Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z płaszczem wodnym - ogrzewanie

gorpaw

Recommended Posts

Witam.

Gorpaw ... to może odpowiem zero-jedynkowo ... tak, jest potrzebny ... wg mnie oczywiście.

Wiewiór ... każde inne ustawienie minimalne mniejsze niż 70-75 stopni na wyjściu i 50-55 stopni na powrocie w piecach na paliwo stałe jest złe, chore i niewłaściwe (wg mnie oczywiście). Nie mylić z kotłami z modulowaną mocą, np. pelleciakami - w ich przypadku jest nieco inaczej. Stąd się biorą glównie wszelakie kłopoty z przewymiarowanymi piecami, kreozotem w kominie i w samym palenisku.

Nie interesują mnie pojedyncze przypadki i wyjątki w tym względzie (zdarzają się).

Odkąd możemy w naszym kraju montować piece na paliwo stałe w układach zamkniętych, uważam też że każde zamontowanie takiego paleniska w układzie otwartym też jest dużym błędem (też oczywiście zdarzają się pojedyncze wyjątki).

Wałkowaliśmy te tematy wielokrotnie na FM ...

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na podobnym dobrym poziomie. Najlepiej co do wykonania, zobacz sobie gdzies na zywo. Kazdy czlowiek na co innego zwraca uwage i co innego okresli jako ladne lub brzydkie. Jest np. grupa ludzi zwracajacych uwage na klamke, jako jeden z najwazniejszych elementow wkladu. Ja tego bynajmniej nie neguje, tylko stwierdzam fakt.

To i ja mam pytanie dotyczące kominków z PW. Czy wkłady któregoś z poniższych producentów odbiegają od siebie jakością/wykonaniem:

- Bef, Hajduk, Arysto czy są na podobnym poziomie?

To i ja mam pytanie dotyczące kominków z PW. Czy wkłady któregoś z poniższych producentów odbiegają od siebie jakością/wykonaniem:

- Bef, Hajduk, Arysto czy są na podobnym poziomie?

Z wymienionych najlepsze są marki Hajduk .

Nie zmienia to faktu że wkłady wodne marki ROMOTOP są jeszcze lepsze .

"Jeśli woda to tylko Romotop!" :D Śmiech śmiechem, ale łatwo to uzasadnić.

Natomiast co ma na celu przyrównywanie jakości Hajduka z Arysto, nie bardzo rozumiem...Kiedyś może tak, ale Hajduk ostatnio trochę zainwestował w jakość. To tak jak 7 letni Citroen mojej żony do dwuletniego VW mojego syna. Ten VW oczywiście mu się tylko marzy, ale porównanie adekwatne...;)

Przyrównanie było ze względu na to, że ci producenci posiadają wkłady, które mnie interesują. Poszukuję w miarę możliwości panoramicznego wkładu (optymalnie z gilotyną) i bez rusztu, ale z tym ostatnim punktem może być chyba problem. Jak narazie na 1 miejscu jest Bef AQUATIC WH 85 V.

Jesteście w stanie doradzić coś alternatywnego?

@Kominki Piotr Batura

Rozumiem, że Arysto to ten Citroen?

Edytowane przez samboman

moim zdaniem panorama ze stosunkowo niskim i niezbyt głębokim paleniskiem nie odbiega sprawnością i komfortem użytkowania od normalnego wodniaka.

o ile jesteś pewien, ze właśnie wodniaka potrzebujesz.

Czyli większa szyba nie ma wpływu na emisję ciepła tą drogą?!!

Witam.

Wkład wodny z rozciągniętym, horyzontalnym paleniskiem to nie jest "szczęśliwe rozwiązanie ... raczej barani pęd w stronę chorych zapędów dizajnerskich i "ssania" rynku, który wszystko przyjmie byle się tylko sprzedało ... :rolleyes:

Pozdrawiam.

Tyż prawda i zdrowe podejście. Tylko nieświadomy i chciwy na kasę instalator, lub sprzedawca zdecyduje się się takie cudo wcisnąć klientowi...

Czyli większa szyba nie ma wpływu na emisję ciepła tą drogą?!!

weźmy drzwi 91 x 43 z pewnej znanej mi dobrze panoramy i np. 66 x 56 ze standardowego paleniska "wodnego" producenta, który się tu pojawiał na zdjęciach. policzmy powierzchnię: 3913 cm do 3696 czyli mniej niż 10 % różnicy.

przypuszczalnie ta szyba bardziej "kwadratowa" wypuści ciepła tyle samo, bądź więcej od tej "panoramicznej".

ciepło "utracone" przez szybę po prostu ogrzeje salon

weźmy drzwi 91 x 43 z pewnej znanej mi dobrze panoramy i np. 66 x 56 ze standardowego paleniska "wodnego" producenta, który się tu pojawiał na zdjęciach. policzmy powierzchnię: 3913 cm do 3696 czyli mniej niż 10 % różnicy.

przypuszczalnie ta szyba bardziej "kwadratowa" wypuści ciepła tyle samo, bądź więcej od tej "panoramicznej".

ciepło "utracone" przez szybę po prostu ogrzeje salon

Zdecyduj się najpierw, czy chodzi Ci o niskie i niezbyt głębokie palenisko czy o powierzchnię szyby , bo dla mnie to ważna różnica...http://forum.muratordom.pl/showthread.php?237475-Kominek-z-p%C5%82aszczem-wodnym-ogrzewanie&p=6856876&viewfull=1#post6856876

Naprawde nie wiem co teraz napisac, przeciez to Ty zszedles na temat powierzchni szyby. NIskie palenisko=niska szyba=niezbyt duża powierzchnia. Moze wekeend Ci sie rozpoczal przedwczesnie ?

Zdecyduj się najpierw, czy chodzi Ci o niskie i niezbyt głębokie palenisko czy o powierzchnię szyby , bo dla mnie to ważna różnica...http://forum.muratordom.pl/showthread.php?237475-Kominek-z-p%C5%82aszczem-wodnym-ogrzewanie&p=6856876&viewfull=1#post6856876
Edytowane przez lecho*ski

Nie lepsze i optymalniejsze spalanie, gdy szyby nie ma wcale?

A gdy już musi być i to w wkładzie z wodą, to istota wielkości i konstrukcji paleniska, no i umiejscowienia tej wody (wymienników)... mówię Wam jest ważna...

Co za problem trzy szyby? Wertykalnie lepiej... Palenisko kształcie koła może? Może ceramika, a za nią izolator...

czyli konkretnie kto potrafi sprecyzować, kto z panów potrafi sprecyzować zamówienie?