darek2009 20.04.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 W czasie tworzenia projektu rozmawiałem z architektem na temat fundamentów i płyty fundamentowej. Zasugerowałem płytę. Architekt powiedział, że OK i że może ją zaprojektować (właściwie to ktoś inny , komu on to zleci). Powiedział, że nie ma domów na płycie, które stałyby już kilkadziesiąt lat (tylko kilka) i że w sumie nie wiadomo jak to jest po naprawdę długim okresie czasu. Powiedział też , że polska norma dopuszcza osiadanie płyty 10cm przez chyba kilkanaście lat. czy spotkaliście się z czymś takim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 22.04.2015 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Nikt o tym nie słyszał? Nie mogę nigdzie znaleźć takiej polskiej normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.04.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 A dlaczego to akurat fundament płytowy miałby osiadać, a nie typowe ławy fundamentowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 22.04.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 W czasie tworzenia projektu rozmawiałem z architektem na temat fundamentów i płyty fundamentowej. Zasugerowałem płytę. Architekt powiedział, że OK i że może ją zaprojektować (właściwie to ktoś inny , komu on to zleci). Powiedział, że nie ma domów na płycie, które stałyby już kilkadziesiąt lat (tylko kilka) i że w sumie nie wiadomo jak to jest po naprawdę długim okresie czasu. Powiedział też , że polska norma dopuszcza osiadanie płyty 10cm przez chyba kilkanaście lat. czy spotkaliście się z czymś takim? Wiem że poziom dzisiejszych szkół się obniżył, ale nie podejrzewałem że aż tak W Polsce stoją dziesiątki tysięcy domów na płycie, na świecie pewnie miliony, przykładowy obiekt: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 22.04.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 ...uciekaj...uciekaj od niego jak najszybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 23.04.2015 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Nie wyraziłem się dokładnie. Chodziło mu o styropian który jest pod betonową płytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.04.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Nie wyraziłem się dokładnie. Chodziło mu o styropian który jest pod betonową płytą.Niech wzoruje się na Niemcach. Tam izolacja pod płytę musi mieć atest, że się do tego celu nadaje. U nas to wolna amerykanka. Daje się co popadnie. Izolacje dopuszczone w Niemczech znajdziesz na stronach Fraunhofer Institut Gdzie dokładnie nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 23.04.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Darek2009 - a czy Ty przypadkiem nie masz tego samego architekta co ja miałam? U mnie zaczęło się podobnie, niby zgodził się na płytę ale straszył, że styropian pod płytą zaniknie albo wyjedzą szczury lub zaniknie jak wyleje się na niego zmywacz do paznokci....A później to był już horror - sam zobaczhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?236560-P%C5%82yta-fundamentowa-bez-izolacji-termicznej-od-spodu-Halfen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.04.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Nie wyraziłem się dokładnie. Chodziło mu o styropian który jest pod betonową płytą. I niby jest jakaś norma, która dopuszcza zgniecienie styropianu o 10cm ? Może mowił o 10% ( tego norma tez nie zakłada, ale dla takiego odkształcenia procucenci styropianu podają jego wytrzymałosc na sciskanie). Architekt jest mocno nie w temacie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts