Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścieżka w ogrodzie - z czego najlepsza

Recommended Posts

Witam.

Szukam koncepcji na wykonanie ścieżki od tarasu do furtki w ogrodzie jak poniżej. Chcę w trawniku wykopać miejsce pod kwadratowe lub prostokątne kamienne/betonowe płyty i ułożyć je w dwóch rzędach na podsypce tak aby swobodnie jeździć po tym kosiarką.

Czy to się sprawdzi?

Co będzie najlepszym, sprawdzonym materiałem aby nie ślizgało się to po deszczu?

Jak to najlepiej zrobić? Ma ktoś jakiś dobry patent na takie rozwiązanie?

Foto mile widziane

Z góry dziękuje za wszelkie informacje.:bye:

sciezkaogrodowa2.jpg

Te płytki ze zdjęcia za kilka lat zarosną trawą, 12 lat temu układałem tak samo u siebie w ogródku, teraz nie ma po nich śladu, tzn. fizycznie są ale pod trawą.

Może taką ścieżkę trzeba od razu kupować wraz z podkaszarką :)

Widziałem takie rozwiązania jakie autor zilustrował zdjęciemPłyty deptakowe.jpg

to juz robota dla kogos kto ma pojecie . Kamienie wkladane w swiezy beton i fugowane . Osobiscie nie polecam do kosiarki bo sie zle bedzie po tym jezdzic i chodzic terz jest nie najlepiej ( szwagier tak ma , wykonal mu Tesc murarz , ja po tym chodzilem i naprawde nie ciekawie )

Wszystko zależy od stylu ogrodu. U mnie podjazd i wszystkie ścieżki wykonane są z bruku kamiennego układanego bez użycia cementu, i jak na razie to rozwiązanie sobie chwalę.Niestety wykonanie tego typu nawierzchni jest bardzo pracochłonne. Wybieranie kamieni w dwóch żwirowniach zajęło cztery dni (wszystkie z jednej strony płaskie), a samo układanie -polegające na nieustannym przebieraniu i dobieraniu kształtu kamieni - miesiąc.

Wszystko zależy od stylu ogrodu. U mnie podjazd i wszystkie ścieżki wykonane są z bruku kamiennego układanego bez użycia cementu, i jak na razie to rozwiązanie sobie chwalę.Niestety wykonanie tego typu nawierzchni jest bardzo pracochłonne. Wybieranie kamieni w dwóch żwirowniach zajęło cztery dni (wszystkie z jednej strony płaskie), a samo układanie -polegające na nieustannym przebieraniu i dobieraniu kształtu kamieni - miesiąc.

Co stanowi podsypkę w takim rozwiązaniu ?

Zamieścisz foto takiej ścieżki ?

Pozdrawiam.

Witam.

Szukam koncepcji na wykonanie ścieżki od tarasu do furtki w ogrodzie jak poniżej. Chcę w trawniku wykopać miejsce pod kwadratowe lub prostokątne kamienne/betonowe płyty i ułożyć je w dwóch rzędach na podsypce tak aby swobodnie jeździć po tym kosiarką.

Czy to się sprawdzi?

Co będzie najlepszym, sprawdzonym materiałem aby nie ślizgało się to po deszczu?

Jak to najlepiej zrobić? Ma ktoś jakiś dobry patent na takie rozwiązanie?

Foto mile widziane

Z góry dziękuje za wszelkie informacje.:bye:

Polecam drewno betonowe marki np. Drewbet lub płytki w kształcie kamienia.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
A może rozwiązanie z takim kamieniem ogrodowym?? Znalazłem takie coś na stronie Pozbruku. Jeżeli ktoś się uprze to można nawet położyć fugę pomiędzy kamieniami. Też powinno to całkiem w porządku wyglądać. [ATTACH=CONFIG]324901[/ATTACH]

Właśnie taka ścieżka z rosnącymi pomiędzy kwiatkami drobnymi lub wysypanymi kamyczkami wyglądałoby super :)

kamyczkami takimi polnymi, czy zwykłym żwirem. Ciekawe jak to musiałoby być zrobione, aby nic się nie przesuwało znacząco. Z tego co się orientuje nie ma takich zdjęć na stronie pozbruku, więc jakby ktoś miał podobne rozwiązanie z rzeczonymi kamyczkami i był na tyle miły, aby się podzielić, to byłoby świetnie :D

pozdrawiam