Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Osiadanie płyty fundamentowej

darek2009

Recommended Posts

W czasie tworzenia projektu rozmawiałem z architektem na temat fundamentów i płyty fundamentowej. Zasugerowałem płytę. Architekt powiedział, że OK i że może ją zaprojektować (właściwie to ktoś inny , komu on to zleci). Powiedział, że nie ma domów na płycie, które stałyby już kilkadziesiąt lat (tylko kilka) i że w sumie nie wiadomo jak to jest po naprawdę długim okresie czasu. Powiedział też , że polska norma dopuszcza osiadanie płyty 10cm przez chyba kilkanaście lat. czy spotkaliście się z czymś takim?

W czasie tworzenia projektu rozmawiałem z architektem na temat fundamentów i płyty fundamentowej. Zasugerowałem płytę. Architekt powiedział, że OK i że może ją zaprojektować (właściwie to ktoś inny , komu on to zleci). Powiedział, że nie ma domów na płycie, które stałyby już kilkadziesiąt lat (tylko kilka) i że w sumie nie wiadomo jak to jest po naprawdę długim okresie czasu. Powiedział też , że polska norma dopuszcza osiadanie płyty 10cm przez chyba kilkanaście lat. czy spotkaliście się z czymś takim?

Wiem że poziom dzisiejszych szkół się obniżył, ale nie podejrzewałem że aż tak

W Polsce stoją dziesiątki tysięcy domów na płycie, na świecie pewnie miliony, przykładowy obiekt:

353px-PKiN_widziany_z_WFC.jpg

Nie wyraziłem się dokładnie. Chodziło mu o styropian który jest pod betonową płytą.
Niech wzoruje się na Niemcach. Tam izolacja pod płytę musi mieć atest, że się do tego celu nadaje. U nas to wolna amerykanka. Daje się co popadnie. Izolacje dopuszczone w Niemczech znajdziesz na stronach Fraunhofer Institut Gdzie dokładnie nie pamiętam.

Darek2009 - a czy Ty przypadkiem nie masz tego samego architekta co ja miałam? U mnie zaczęło się podobnie, niby zgodził się na płytę ale straszył, że styropian pod płytą zaniknie albo wyjedzą szczury lub zaniknie jak wyleje się na niego zmywacz do paznokci....

A później to był już horror - sam zobacz

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?236560-P%C5%82yta-fundamentowa-bez-izolacji-termicznej-od-spodu-Halfen

Nie wyraziłem się dokładnie. Chodziło mu o styropian który jest pod betonową płytą.

I niby jest jakaś norma, która dopuszcza zgniecienie styropianu o 10cm ? :lol:

Może mowił o 10% ( tego norma tez nie zakłada, ale dla takiego odkształcenia procucenci styropianu podają jego wytrzymałosc na sciskanie).

Architekt jest mocno nie w temacie....