marmolada78 21.04.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam! Chciałabym przemalować krzesła z lat 60tych. Znalazłam informację (na forum SENTIMENTI's WORLD), ze to fororzech Z WYPUSTKĄ KLONOWĄ (nie wiem co to znaczy) - zakładam, ze fornirowane??? I na wysoki połysk. Najchętniej zdarłabym ten fornir i malowała to co pod spodem. Czy domowym sposobem da się to zrobić? Szlifować? Odłupywac? A może lepiej malować bez sciągania zewn. warstwy? Tylko czym żeby się trzymało i jak przygotować powierzchnię. Chcialabym malować na biało. Pomocy ! W załączniku zdjecie krzesła takiego jak moje. Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez marmolada78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.04.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Zrywanie forniru z krzesła aczkolwiek możliwe, byłby dość masakryczną robotą i szczerze mówiąc nie widzę w niej większego sensu (chyba że krzesło stało na zewnątrz albo w wilgotnej piwnicy i fornir sam odłazi albo jest zagrzybiony, ale wtedy ratowanie takiego krzesła może się ogólnie okazać mało realne).Zostaw go tak jak jest, jedynie mocno przeszlifuj po całości, jeśli gdzieś odłazi albo jest fizycznie uszkodzony, przeszlifuj takie miejsce do litego podłoża, po czym zaszpachluj na równo z resztą. Jeśli chcesz je malować farbą kryjącą, nie zależy Ci na rysunku słojów, to masz właściwie pełną dowolność, czego użyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmolada78 23.04.2015 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Dziekuję za odpowiedź.Spróbowałam zetrzeć lakier papierem ściernym i przy odrobinie (no może takiej nieco większej odrobinie) wysiłku powinno się udać!Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts