Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Którego kuriera wybrać?

paw.szikur

Recommended Posts

Muszę wysłać kilka paczek. Do tej pory korzystałem tylko z poczty, ale teraz zastanawiam się nad skorzystaniem z kuriera. Trochę męczy mnie już to stanie w kolejkach i targanie paczek ze sobą, a zdarza się, że muszę wysłać dużą ilość na raz. W związku z tym potrzebowałbym Waszych sugestii.

Jakich kurierów polecacie? Zależy mi na rozsądnych cenach, ale też dobrej obsłudze.

Przerobilem mnostwo kurierow i powiem tak: zalezy czego oczekujesz i jak bardzo "regularne" sa przesylki w sensie ksztaltu i zawartosci.

przesylki paletowe do 1000kg- bezwzglednie

DHL - szybkie pobrania, zawsze na czas, swietny serwis

K-EX - przesylki dluzycowe (do 3m dlugosci) do 31,5kg, u mnie tez obsluguja przesylki std do 31,5kg (paczki), bardzo przyjemny system drukowania i oznaczania przesylek: 1 dokument - przyklejony do przesylki - nic nie zostaje u Ciebie - kurier odbierajacy wpada, skanuje i po wszytskim. Sa tani (12 netto/paczke do 31,5kg po negocjacjach), niska doplata za pobranie. Minus jest taki, ze pobranie zwracaja dosc dlugo.

Siodemka - cuda na kiju sie dzieja :) z pobrania pieniadze potrafia przyjsc poczta do nadawcy - co jest absurdalne, przyklad: produkt Caparola ktorego nie mialem u siebie na magazynie zamowielem z odbiorem wlasnym kuriem siodemki z mag. Caparola. Poszlo do klienta ind. za pobraniem. po miesiacu (bo tyle czasu trwa czasami zwrot z pobrania w siodemce) - nadawca ! dzwoni ze poczta przyszla mu jakas kjasa - przekazam pocztowym. LOL

Wszystkei serwisy typu wysylam taniej - nie polecam. O tyle o ile proponuja bardza niska stawke za wysylke - tak w przypadku reklamacji - a zdarza sie to czesto - w zasadzie jestes obslugiwany metoda "FWD" lub - wg ich jakigos szablonu. Niedobre rozwiazanie... ale tanie.

UPS - swietna jakosc obslugi, ale wysokie ceny... za palety to juz jakis koszmar. Paczki jeszcze ok, aleeeee... paczka musi byc rowna, dobrze zapakowana, wszelkie gabaryty niestandardowe natychmiast powoduja naliczenie znacznych oplat dodatkowych.

Wysyłka firmą kurierską na ogól jest droższą opcją niż poczta.

A jeśli piszesz o rozsądnych cenach to w takim razie lepiej rozejrzyj się wśród ofert tanich kurierów jak np na portalu WysyłajTaniej.pl o którym już wyżej wspomniano.

Swoją drogą, to ja też nigdy nie lubiłem dymać na pocztę z tymi ciężkimi pakami.

O, ja też chętnie podepnę się pod wątek ;) A o co chodzi z tymi tanimi kurierami? Czemu w takim razie mają niższe ceny niż zwykłe firmy kurierskie?8)

Mają taniej ponieważ są pośrednikiem między Tobą a dużymi firmami kurierskimi.

I np takie Wysyłaj Taniej ma spore zniżki u UPS i KEX, bo wysyłają dużą ilość paczek dziennie.

Dzięki temu każdy jest zadowolony, w tym ja, bo płacę mniej za wysyłkę :p

Tzn ja nigdy nie narzekałem.

Paczki dochodzą szybko, bo jeśli zamówię kuriera rano, to na drugi dzień paczka już jest zazwyczaj u nadawcy.

Jak kiedyś miałem jakiś problem na początku korzystania to dzwoniłem na ich infolinię i wszystko mi dokładnie kobitka wytłumaczyła.

