was o pomoc w ustaleniu pewnych kwestii związanych z fakturami.

Moja taryfa to W3.12T z rozliczeniem miesięcznym na koniec miesiąca (stan licznika na koniec miesiąća podaję do 5 dnia miesiąca następnego).

Otóz dostaje faktury z PGNIG, na których wspołczynnik konwersji za dany miesiąc jest brany jakby miesąc do tyły.

Przykład.

Faktura za luty, za okres od 01-28 lutego,

wspołczynnik konwersji na fakturze dla mojej wiązki ORCS_POZ_007 wynosi 10,913 kWh/m3.

A taki wspołczynnik obowiazywał w miesiącu styczniu 2015r. (http://www.psgaz.pl/binsource?docId=22144&paramName=BINARYOBJ_FILE&index=0&language=PL)

Faktura za marzec, za okres od 01-31.03.2015r.

wspołczynnik konwersji na fakturze dla mojej wiązki ORCS_POZ_007 wynosi 10,875 kWh/m3.

A taki wspołczynnik obowiązywał w miesiącu lutym 2015

(http://www.psgaz.pl/binsource?docId=22210&paramName=BINARYOBJ_FILE&index=0&language=PL)

Znalazłem, że wspołczynnik za marzec to 10,867 kWh/m3

(

Zatem współczynnik za dany okres jest brany z miesiąca poprzedniego co uważam za oszustwo.

Pisałem reklamacje, ale są odrzucane, z tego powodu iż na koniec danego okresu rozliczeniowego nie jest znany wspołczynnik za dany miesiąc i jest brany "ostatni znany".

Wsółczynnik jest publikowany przez PSGAZ do 3-go dnia miesiąca następującego do godziny 11.00

Jak to wygląda u Was? Gdzie mogę jeszcze napisać, bo uważam, że PGNIG nie ma racji.