brunonk 21.04.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Witam Wszystkich Przeczytałem już kilka tematów na forum odnośnie budowy tarasów - sporo informacji przyda się. Chciałem zapytać jaki beton zastosować na słupki betonowe sztuk 16, średnica 25cm, 1-1,1m w ziemię + 0,6m nad powierzchnię. Zamierzam kupić beton w workach 25kg, zamieszać na miejscu i zasypać otwory.Moje pytanie to czy beton B20 (Beton Baumit B20 25 kg) będzie właściwy?? Na odwrocie opakowania tego konkretnie jest napisane min. że nie stosować na konstrukcje nośne. Czy to oznacza, że może się nie nadawać na takie słupki?? Szukać innego np. B25?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 21.04.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Witam Wszystkich Przeczytałem już kilka tematów na forum odnośnie budowy tarasów - sporo informacji przyda się. Chciałem zapytać jaki beton zastosować na słupki betonowe sztuk 16, średnica 25cm, 1-1,1m w ziemię + 0,6m nad powierzchnię. Zamierzam kupić beton w workach 25kg, zamieszać na miejscu i zasypać otwory. Moje pytanie to czy beton B20 (Beton Baumit B20 25 kg) będzie właściwy?? Na odwrocie opakowania tego konkretnie jest napisane min. że nie stosować na konstrukcje nośne. Czy to oznacza, że może się nie nadawać na takie słupki?? Szukać innego np. B25?? pozdrawiam Jak szalec to polecam B50:-) :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunonk 22.04.2015 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Jak szalec to polecam B50:-) :-) typowe to, takie polskie... Ponawiam pytanie do tych którzy mają coś do powiedzenia. Czy informacja o nie stosowaniu tego betonu do konstrukcji nośnych wyklucza zastosowanie go na filary pod taras? Chodzi mi o to by konstrukcja była trwała i solidna. Czy beton z worka b20 to zapewni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 22.04.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Może nie do końca odpowiem na pytanie ale może podsunę pomysł - rozważałeś uzycie kotw stalowych wkręcanych do gruntu zamiast słupków betonowych? Z pytania rozumiem że taras drewniany. Cenowo wychodzi podobnie a trochę czystsza robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunonk 22.04.2015 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Może nie do końca odpowiem na pytanie ale może podsunę pomysł - rozważałeś uzycie kotw stalowych wkręcanych do gruntu zamiast słupków betonowych? Z pytania rozumiem że taras drewniany. Cenowo wychodzi podobnie a trochę czystsza robota. Dzięki za sugestię ale tego typu kotwy raczej odpadają. Pewnie miałeś na myśli coś takiego http://www.sukces-zamocowania.pl/aktualnosci/wkrety-do-ziemi-oferta- Nie mam przekonania, że to będzie dobra podstawa pod mój taras. Deska tarasowa i legar będzie drewniany ale konstrukcja będzie ze stalowych profili. To wszystko będzie ważyć. Nie chciałbym siedząc później na tarasie zastanawiać się czy piąta osoba czy siódma jednocześnie na tarasie to już granica maksymalnego obciążenia takich kotw (przedział 250-600kg). Ok, generalnie już sobie ogarnąłem temat z tym betonem. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 23.04.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Dokładnie o czymś takim myślałem. Faktycznie może to nie być u Ciebie najlepsze rozwiąznaie - skoro dajesz belkę stalową to wnioskuję że będą duże rozstawy miedzy słupkami czyli duże obciążenia. U siebie pewnie użyje tych kotw ale rozstawy bedę miał mniejsze - 1.5 do 2 m, w sumie 22 kotwy na cały 45m2 taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Totnik 11.04.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Witam Wszystkich Przeczytałem już kilka tematów na forum odnośnie budowy tarasów - sporo informacji przyda się. Chciałem zapytać jaki beton zastosować na słupki betonowe sztuk 16, średnica 25cm, 1-1,1m w ziemię + 0,6m nad powierzchnię. Zamierzam kupić beton w workach 25kg, zamieszać na miejscu i zasypać otwory. Moje pytanie to czy beton B20 (Beton Baumit B20 25 kg) będzie właściwy?? Na odwrocie opakowania tego konkretnie jest napisane min. że nie stosować na konstrukcje nośne. Czy to oznacza, że może się nie nadawać na takie słupki?? Szukać innego np. B25?? pozdrawiam Witam Mam pytanko, czy slupki betonowe pod taras wykonał Pan z tego Baumit'u B20 i czy to zdało egzamin ? Dziękuje, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 11.04.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Przy takiej ilości nie opłaca się już robić z worków. Przepłacisz przynajmniej 2 - 3x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 14.06.2016 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Polecam cement Lafarge Ekspert, z którego można przygotować beton klas C16-C45, na konstrukcje stropów, wieńców, belek, schodów i nadproży, a także fundamenty, posadzki czy prefabrykaty. PozdrawiamMarek Tucholski Online Ekspert marki Lafarge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts