Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa garażu na granicy dzialki na zgłoszenie czy jednak na pozwolenie

Nitka1973

Recommended Posts

Przepraszam, że może kolejny raz pojawia się post dot. budowy w granicach działki, ale mam problem, na który urzędnicy w moim starostwie w chwili obecnej nie potrafią jednoznacznie odpowiedzieć. W maju chciałabym wybrukować teren oraz wbetonować słupy pod przyszły budynek, który chcemy, postawić w lipcu tego roku. Więc nie ukrywam, ze nie wiem gdzie mam wskazać lokalizację słupów betonowych. Ale do rzeczy

Moja działka ma szerokość 15m. Garaż będzie blaszany - tynkowany o wymiarach (dł,sz.wys)5,2x3,5x2,2m. Rozpoczęcie prac chcieliśmy aby nastąpiło w lipcu 2015, wg nowej procedury zgód budowalnych, która wejdzie w życie od połowy czerwca tego roku - tj. na zgłoszenie prac budowalnych. Plan zagospodarowania przestrzennego dopuszcza budowę na granicy działki. Mamy już zgodę sąsiada - właściciela przyległej działki. Powierzchnia garażu będzie mniejsza niż 25m2, i będzie on zwrócony wzdłuż granicy działki ścianą o długości 5,2m, BEZ otworów okiennych i drzwiowych.

Czy przy powyższych warunkach, będziemy mogli rozpocząć inwestycję 30 dni po zgłoszeniu prac, czy będziemy jednak musieli uzyskać pozwolenie budowalne, gdyż budowa, będzie w odległości mniejszej niż 1,5m od granicy działki.

Urzędnicy w starostwie mojego miejsca zamieszkania, nie potrafią w chwili obecnej udzielić nam odpowiedzi, czy na powyższe warunki wystarczy tylko zgłoszenie robót, czy potrzebne jednak będzie pozwolenie budowlane. Wątpliwe dla nich jest, że pomimo tego, że nowe prawo budowlane dopuszcza budowę garażu na zgłoszenie to jednak odległość budynku będzie mniejsza niż 1,5 m od granicy działki, więc decyzja będzie mogła być wydana najprawdopodobniej tylko jako pozwolenie budowlane.

Uprzejmie proszę o odpowiedź, gdyż trochę nas godni czas, a procedura pozwolenia na budowę nie dość, że jest dłuższa - to jednak znacznie kosztowniejsza. Do tego dochodzi konieczność wskazania miejsc pod słupy betonowe.

Z góry dziękuję za pomoc

Edytowane przez Nitka1973