Możesz spróbować z jedną paczką na początku i sam zobaczysz jak to wszystko wygląda

Bushido, dzięki za info. A w takim razie jak u nich z obsługą?

CityMatic, o tak: badanie rynku brzmi odpowiednio! Ale oczywiście do własnego użytku ;)

A co do DHL to opinie w necie czytałem już różne z których wynika, że niekoniecznie jest tak jak piszesz.

nie ma firmy idealnej, ale DHL w sumie ma najmniej wad :)

Sporo tez zalezy oid Twojego opiekuna w DHL - bo infolinia to infolinia - tam nic nie zalatwisz.

Co do posrednikow typu "wysylam tanie" apaczka itd... generalnie ja nie mam przekonania.

Minusy DHL-a:

- moja umowa na palety do 1000kg w cenie 100netto+oplata drogoiwa/paliwowa daje kwote 116,50 netto.

I teraz teoretycznie paleta do tony to paleta do tony... wiec magazyn jak pakuje ma za zadanie ukladac max 39op po 25kg czyli 975kg zeby byl "zapas" na wage samej palety (tego drewnianego pod spodem). No i dzisiaj dostalem FV zbiorcza za uslugi DHL - wszystko sie zgadza, ale przy niektorych pozycjach jest paleta: weryfikacja wagi: 1010kg - cena: ok. 450 brutto za palete. No i reklamujemy fre - bo to blad wskazania wagi :)

i niestety taki dto minus. Lubia tez za "niestandard" doliczyc jezeli cos wystaje poza obreb palety... tyle ze tutaj w moim przypadku wszystko sie miesci w obrebie palety... probuja - ale marnie im to idzie.

Jak to mowia nie ze mna te numery Bruner !

Poza tym - DHL jest git. Reklamacje rozwalonych paczek i wyplaty odszkodowania za zniszczenie jest akceptowalne... mogloby byc lepiej, ale nie jest zle. w porownaniu np z Siodemka - reklamacja i wyplata odszkodowania to niemalze przyjemnosc :)

Dlatego tez nie wyobrazam sobie korzystac z portalu posredniczacego ktory ma rabaty.... moze i ma... ale jak Ci rozpieprza palete tynkow za kilka tys i chcesz uzyskac odszkodowanie - lepiej robic to bez posrednikow.

Niektorzy forumowicze przechodzili juz ze mna reklamacje na porozpieprzane palety Thermosana NQG np... o wartosci ok. 10k... na poczatek panika... a chyba pozniej wszystko ok. Przy DHL - to nie jest problem.

A ze jest drozszy od innych - no coz. Za jakosc sie placi :)

• 1 year później...

Też mam bardzo dużo do czynienia z kurierami, kiedyś jeszcze bez umowy, teraz już z umową. Przerobiłem chyba wsyzstkie firmy, niektóre tylko okazjonalnie bo od razu po pierwszym kontakcie coś mi sie nie podobało. Po latach doświadczeń na pierwszym miejscu jest u mnie DHL i to z nimi teraz mam ścisłą współpracę. Dlaczego? Najlepsza obsługa, dzwonią jak jest opoznienie w przyjezdzie kuriera, jak nas nie zastaną to zawsze dzwonią i sie umawiają na konkretną porę, bardzo fajnie działa też przekierowanie paczek, obsługa reklamacji no i ceny mają ok. Jeśli chcesz wysłać pojedyńcze paczki to skorzystaj z tzw brokerów kurierskich typu epaka.pl czy furgonetka. Ceny na pewno beda niższe niz na poczcie (paczka do 31kg w granicach 15zł) a jakość obsługi 10 razy lepsza niz na poczcie. No i siedzisz sobie wygodnie w domu, kurier sam przyjedzie, nalepi etykietki itp :)

Nie polecam K-exa - bardzo często mają opznienia w dostawie, jakies 20% nie dochodziło u mnie na następny dzien od wyslania co uwazam za bardzo duży minus. W DHL opoznienie o jeden dzien zdarza sie raz na kilkaset paczek.