misiekxxx 21.04.2015 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Szukam kotła jednofunkcyjnego kondensacyjnego. Do ogrzania 165m2 dobrze ocieplonego nowego budynku. Podłogówka+grzejniki. Zasobnik c.w.u. 200L. Kominek z płaszczem wodnym który przez 3/4 miesiąca będzie stanowił główne źródło ciepła. Tej zimy sprawdził się doskonale.Wybieram między:Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C (3,3-14KW)Vissman Vitodedns 100 (6,5-19KW)Beretta Mynute Green 15 RSI (3,5-15KW) Zaletą Vitodensa jest wymiennik Inox natomiast wadą wąski zakres modulacji. Cerapur i Beretta to teoretycznie słabsze wymienniki ale kotły te z uwagi na zakres modulacji wydają być się oszczędniejsze. Nie wiem tylko jak dadzą radę z ogrzaniem i zasobnikiem 200L. Cenowo powiedzmy prównywalne, choć Junkers jednak tańszy.Bardzo proszę o wszelkie opinie które mogłyby pomóc mi w wyborze bo czasu mam niewiele.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmer80 23.04.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Witam!podepnę się pod temat aby nie powielać tego samego też mam 160m i sama podłogówka plus drabinki w łazienkach skłaniam się ku zasobnikowi warstwowemu z dwoma wężownicami i do tego odpowiedni kociołmam już zamontowane solary na ścianie południowej i chcę je podpiąć do "dolnej" wężownicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts