Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak odnowic krzesła z lat 60 tych?

marmolada78

Recommended Posts

Witam!

Chciałabym przemalować krzesła z lat 60tych.

Znalazłam informację (na forum SENTIMENTI's WORLD), ze to fororzech Z WYPUSTKĄ KLONOWĄ (nie wiem co to znaczy) - zakładam, ze fornirowane??? I na wysoki połysk.

Najchętniej zdarłabym ten fornir i malowała to co pod spodem. Czy domowym sposobem da się to zrobić? Szlifować? Odłupywac? A może lepiej malować bez sciągania zewn. warstwy? Tylko czym żeby się trzymało i jak przygotować powierzchnię. Chcialabym malować na biało.

Pomocy ! ;-)

W załączniku zdjecie krzesła takiego jak moje.

aa.jpg

Edytowane przez marmolada78

Zrywanie forniru z krzesła aczkolwiek możliwe, byłby dość masakryczną robotą i szczerze mówiąc nie widzę w niej większego sensu (chyba że krzesło stało na zewnątrz albo w wilgotnej piwnicy i fornir sam odłazi albo jest zagrzybiony, ale wtedy ratowanie takiego krzesła może się ogólnie okazać mało realne).

Zostaw go tak jak jest, jedynie mocno przeszlifuj po całości, jeśli gdzieś odłazi albo jest fizycznie uszkodzony, przeszlifuj takie miejsce do litego podłoża, po czym zaszpachluj na równo z resztą. Jeśli chcesz je malować farbą kryjącą, nie zależy Ci na rysunku słojów, to masz właściwie pełną dowolność, czego użyć.