infantasy 21.04.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Cześć, jako amator postanowiłem sam wybudować płot. Mam betoniarkę, cement i żwir. Jak dobrać proporcje na podmurówkę? Chodzi o takie rozwiązanie gdzie np. wrzucam łopatę cementu do betoniarki ale nie wiem ile łopat żwiru ??? Pisałem to samo na "ogrodzeniach" ale tam nie bardzo się orientują a nie chce postawić nowego płotu z np. popękaną czy rozsypującą się podmurówką po zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcieszkomarcin 21.04.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 @infantasy nie podałeś wymiarów podmurówki oraz wysokości cokołów. Generalnie - na 3 części żwiru 1 część cementu. Lub w stosunku 4:1. Wody do uzyskania mieszanki podobnej do średnio wilgotnej ziemi. Oczywiście używaj sprawdzonego cementu, żebyś się potem nie zdziwił. Zwracaj uwagę na worku co to za cement żeby sie nie okazało, że to jakiś podrobiony pseudocement albo praktycznie sam popiół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infantasy 21.04.2015 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 szer 20cm, wysokość 50-60, z czego nie więcej niż 20 ponad poziom ziemi, słupki 48mm co 3m. cement Górażdże I 42,5 Stosunek 4 do 1 bardziej mi się podoba. Zawsze to taniej. Żeby tylko utrzymać plastyczność na tyle dobra aby podmurówka się nie kruszyła jak ciasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts