Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z płaszczem wodnym - ogrzewanie

gorpaw

Recommended Posts

"Jeśli woda to tylko Romotop!" :D Śmiech śmiechem, ale łatwo to uzasadnić.

Piotrze,

akurat Ty dobrze wiesz z czego wynika przewaga konstrukcyjna tych palenisk nad większością konkurencji.

Miło że są w branży firmy / wykonawcy dokonujący wyboru na podstawie WIEDZY o prawidłowo opracowanych paleniskach i WYMIENNIKACH ciepła .

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

We własnym domu instaluję Romotop KV025W.02 ...

......10 % ciepła przez szyby ...

...... 90 % do wody .....

wygląda na prawdę bardzo dobrze, wymiennik jak w piecu na pellet, właściwie dodać dobry palnik i jest wysokosprawny pelletowy kominek.

przydałby się jedynie jakiś system czyszczący ten wymiennik, bo zakładam, że będzie tego wymagał. zdaje się też, że konstrukcja wymusza zastosowanie rewizji w obudowie ponad szybą do czyszczenia powierzchni górnych wkładu, czyli de facto dużej kratki. wolałbym też na pewno wersję bez popielnika jeśli taka istnieje i wywaliłbym z jedną szybę, żeby nie męczyć się z pyrolizą i mieć jednak trochę ciepła w salonie przed kominkiem - ale to moje luźne przemyślenia.nie widzę też szczególnie możliwości sensownego wykorzystania tylnego załadunku

ogólnie jednak wkład bardzo mi się podoba i wygląda na "przyszłościowy"

cena tylko zwala na kolana, za takie pieniądze można mieć super kocioł w kotłowni i nie robić jej w salonie.

właściwie jaka jest jego cena ? bo znajduję informacje od 13 do 18 tyś pln ?

Edytowane przez lecho*ski

Mój typ wodniaka to Romotop 6.6.2 TV . Cena waha się ok 6000 zł. To jedyny produkt tej firmy, który polecam, z wyjątkiem piecyków wolnostojących raz na pół roku. Reszta mnie nie interesuje. Wybrałem go, bo na tym poziomie cenowym nie ma konkurencji. Elastyczność, a jednocześnie wydajność tego urządzenia nie ma sobie równych. Montowałem je w domach małych i dużych. od 110 m2 do 200 m2. O jakości Romotopa nie trzeba się wypowiadać...

Romotop KV 025W podobnie jak KV 6.6.2TV ma możliwość czyszczenia płomieniówek poprzez opuszczenie szamotowego deflektora .

W wersji 01 ma dwie szyby w tym jedna z pirolizą , natomiast wersja 02 to 3 szyby w tym dwie metalizowane ..

Czemu właśnie tak ?

Ponieważ są to wkłady do ogrzewania domów energooszczędnych i minimalizacja emisji ciepła przez szkło wynika z minimalnego zapotrzebowania na ciepło salonu w który będzie montowany taki kominek .

Jeżeli przykładowo cały dom potrzebuje 8 kW na godzinę to salon za pewnie 1/4 tej ilości czyli 2 kW ....

Wkład produkuje np 16 kW z czego tylko 1,6 jest w salonie a reszta do bufora i stopniowo po całym mieszkaniu... ot i cała logika takiego rozwiązania ...

Mój typ wodniaka to Romotop 6.6.2 TV . Cena waha się ok 6000 zł. To jedyny produkt tej firmy, który polecam, z wyjątkiem piecyków wolnostojących raz na pół roku. Reszta mnie nie interesuje. Wybrałem go, bo na tym poziomie cenowym nie ma konkurencji. Elastyczność, a jednocześnie wydajność tego urządzenia nie ma sobie równych. Montowałem je w domach małych i dużych. od 110 m2 do 200 m2. O jakości Romotopa nie trzeba się wypowiadać...

Powiadasz ,że nie ma lepszych w takim przedziale cenowym i ,że obsłuży dom j/w.Jeśli z wyliczeń mych wynika ,że do mojej instalacji i do mojej kubatury 850 m3 potrzeba z wyliczeń matematycznych wkładu o mocy 24-26kW,mając dom około 200m2 to twój prezentowany dogrzeje mi chałupę???skoro na max ma 18kW???.

Ja piszę o realiach współczesnego budownictwa, gdzie przeciętny 200 m2 dom potrzebuje urządzeń w przedziale 12-16 kW.

Inna sprawa, że Czesi podają realną moc, a nie z kapelusza. Może być tak, że Twój (nie pamiętam jaki to był) 24 kW ma mniejszą realną wydajność od tego 18 kW, którego polecam. Taką ma konstrukcję...

Ja piszę o realiach współczesnego budownictwa, gdzie przeciętny 200 m2 dom potrzebuje urządzeń w przedziale 12-16 kW.

Inna sprawa, że Czesi podają realną moc, a nie z kapelusza. Może być tak, że Twój (nie pamiętam jaki to był) 24 kW ma mniejszą realną wydajność od tego 18 kW, którego polecam. Taką ma konstrukcję...

http://www.kominkiolkusz.pl/files/Robi-Ren/aqua%20term%20corner.jpg

AQUA TERM CORNER 22kW STANDARD

Moc cieplna obiegu wodnego 18kW

Moc cieplna oddawana do pomieszczenia 4kW

Pojemność wodna 85l

5825zł netto

Ten jest odrobinę nowszy ale taki stoi u mnie w salonie.Taki bardziej ulizany;).Wiem ,że gdy ten wsawiłbym miast tego co mam to swobodnie da radę.Ponowie pytanie??? A twój

Mój typ wodniaka to Romotop 6.6.2 TV
poradzi sobie???

Parę szczegółów trzeba by jeszcze sprawdzić w konstrukcji Twojego domu i Twojego wkładu, ale wstępnie twierdzę, że tak...Takich szczegółów jednak nie oceniam przez internet.

Projekt

http://www.projekty-domow.bls.pl/p.p/gl-312-magda.dec.html

komin czyli system znasz.Wstępnie powiadasz ,że obsłuży.

http://www.romotop.pl/wklady-kominkowe/kv-6-6-2-wklad-kominkowy-z-wymiennikom-ogrzewania

teraz podają 9 woda / 18 total

2 lata temu było 12 woda / 16 total a wkład sie (chyba) nie zmienił

Piszą co im akurat pasuje...

Orcio, powiedz lepiej co i jak tym ustrojstwem ogrzewasz...Czy Ci szyba salon przegrzewa itp.

u mnie po podłodze ~190m2, salon z kuchnią ~50m2

6.6.2TV to główne źródło ogrzewania (woda + kaloryfery) przez dwie ostatnie zimy; właściwie nie było potrzeby dogrzewania gazem w większe mrozy jeśli zapaliło się odpowiednio wcześnie, zreszta zimy niezbyt mocne

u mnie akurat układ otwarty bez bufora, CWU 200L, przepustnica nieszczelna, tatarek sterowany temp wody, poza tym UPS - dzień bez prądu pociągnie

jak się kominek normalnie pali to w salonie jest ~25 stopni obok kominka, dalej ok 22-23, ~0.6m przed kominkiem mam barierkę przed dzieckiem, służy m.in. do suszenia, choć jest trochę za gorąco na to

popielnik trochę za mały moim zdaniem, ruszt musiałem wymienić po 1.5 sezonu,

generalnie wolę grzać kominkiem jak gazem, przyjemniej jest w domu

to co nie idzie w wodę to promieniowanie + konwekcja, przy czym konwekcja jest zależna głównie od rury dymowej, więc producentowi wkładu raczej ciężko tą moc określić

Edytowane przez orcio_kr

http://www.romotop.pl/wklady-kominkowe/kv-6-6-2-wklad-kominkowy-z-wymiennikom-ogrzewania

teraz podają 9 woda / 18 total

2 lata temu było 12 woda / 16 total a wkład sie (chyba) nie zmienił

Czasami moc podawana dla niektórych rynków np niemieckiego jest celowo zaniżana bo taki tam wymóg , informatycy firm zewnętrznych tworzący strony na wszystkie rynki czasami się gubią , realnie jednak z tego wkładu jest 12 kW do wody + ~4 kW promieniowaniem .

Podczas badań wystarczy określić ilość spalanego drewna na godzinę aby w ateście moc była "poprawna dla danego rynku " i nie jest to metoda stosowana jedynie przez Romotop .