ogrodnik28 21.04.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Witam.Mieszkam na wsi i posiadam szabmo betonowe takie jak dawniej montowali sprzed 30 lat i sąsiad robił odwodnienie i zrobił tanim kosztem odwodnienie ale nie waidomo czy to u niego się stało bo u następnego sąsiada leci właśnie kanalaizacja i tam się w pobliżu wybudował i chyba zatkał rury bo u niego jest studzienka .I nie wiadomo kogo to przyczyna.I chcę zrobić samemu szambo ekologiczne tylko nie wiem o jakiej pojemności lkupić i jak to zrobić a za domem pole gdzie jest możliwość odprowadzenia tego właśnie szamba bo widzałem w necie takie szamba za 3 tysiace i żeby mógł np :ogródek podlewać.Co jest mi będzie potrzebne do kupienia jakie szambo a jest nas w domu 7 siedem osób w tym dwóch małych dzieci .Jakieś projekty,schematy.Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 22.04.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 A możesz jeszcze raz to napisać tylko spokojnie i składnie? Po za tym nie ma czegoś takiego jak szambo ekologiczne. Są tylko szamba szczelne i szamba dziurawe czyli nieekologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogrodnik28 23.04.2015 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Bo u nas w naszym rejonie wszyscy mówią na te nowoczesne szamba że są to szamba ekologiczne.A czym się różnią szamba szczelne od szamb dziurawych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 23.04.2015 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 A czym się różnią szamba szczelne od szamb dziurawych Szamba szczelne nie mają dziur, a szamba dziurawe są nieszczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa-tech 26.04.2015 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Szamba ekologiczne to jest przyjęta potoczna nazwa oczyszczalni drenażowej. Niestety w naszym kraju sprzedawcy podłapali temat i nazywają zwykłe szamba z laminatu lub podobnych materiałów jako ekologiczne w tym również betonowe. Dlatego w chwili obecnej używanie nazwy szambo ekologiczne już nic nie wnosi i wprowadza w błąd. Oczyszczalnia (zwykła drenażowa) dla 7 osobowej rodziny powinna być zbudowana na zbiorniku o min. pojemności 3,36 m3 (7 x 0,16 x 3). W praktyce 3000 sobie z tym poradzi z tym że wywóz osadu co 1-1,5 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts